Politika Završna debata

Pažin: Zakon o slobodi vjeroispovijesti će poslije izbora biti primijenjen na teritoriji cijele Crne Gore i važiće jednako za sve

Predstavnici 11 izbornih lista, u velikom studiju Nacionalnog javnog servisa, saopštili su večeras stavove i razmijenili argumente o aktuelnim političkim prilikama u Crnoj Gori.

Prvo pitanje na koje su odgovarali učesnici debate bilo je:

Evidentno je da je Crna Gora podijeljeno društvo. U čemu vidite uzroke tih podjela i na koji način se one mogu prevazići?

1.Damir Šehović
“SOCIJALDEMOKRATE – IVAN BRAJOVIĆ – MI ODLUČUJEMO DOSLJEDNO”

Šehović je ocijenio da ova generacija politačara ima odgovornost da prevaziđe podjele, ali ne na negiranju, već afirmaciji crnogorske nezavisnosti.

“Oko kojih vrijednosti ćemo se okupiti odlučuje se na izborima u nedjelju jer je Crna Gora ponovo na raskrsnici. Jedan put nas vodi u prošlost, ratne devedesete i ćeranje manjinskih naroda. Drugi nas vodi u budućnost, društvo razvijenih naroda. U takvo društvo nas ne mogu voditi oni koji veličaju ratne huškače, slave nestanak sopstvene države”, ocijenio je Šehović.

On je poručio da kredibilitet da govore o okupljanju imaju oni koji su stabilni i dosljedni, koji ne lutaju i ne srljaju, radom i konkretnim rezultatima, a ne demagogijom i populizmom.

“Upravo takvi su Socijaldemokrate”, ocijenio je Šehović.

2. Amer Nokić
“BOŠNJAČKA STRANKA – ISPRAVNO – RAFET HUSOVIĆ”

Nokić je ocijenio da, iako je Crna Gora trebalo da bude bogatstvo različitosti, one su često znale da se pretvore u podjele.

“Mi u Bošnjačkoj stranci smatramo da je potrebno da partije preduzmu adekvatne korake za prevazilaženje tog jaza. Mi smatramo da upravo partije produbljuju podjele i da ih treba riješiti na način da neka od opozicionih prosrpskih partija uđe u vlast”, rekao je Nokić.

On je naveo da je Bošnjačka stranka, iako su je često optuživali da zauzima značajan dio poluga vlasti, spremna da ustupi odgovarajuće pozicije, kako bi se relaksirala situacija u Crnoj Gori.

3. Adrian Vuksanović
“HGI “SVIM SRCEM ZA CRNU GORU”

Vuksanović smatra da su podjele u Crnoj Gori prisutne po nekoliko linija – po pitanju same državnosti Crne Gore, percepcije manjinskih naroda.

“Vidimo da postoje pokušaji da se u ovo predizborno vrijeme podijeli to malo hrvatsko biračko tijelo, kako bi se unijela dodatna nestabilnost. I to dolaze od nekih faktora koji ne žele dobro ni Hrvatima u Crnoj Gori, ali ni samoj Crnoj Gori. Zato se usuđujem da kažem da su to antihrvatske i anticrnogorske strukture kojima je cilj da Hrvati izgube mandat u parlamentu i da HGI nakon 18 godina postojanja više ne bude na političkoj sceni”, ocijenio je Vuksanović i dodao da takvi pokušaji dolaze od onih koju su punu afirmaciju stekli zahvaljujući Hrvatskoj građanskoj inicijativi, a danas žele, kako je rekao, biti njeni grobari.

4. Bojan Zeković
“SDP – JAKA CRNA GORA!”

Zeković je poručio da je uvjeren da će, što više bude reda i zakona u državi i ekonomske razvijenosti, podjele slabiti.

“Kad više ne bude povlašćenih, kada nam partijske ćelije ne budu određivale patriotizam i dostupnost državne uprave i kada nam s druge strane vjerska lica ne budu učesnici kampanje i određivali nastup pojedinih lista na izborima ili klele ljude koji drugačije misle i podjele će slabiti”, poručio je Zeković.

5. Radovan Marić
“HRVATSKA REFORMSKA STRANKA-HRS”

Marić je kazao da HRS smatra da u crnogorskom društvu i nema toliko podjela, koliko se one neprestano forsiraju i potenciraju.

“Mi smatramo da u svakom crnogorskom političkom subjektu postoje ljudi koji su dostojni poštovanja i upravo oni ulivaju nadu, vjeru i sigurnost da Crna Gora ima dovoljno mudrosti da iz svih podjela izađe jača i snažnija”, poručio je Marić.

6. Luka Rakčević
KOALICIJA “CRNO NA BIJELO” – URA, SPP, CIVIS

Rakčević smatra da podjele u crnogorskom društvu postoje vjekovima i one su, kako dodaje, na ovakav način vraćene početkom devedesetih i dolaskom na vlast Demokratske partije socijalista.

