Politika

Pažin: Podrška evropskih partnera bržoj integraciji Crne Gore podsticaj regionu

Podrška evropskih partnera bržem pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji, na bazi rezultata reformi koje sprovodimo, predstavljala bi ubjedljiv dokaz ostalima u regionu da je evropska budućnost Zapadnog Balkana realna i dostižna, ocijenio je danas potpredsjednik Vlade Zoran Pažin u Ženevi.

Kako je saopšteno iz kabineta potpredsjednika Vlade, skup lidera zemalja regiona „Strateški dijalog o Zapadnom Balkanu“ održan je danas u Švajcarskoj, u organizaciji Svjetskog ekonomskog foruma.

“Veoma je značajno za evropsku budućnost, stabilnost i prosperitet čitavog regiona da Crna Gora, kao država koja je daleko najviše napredovala u usvajanju evropskih pravila i standarda, dobije adekvatnu podršku i u kratkom roku postane punopravna članica Evropske unije”, rekao je potpredsjednik Vlade.

Pažin je ukazao da u Crnoj Gori postoji naglašen osjećaj odgovornosti za ulogu predvodnika procesa evropskih integracija u vremenu kada se gotovo sve zemlje regiona suočavaju sa ozbiljnim izazovima po svoju stabilnost i perspektivu evropskog razvoja.

“U Crnoj Gori nemamo dilemu da je Evropska unija najbolji civilizacijski okvir za ostvarivanje naših razvojnih ambicija i vizije višeg kvaliteta života naših građana. Jednako tako smatramo da Evropska unija ne smije zanemariti Zapadni Balkan, ako želi da na temeljima mira i prosperiteta do kraja ispuni svoju istorijsku misiju izgradnje ujedinjene Evrope”, dodao je.

Svako zanemarivanje Zapadnog Balkana od strane Evropske unije, naglasio je potpredsjednik Vlade, ohrabruje uticaje destruktivnih geopolitičkih ambicija, populizma i političke demagogije, koji prijete da ozbiljno ugroze evropsku budućnost regiona.

“Crna Gora je u potpunosti usaglasila svoju vanjsku politiku sa Evropskom unijom i već duže vrijeme preuzima i uspješno sprovodi sve obaveze koje imaju i države članice EU u oblasti zajedničke evropske vanjske i bezbjednosne politike”, podsjetio je Pažin.

Send this to a friend