Politika

Pavićević za CdM: Irinejeva izjava neprimjerena, crkveni velikodostojnici da se ne bave politikom

Lider Crnogorske Vladimir Pavićević, u intervjuu portalu CdM kaže da je nedavna poruka srpskog patrijarha Irineja o položaju Srba u Crnoj Gori višestruko neprimjerena. Tvrdi da će biti dio vlasti u Budvi sve dok se poštuje dogovoreno i potpisano, te poziva sve da prate svaki korak i potez Crnogorske. Drago mu je što uklanjanje “spornih” bilborda u Budvi koincidira sa njihovim ulaskom u budvansku vlast.

CdM: Hoće li će Crnogorska napustiti koaliciju u Budvi ukoliko se dogodi kampanja slična onoj kada su postavljeni bilbordi “na kojima je pisalo da je srpska vojska oslobodila Budvu 1918”?

Pavićević: Crnogorska je odlučila da naši predstavnici učestvuju u budvanskoj vlasti jer mislimo da postoji volja da se do kraja mandata 2020. godine zajednički radi za dobro građana Budve. Sa koalicijom koja je u Budvi na vlasti od 2016. godine smo potpisali i objavili koalicioni sporazum o saradnji i zajedničkom vršenju vlasti. U toj vlasti ostaćemo sve dok se poštuje dogovoreno i potpisano, a to što je dogovoreno i potpisano javno je dostupno svakome koga to interesuje. I zato pozivam evo i Vas i Vaše kolege novinare i političare, a posebno pozivam građane Budve,da nadziru svaki korak Crnogorske i da pažljivo prate šta radimo, kako u Budvi, tako i svuda u Crnoj Gori.

CdM: Da li je tačno da je uklanjanje pomenutih bilborda dio dogovora Crnogorske i DF-a?

Pavićević: Kao što sam rekao, principi saradnje koje smo naši partneri i mi iz Crnogorske dogovorili u pogledu vršenja vlasti u Budvi zapisani su u koalicionom sporazumu. Što se bilborda tiče, pročitao sam izjavu gospodina Mila Božovića iz budvanskog DF-a, koji je rekao da su bilbordi uklonjeni jer je istekao rok na koji su zakupljeni. Tome mogu da dodam samo jedno – da je nama u Crnogorskoj drago što uklanjanje bilborda koincidira sa ulaskom Crnogorske u budvansku vlast. Neki bi rekli – perfektan tajming.

Budva

CdM: Šta je prevagnulo da odlučite da postanete dio vlasti u Budvi?

Pavićević: Budvanska vlast se permanentno, od svog konstituisanja, nalazila u krizi. Smatrali smo da iz takvog stanja treba da se izađe i razmišljali smo o opcijama. Više puta smo predlagali da iz krize može da se izađe podrškom manjinskoj vlasti Crnogorske za šta je bila neophodna podrška i 14 odbornika iz drugih političkih stranaka. Pošto se pokazalo da nema razumijevanja za tu opciju, mi smo se kao racionalni ljudi okrenuli drugim rješenjima. Danas smo u budvanskoj vlasti jer smo uspjeli da dogovorimo tri ključne pretpostavke naše saradnje – puna lojalnost državi, striktno poštovanje izborne volje Budvana nakon izbora 2016. i efikasnije rješavanje svakodnevnih problema građana Budve.

CdM: Kako komentarišete poruke srpskog patrijarha Irineja o položaju Srba u Crnoj Gori, ali i raniju poruku Aleksandra Vučića da Crnu Goru nije trebalo pustiti da ode 2006? Je li ovo pritisak na Crnu Goru i kako vidite odnose Crne Gore i Srbije?

Pavićević: Prvo, odnosi među susjedima u našem regionu moraju da budu mnogo bolji i tu nema nikakve dileme. Drugo, i Srbija i Crna Gora su ustavno uređene kao svjetovne države, dakle crkva je odvojena od države, pa bi shodno tome bilo primjereno da se crkveni velikodostojnici uzdržavaju od bavljenja politikom. Izjava patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja je višestruko neprimjerena. Prije svega prema žrtvama fašističkih i nacističkih režima, potom prema građanima Crne Gore, a onda i u odnosu na dostojanstvo vjernika srpske crkve. Nadam se da će se pokazati da je ova izjava više nespretno poređenje i situaciono nesnalaženje patrijarha, nego namjera. Moramo da radimo na tome da se zna da javno izgovorena riječ donosi posljedice i da javnom riječju i javnim djelovanjem treba da doprinosimo smirivanju strasti i podjela, umjesto da ih potpirujemo. Ovo se odnosi i na izjavu srpskog predsjednika Aleksandra Vučića.

