Politika

Pejović: Podrška EU ključna za razvoj regiona

Regionalna saradnja i podrška Evropske unije (EU) ključne su za dinamičniji ekonomski rast i razvoj regiona, ocijenjeno je tokom posjete ministra evropskih poslova Aleksandra Andrije Pejovića Sarajevu.

Pejović je, tokom dvodnevne posjete Sarajevu, učestovao je na trećoj Konferenciji o koordinaciji donatora strategije Jugoistočna Evropa 2020 u organizaciji Savjeta za regionalnu saradnju i na panelu Izazovi proširenja i regionalna saradnja koji je organizovan na Fakultetu političkih nauka.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, na Konferenciji o koordinaciji donatora Strategije Jugoistočna Evropa 2020 ukazano je na važnost usklađenosti različitih izvora finansiranja razvojnih projekata u regionu Zapadnog Balkana i Jugoistočne Evrope.

Otvoriviši panel pod nazivom „Ekonomski razvoj: potrebe i prioriteti u regionu“,  Pejović je ukazao na potrebu da sva raspoloživa donatorska sredstva u regionu budu usmjerena u investicije, kako bi se na što efikasniji način intenzivirao ekonomski rast i razvoj.

Pejović je, dodaje se, istakao da cjelokupna regionalna saradnja u toj oblasti treba da bude dio procesa evropske integracije regiona, koja nije moguća bez snažne ekonomske saradnje na svim nivoima.

„Jedino otvorena i konstruktivna ekonomska saradnja, uz podršku EU kao najvećeg donatora u regionu, ali i ostalih donatora, može doprinijeti stvaranju novih radnih mjesta, unapređenju životnog standarda građana i istinskoj integraciji regiona u EU“, poručio je Pejović.

U okviru panela razmotrene su važne teme za dalji ekonomski razvoj regiona, posebno incijativa Evropske investicione Banke usmjerena na jačanje prilagodljivosti ekonomija država regiona, podrška EU u okviru Berlinskog procesa i Agende povezivanja, unapređenje obrazovanja, zapošljavanja i saradnje u oblasti digitanog društva.

Govoreći na Panelu Izazovi proširenja i regionalna saradnja, koji je organizovan na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, Pejović je ukazao na značaj razmjene znanja i iskustva iz procesa pristupanja.

On je dodao da Sporazum o saradnji između Vlade Crne Gore i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u procesu pristupanja EU predstavlja odličnu platformu za razmatranje tema od zajedničkog interesa, poput vladavine prava, životne sredine, korišćenja evropskih fondova.

„On je podsjetio da su, u okviru programa prekogranične saradnje, kao i regionalnih projekata u okviru Berlinskog procesa, Crna Gora i Bosna i Hercegovina dosad realizovale vrijedne projekte koji su doprinijeli unapređnju rada institucija i organizacija i kvalitetu života ljudi“, navode iz Ministarstva.

Pejović je naglasio da je važno da potencijalini korisnici s obje strane granice iskoriste 8,4 miliona bespovratne podrške EU koja su im na raspolaganju u nastavka programa Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020.

Send this to a friend