“Upravo je DPS ta koja je u fokus vratila logiku identiteta, čitavu priču na etnonacionalne podjele i koja već tri decenije od jedva primjetnih etničkih, religijskih i nacionalnih razlika stvara isključive suprotnosti. Upravo sa DPS-om, koja je učestvovala u stvaranju i produbljivanju tih podjela punih 30 godina, mi ne možemo da idemo naprijed”, ocijenio je Rakčević. Zato je, kako dodaje, smjena DPS-a preduslov za prevazilaženje podjela.

7. Fatmir Đeka
ALBANSKA KOALICIJA “JEDNOGLASNO” – DP, DUA I DSCG

Đeka navodi da svi moraju da urade sve što treba da se podjele prevaziđu i da je ideja ujedinjene Evrope jedini put za to.

“Srećom, Albanci su uvijek bili na tom putu, uvijek smo imali istu temu, a to je Evropa. Zamislite sada da smo bili članica EU u doba korona krize, Crna Gora bi imala pomoć od tri milijarde eura”, kazao je Đeka.

8. Zoran Pažin
“ODLUČNO ZA CRNU GORU! DPS – MILO ĐUKANOVIĆ”

Pažin je ocijenio da je tačno da crnogorske podjele sežu daleko u prošlost, a da ova generacija treba da pogleda u prošlost kako bi se snažno okrenula budućnosti.

“Kada se osvrnemo iz sebe vidimo antifašizam kao trajno opredjeljenje Crne Gore. Zato nećemo dozvoliti revizionizam i revanšizam onih koji bi iz gubitnika u Drugom svjetskom ratu da se premetnu u pobjednike. Vidjećemo obnovljenu nezavisnost skoro stotinu godina od sramne i tragične Podgoričke skupštine, zato nikad više gubitak državnosti i nezavisnosti. Vidjećemo Crnu Goru kao članicu NATO, zato je sljedeća stanica Evropska unija”, rekao je Pažin i dodao da su to razlozi zašto je politička ponuda DPS-a superiorna u odnosu na konkurente.

9.Marko Milačić
”ZA BUDUĆNOST CRNE GORE”- DF, SNP, PCG, UCG, RP, PUPI, JKP, SRS, SPISP

Milačić je ocijenio da je jedina podjela koja danas postoji u Crnoj Gori, ona na dobro i zlo.

“Mi danas u Crnoj Gori kao narod biramo između ove dvije stvari. DPS je zlo čitave Crne Gore i svih naših vjekova”, naveo je Milačić.

On je kazao da premijeru Dušku Markoviću poručuje da neće nikog istjerivati iz Crne Gore.

“Mi smo pokazali u ovih pola godine da više nema podjela, da je ušla na velika vrata ljubav u ovu zemlju i zato ćemo pobijediti”, ocijenio je Milačić.

10. Nik Đeljošaj
ALBANSKA LISTA /GENCI NIMANBEGU -NIK ĐELJOŠAJ

Đeljošaj je ocijenio da Albanci u Crnoj Gori nijesu uticali na podjele, već su bili faktor mira i stabilnosti.

“Meni je drago da kod Albanaca u Crnoj Gori nema podjela, iako se pokušavalo svih ovih godina da se dođe do nekih vještačkih podjela na osnovu religije i mjesta življenja. Ipak, mi smo dokazali da smo uvijek živjeli zajedno i tako ćemo ponovo”, rekao je Đeljošaj.

Dodao je da je koalicija koju predstavlja dokaz da se može zajedno i da se tada pobjeđuje.

“Svi oni koji su pokušavali svih ovih godina na političkoj sceni da opstanu na podjelama, nestaće sa scene i ovi izbori će poslati snažnu porukuda više toga neće biti”, poručio je Đeljošaj.

11.Momo Koprivica
ALEKSA BEČIĆ – MIODRAG LEKIĆ – “MIR JE NAŠA NACIJA” – DCG -DEMOS – PPIR -GPNLJ

Koprivica kaže da u koaliciji koju predstavlja jedinu podjelu vide na poštene građane i na grupicu bogataša koja je devastirala crnogorske institucije i zarobila privredu.

“Upravo ti bogataši indukuju vještačke i ideološke podjele kako se ne bi postavljala pitanja o četiri milijarde eura javnog duga, kako smo došli do situacije da imamo 60 hiljada građana bez sopstvenog krova nad glavom, da postavimo pitanje o tome kako otac potpisuje sinu državnu koncesiju za elektrane”, ocijenio je Koprivica i poručio da su različiti narodi u Crnoj Gori bogatstvo, a da onaj ko ih suprostavlja čini zlodjelo prema Crnoj Gori.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Lida
Gost
Lida

Bira se ili kulturna evropska drzava,ili drzava lazi ,starleta i rijalitija.Bira se telvizija kao rtcg ili pink i hepy.Bira se vlast koja radi ili vlast koja te ubjedjuje da radi,bira se drzava u kojoj su sve nacije iste ili drzava u kojoj ce zivjeti samo srbi.Gospodo pa vidite sta vam je ciniti.

