Politika

Pažin: Vjerujem da ima prostora za dogovor o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti

Potpredsjednik Vlade i ministar pravce Zoran Pažin kazao je danas, nakon prvog sastanka ekspertskih timova Vlade Crne Gore i Mitropolije crnogorsko primorske povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, da vjeruje da ima prostora da se kroz stručnu argumentaciju dođe do obostrano prihvatljivog rješenja. Pregovori na ekspertskom nivou biće nastavljeni sljedeće sedmice.

Prma njegovim riječima dijalog između Vlade i Mitropolije crnogorsko-primorske, odnosno ekspertskih timova oba subjekta, prošao je u duhu uzajamnog uvažavanja i otvorenosti za argumente protivne strane.

“Argumenti koje smo čuli su stručni, iako su međusobno suprotstavljeni, ali vjerujem da ima prostora da kroz stručnu argumentaciju dođemo do obostrano prihvatljivog rješenja, zbog čega smo se i dogovorili da nastavak dijaloga bude naredne sedmice,” zaključio je Pažin.

Član ekspertskog tima MCP-a advokat Dragan Šoć  je rekao da su predstavnici Vlade otvoreni su za razgovor o izmjeni Zakona, što je po njegovom mišljenju znak dobre volje da žele da problem bude riješen.

 

Iz Vlade je ranije saopšteno da je država posvećena dijalogu sa Crkvom, na dobrobit svih građana Crne Gore.

U ekspertskom timu Vlade su potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin, profesor Pravnog fakulteta Nebojša Vučinić, dekanica Pravnog fakulteta Aneta Spaić, šef Kabineta predsjednika Vlade Dragoljub Bulatović, advokat Nikola Martinović i diplomirani pravnik Srđan Spaić.

Ekspertski tim Crkve čine protojerej-stavrofor Velibor Džomić, koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske i članovi Pravnog savjeta Mitropolije i Eparhije budimljansko-nikšićke advokat Dragan Šoć, advokat Zoran Lazarević, Vladimir Leposavić i advokat Damjan Ćulafić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Šavnik
Gost
Šavnik

Nema popustanja crkvi srba MCP-SPC , moraju biti u pravnom sistemu države Crne Gore a ne ispostava tuđih imperijalnih interesa !

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

mislio sam glasat dps ako popuste ovim izdajnicima glasacu front sigurno iz inata …mnogo nas je takvih…

RADOJKA
Gost
RADOJKA

Naravno i jedna i druga strana da popusti.Da se dogovore sve je moguce samo jaka volja i zelja.

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Kakav kompromis.U pravu ne postoji kompromis,ili je po zakona ili ne.Apsolutno necu da prihvatim a Nadam se da nas ima vise da budes gradjanin drugog reda,po ustavu mi je zagarantovana sloboda vjeroispovijesti,sada je nemam .Risto i SPC su okupatori u sluzbi tudje drzave ,hoce da me asimiluju I prekrstavaju u nesto sto nikad necu dozvoliti da budem.Ja sam Crnogorac i… Više »

Goran
Gost
Goran

Ima naravno. Ako se podje od normalne konstatacije da necija imovina ne moze da se ospori zakonom nego dokazivanjem u upravnom postupku kao u svim normalnim drzavama onda je kompromis moguc.

Toliko!
Gost
Toliko!

Nema kompromisa dok se okupator ne izbaci iz Crne Gore.

Betoven
Gost
Betoven

Eto sanse za SDP da napadne Vladu ako bude promjena u zakonu i odstupanja.

vukomita
Gost
vukomita

KOMPROMIS SA KIM?SA OKUPATOROM ?…SA NJIMA NEMA KOMPROMISA

mojsije
Gost
mojsije

Kakav kompromis?Moze se samo govoriti o dinamici i podstupku primjene..

Rasmus
Gost
Rasmus

A ti si kao citao Zakon? Samo radite copy paste nauucwnih komentara

Realno
Gost
Realno

Ima li ko osim dragana da je iz cg u pravnom timu spc?

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Svi smo Srbi, nema razlike

Bijelo Polje
Gost
Bijelo Polje

Koronavirus će sve riješiti.

Nikac od Rovina
Gost
Nikac od Rovina

Sa njima nema prostora, no striktno prolimijenjivati zakon poštovani predsjedniče vlade. Previše im je dozvaljeno. Ne poštuju ni vlast ni drżavu.

radetoronto
Gost
radetoronto

Bez ljutnje, ali kod vas u CG ne postoji nit vlast nit drzavu. Cak i jedna Srbija je ozbiljna drzava za vas. Sorry, ali tako je.

