Politika

Pažin: Vjerujem da se argumentovanim dijalogom može do rješenja

Dijalog crnogorske vlade i Mitropolije crnogorsko-primorske, koji se naredne nedelje nastavlja na ekspertskom nivou, biće usredsređen na, kako se očekuje, članove Zakona o slobodi vjeroispovjesti koji se tiču imovinsko-pravnih pitanja, kaže u intervjuu za Glas Amerike potpredsjednik Vlade Crne Gore Zoran Pažin.

“Ocijenio bih da je moja posjeta Vašingtonu bila veoma uspješna i korisna. Imao sam prilike da čujem riječi ohrabrenja, podrške i razumijevanja za demokratske potrebe razvoja Crne Gore. Od svojih sagovornica i sagovornika sam dobio uvjeravanja da postoji spremnost Sjedinjenih Američkih Država, kao partnera, prijatelja i saveznika u okviru NATO alijanse da istrajno podržava Crnu Goru na njenom evroatlantskom putu i to je nešto što je zaista ohrabrujuće za nas.

U Americi postoji visok stepen razumevanja za potrebu Crne Gore da ima jedan takav moderan zakon, dodao je Pažin.

“Naravno, razgovarali smo i o pitanju slobode vjeroispovijesti, odnosno primjeni Zakona o slobodi vjeroispovijesti, ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica u Crnoj Gori. Ponovio sam spremnost Vlade Crne Gore da u otvorenom i argumentovanom dijalogu razgovara sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve o svim pitanjima koja su od značaja za međusobne odnose između države i crkve”, kazao je Pažin za Glas Amerike.

Pažin kaže kako vjeruje da argumentovani dijalog može dovesti do obostrano prihvatljivog rješenja, posebno ukoliko postoji dobra volja na obje strane.

“Siguran sam da ekspertski nivo razgovora podrazumijeva fokusirano bavljenje pravnom problematikom, ostavljajući politiku po strani. Vjerujem da se uvažavanjem argumenata protivne strane, spremnošću da se tolerancijom i stpljenjem može doći do rješenja koje će relaksirati postojeću situaciju i koja će nas usmjeriti na neke druge, takođe važne, teme u Crnoj Gori”, dodaje on.

Upitan da li Crna Gora ima američku i evropsku podršku za zakon, Pažin kaže je, prije svega, imao priliku da se uvjeri u visok stepen razumijevanja visokih američkih zvaničnika u odnosu na potrebu Crne Gore da ima jedan savremen, moderan i liberalan zakon, koji sa visokim garancijama poštovanja međunarodnih pravnih standarda obezbjeđuje svakom građaninu Crne Gore, bez obzira na vjeru i naciju, da uživa pravo na slobodu vjeroispovijesti.

“To je ono što je fundamentum. Ta vrsta razumijevanja me ohrabruje da, u suštini, osim nekoliko pitanja, u tom Zakonu sve je savršeno jasno. Mislim da je to jasno i predstavnicima Mitropolije. Ja ne bih komentarisao njihov stav vezano za moju posjetu. Želim sa uvažavanjem da se odnosim prema sagovornicima. Vjerujem da ovaj dijalog može da dovede do rješenja koje je obostrano prihvatljivo, koje podrazumijeva uvažavanje argumenata obje strane, ali isto tako i uvažavanja pravnog poretka Crne Gore”, poručuje Pažin.

Dodaje kako je razumio od predstavnika Mitropolije crnogorsko-primorske da ništa nije sporno u tom zakonu, osim članovi 62 do 64, koji se tiču imovinsko pravnih pitanja.

“Stoga bi bilo razumno očekivati da se razgovor fokusira upravo na ta sporna pitanja. Mislim da su ta pitanja više rezultat nerazumijevanja i izostanka međusobnog povjerenja nego što su ona na pravni ili neki drugi način komplikovana”, kaže potpredsejdnik Vlade i ministar pravde.

Poručuje kao je crvena linija određenja zapisana u Ustavu Crne Gore.

“Dakle, pravni poredak Crne Gore je crvena linija, ona ne smije da bude pređena. Takođe, je crvena linija potreba da svi građani bez obzira na nacionalnost ili vjeru budu na jednako pravan način tretirani, da ne bude niti privilegovanih niti diskriminisanih u čitavom tom odnosu između države i vjerskih zajednica i to je ono na čemu ćemo mi insistirati, ali zaista vrlo otvoreni da čujemo argumente druge strane i da imamo stav uvažavanja prema argumentima druge strane”, poručuje Pažin.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
20 bilionDlenon
Gost
20 bilionDlenon

Vlado ne diraj milutina stari cojek 😅😅😅😅😅😅

20 bilionDlenon
Gost
20 bilionDlenon

Vlado znaši ko ti dolazi u susret 😆💛

Vlado
Gost
Vlado

Argumenti su na strani naroda.

MMM
Gost
MMM

Agumenti su na strani istine. Narod se moze okupiti i manipulacijama.

20 bilionDlenon
Gost
20 bilionDlenon

Vlado reči dragicka znaši ko ti dolazi 💛

slavko
Gost
slavko

Dje narod na ulicama mijenja zakon tu nema ni naroda ni drzave.

