Politika

Pažin: Umjesto sablje i štita opredjeljujemo se za riječ

Potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku Zoran Pažin govorio je na otvaranju konferencije „Regionalna saradnja i bezbjednost“, koju je Odbor za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore održao danas na Cetinju.

Potpredsjednik Pažin je, pozdravljajući učesnike konferencije, podsjetio da su nekada za očuvanje državnosti služili sablja i štit, a da je opredjeljenje današnje Crne Gore da za promociju i očuvanje nacionalnih interesa koristi prije svega riječ. Uz takvo demokratsko uvjerenje Crna Gora ostvaruje i svoje spoljno političke prioritete, a jedan od tih prioriteta, koji smo uspješno ostvarili, jeste članstvo u NATO Alijansi, istako je Pažin.

„Crna Gora je prošla uspješan put do članstva u tom najvažnijem kolektivnom sistemu bezbjednosti. Veoma smo ponosni na tu činjenicu, jer pokazuje da smo samo za 11 godina od obnove nezavisnosti pokazali punu opredjeljenost i pripremljenost da zajednički poštujemo i čuvamo tekovine zapadnih civilizacija. To je krunisano i nedavnim učešćem Crne Gore na NATO Samitu u Briselu. Samit je pokazao koliko je korisno postojanje NATO saveza, jer su jasnim zaključcima i opredjeljenjima Samita evidentirani ključni globalni i regionalni izazovi i uspostavljeni jasni pravci za njihovo prevazilaženje“, rekao je Pažin.

Pažin je rekao da je region u istoriji bio raskrsnica velikih geopolitičkih igara i interesa i da je uvjeren da Crna Gora članstvom u NATO doprinosi bezbjednosnoj koheziji našeg regiona i da će proces proširenja u skorijem periodu biti omogućen i za druge zemlje koje imaju takve aspiracije.

„Naš region nije imun na političke i bezbjednosne udare trećih strana. Razumijemo da svaka zainteresovana strana svoje interese pokušava da zadovolji na način za koji misli da će najbrže pokazati rezultate. Nijedna država ne može u potpunosti sama adekvatno odgovoriti takvim izazovima. Pokazalo se da samo svi zajedno možemo obezbijediti stabilnost regionu u kojem živimo“, istakao je Pažin.

Pažin je naglasio da spoljnopolitički prioriteti Crne Gore ostaju članstvo u Evropskoj uniji i dobrosusjedski odnosi. On je ocijenio je da se to može ostvariti samo kroz njegovanje prijateljstva, jačanje povjerenja i posvećenosti međusobnoj saradnji. Zato Crna Gora ostaje posvećena jačanju dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje, kako u bezbjednosnom, tako i u ekonomskom sektoru, istakao je Pažin.

„Zbog toga su ovakvi i slični susreti su dobra osnova za ispunjenje navedenih opredjeljenja i dijelim ponos našeg organizatora zbog činjenice da je Crna Gora, kao članica NATO saveza, domaćin današnjeg susreta“, zaključio je Pažin.

Pored potpredsjednika Pažina, uvodna izlaganja imali su: predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, ministar odbrane Predrag Bošković, državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Dragan Pejanović i predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Obrad Mišo Stanišić.

Send this to a friend