CdM: Kakav je odnos države prema crkvi? Kakav je položaj Crnogorske pravoslavne crkve u Crnoj Gori?

Pavićević: Pozicija Crnogorske je i tu jasna, kao što je jasno iz Ustava Crne Gore. U crnogorskom ustavu, u članu 14. precizno piše da su vjerske zajednice odvojene od države, ali piše i to da se svakome jemči pravo na slobodu vjeroispovijesti. Ključno je da svaki vjernik ima pravo da vjeruje, pravo da svoju vjeru praktikuje molitvom i da pripada crkvi kojoj sam odluči da želi da pripada. Uloga države je da to pravo garantuje i ništa ni manje ni više od toga. Jer pitanje vjere i vjernika ne smije da utiče na političke procese i odlučivanje u politici.

CdM: Kako komentarišete socijo-ekonomsku situaciju u državi? Da li ste za povećanje minimalca sa 193 na 250 eura?

Pavićević: U programu Crnogorske precizno piše da smo mi usmjereni ka funkcionišućoj tržišnoj privredi, u okviru koje svako treba da zarađuje u odnosu na svoj rad. U Crnoj Gori tržište još uvijek ne funkcioniše u svojoj punoj snazi, a glavna prepreka tome je učvršćeni sistem klijentelizma koji sprječava razvoj i djelovanje svih tržišnih mehanizama. Što se tiče pitanja minimalne zarade, morali bismo da pred sobom imamo ozbiljnu ekonomsku analizu efekata ovakve mjere na privredu u cjelini. Ako bi efekat povećanja minimalne cijene rada bilo zatvaranje firmi i smanjena privredna aktivnost, u tom slučaju bih ja bio protiv te mjere. U politici je najlakše braniti populističke prijedloge, a to nije naše opredjeljenje u Crnogorskoj.

Miraš Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Demis
Gost
Demis

sve je to tačno
ali shvati čovječe da si u Budvi napravio veliku grešku

Zoran
Gost
Zoran

Treba pitati pavicevica da li je vernik i koje crkve
i da li ima dva drzavljanstva srpsko i crnogorsko
I da li piše crnogorskim jezikom.

Starosjedilac
Gost
Starosjedilac

Ovaj je čovjek i izgledom za srbijansku političku scenu.

Simo
Gost
Simo

Pa nije bavljenje politikom ako se kaze da su Srbi diskriminisani i jos se iznesu dokazi za tu pricu. Svi koji kritikuju Irineja treba da to urade argumentima, ali posto ih nemaju neka batale sa pricom. Fino im je preśednik Amerike rekao da su problematicno pleme koje bi da uvali cio svijet u III sv. rat, placirajuci neutemeljene price o… Više »

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Simo, ako su u vrijeme Osmanlija Turci postavljali srpske crkvene poglavare a u NDH u Jasenovcu ubijeno stotine hiljada Srba, koliko čovjek treba da bude zloban i glup, pa da kaže da je u Crnoj Gori, gore nego tada.I ti kažeš da je gore. Tako da i ti imaš problem ali sa samim sobom.

MNE-istinski
Gost
MNE-istinski

Simo, ti si pravi Ćosićevski Srbin, lažeš i samo lažeš.

Medovina
Gost
Medovina

Odavno nijesam pročitao, licemjernije odgovore na postavljena pitanja.Mnogo puta su upozoravali da je potrebna, manjinska podrška aktuelnoj vlasti, kaže. Kakva drskost i kakva bezočna laž.Zar nam, profesori kao ti, vaspitavaju omladinu?
Odgovore na druga pitanja karakterišu: kameleonstvo, poltronstvo, snishodljivost … omrčenog političara i profesoora.
E, Purko, što dozvoli.Ovoga je dovoljno pogledati i ne vjerovati mu ništa.

Golubović
Gost
Golubović

Kao Crnogorac sam razočaran. Žali Bože imena partije.

Sasha
Gost
Sasha

Tacno tako.Crkva da se bavi crkvom,a politicari politikom.Ali, toga nece biti,jer su oni umrezeni i cine uslugu jedni drugima,svadjajucï i razdvajajuci narod,sto odgovara i jednima i drugima!!!

putalj
Gost
putalj

to reci tvojim koalicionim partnerima u Budvi.. Malo je Purku pa da je vascijela CG njegova.