CG KO
Gost
CG KO

Samo ti radi kako ti ONI nerede I IDEMO DALJE ili cemo ovako dok ne zavlada jos veca mrznja I podjela

18 bilionDlenon
Gost
18 bilionDlenon

Jedino ako me na sladoled zavrnula 💘💔

PREOSTAO BOG
Gost
PREOSTAO BOG

URADICETE VI KAKO VAM AMERIKA KAZE PA SE TO SVIDJELO KOME ILI NE
ZAR NE GOSPODINE PAZIN

Cheese
Gost
Cheese

Moze naravno. Sve se moze dijalogom i dogovorom. Jer dogovor kucu gradi, i da je srece ova Vlada bi radila sve kako bi ovom narodu malo olaksala ionako teske zivote, povecala malo plate, penzije, smanjila poreze, prireze, cijenu elektricne energije, vode. Sve to moze, kad ima volje. Ali nema politicke volje jer nasa Vlada i njeni ideolozi smatraju da polovinu… Više »

Morpheus
Gost
Morpheus

Uradicete sta vam je Pompeo rekao i ni vise n8 manje. I poitajte a izjave da ispadnete kao da,se pitate nesto ostavite za kongrese i sl

Dijaspora
Gost
Dijaspora

Samo posteno,pa ko koga zajebe ccc

Argon
Gost
Argon

Tako je Zorane, ne popuštajte ni pedalji rušiteljima države….

Vijoleta CT
Gost
Vijoleta CT

U Americi postoji visok stepen razumevanja za potrebu Crne Gore da ima jedan takav moderan zakon, NEKA NAM JE SREĆNO BRAĆO MOJA MILA CRNOGORCI

Velja gora
Gost
Velja gora

U Americi nemaju pojma ko smo mi , ni gdje se nalazimo

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Znaju dovoljno je svima samo pomenutida se neko granici sa Srbijomi ima srpsku nacionalnu manjinu.Sve zna

Ljuta
Gost
Ljuta

Pa sto se Tramp ne izvinu onom radijatoruili sto mu ovaj ne uzvrati no se odje buka sa laznom snagom

VD stanje
Gost
VD stanje

O čemu ćete se dogovarati , kad si iznio svoj stav, odavde do Hrvatske pa do Amerike.

Vijoleta CT
Gost
Vijoleta CT

Fenomenalno odrađen posa Ministre, sve najbolje čestitke i pozdravi tako to rade pravi profesijonalci.

Velja gora
Gost
Velja gora

Fenomenalno nepismena

Persa
Gost
Persa

“profesijonalci” bez toga ” j “

eu kolonija
Gost
eu kolonija

hrišćanska crkva je rekla svoje a I neki od veoma istaknutih hrišçana. isil je oduzimao crkve I rušio ih I bez zakona. nesmije se davati povoda nekim novim isilovcima da sada počnu zakonski da ruše crkve

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Mozes li malo konkretnije,ako mislis na Vaseljensku patrijarsiju ,poslali su sjajan odgovor na primjenu Irineju oko UPC,tako da zna SPC dje je.Ako mislis na ruse,oni su sada van pravoslavnog sistema,sami mozda vrlo brzo sa SPC.Tako mozes li ti objasniti mimo kojeg hriscanstva si mislio

eu kolonija
Gost
eu kolonija

lijepo pročitaj šta sam napisao. neće ti niko dozvoliti da ozakoniš rušenje crkava. neka vlada crne gore se pozabavi masonskim ložama, nevladinim organizacijama I drugim terorističkim tajnim ćelijama ako smije. nesmije. udarili su na crkvu kao instituciju I nebitno je kako se ona zove. hoćeli možda po tome zakonu zabranjivati crkve po evropi samo zato što se one nekome ne… Više »

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Opet svetosavska paranoja !zavjera vasione

eu kolonija
Gost
eu kolonija

dobri ti protuargumenti. opet ću ponoviti hrišćanska crkva je rekla svije a ti se bavi svetosavljem I zavjerama

Bijelo Polje
Gost
Bijelo Polje

Ja nisam mogao da vjerujem da kod nas postoji ovoliki nacionalizam,da je toliko zastupljena četnička ideologija..znao sam da ima naconalista na sve strane,ali da ima u ovolikoj mjeri,znači u šoku sam! Mozda je ovo i dobro,sad su svima pale maske,i sad znamo sa kim posla imamo,i kakvi su nam neki sugrađani,komšije,sveštenici pa i rođaci!

Jetra
Gost
Jetra

BP ne mlati,…sendvičaru,… i ne miješaj se đe ti nije mjesto,…

CPC
Gost
CPC

Plači moli ali zako se sprovodi i to sad tek po jako rigiroznim mjerama ‘DA JE VJEČNA CPC’

LazniCrnogorci
Gost
LazniCrnogorci

Tek ce te da znate, znace se ko je Turcin a ko Crnogorac!

Morpheus
Gost
Morpheus

A znas li sta ces sa,sobom kad padne ovaj rezim?

Bijelo Polje
Gost
Bijelo Polje

Ja znam,a znas li ti? Ja sa sobom ću činjet sto i citav zivot! Živjeti u Crnoj Gori,jednoj jedinoj mojoj Državi..

Maki
Gost
Maki

A dje to vidis?

VD stanje
Gost
VD stanje

Donijeli ste zakon prije dogovora, …zakazali ste dogovor poslije zakona,… vodite kampanju a nadate se dogovoru,… Ne čini li vam se da nešto nije u redu s vama,…. osjećate li krivicu,… Znam da se osjećate jači,…. ali snaga je u duhu naroda koji se duhom brani,…

Sasa V
Gost
Sasa V

S kimda razgovaras sramota za drzavu

CETINJANKA
Gost
CETINJANKA

Da nije pompeo naredio još bi se arogantno ponašali

LAUDA
Gost
LAUDA

Naravno da moze, povucite one nekolike stavke ili dajte Mitropoliji isti ugovor kao Islamskoj i Katolickoj zajednici i sve u redu.

Taxi
Gost
Taxi

A ti znas kakve imaju ugovore? Ti si citao? 😂

Stara varoš
Gost
Stara varoš

Pa ako te interesuje možeš i sam pročitati. Vjerujem da bi nakon toga drugačije razmišljao.

Send this to a friend