Politika

Pažin: Ako bude iskrenosti i dobre volje veoma smo blizu rješenja u dijalogu Vlade i SPC

Dijalog između Srpske pravoslavne crkve i Vlade Crne Gore biće nastavljen kad se za to ispune uslovi, a konačan uspjeh toga dijaloga ponajviše zavisi od toga da li će obje strane u obnovljeni dijalog ući iskreno, u dobroj vjeri, uvažavajući argumente druge strane i bez političkih ultimatuma, saopštio je danas potpredsjednik Vlade Zoran Pažin odgovarajući na poslanička pitanja u Skupštini Crne Gore.

U odgovoru na pitanje poslanika Andrije Mandića, Pažin je ocijenio da za Vladu u dijalogu sa predstavnicima SPC neće pristati na bilo kakve ultimatume, ali da sa druge strane neće ni postavljati bilo kakve ultimatume sagovornicima.

„Treba povesti računa da učestalo vrijeđanje, omalovažavanje i nipodaštavanje institucija nimalo ne doprinosti uspjehu toga dijaloga. Vjerujem da može drugačije, da se o svim pitanjima može raspravljati na jedan način koji je dostojan sagovornika, sa jedne i sa druge strane,“ naglasio je potpredsjednik.

Govoreći o litijama, naveo je da je potpuno legitimno u demokratskom društvu izražavati protest o bilo kojem društvenom pitanju. „

Ali na tu vrstu političkog pritiska, možete da dobijete jedino politički odgovor, a nama je potreban pravni dijalog, uz međusobno uvažavanje i uz uvažavanje argumenata druge strane “, dodao je Pažin.

Ocijenio je, takođe, da problem etnofiletizma, koji je jednako neprihvatljiv u društvu, kao i u samoj crkvi, predstavlja značajnu smetnju postizanju obostrano prihvatljivog rješenja.

„Ja mislim da niko u crkvu ne ide da bi ga nacionalno prebrojavali. Ako postoji dobra volja, da se spozna i ova dimenzija problema, veoma smo brizu rješenja,“ zaključio je potpredsjednik.

Na pitanje poslanika Predraga Bulatovića, Pažin je rekao da nedorečenost kadrovskih rješenja u pravosuđu ima svoju refleksiju na evropske integracije Crne Gore, dodajući međutim da Vlada nije adresa koja treba da bude odgovorna za to, budući da navedeno pitanje nije u nadležnosti Vlade.

„Klasična je zamjena teza odgovornost za to plasirati Vladi, koja niti bira vrhovnog državnog tužioca, niti Državno tužilaštvo podnosi izvještaj o svom radu Vladi, nego podnosi Parlamentu, kao što Parlament i bira vrhovnog državnog tužioca kvalifikovanom većinom”, dodao je on.

U dijalogu sa poslanikom Slavenom Radunovićem, Pažin je pozdravio postupanje islamske vjerske zajednice kao pozitivan primjer društvene odgovornosti u poštovanju zdravstvenih mjera tokom epidemije korona virusa.

„Islamska vjerska zajednica je, slaveći svoj najveći vjerski praznik, Bajram, pokazala najviši stepen odgovornosti u pogledu poštovanja mjera Ministarstva zdravlja i taj praznik je prošao bez ijedno jedinog incidenta.“

Odgovarajući na pitanje poslanika Nebojše Medojevića, Pažin je izrazio neslaganje sa stavom o postojanju endemske korupcije u Crnoj Gori.

„Ne prihvatamo tu vrstu generalizacije. Za to neprihvatanje spremni smo da damo argumente u komunikaciji sa bilo kim, uvažavajući i naše partnere”, naveo je on.

Naglasio je da to ne znači poricanje problema korupcije, dodajući da suzbijanje korupcije mora biti visoko na agendi svakog organa javne vlasti u Crnoj Gori.

U tom kontekstu, Pažin je podsjetio na rezultate ostvarene u borbi protiv korupcije, koji su prepoznati od strane međunarodnih partnera, uključujući Sjedinjene Američke Države i Evropsku uniju.

„Samo za mandata ove Vlade oko 260 javnih funkcionera je ili smijenjeno ili su dali ostavke. To su podaci Agencije za sprječavanje korupcije. Takođe, na desetine miliona eura, kroz represiju korupcije od strane Specijalnog državnog tužilaštva, je ostalo sačuvano u budžetu”, zaključio je Pažin.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Graske znoja😓
Gost
Graske znoja😓

Samo da vam prepisu plac u buljaricu i eto dogovora

marius
Gost
marius

Kad prepucavanja i optuzbe izgube svaki smisao, onda kao jedina nada ostaje kompromis. A kako doc do kompromisa ? Pa jedino ako se udovolji svima. Meni to izgleda dosta teska rabota, al u Boga i pamet ljudi se nadam da ce se i ovo zavrsit. Nek je vjecna Crna Gora, i Crnogorska Pravoslavna Crkva !

Zora
Gost
Zora

Dogovor odlicno.

Petar Pan
Gost
Petar Pan

Uzeli nam crkve,vjeru i ne priznaju crnogorsku naciju i kako mislis ministre da se dogovoris sa njima.

