Politika

Pavićević: Da li zvanična Srbija preko Srpske kuće uz podršku SPC i DF budi aveti prošlosti?

Pokušaj glorifikacije i rehabilitacije četničke ideologije od strane pojedinih najviših predstavnika SPC i funkcionera DF u najmanju ruku sramno je i veliko poniženje, ali i nepoštovanje žrtve naših predaka koji su svoje živote položili u borbi za slobodu i time antifašizam utkali u temeljne vrijednosti Crne Gore kojima se svaki građanin naše države ponosno diči, saopštio je Aleksandar Pavićević, član Izvršnog odbora DPS.

“Upravo takav jedan udar na ovu vertikalu crnogorske biti izvršen je promocijom knjige „Priča o đedu mom“ funkcionera DNP Zorana Lakušića na kojoj je govorio i sveštenik SPC Predrag Šćepanović, a koja se održala u prostorijama Srpske kuće. Sa tog skupa poručeno je da se „polako probija istina o četničkim vođama Draži Mihailoviću, Pavlu Đurišiću, Đorđiju Lašiću“”, kazao je Pavićević.

Simptomatično je. naglašava on, da se takva propaganda vrši baš iz ove ustanove, u čiju je izgradnju Republika Srbija uložila 3,5 miliona eura da bi ona, kako je to na njenom otvaranju 2019. godine rekao tadašnji ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, bila mjesto susreta i simbol onoga što srpska država radi u pomoći srpskom narodu u Crnoj Gori.

Foto: DPS
Foto: DPS

“Stoga se i pitamo da li je promocijom knjige koja propagira vinovnika četničke ideologije, Srpska kuća u Podgorici oskrnavljena i zlouporijebljena ili je pak poslužila svojoj skivenoj namjeni vlasti iz Beograda. Iskreno očekivali smo da će to mjesto, sagrađeno od novca građana Republike Srbije okupljati kulturne i naučne stvaraoce, a ne da će služiti proklamatorima mračnih ideologija prošlosti.”, dodao je on.

Prema njegovim riječima, plodno tle za oživljavanje duhova prošlosti stvorila je prethodna Vlada, nakon koje će se još dugo Crna Gora suočavati sa nesagledivim posljedicama u svim sferama društva.

“Vjerujem da će sadašnja Vlada ukinuti ovu praksu što polako i čini i napokon većinska Crna Gora krenuti ka jednom cilju i konačnoj evropskoj stanici. Antifašistička i slobodarska Crna Gora gleda sa prezirom na ove pokušaje da se četništvo, koje je poraženo završetkom Drugog svjetskog rata, na bilo koji način rehabilituje jer nikada se oni koji su sarađivali sa fašistima ne mogu izjednačavati sa žrtvama antifašističke borbe”, zaključio je Pavićević.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
biblion
Gost
biblion

Zabraniti rad Srpskoj kući. Nećemo pred našim očima, u naoj zemlji gajiti zmiju u njedrima. Fašizmu moramo glasno reći : STOP!

sve vi cvjetalo
Gost
sve vi cvjetalo

Dje ste bili DPS-ovci do sada. Gradili im hramove, pustili da se najcrnji klerofrasizam razvije, dopustili da smo kao Crnogorci proganjani u CG. Vi ste najveci krivci za danasnje stanje, ljubitelji srebrnjaka.

Send this to a friend