Pljevljak
Gost
Pljevljak

Zna Milence ko ga drzi na vlasti. Ceo DPS na ulicama. Dogovor nego sto.

Ljuljabrod
Gost
Ljuljabrod

Pušti ti prostor, …ima li ljudi, istine, vjere, ….
Taj zakon ne može funkcionisati….

Bokelj
Gost
Bokelj

Vala ne može ni okupatorska srpska crkva.

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Ljuljabrod podji usudri se nedje u kakav cosak da te oluja ne pomete!vidji I onako ti se dobro zaljuljalo neka ti jedrenje!sedi u taj cosak sa andjelima.

LAUDA
Gost
LAUDA

Samo da se dodje do obostranog dogovora, da zavlada mir i da ovaj narod počne da vodi racuna o svojoj porodici, o ekonomiji i proizvodnji. Da se batalimo politike, istorije, vjere, razlika i podjela, da živimo svi bolje i srećnije. Da budemo Švajcarska na Balkanu kao sto bi trebali da budemo. Veliki pozdrav

Bokelj
Gost
Bokelj

Čim se otarasimo okupatorske svetosavske crkve, biće puno bolje, ne može se naprijed sa srednjim vijekom!

ND123
Gost
ND123

Nasim drugovima prijateljima koji su rimokatolici sjedište crkve je Vatikan i to nikome ne smeta , i ne treba da smeta. Vlada je zabranila Crnogorsku katoličku crkvu a forsira CPC.
Treba prema svakoj vjeri da se ophodi jednako.

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

A i nama pravoslavcima je Carigrad,Ne forsira CPC ona se obnavlja dekretom i krvlju je ponistena.Okupirala je SPC I to treba da nam bude cinjenicno stanje,kao ja tebi se uselim u kucu izbacim te iz nje i onda kuca je moja nema veze sto ti mislis glavno da sam ja zadovoljan.Treba svako da ima ista prava to nam ustav garantuje,I… Više »

Maki
Gost
Maki

Ta crkva je tu 800 god.tako da ne lupetaj gluposti….

Aca Palikuca
Gost
Aca Palikuca

Ta laz sa 800 god nije ti neka kreacija

vukomita
Gost
vukomita

LAUDA,IMAMO OSMOG PUTNIKA NA BRODU,KAKVA SVAJCARSKA..NEMA NAPRETKA SA OVIM STVORENJIMA

Lazovi
Gost
Lazovi

Srbijanski nacionalisti.

Lazovi
Gost
Lazovi

S njima se niko nikad nije dogovorio

SZO
Gost
SZO

Boles je njihov problem

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Najveci njihov problem je sto ne mogu ostvariti programe Nacartanje memorandumi srpske zemlje ,laz i mitovi,Kosovski boj!Pecka patrijarsija,800 godina autokefalnosti,1918 nije okupacija,cetnici antifasisti,Isus pripovijedao na srpski I mnogo drugih lazavina.Svetoslavski nacionalizam i laz a mitologija je njihova boldest neizleciva.

SZO
Gost
SZO

Drzavo pustis li sad bezakonje pisi propalo
Bice poslije ugrozeni za ovo za ono kao nekad u Hrvatskoj Bosni Kosovu to zna cio svijet kako je bilo.
ZATO
Crnogorci hoce prava kao svi ostali i mi cemo morat na ulicu da ih trazimo…..
Stop fasizmu stop fasistima.

Pljevljak
Gost
Pljevljak

Nebi on popustio ali nema ko da ga glasa na izborima. Da je znao sta ce biti nebi se ove igre igrao.

Nenad
Gost
Nenad

Naravno da ce da se dogovore ..da se vlada prikaze kao odgovirna demokratska blabla..
Inace i bez obig zakona gubi kredibilitet..kad se poslednji pit otvorila neka dobea firma da zaposli makar 100 ljudi..nesro se odje mora mijenjati a crkva neka radi svoj posao..nikome se nametala nije niti se oglasavala do ovig zakona

Haris
Gost
Haris

Evo i kriminalci vele kako ima prostora za dogovor o zakonima i da treba da ih puptite iz Spuža i da se dogovorite oko zakona aaaaaaaahahahahahaha

Boka Kotorska
Gost
Boka Kotorska

Ne damo svetinje Srbiji !!!

