Politika

Pejović i ambasadori članica: Vidljivi pomaci u reformama ka EU

Reforme koje Crna Gora sprovodi u procesu pristupanja EU se odvijaju dobrim tempom i u svim oblastima su vidljivi pomaci, ocijenjeno je tokom sastanka ministra evropskih poslova Aleksandra Andrije Pejovića sa ambasadorima država članica EU.

Sagovornici ministra Pejovića su poručili da Crna Gora ima punu podršku država članica za uspješan dovršetak procesa pristupanja, saopšteno je iz Ministarstva evropskih poslova.

U saopštenju se navodi da je sastanak organizovalo Estonsko predsjedništvo EU u saradnji s Delegacijom EU u Podgorici, kako bi se razgovaralo o narednim koracima u procesu pristupanja i pripremi za sljedeću Međuvladinu konferenciju koja će se održati u decembru pod predsjedavanjem Estonije EU.

Kako je saopšteno, ministar Pejović je predstavio ostvarene rezultate i tekuće aktivnosti koje vode otvaranju dodatnih poglavlja za koje je Crna Gora spremna.

Posebno je predstavio rad na ispunjavanju privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24 istakavši da su intenzivne reforme u zakonodavnom i institucionalnom dijelu sprovedene tokom proteklih godina dovele do konkretnih rezultata na terenu, ali da crnogorske institucije, prije svega Agencija za sprečavanje korupcije i Specijalno državno tužilaštvo, kroz prevenciju i rješavanje slučajeva borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, rade na unapređenju bilansa rezultata.

Naodi se da je  on je ukazao da su sve crnogorske institucije i kompletna pregovaračka struktura posvećeni ispunjavanju preuzetih obaveza, kako u dijelu otvaranja preostalih poglavlja, tako i u pogledu njihovog zatvaranja i iznio očekivanje da će od sljedeće godine početi dinamičnija faza privremenog zatvaranja poglavlja.

Ambasadori država članica EU su ocijenili da se reforme odvijaju dobrim tempom i kvalitetom, te da u svim oblastima postoji vidljiv napredak. Ukazali su na značaj inicijative predsjednika EK Junkera za izradu Strategije za ubrzano članstvo, kao i na značaj sljedećeg izvještaja EK o napretku Crne Gore. Takođe, pozdravili su organizaciju konferencije kojom je obilježena desetogodišnjica od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Ambasadori su poručili da će države članice nastaviti da prate sprovođenje obaveza, kao i da će, kroz konkretne tehničke i ekspertske projekte, nastaviti da podržavaju evropske napore Crne Gore. U tom smislu su prenijete poruke pune podrške za uspješan dovršetak procesa pristupanja.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
DenisPens
Gost
DenisPens

Ljepotane osim sto se slikas i oblacis o trosku gradjana Crne Goee putujes trosis nase pare i izigravas nekog pregovaraca odmori malo otpustite kajs za dvije rupe ili bato ide Makedonski scenario !

Ljuta
Gost
Ljuta

Pejovicu sto to zboris? Mi vidimo svaki dan nam sve gore a posla nidje…..a moram platiti struju..tv nemam vise pokvario se a mala penzija…..a ja radio 45g posteno i szo docekah od onih mladih i pametnih sto u ime Sliba i Srbije poskidase onu moju generaciju iz 1988g

Send this to a friend