Politika

Pažin: Ubrzani napredak ka EU najbolja podrška proevropskim snagama

Ubjedljivim rezultatima u izgradnji pravednog i bezbjednog društva, Crna Gora je zavrijedila članstvo u NATO i ostvarila značajan napredak u pristupanju Evropskoj uniji, trajno vezujući svoju budućnost za vrijednosti i standarde razvijenih demokratskih zemalja, saopštio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin na sastancima sa visokim zvaničnicima holandske izvršne i zakonodavne vlasti danas u Hagu.

Na sastanku sa predsjednicom Senata Kraljevine Holandije Anki Brokers Knol, potpredsjednik je ukazao na veliki značaj političke i ekspertske podrške Holandije za izvjesnu evropsku budućnost Crne Gore.

Ocijenio je da bi ubrzani napredak ka članstvu u EU onih država kandidata koje ispunjavaju potrebne uslove bio najbolja podrška proevropskim snagama i potvrda kredibilne evropske budućnosti Zapadnog Balkana, kao jedine garancije trajnog mira i prosperiteta čitavog regiona.

Predsjednica Senata Brokers Knol naglasila je da su u holandskom zakonodavnom domu bili veoma srećni kada su bili u prilici da daju saglasnost za članstvo Crne Gore u NATO-u.

“Takođe smo ubijeđeni da je mjesto Crne Gore u Evropi i da ona trenutno veoma dobro radi na ispunjavanju uslova za članstvo u Evropskoj uniji. Samo tako nastavite,“ saopštila je.

Pažin  je istakao da se sprovode reforme na osnovu kojih će Crna Gora do trenutka ulaska u EU zaslužiti reputaciju države sa snažnom vladavinom prava.

“Podrška Kraljevine Holandije i drugih razvijenih evropskih demokratija, kao i prepoznavanje i vrednovanje konkretnih rezultata koje ostvarujemo, od predsudnog su značaja za uspjeh na našem evropskom putu,“ rekao je Pažin.

Bez obzira na značajne geopolitičke izazove sa kojima se suočava čitav region Zapadnog Balkana, naglasio je, Crna Gora ostaje čvrsto na kursu vrijednosti i standarda zapadnih demokratija.

“Trajno smo vezali svoju budućnost za bezjednosni okvir, vrijednosti i standarde razvijenih zapadnih zemalja. Sa istim stepenom posvećenosti kao i prilikom integracije u NATO, radimo na ispunjavanju uslova za članstvo u Evropskoj uniji. Resorne institucije su dobile jasne instrukcije da obaveze iz evropske agende ne smiju biti tretirane nikako drugačije osim kao prioritet,“ rekao je on.

U razgovoru sa ministrom pravde Kraljevine Holandije Sanderom Dekerom, Pažin je predstavio konkretne rezultate u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i zahvalio holandskoj vladi na značajnoj podršci i produktivnoj saradnji u reformama iz oblasti vladavine prava u Crnoj Gori.

Izrazio je naročitu zahvalnost na velikoj podršci holandske vlade i Helsinškog komiteta Holandije u razvoju sistema alternativnih krivičnih sankcija, koji u Crnoj Gori već daje konkretne rezultate, olakšavajući reintegraciju u društvo lica osuđenih na kratke zatvorske kazne.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
NIKOLA
Gost
NIKOLA

Dobro je da PAZIN ne daje vise izjave o MAROJEVICIMA mnogo je obecavao i lagao

Send this to a friend