Živko
Gost
Živko

Kako će mitropolit Amfilohije da vas dovede u red. Nije od džabe po svim anketama već godinama najpopularnija ličnost u CG, a najveći ugled od svih institucija uživa SPC.

Otac Duško
Gost
Otac Duško

To samo govori đe smo mi kao društvo.Tek sišli sa grane

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Nismo jos,gore smo jos visoko

Rolex
Gost
Rolex

Hahahahaha….e tuge od eksperata,sta ima tu mnogo da se bistri u pitanju su samo dvije stavke registracija SPC i imovinsko pravni status vjerskih objekata.E sada posto su na strani Vlade sve DPS kadrovi opet ce nesto zabrljati i trgovati drzavom.DPS-u nije nista za vjerovati!

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Vlada je spremna na izmjenu zakona. Lijepe vijesti.

C G
Gost
C G

Đe to piše?

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Oprem, druže, je li stigla farba iz Amerike? Ostale crkve imaju svetu vodicu, SPC ima svetu farbu😂 Stvarno ste sramota za hrišćanstvo!

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Generale, zar ne bi bilo logično da se prvo krstiš, pa da onda spočitavaš nekom koliki je hrišćanin?

V.Cernozemski ✊
Gost
V.Cernozemski ✊

Oprem vi nijeste vjernici vi ste POcetnici

SINDON58
Gost
SINDON58

U PRAVU STE

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Čitajući Ničea i Šopenhauera davno me je prošla volja za krštenjem. Moj je duh suviše slobodan i nestašan da bi mogao živjeti u vašim religijskim kavezima.. Ja bih tebi savjetovao da se OTKRSTIŠ😂

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Generale, na mene su veći utisak ostavili knjige o Starcu Pajsiju, Porfiriju, Tadeju, žitija Svetih. Jasno je meni iz tvog pisanja da ti smetaju pravoslavci, ali Gospod naš je velik, svakome ostavlja šansu da se popravi, da se pokaje i da pozna Gospoda. Daće Gospod naš da i ti to shvatiš.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Oprem, prije bi se reklo da si nadahnut (ne)djelima sv. popa Mace koljača, sv. Joanikija Lipovca kvislinga, dobrog druga Pircija Birolija, kao i sv. Nikolaja Velimirovića, ljotićevca i Hitlerovog fana, fanatičnog antisemite.

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Nidje nisam mogao da prepoznati da covjek pise protiv pravoslavlja.Protiv kojeg pravoslavlja ti mislis da je pisao.Patrijarh Vartolomej je podario autokefalnost UPC ako to uradi I sa CPC Oce li I on po tebi biti protiv tvog pravoslavlja.Sto mislis o UPC I njenoj autokefaliji

HR8
Gost
HR8

@Gen Dukljanin. Ovi koji su religijom otrovani i ostrasceni ne citaju knjige koje pozivaju na razum. To su sve sekte koje sire mitologiju i indoktriniraju djecu.

DUSKA
Gost
DUSKA

I MILA JE PROSLA VOLJA ZA KRSTENJEM ALI NIJE ZA CRKVENOM IMOVINOM

SINDON58
Gost
SINDON58

JA KRUZIM VAS -23

radetoronto
Gost
radetoronto

Stigla i sveta vodica i sveta farba. Ne brini ti nista…..

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Je li ti to iz onog navijackog ugla,kao oni Partizanovci ili si mozda potparol vlade ,niko ne vidje to sto ti cu i vidje

Mina
Gost
Mina

Neki ce biti nezadovoljni,narocito,Stevo Vucinic i Novak Adzic.

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

A mozda ce biti mnogo vise nezadovoljnih u tvome taboru.Da sam na tvom mjestu ne bih trcao pred rudu,samo lagano sve ce doci na svoje mjesto!pravica uvijek pobijedi.

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

o mojoj i nasoj zajednickoj crnogorskoj inovini pregovara dps i srpska crkva……lopovi sa obije strane dijele moje nase …

Djekna
Gost
Djekna

Srpska crkva predstavlja 90%pravoslavnog naroda u Cg. Znas li koliko je to.

HR8
Gost
HR8

Moze vas biti ko kineza ali to ne znaci da niste sekta i da ideje koje proturate nisu za kameno doba.

Vaše ime
Gost
Vaše ime

Čekaj da dobijemo svoju pa ćeš viđet kolko naroda predstavlja

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

SPC je 100% okupatorska i tudjinska tvorevina u CG

Bjelopoljac
Gost
Bjelopoljac

Crkva radi po zadatku vlasti Srbije i srpskih nacionalista

Titograd
Gost
Titograd

To nije crkva nego svetosavska sekta.

