Politika

Pavićević: Konfuzija, netransparentnost i volšebne igre oko izmjena tužilačkih zakona

Vesna Pavićević

Politika netransparentnosti i dezinformacija, koja traje od samog početka djelovanja aktuelne izvršne vlasti, nije izostala ni kada su u pitanju izmjene i dopune Zakona o tužilaštvu, saopštila je poslanica DPS-a u Skupštini Crne Gore Vesna Pavićević.

“Umjesto šire debate, javne rasprave, pa makar i pukog upoznavanja javnosti, a naročito političkih činilaca, sa njegovom sadržinom pomenuti je akt volšebno označen kao konačan prijedlog, a potom, bez konsultovanja sa domaćom strukom i bilo kakvog vida prezentacije predviđenih odredbi, poslat Evropskoj komisiji. Ovog puta imamo i dodatni banalan detalj, različiti činioci vlasti pokazali su da ni sami ne znaju kakvu proceduru je pomenuti predlog prošao?! “, navodi Pavićević.

Prema njenim riječima, dok su jedni iskazali uvjerenje kako za izmjene postoji saglasnost Evropske komisije, drugi su, gotovo istog sata, saopštili kako će dokument tek biti poslat u Brisel.

“Uprošćeno, ni ključni konstituenti vlasti nemaju predstavu o tome da li su i kakve procedure prethodile usaglašavanju nacrta akta za koji je već najavljeno da će se uskoro naći pred Skupštinom”, kazala je ona.

Kako dodaje, od Vlade Crne Gore to ne čudi, ali je zabrinjavajuće i neodgovorno da se i pored jasnih preporuka međunarodnih faktora da šira javnost mora biti uključena sadržina ključnih akata i dalje utvrđuje iza zatvorenih vrata, bez involviranosti javnosti na bilo koji način.

“Politika ćutnje i dovođenja pred svršen čin dokazuju to i packe evropskih institucija – uvijek se nekako obije o glavu onima koji pokušavaju da je sprovode. Jasni su nam motivi ove zakulisne predstave, u kojoj konce drži revanšistički nastrojen i u državnu upravu po dubini udomljen Demokratski front”, rekla je Pavićević.

Kako dodaje, neophodno je na bilo koji način, pa makar i izmjenama već postojećeg zakonskog rješenja udovoljiti njihovom ultimatumu a sve u cilju pokušaja obustave blokade rada Skupštine, koja već sedmicama nije u stanju ni da razmatra Budžet, bez kojeg Crna Gora, po svemu sudeći, dočekuje i peti mjesec ove godine.

“I sačuvati stolice u Vladi, koje ikako se klimaju, sve dok je novih pozicija u državnim preduzećima poklonjenih Demokratskom frontu, očigledno neće još pasti”, zaključuje Pavićević.

Send this to a friend