Lida
Gost
Lida

Zakon sprovesti odmah posle izbora,zabraniti rad spc dok se ne registruje,kaznjavati zatvorom rad protiv drzave,provjeriti imovinsko stanje svestenika(porijeklo),zabraniti srbijanske medije sve osim rts.

PGCG
Gost
PGCG

Tek onda ce shvatiti ovi da nije bilo potrebe da setaju i da je zakon dobar i za njih.

Batko F
Gost
Batko F

Luka, Marko i Momo briljirali!
Bravo momci!

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Zar je moguće da ovi iz SPC koalicije ne shvataju da je njihov guru Risto glavni sijač nacionalnog razdora u CG? Njegovim dolaskom su počele nacionalne podjele, uvrede i slične stvari. On sam je uveo taj nacional- šovinistički diskurs: Crnogoci su “kopilad”, “nakot”, islam “lažna vjera”, muslimani “lažni ljudi”.. Ko onda “indukuje” mržnju i podjele, Momo Koprivice?

cg_mne
Gost
cg_mne

Bosnjacka stranka je definitivno moj favorit!

Maki
Gost
Maki

Koprvica daleko najbolji,svaka mu cast na hrabrosti…..

Jocko
Gost
Jocko

Slazem se Pazinu ali tada vise nece biti kompromisa

Roro
Gost
Roro

Pažine Pažine,pazi da tako ne bude!Zaliže se još jednom,i pali odakle si došao.

Radosnica
Gost
Radosnica

Dobro si napisao

Krsto
Gost
Krsto

Milacic predstavnik 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

Maki
Gost
Maki

Sve je rakao istinu i argumente dao a Pazin mu neodgovori ni na jedno pitanje…hahhaha

Samo realno
Gost
Samo realno

Pazin,Sehovic,Bosnjaci,Hrvati,Albancj,Sdp svala cast za emisiju sjajno izlaganje …za razliku od ove prazne price sa projeva 6,9,11

Maki
Gost
Maki

hahahhahhaha salis se…..

Samo realno
Gost
Samo realno

Sta velis coce?

Gusinje
Gost
Gusinje

Odlicno predstavljanje Sehovica-Zekovica-Nokica-Pazina-Vuksanovica o cetnicima i Litijasima ni slovo osim dno dna

Mungos
Gost
Mungos

Tamo dje tikve cbjetaju,pametni samo proces ometaju?

Gazi Bagru Milo
Gost
Gazi Bagru Milo

Op, serbi!!! Idemoooo gaziiii to Milo!!!

Karl
Gost
Karl

Tako je, da krene primjena zakona

Malisa
Gost
Malisa

Bojim se da ces poslije izbora pred sud.

nikad vise1918
Gost
nikad vise1918

ada vi sve pohapsiste i osudiste, svake izbore vi pohapsiste i nagrdiste.. a kako vas vise nije sramota i stid od vas samih i od ljudi koji vas poznaju da gubite 30 godina i da svaki put pricate o pobjedi a sveli ste se na 38 stranaka ne bi li se primakli dps-u.. jadovi!!

misso
Gost
misso

snila baba sto joj milo bilo

Dejo Mrva
Gost
Dejo Mrva

Ja sam proveo dva mjeseca u kotor predivan divan grad.

Bubamara
Gost
Bubamara

BS me sve vise, pozitivno, iznenađuje svojim izjavama. Čini mi se da jedina partija, koja ima drugaciji program od ostalih.

Xyz
Gost
Xyz

Jel to onaj program ugrabi sto vise fotelja?

Bubamara
Gost
Bubamara

Ne. Naprotiv. BS nema problem da kaže da su manjina, dok nekim opozicionim mučenicima jeste. Oni misle ako laju i nadvikuju se, uplašiće nekog. Kako Albanci, Bošnjaci i Hrvati imaju svoje predstavnike, tako bi trebalo i Srbi da imaju svoje predstavnike u Vladi. Nego, dok dođe iz d….. u glavu, biće kasno.

ZWEEK
Gost
ZWEEK

Bosnjaci/Muslimani ni za vrijeme Osmanlija nijesu ovako udobno sjeđeli. Svaka im čast.

The Stig 🇲🇪
Gost
The Stig 🇲🇪

Politicka situacija je kao i svaka druga situacija kod nas. Sto bi nas narod rekao, da je bolje ne bi valjalo.

Send this to a friend