Glupan
Gost
Glupan

Sa mnogim koji pišu komentare bih mogao zamjeniti nickname.

Poliglota
Gost
Poliglota

Bravo

Lux
Gost
Lux

Kompromis tek kada vrate Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi sve što je njeno, od prije 1918; kad priznaju državu CG i crnogorsku naciju i odustanu od velikosrpskih težnji i negiranja CG identiteta

Istina
Gost
Istina

Bravo

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Za to je Sud, a to upravo traži Crkva parnični Crnogorski Sud, a ovi neće Sud već da postupak ide preko Katastra.
Pitam se zašto neće, ako je to tako “sve jasno”..

Sijeda ovca
Gost
Sijeda ovca

Blago njemu ,nijedne sijede nema…a i Brajević će isto kako je krenuo

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Samo sveta crnogorska pravoslavna Crkva!!! Tako je bilo i bit ce opet!!! Dosta vise da slusamo lazi srpskijeh uvoznih popova sto su u sluzbi da ruse Crnu Goru – dosta posrbljavanja i lazi!!! Veatimo nasu Crkvu koja nas je kroz vijekove vodila, sacuvala i brinula o nasim slavnim precima i imenu Crne Gore!!! SPC u Srbiju!!

Drobnjak
Gost
Drobnjak

Ne znam kako ćete naći kompromis sa crkvom srba MCP-SPC , koja i svojoj suštini negira postojanje naroda Crnogorskog ?

Bijeli Pavle
Gost
Bijeli Pavle

Ne vjeruj srbinu da je mlijeko biielo.Veli medojevic ovo je moja drzava umjesto u tursku dje su mu preci

Atos
Gost
Atos

Podrška Markoviću u dijalogu. Dijalog je najbolje rešenje, i time će se pokazati kolko smo svi zajedno ozbiljni i kolko cijenomo jedni druge

Sviće zora
Gost
Sviće zora

Prvo treba da se makne ona limenka sa Rumije koja prekide tradiciju tri vjerujuća naroda.Poništenjem podgoričke skupštine automatski je obnovljena crnogorska crkva,tako da se sa SPC može pregovarati o imovini koju je ista napravila.Malo je degutantno pregovarati sa podstanarom koji se na silu doselio o pravima u rođenoj kući.

Svjefol
Gost
Svjefol

A o cemu to ima da se pregovara sa SPC?! Ima da se postuje Zakon, i tacka. A Zakon je jasan i precizan. Dakle, SPCovci, prvo na salter da se uknjizite, pa onda sve ostalo. Uz, naravno, upis objekata i imovine, pokretne i nepokretne, na drzavu. I svi sretni i zadovoljni…

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Zakon nisi nikada uzeo u ruke, a tek ga nisi pročitao, a tek ga ne bi ni shvatio.
E takvima je jasno sve, što manje informacija imaju sve im je jasnije.
A evo ti Ministar Pravde koji ga je donio (zakon) kaže da ima prostora sa se razgovara o nekim Izmjenama

Aproksimativno
Gost
Aproksimativno

Nema izmjena zakona! Samo im se nude garancije jer SPC kaze nema povjerenja u nase sudstvo.. pa i kako da ima kad ni drzavu ne priznaje!

adut
Gost
adut

NIJE POMINJAO NIKAKVE IZMJENE, ne izmišljaj!

Naša gora
Gost
Naša gora

Vidiš da SPC pomoravljuje Crnogorce,hram Jovana Vladimira u Baru u moravskom stilu.Žele da sve početke crnogorske istorije unište,kao što su bogumile u Bosni i da na kraju sprovedu srbizaciju.

Milo Vujovic ct
Gost
Milo Vujovic ct

Napolje pridoslice iz Crne Gore

Tivat
Gost
Tivat

Mislim da je Pažin iz Šibenika, ali Crna Gora nije nikada nikog tjerala, čak naprotiv bila je mjesto gdje se moglo doći

Hipp-
Gost
Hipp-

Ne znas istoriju.Cerala je One koji su radili protiv nje.

Glupan
Gost
Glupan

Iz CERNE GORE U MONTENEGRO,jesi li to mislio?

100% ISTINA
Gost
100% ISTINA

Ovo je fala Crnoj Ojadjeloj Gori sto vas primi 1993 pa nam pravite naciju i narod bijete a 2006 preko 5 000 hercegovaca r Srbske je Milorad posla da glasaju sunovrat CG mislio je ako CG bude drzava odvoice lakse R Srbsku e sram vas bilo

Velja gora
Gost
Velja gora

Gos. Pazin
Sanjao sam sinoc da vi APSOLUTNO nemate ama bas nikakve namjere da korektno rijesite pitanje Crkve.
Kada kazem vi, mislim na tvoga sefa , gos. Djukanovica.
A ako nevjerujes, pitaj ga ….
Radi tebe, da se ne brukas

adut
Gost
adut

Samo vi ne dirajte Zakon koji smo toliko čekali, pa se “dogovarajte” s of šor crkvom koliko god hoćete.

Send this to a friend