Antoan
Gost
Antoan

Mitropolija nece da dodje do bilo kakvog dogovora, to je jedina istina

Spsektastop
Gost
Spsektastop

Mislis sluzbenici sekte?

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Koja Metropolija,mislis ova sektu SPC

Apokalipsa
Gost
Apokalipsa

Zaludu kad ce Mitropolija da opstruira i minira svaki dogovor

Titograd
Gost
Titograd

Propala država kad pregovara sa svetosavskom sektom.

MILA
Gost
MILA

Ma nije još propala ali da vidimo ishod dogovora pa onda kad ako naprave te ustupke i nek propane i

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Za voljenog Vladiku Amfilohija!

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Ti si pope za ove prosto prosirene zaduzen

Haris
Gost
Haris

Živio nam naš Mirtropolit Amfilohije

Harris
Gost
Harris

Do sjutra.

LSCG
Gost
LSCG

..a zora

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Amin I ja kazem

Pobro
Gost
Pobro

I ti nam zivio Harise brate napaceni kroz vjekove, i Risto Sotona.

Dkdk
Gost
Dkdk

NIJE MI JASNO ODAKLE ŠOĆ DA ZASTUPA INTERESE SVETINJA……. DA LI JE OVO MOGUĆE

Tanja
Gost
Tanja

Nije problem SPC sto je drzava Srbija vlasnik crkvene imovine a kad to treba da se uredi u CG onda koriste litije i proteste da bi sebe obezbijedili!

Maki
Gost
Maki

To nije tacno,ne lazite!!!!

Aja
Gost
Aja

Pa sto se ne registruju ako nije problem…

Markisa1
Gost
Markisa1

Sta je tu laz. MCP je pravni subjekt koji je prwko spc registrovan u srbiji. Znaci pravno lice MCP kao dio SPC koja je rwgistrovana u srbiji. Sta je laz?

Blaki
Gost
Blaki

Hajde razmisli o svom komentaru. Ali malo koristi glavu…

MILA
Gost
MILA

Ma vi ne lažete istinom se služite a vi ste svnetski lažovi poznati maki mali

Blaki
Gost
Blaki

Dobro da ti istinu zboriš Maki

Spsektastop
Gost
Spsektastop

Maki na cemu si srbijanko bolesna

777
Gost
777

maki ti lazes

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Poslati po zadatku Risto je svetosavski vojnik u CG

Ema
Gost
Ema

Sto se nije SPC registrovala u Crnoj Gori kao sto je u Srbiji i Hrvatskoj??

Špiro
Gost
Špiro

Nije dužna ni po starom zakonu ni po ovom novom. Pročitaj zakon, niko nije dužan da se registruje. Ako ja hoću da vjerujem u svetog Mila, što bih bio dužan da to neđe registrujem? Nego srbomrsci komentarišu a ne znaju ni šta piše.

Nikola
Gost
Nikola

Bitno je da SPC gradi objekte po CG i potpisuju se kao graditeti a ovamo mi pricu neku prosipaju i kao propagiraju vjeru a u prevodu briga njih za crkvu.

Marjan
Gost
Marjan

Mogu misliti sta ce sad da prica Dzomic i Gojko, sve nebuloze do nebuloze.

Maki
Gost
Maki

Marjane ostavi ti nas pravoslavce da se dogovorimo….gledaj svoja posla…

Zoran
Gost
Zoran

Odje ako se ko trudi je Vlada, i non stop poziva na pregovore i da se konacno rijesi problem koji predstavljaju ovi iz SPC, a jasno se vidi da je kocnica svega SPC.

Maki
Gost
Maki

Pozivaju na pregovore a kazu nema odstupanja ni milimetar,hahahha pa kakvi mogu biti onda pregovori,smijesni ste….Farsaaa

LSCG
Gost
LSCG

Svako koje bio prosli put poslao je svog poklisara u espertski tim. A Djukanovic o svemu odlucuje. Ali ne znam sta ce se postici ali je 69% cg reklo da nedamo svetinje !!!

Komunista
Gost
Komunista

Dohvati se malo pravopisa pa ćemo lako za “svetinje”.

