Politika

Pejović: Izvještaj – podstrek za napredovanje ka EU

Vlada je usvojila danas peti polugodišnji Izvještaj u procesu integrisanja Crne Gore u Evropsku uniju (EU) i 11. kvartalni, što je podstrek za pripremu aktivnosti u cilju napredovanja na evropskom putu, saopštio je resorni ministar, Aleksanadar Andrija Pejović.

On je rekao da se ta dva važna dokumenta redovno dostavljaju Skupštini.

Prema njegovim riječima, dokument služi za upoznavanje sa onim što je Crna Gora uradila u dijelu pregovora sa EU, političkog dijaloga i odnosa kroz Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

“Ali se odnosi i dio koji se tiče komunkacije evropske integracije prema javnosti, saradnje sa skupštinskim Odborom za evropske poslove, kao i korištenja pretpristune podrške koju EU daje Crnoj Gori uz naznaku koji su sve zakoni usklađeni u proteklom periodu”, rekao je Pejović na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.

On je pojasnio da polugodišnji Izvještaj daje širu sliku o tome kako se Vlada odnosi prema preporukama Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanjeizmeđu Evropskog parlamenta i Crne Gore.

“I u tom dijelu je ova informacija prepoznala aktivnosti koje su urađene, posebno u dijelu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i u dijelu poglavlja koje je veoma bitno, a to je životna sredina i situacija u solani”, kazao je Pejović.

On je podsjetio je da je u pitanju uobičajno izvještavanje.

“Ali je u svijetlu posjete evropskog komesara za susjedsku politiku i proširenje, Johanesa Hana, dodatan podstrek da se u narednom periodu pripreme dodatne aktivnosti kako bismo napredovali na evropskom putu”, poručio je Pejović.

Send this to a friend