Kobi
Gost
Kobi

Ovo nije ni Crnogorska ni Srpska, nego klasična korupcionaska stranka. Ona se svakako gasi, jer su za nju glasali bivši radnici i familije Purkovog hotela, koji su poslije istjerani na ulicu.

Speed
Gost
Speed

Evo i ovaj trecerazredni srpski, od skoro i cg, politicar se istresa na patrijarha. Pasja vremena!

Cg4Ever
Gost
Cg4Ever

Srbijanski politicar predvodi crnogorsku stranku? Budvani ce da vide istinu prije ili kasnije.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

CG4, ponavljam se. On je srpski političar. Iako je valjda Crnogorac. Skupština je srpska u Srbiji, Vlada je srpska u Srbiji. Ni za što u Srbiji ne kažu srbijansko. Kao što su Mandić i Pipun, crnogorski političari, iako su Srbi.

Cg4Ever
Gost
Cg4Ever

Pavićevići su iz Bjelopavlića tako da je sigurno naše gore list, ali je pitanje koliko se ośeća Crnogorcem. Ne bi rekao da je mnogo prisan našoj državi.

Crnogorci
Gost
Crnogorci

pavićeviću, čim braniš irineja i vučića, jasno je odakle vjetar duva i za koga radiš, a takvi neće dobiti više ni glasa poštenijeh Crnogoraca, i ne prikrivaj naziv stranke, slobodno reči da je pravi naziv “srbijanska”

Nikola
Gost
Nikola

Nebitno je jel crnogorska ili srbijanska, bitno je da je Srpska.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ha ha Naivni Nikola. Ako su srpski vaterpolisti, srpski političari, srpski glumci, srpski pjevači, srpski pisci… Ko su Srbijanci? Srbijance su izmislili, da takvijama ka ti, lakše pane to što izdajete svoju državu.

VISITOR
Gost
VISITOR

JA PREDLAZEM,CRNO TRAVSKA,NEKAKO MI ECOLOSKIJE.

Banja CT
Gost
Banja CT

Samo TAKO!

Nikola
Gost
Nikola

Pravo osvezenje na CG političkoj sceni. Napred profesore.

Kent
Gost
Kent

profesor je super lik
i tu ga veži

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ima li neko da ti kaže da tvoja stranka više ne postoji. Potpuno ste identični Danilovićevoj stranci na republičkom nivou. Zar si stvarno mislio da sa pročetničkim strankama možeš da se boriš za interese Crne Gore.

Kapetan Leši
Gost
Kapetan Leši

Tako je Pavicevicu to si pravi crnogorac, nijesi kao ovi Milovi (interesni) crnogorci, samo tako nastavi pravi CRNOGORCI su uz tebe !!
E Viva Montenegro!!

Avangarda
Gost
Avangarda

A jesi Les definitivno!

spediter
Gost
spediter

Pavicevicu,nevjesto se “krijes” iza Crnogorstine,a fotelje su “cudo”,uostalom sa kim si,takvi si.Dakle ubrzo se sprema KRAJ Crnogorskoj.Glasaci ne PRASTAJU.

Crni
Gost
Crni

Opuciste ovaj narod sa politikom i izjavama pojedinaca….zatrovali ste nas skroz…

LSCG
Gost
LSCG

Covjek , prestavlja se strucnjakom, ljubitelj politike, ali ispod cenzusa. Čeda , Zivkovic , Purko……..

miskoCT
Gost
miskoCT

Duboko sam razočaran što je na čelo Crnogorske došao čovjek koji je godinama bio poslanik u Skupštini Srbije i tamo zastupao interese Srba. Shodno tome, on za mene nije lider Crnogorske, nego ”Srbijanske”. Tačka.

Podgoričanin
Gost
Podgoričanin

Može se lako desiti da je Crnogorska partija u CG instalurana u Cenoj Gori kao prosrpska partija vješto kamuflirana?

ND
Gost
ND

E nemoj ti,Preletačeviću da soliš pamet.

Misko
Gost
Misko

Interesantno cdm pa i portal analitika forsiraju ovog gore na slici …………..,mala je CG,daj sto god bilo i od kog bilo samo da se okrece,bez obzira nista roba!

Razocaran
Gost
Razocaran

Kada Partija prestani da se have Crkvom,I Crkva ce prestani da se back Partija.

Vukasin S.
Gost
Vukasin S.

Sto se pravdas po cio dan ako nisi nesto zgrijesio. Ne licis na poslaika u SRB parljamwntu.

z d
Gost
z d

Gedžovanska partija podržala gedžovansku vlast!!!

Send this to a friend