Politika

Pažin: Crna Gora odlučna da doprinese evropskoj bezbjednosnoj saradnji

Kao buduća članica Evropske unije Crna Gora je odlučna da doprinese zajedničkoj borbi zemalja EU protiv organizovanog kriminala i nasilnog ekstremizma, ali takođe očekuje i pomoć EU u suzbijanju međunarodnih bezbjednosnih rizika koji se reflektuju u Crnoj Gori, naglasio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin na sastanku sa zvaničnicima Evropske službe za vanjske poslove (ESVP) i Evropske komisije.

Zamjenik generalnog sekretara ESVP Pedro Serano, koji predvodi delegaciju evropskih zvaničnika u posjeti Crnoj Gori, naglasio je da je jačanje evropske bezbjednosti zajednički cilj Evropske unije i Crne Gore. Pozdravio je napore koje Crna Gora ulaže u tom pravcu i izrazio punu spremnost Evropske unije da pruži svu potrebnu podršku i pomoć u borbi protiv terorizma, nasilnog ekstremizma i organizovanog kriminala.

Potpredsjednik Pažin je ukazao na značaj koordiniranog djelovanja Crne Gore, država regiona i Evropske unije u borbi protiv međunarodnih bezbjednosnih rizika, naglašavajući čvrstu riješenost Crne Gore da odlučno suzbije sve manifestacije ovih rizika na svojoj teritoriji, uključujući u posljednje vrijeme naročito bezobzirne i opasne sukobe kriminalnih grupa.

“Zbog toga smo stepen koordinacije nadležnih službi, posebno Tužilaštva i Policije, podigli na najviši nivo, uz formiranje zajedničkih istražnih timova za te slučajeve. Očekujemo konkretne rezultate u identifikovanju i kažnjavanju počinilaca ovih teških krivičnih djela”, saopštio je potpredsjednik Vlade.

Podsjetio je da je izmjenom krivičnog zakonodavstva u Crnoj Gori uvedeno krivično djelo „učestvovanje u stranim oružanim formacijama“, čime je osnažen doprinos naše države globalnim naporima na suzbijanju međunarodnih konflikata i borbi protiv terorizma.

M.D. 

Send this to a friend