Maki
Gost
Maki

Vi koji non stop pisete o pravopisu ste dosadni i smijesni

Milos
Gost
Milos

😂😂😂 nema kad od litijanja

Ja sam
Gost
Ja sam

To CG nije, da nije koja CG zastava bila…

Markisa1
Gost
Markisa1

69 % cega? Kako ste zablesavili blago vama

Ilija
Gost
Ilija

E da cujemo sad sta imaju da pricaju ovi iz mitropolije, sta sad ima da izmisle.

Uros
Gost
Uros

Poceli pregovori konacno pa su sjeli ovi iz SPC!

Gibanica
Gost
Gibanica

Jeste li testirali ovu DRUGU stranu na virus i prehlade ??
Obavezno !

Boka Kotorska
Gost
Boka Kotorska

Ne damo svetinje Srbiji !

jauk
Gost
jauk

Treba da se pita crkva u sred moderne, savremene i evropske zemlje? Pa, zar je sve do sada bilo uzalud, zar je svaki nas napor da budemo medju razvijenim zemljama uzaludan? zar smo sve radili, da bi nas na kraju jedna organizacija kao SPC ucjenjivala i prijetila?

Maki
Gost
Maki

Svuda na svijetu je crkva za sebe i ima svoju imovinu i gradi sta ona hoce,samostane,konake itd.sta ti nije jasno …

Blaki
Gost
Blaki

Tebi nije jasno…

Pobro
Gost
Pobro

Hotele zgrade itd itd. Ma sta ispriča jeli ti to Dzomić reka, gleda si ti svijeta tu do preko morače, i stvarno si čuo za Bg, ali ti je najmiliji priznaj… a mak se.

taske
Gost
taske

Mjesecima slusamo price iz SPC, mjesecima nas negiraju, prozivaju fasistima, srbima, montenegrinima, dukljanima. Sta je muka vise, daj zavrsavajte vise, nismo mi duzni da se bilo kome pravdamo i za istoriju i za naciju. Crnogorci smo i kraj!

sorela
Gost
sorela

Mislim da je poenta ovoga da konacno vise donesu dokaze da su vlasnici crkvene imovine, ali SPC to uporno prica, ali odbija da dostavi. Ako ste vlasnici, evo vam izvolite, sve je u redu, a do tad nemojte lagati ovaj narod.

Cecka
Gost
Cecka

Ne, nego će država da donese dokaze da je ikad išta bilo njeno. Ako ih nema, onda otima.

Drnik
Gost
Drnik

Cecka ne mlati kuka la ti majka. Ti pojma nemaš..

agata
Gost
agata

Voljela bih da slusam taj razgovor, da vidim bas kakve argumenete imaju iz SPC. mislim, culi smo ih mjesecima unazad ali oni i dalje nisu podnijeli ocjenu ustavnosti zakona Ustavnom sudu niti su donijeli potvrdu da su vlasnici imovine.

Velje Duboko
Gost
Velje Duboko

Nece se crkva pitati u demokratskoj i nezavisnoj CRNOJ GORI.Pa nije ovo doba inkvizicije.

Haris
Gost
Haris

Ovo samo ima u CG o zakonu da se pregovara!! Od sad me ne može niko kazniti niti sudija osuditi prije nego što završim pregovore sa vladom oko tog zakona, a to znači nikad aaaaaaaahahahahahaha Živjela demokratija.

Ana
Gost
Ana

Jedno je zakon a drugo bezakon. Vidiš da cio svijet ne priznaje ovaj bezakon nego veli- pregovori.

Poglavnik
Gost
Poglavnik

Kako si neobrazovana i kukala ti majka? Žensko? Bezakon?

Gibanica
Gost
Gibanica

Hahahah čuš ” Bezakon ” hahahaah .
Stvarno si trebala malo otici do Italije na izlet neki 🙂

Spsektastop
Gost
Spsektastop

Cio napredni svijet nije mogao dogovorit sa njima nikad nista a sto je dogovoreno uradjeno je uz pomoc sibe znaci zakon treba postovat ili …
Stop fasizmu stop fasistima.

Milena
Gost
Milena

Slažem se.Čitav svijet se davno odrekao komunizma i ateizma.Sa Đavolom nema dogovora.

Spsektastop
Gost
Spsektastop

Mike Cetnici su fasisticko seme koje treba…

Maki
Gost
Maki

Ti si fasista ,treba te tuziti,………….i zabraniti!!!!CDM reagujte na ovakve uvrede….

HR8
Gost
HR8

@Maki. Evo reagujemo. Dajemo ti minuse.

Send this to a friend