Politika

Pažin-Han: Zaštita prava građana je najbolja preporuka za napredak ka EU

Crna Gora je postigla vidljiv napredak u ključnim oblastima vladavine prava na koje je Evropska komisija ukazala u posljednjem godišnjem izvještaju, kazao je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin tokom susreta sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom danas u Podgorici.

„Rezultati koje Crna Gora ostvaruje u dosljednom sprovođenju evropske politike, prvenstveno kroz zaštitu i promociji sloboda, prava i bezbjednosti naših građana, daju nam za pravo da očekujemo podršku evropskih partnera za brži napredak u procesu pridruživanja”, naveo je Pažin.

Ocijenio je da su rezultat odlučne ofanzive državnih organa protiv organizovanog kriminala brojna hapšenja članova kriminalnih grupa, sprečavanje niza teških krivičnih djela i značajan napredak u ključnim istragama.

Han očekuje ove godine, u toku njegovog mandata, Evropska komisija moći da konstatuje da je Crna Gora ispunila privremena mjerila u pregovaračkim poglavljima 23 i 24, dajući jasne smjernice za konačno zatvaranje pregovora u ovim poglavljima.

Sastanku je prisustvovala i ministarka nauke Sanja Damjanović, koja je predstavila projekat osnivanja Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope.

Ministarka je ocijenila da ima potencijal da preraste u jedan od vodećih projekata u okviru Evropske susjedske politike.

Osnivanje Instituta inicijativa je Crne Gore, čiji je cilj jačanje naučne i tehnološke saradnje, snaženje naučnih kapaciteta i sprječavanje odliva talenata iz regiona. Predviđeno je da u okviru Instituta bude uspostavljen centar za hadronsku terapiju putem kojeg će pacijentima iz regiona biti dosputna najsavremenija i najuspješnija svjetska metoda liječenja velikog broja kancera.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Zatvorili su poglavlja kovertom.nema te vode koja ih moze oprat.

Sebastijan
Gost
Sebastijan

Nije mi što pričaju, nego što misle da im Han vjeruje!

Send this to a friend