Politika

Pažin tvrdi da bojkot opozicije šteti ugledu Crne Gore

Pažin

Potpredsjednik Vlade za politički sistem i unutrašnju i vanjsku politiku Zoran Pažin smatra da je Vlada u prvoj godini mandata bila veoma uspješna, a da bojkot parlamenta od strane opzicije šteti ugledu Crne Gore.

Gostujući u emisiji „Argument“ Televizije Pink M Pažin je kazao da u slučaju suđenja za krivično djelo terorizam u pokušaju postoje pokušaji odugovlačenja sudskog postipka i zloupotrebe ovlašćenja od strane pojedinih advokata.

Naveo je takođe da se u tom slučaju pokušava sudnica pretvoriti u političku arenu, a Skupština u sudnicu.

„Nažalost, sa druge strane smo svjedoci i da otvorenost suđenja ima svoju drugu, rekao bih, lošu dimenziju, jer smo svjedoci pokušaja odugovlačenja sudskog postupka, zloupotrebe procesnih ovlašćenja, napoštovanja, vrijeđanja i omalovažavanja pojedinih učesnika u postupku i nepoštovanja suda. Dok to, u određenoj mjeri. mogu da razumijem kada su u pitanju okrivljeni koji, u nezavidnoj poziciji u kojoj se nalaze, traže najbolji način da pruže svoju odbranu, nemam nimalo razumijevanja za advokate koji, kao pravni profesionalci, morali bi da znaju na koji način se moraju ponašati u sudnici”, istakao je on.

Upitan o politici opozicije da bojkotuje rad parlamenta Pažin je ocijenio da je nespremnost opozicije da učestvuje u radu skupštinske Radne grupe za primjenu preporuka ODIHR-a politički apsurd.

„Ne mogu da se tome ne čudim i ne mogu da ne postavim pitanje da li je to zapravo jedan pokušaj stvaranja alibija opozicije za neke buduće izborne promašaje”, cijeni Pažin.

Na pitanje da li bojkot opozicije utiče na međunarodni imidž države, potpredsjednik Vlade je istakao da ne treba bježati od činjenice da ovo svakako ne doprinosi dobrom imidžu države.

“Imate jednu specifičnu situaciju da su pristali da im se verifikuju mandati, da trpe sve privilegije kao poslanici, a da istovremeno nemajući odgovornosti prema građanima ne participiraju u radu parlamenta. Dakle, privilegije da, obaveze ne. Ja to ne doživljavam kao jedan odgovoran pristup politici, u zastupanju onoga što su interesi građana koji su ih podržali. Odgovornost prije svega nosimo svi prema građanima. Takve odgovornosti u ovom slučaju nema, ja je zaista kao takvu ne vidim”, podvukao je Pažin.

Crna Gora prije svih u EU

Govoreći o procesu evropskih integracija Crne Gore Pažin očekuje Crna Gora postati članica Evropske unije prije 2025. godine.

„Ohrabren sam stavom Junkera, koji je rekao da politika proširenja Evropske unije, za koju znamo da je jedna od najuspješnijih politika Evropske unije, se ne dovodi u pitanje. Takođe, stavom da do 2025. godine a ne kao što se pogrešno nekad tumači da je to isključivo 2025. godina, se može očekivati da Crna Gora, prije svih, a potom i Srbija postanu punopravne članice Evropske unije“ , dodao je on.

Predsjedničkih izbora će biti, Ustav ima odgovor na sva pitanja

Prema riječima Pažina, predsjednički izbori bi bili prilika da svi učesnici u demokratskom procesu odmjere svoje snage podrškom kandidata za kojeg smatraju da bi na najbolji način prezentovao interese svih građana Crne Gore.

„Ono što znam jeste da pravni sistem, ustavni poredak, ima odgovore na sva pitanja – uz učešće opozicije, uz odsustvo opozicije. Dakle, dozvolite mi da iznesem jedno svoje razmišljanje vezano za predsjedničke izbore. Međutim, ukoliko takvih izbora ne bi bilo i za postoji odgovor u Ustavu. U Ustavu, u članu 99, se kaže da istekom mandata predsjednika države njegovu dužnost obavlja predsjednik Skupštine. Dakle, taj vid opstrukcije, ako se čini nekome kao nada za novo ucjenjivanje i nove ultimatume nema svoje utemeljenje u Ustavu, jer Ustav ima odgovor čak i na to pitanje. Prije svega želim da poručim da će izbora biti, ali oni koji se nadaju da ih neće biti nemaju uporište za to ni u Ustavu, jer je Ustav riješio čak i takvu situaciju. Mislim da bi bilo korisno da predstavnici opozicije, ukoliko razmišljaju o bojkotu predsjedničkih izbora, imaju u vidu član 99 Ustava Crne Gore”, dodao je on.

Uskoro dvije nove stambene zgrade za sudije i zaposlene u sudovima

Pažin je u emisiji najavio i izgradnju dvije zgrade za sudije i službenike koji rade u sudovima.

“To je jedna veoma važna stvar i nešto što će dugoročno da bude od značaja za unapređenje rada sudija, koji će biti u prilici da situirani i bez briga o materijalnim, ekzistencijalnim pitanjima dijele pravdu na odgovarajući način”, zaključio je Pažin.

S.B. 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nikolas
Gost
Nikolas

Znali bi se oni vratiti sami od sebe kad bi vidjeli da ih niko ne ferma 2% ! Tada bi zamijenili ulicu skupstinskom klupom.

Teodor
Gost
Teodor

Iskreno drago mi je sto bojkotuju iz razloga sto sam shvatio koji su oni bili promasaj za koji sam ja glasao, jer ako su glasani onda treba da dodju u parlament i da budu nasi predstavnici da se valjda za nas bore, kao sto su pricali pred svake izbore, a sad samo li im se da glas oni imaju osnov… Više »

Goran
Gost
Goran

Ne znam koje je to pomodarstvo opozicija sad da bojkotuju, sta postizi tik bojkotom?? Oni navodno bojkotuju a uredno primaju platu,a tim bojkotom se samo ugled nase drzavne institucije rusi i salje se ruzna poruku Evropi, a to namjerno rade jer pokusavaju da tako ospore rad njen, i da pokusaju da predstave DPS kao krivca zbog cega se oni ne… Više »

Maca
Gost
Maca

Cijela opozicija svakako steti ugledu Crne Gore. Ima li dje opozicije koja je opozicija drzavi? Ja ne znam… Shvatam da se bore za vlast, to je cilj svake partije. Ali iskreno ja ne vidim da oni imaju drugog cilja sem srusiti DPS, i sta onda? A da ne pominjem njihovu zelju da ruse Crnu Goru.

crnogorac
Gost
crnogorac

Ne mogu da nabrajam ko i šta sve šteti ugledu CG

Neko
Gost
Neko

Koje je bilo nezgodno pitanje

boki
Gost
boki

Vjerovatno “kakvi su vam planovi za iduću godinu?”

Send this to a friend