Politika

Pažin: Ako treba, za izbor VDT-a promijeniti i Ustav

Pažin

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin pozvao je juče poslanike da se krene u reformu zakona, ako treba i Ustava, kako bi se izabrao novi Vrhovni državni tužilac.

Prema riječima Pažina, da li ćemo imati VDT-a i da li će biti profesionalac koji će moći da odgovori na sve izazove, zavisi i od vlasti i od opozicije.

“Nemojte mi zamjeriti što kažem da je odgovornost na opoziciji i veća jer se traži visoka kvalifikovana većina. Nema nikakve dileme da DPS i koalicija žele izbor VDT-a i svjesni smo da to sami ne možemo sprovesti i potreban je dijalog o tom pitanju. Ne želim da prihvatim da u Crnoj Gori nema pojedinca koji bi mogao odgovorno, savjesno i visoko profesionalno da obavlja tu funkciju”, rekao je Pažin.

On je pozvao na otvaranje dijaloga o toj temi.

“Niko ne očekuje da to bude partijski profesionalac bilo koje partije, već pravni profesionalac koji je etički utemeljen i čiji je nivo znanja takav da može da odgvori na te izazove. Ne vjerujem da smatrate da takvih nema u Crnoj Gori. Dajte da ih pronađemo i izaberemo VDT-a. Dajte da pokrenemo reforme po dubini, izmjenom zakona, a ako treba i Ustava. Dajte da ne govorimo sa partijskih pozicija nego da se ponašamo kao odgovorni pojedinci, tražeći ono što je za dobro građana Crne Gore”, kazao je Pažin juče u Skupštini.

Pažin je rekao i da nikada nije imao dilemu da Saša Sinđelić treba da bude izručen Hrvatskoj.

“Nikada nijesam imao dilemu, iako sam vrlo neprijatne i neprimjerene detalje sa vaše strane imao priliku da čujem na račun svoje ličnosti u vezi s tim”, odgovorio je on na pitanje poslanika DF-a Predraga Bulatovića.

Pažin je rekao da je “legalista koji nije smio da prejudicira proceduru”.

“Kad je predmet prešao u moju nadležnost to se vrlo brzo završilo, prethodno je trebalo sprovesti druge procedure”, kazao je Pažin.

U odgovoru na pitanje poslanika Gorana Danilovića, da li nakon izmjena Zakona o međunarodno pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, naše Vrhovno državno tužilaštvo može, ukoliko postoji potreba, zatražiti formiranje zajedničkog istražnog tima sa Srbijom u slučajevima koji se tiču izručenja Svetozara Marovića, Pažin je odgovorio da se član pet Zakona ne može odnositi na predmete koji su već pravosnažno okončani i koji su u fazi izručenja.

“Izručenje nije obuhvaćeno ovim međunarodnim istražnim timovima, nego se može odnositi samo na aktivne predmete, bilo da postoji potreba da se proširi istraga van granica Crne Gore u odnosu na istragu koja se već pokrenula u državi ili postoji potreba da se pokaže međunarodna pravna odgovornost i izađe u susret očekivanjima neke druge države da im se pruži međunarodna pravna pomoć u ovoj oblasti”, rekao je Pažin.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Lolita
Gost
Lolita

A kako da dobijes vecinu za promjenu ustava kad ne mozes da je imas za izbor VDT, pametnjakovicu???

Tara je mulj
Gost
Tara je mulj

Promijenili ste Taru
Nista vise nije isto

Sveto bg
Gost
Sveto bg

Jeli ovaj Pazin prvi ili drugi,ako je drugi nikada nece biti prvi,pozdrav iz njegoseve bg

Send this to a friend