Politika

Pejanović: Crna Gora jasno utvrdila spoljnopolitičke ciljeve

Pejanović

Crna Gora će uskoro postati dio kolektivnog sistema bezbjednosti i zato je obavezana na potpunu interoperabilnost i funkcionalno jedinstvo svih elemenata sistema nacionalne bezbjednosti i racionalnu upotrebu resursa, rekao je nacionalni koordinator za NATO Dragan Pejanović.

On je kazao da je Crna Gora Ustavom i strateškim opredjeljenjem jasno utvrdila spoljnopolitičke ciljeve.

Prema njegovim riječima, vodeći se željom da poboljša kvalitet života građana i postane ravnopravan partner državama članicama Evropske unije i NATO saveza, ispunjava kriterijume ove dvije organizacije.

“Rezultat takvog rada vidljiv je u ovom trenutku kada je na pragu da postane punopravna članica NATO saveza i kada je u dinamičnoj fazi pregovora za članstvo u EU”, kazao je Pejanović, učestvujući na panel diskusiji “Sistem privatne bezbjednosti – izazovi i perspektiva”.

On je rekao da novi bezbjednosni izazovi, rizici i prijetnje zahtijevaju nove sposobnosti, savremenu obuku i opremu, kako bi se zaštitili nacionalni interesi i vrijednosti Crne Gore.

“Prepoznajući ulogu i značaj privrednih društava, od izuzetne je važnosti unaprijediti kvalitet obuke i stručnog usavršavanja pripadnika privatnog bezbjednosnog sektora, shodno međunarodnim standardima”, kazao je Pejanović.

Tako bi, rekao je on, bili u mogućnosti da u konkretnim situacijama, zajedno sa drugim organima i institucijama daju adekvatan zajednički odgovor.

“Unaprijeđivanje kvaliteta poslovanja znači i davanje punog doprinosa cjelokupnom sektoru bezbjednosti, što dovodi do podizanja stepena opšte bezbjednosti u Crnoj Gori”, naveo je Pejanović.

On je konstatovao da bezbjednost nema cijenu i da je zato značaj zajedničkog djelovanja i koordinacije veoma bitna.

“Na nacionalnom planu, sveobuhvatna i fleksibilna bezbjednosna saradnja podrazumijeva dodjeljivanje specifičnih zadataka i odgovarajućih resursa različitim subjektima koji doprinose bezbjednosti na različitim nivoima, uz međusobno koordinisanu saradnju i njihovom raspoređivanju u okviru integrisanog sistema”, kazao je Pejanović.

Panel diskusiju organizovala je PU “Urban Protection Training Centar Montenegro”, u saradnji sa ministarstvima unutrašnjih poslova i prosvjete.

Send this to a friend