Politika

Pavićević: Čekamo prijevremene izbore da bismo krenuli u reforme

Najava mandatara Zdravka Krivokapića da bi mogla da uslijedi rekonstrukcija i reorganizacija vlade, koja još nije dobila mandat, dodatno je zbunila javnost u Crnoj Gori, a tumači se i kao gubljenje dragocjenog vremena i da treba čekati vanredne izbore da bi se krenulo u reforme. Vladimir Pavićević, direktor Društva za istraživanje politike, kaže da umjesto da osnažuje sopstveni autoritet mandatar Krivokapić počinje da gubi povjerenje upravo onih građana koji su zagovarali suštinske promjene i razvlašćivanje DPS-a.

“Nema sumnje da je situacija u kojoj se mandatar Krivokapić našao prilikom koncipiranja predloga Vlade složena. Upravo zato smo ga i ja i Društvo za istraživanje politike javno podržali kada je imenovan za mandatara. Žao mi je, međutim, što prof. Krivokapić nije ponudio organizaciju i sastav koji će nas uvjeriti da će ta vlada imati kapacitet da radi na reformama u zaista teškoj situaciji u kojoj se Crna Gora danas nalazi”, kaže Pavićević za Dnevne novine.

Podsjetimo, nakon povlačenja kandidata za ministra unutrašnjih poslova Nikole Terzića, Krivokapić je kazao da će novo rješenje za ministra unutrašnjih poslova biti poznato uskoro, a najavio je i izmjene u sastavu buduće vlade, u cilju zastupljenosti nacionalnih manjina.

“Rješavanje tog upražnjenog mjesta, kao i reorganizacija Vlade, koja se tiče zastupljenosti manjinskih naroda, riješiće se u što je moguće skorijem roku, uz poštovanje ustanovljenih principa pri izboru kandidata”, kazao je Krivokapić.

Na drugoj strani, Vladimir Pavićević kaže da smo u posljednja dva i po mjeseca od izbora imali, prije svega, lutanje oko toga kakva bi to trebalo da bude vlada.

“Prvo je najavljivana ekspertska vlada, pa onda neki oblik hibridne, pa se onda došlo do onog što mandatar zove ekspertskom vladom, a svi jasno vidimo da to nije ni ekspertska vlada. Sada opet imamo neke najave rekonstrukcije i te vlade koja je još samo prijedlog i to kako zbog odustanka jednog predloženog lica, tako i zbog nekih drugih razloga. Dodatno, a važno imamo i reorganizaciju vlade što nosi opasnost da privikavanje na taj administrativni zaokret pojede dragocjeno vrijeme u kojem bi nova vlada morala pokazati mjerljive rezultate”, kaže Pavićević.

Na pitanje šta misli o kadrovima koji su najavljeni kao kandidati za ministre, Pavićević naglašava da je očekivao i više.

“Na kadrovskom nivou, po mom sudu, svi su očekivali daleko više i bolje, a taj put od velikih očekivanja do razočaranja može da se kao opasan udarac vrati svima koji učestvuju u takvoj vladi. Mandatar je pokrenuo eksperiment kada nije vrijeme za eksperimentisanje. Ovo je bio momenat za stvaranje široke podrške u društvu i među političkim akterima kako neophodne i teške reforme ne bi nailazile na ozbiljne prepreke. Ovako ostaje da se čekaju novi prijevremeni izbori kako bi neki novi sastav vlade, sa nespornom političkom podrškom i kadrovskim potencijalom, usmjerio crnogorsko društvo ka reformama”, zaključuje direktor Društva za istraživanje politike Vladimir Pavićević.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Oki_doki
Gost
Oki_doki

Davno se niko nije obrukao u javnosti kao ovaj čovjek. I ko provjerava dvojna državljanstva, kako može neko ko je bio poslanik u Srbiji da ovdje pravi političku karijeru. Ovaj je tako izdao Crnogorsku partiju a niti je vjernik, ni časti, ni kašičice, samo ambicija i korist u šuškama.

Branka
Gost
Branka

Vladimire bio si nekad dobro dijete i dobar momak. Ne znam što se desilo s tobom u međuvremenu. Kad mijenjaš partije i ubjeđenja kao čarape svi prestanu da te cijene i poštuju i da ti vjeruju. Ne znam zašto to radiš. Vjerovatno novac. Ali novac se može zaraditi i sačuvati dostojanstvo.

Petar
Gost
Petar

Nema mjesta Vladimire! Sacekaj! Juce si iz Srbije dosao!

Darina
Gost
Darina

Ovome ne davati značaj. On je veoma čudan lik

Zana
Gost
Zana

Je li ovo misle i demokrate, ili oni i dalje nemaju stav?!

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Da, da, u pravu si. Ovaj je nezvanični glasnogovornik Bečićeve stranke. Kako se plagistar prolukavio.

Suncane zore
Gost
Suncane zore

Pomoli se bogu i

Send this to a friend