Politika

Partijsko zapošljavanje: DF dobio 264 pozicije, SNP 88, PzP 85, Demokrate i URA podijelili 145 funkcija

Demokratski front, kojeg čine Nova srpska demokratija i Demokratska narodna partija, dobioje sporazumom vladajuće većine ukupno 264 funkcije ujavnim preduzećima, Socijalistička narodna partija 88, a Pokret za promjene 85, pokazuju podaci koje objavljuje Pobjeda.

Foto: Pobjeda

Članice nekadašnje pobjedničke koalicije “Zajedno za budućnost Crne Gore“ prema dogovoru iz početka januara, a koji se realizuje u potpunosti, su dobili ukupno dvije trećine funkcija, dok je ostatak od jedne trećine, odnosno 145 funkcija su u odnosu “dva prema jedan” podijelili Demokrate i URA.

Podjela plijena

Prema dokumentu koje objavljuje Pobjeda, DF je dobio ukupno 44 predsjednika Upravnih odbora, SNP 13, a Pokret za promjene 12.

Kada su u pitanju izršni direktori u državnim i javnim preduzećima DF je dobio čak 53 izvršna direktora, SNP 17, a Pokret za promjene čak 21.

Kada se podvuče crta ispada da su stranke koje traže ostavku premijera dobile čak 437 funkcija u javnim preduzećima u kojima većinski paket akcija ima država.

Iako je ranije tvrdio da će sve funkcije u državnom aparatu biti podijeljenje po konkursu i stručnosti premijer Zdravko Krivokapić je tokom posjete Andrijevici prošle sedmice potvrdio da se po dubini sprovodi isključivo partijsko zapošljavanje, navodeći da su vladajuće partije dobile ono što su željelje.

“Moram da kažem i prvi put to iskazujem kao svoj stav, sve dubinske funkcije dobili su kako su željeli. Jedino što u ovom trenutku nijesu zadovoljni što nijesu vidljivi u Vladi, što nemaju neka potpredsjednička mjesta i neka ministarstva”, kazao je premijer tokom radne posjete Andrijevici.

Dogovor

Pobjeda je 13. januara ove godne objavila dokument po kojem se vidi da su stranke vladajuće koalicije postigle dogovor o raspodjeli funkcija “po dubini” po kojem je strankama iz nekadašnje koalicije “Za budućnost Crne Gore“ pripalo dvije trećine rukovodećih mjesta, dok su ostatak na prioritetnoj osnovi shodno osvojenim mandatima podijelile koalicije Mir je naša nacija i Crno na bijelo.

Prema sporazumu u koji je Pobjeda tada objavila, PzP je daleko najbolje prošao jer mu je kao partiji koja je samostalno učestvovala u raspodjeli a u okviru kvote koalicije ZBCG pripao najveći broj funkcija proporcionalno snazi partije.

Osim direktorskog mjesta u Kliničkom centru koje već pokriva Ljiljana Radulović, Pokretu za promjene je pripalo i mjesto zamjenika izvršnog direktora Aerodroma Crne Gore, izvršnog direktora Uprave za nekretnine, izvršnog direktora Fonda PIO, izvršnog direktora Crnogorskog elektroprenosnog sistema, izvršnog direktora Crnogorskog operatora tržišta električne energije, kao i izvršnog direktora Agencije za zaštitu životne sredine.

Podjela funkcija i u školama

Pobjeda je došla u posjed dokumenta koji pokazuje dio raspodjele u osnovnim i srednjim školama, kao i u obrazovnim centrima. Ostatak bi trebalo da bude podijeljen kada ministarka Vesna Bratić završi sa svim čistkama direktora u prosvjeti.

Tako su DF-u pripala direktorska mjesta u osnovnim školama Branko Božović, Boško Radulović, Marko Miljanov, Savo Pejanović, Milan Vukotić, Vladimir Nazor, Vojin Popović, Niko Maraš, Šćepan Đukić, zatim Gimnaziji Slobodan Škerović i Srednjoj muzičkoj školi Vasa Pavić.

PzP-u pripadaju direktori Umjetničke škole osnovnog i srednjeg muzičkog obrazovbaanja za talente “Andre Navara“, osnovne škole 21. maj i Milorad Musa Burzan.

Socijalističkoj narodnoj partiji pripadaju direktorska mjesta u školama 18. oktobar, Đoko Prelević, Dragiša Ivanović i Srednjoj školi Ivan Uskoković.

Koaliciji Mir je naša nacija su pripala direktorska mjesta u Domu učenika i studenata, Resursnom centru za djecu i mlade Podgorica, osnovnim školama Oktoih, Zarija Vujošević, Vladika Danilo, Vlado Milić kao i u Srednjoj građevinskoj školi.

10

avatar
1000
10
0
0
 
10
ZorandelbojPodgoricaninKatunjaninDjuro 🇲🇪
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zoran
Gost
Zoran

A ovaj SNP nema glasova koliko je mjesta dobio.

delboj
Gost
delboj

Eto tako. Ekspertski.

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Tako smo glasali.

Katunjanin
Gost
Katunjanin

Malo li je?

Djuro 🇲🇪
Gost
Djuro 🇲🇪

Njima ovo sve prolazi dok mi komentarisemo i ništa ne mijenjamo….Uzas

amo
Gost
amo

Sve to treba pohapsit.

Grim
Gost
Grim

Koliko ih je mislilo da će biti drugačije 😂 brzo radi Srpski Svet.

Kako je
Gost
Kako je

Sve strucnjaci

Fjodor
Gost
Fjodor

Javite kad postave nekog ko nije partijski angažovan.
Kako ono pjeva Tijana ” Sve je isto…..”

oooo
Gost
oooo

Prva stvar koja bi neka naredna vlast morala da uradi je da ukine dvojno drzavljanstvo pa kome je koje milije neka uzima. Onda ce se znat koje pozicije stranac po zakonu ne moze zauzimati a i bice vise radnih mjesta za gradjane Crne Gore.

Send this to a friend