Politika

PEN centar: Prijetnje manjinskim narodima mračna crnogorska svakodnevica

FOTO: Pobjeda

Prijetnje na nacionalnoj osnovi upućene putem komentara na portalu In4S Adrijanu Vuksanoviću, bivšem poslaniku Skupštine Crne Gore i čelniku Hrvatske građanske inicijative, zabrinjavajuća su potvrda da su u proteklih nekoliko mjeseci napadi na pripadne manjinskih naroda postale ne sramni incidenti, već pravilo, saopštio je Crnogorski PEN centar

“Imidž građanske i sekularne države koja baštini antifašističke tekovine te multivjerski i multinacionalni sklad, izdržao je tešku istorijsku probu 90-ih godina XX vijeka, kad je Crna Gora ostala jedina republika bivše Jugoslavije na čijoj teritoriji nije bilo ratnih dejstava. Ostale su iz toga perioda nezalječive rane, mučne uspomene na sramnu dubrovačku operaciju, deportaciju izbjeglica iz BiH, progon Bošnjaka u Bukovici, Štrpce… Ipak, sačuvani mir postao je trajna zaloga vjerovali smo tvrdih temelja crnogorske multikulturalnosti”, navodi PEN centar.

Nažalost, ističu oni, dragocjena tekovina viševjekovnoga zajedničkoga života i prožimanja različitosti, danas je ugrožena zahvaljujući tome što su poluge vlasti u Crnoj Gori u posljednjih nekoliko mjeseci u rukama “osvjedočenih vjerskih fundamentalista, čiji su duhovni vidici zarobljeni klerofašističkim nazorima njihovih vjerskih autoriteta, koje istorija zasigurno neće upamtiti po širenju vjere, već po sijanju mržnje i promociji ideologije krvi i tla”.

“Slike segregacije đece islamske vjerosipovijesti koje smo imali prilike viđeti tokom novogodišnjih praznika, potom sknavljenje vjerskih objekata Islamske zajednice skarednim i prijetećim porukama, grafiti u kojima se priziva pogrom u naseljima s pretežno bošnjačkim stanovništvom, lomljenje stakala na autobusu kosovskih registracija te na automobilu iz Tuzi, kao i brojni drugi izlivi mržnje prema manjinskim narodima i pripadnicima manjinskih vjerskih zajednica u Crnoj Gori, uključujući i najnovije prijetnje Hrvatima, postali su mračna crnogorska svakodnevica”, navode.

Crnogorski PEN centar upozorava najodgovornije u ovoj državi, nosioce izvršne vlasti, da je danas sasvim jasno da su ove prijetnje rezultat njihove politike isključivanja manjinskih naroda iz procesa donošenja odluka te direktne i indirektne promocije organizacija koja šire vjersku i nacionalnu mržnju.

“Ukoliko pod hitno ne preuzmu odgovornost i spriječe učestale pojave prijetnji i napada na pripadnike manjinskih naroda i vjerskih zajednica, nosioci vlasti u Crnoj Gori pred licem domaće i međunarodne javnosti legitimisaće se ne samo kao vlast nesposobna da obezbijedi sigurnost svojih građana, već i kao kreator društvenoga ambijenta u kojem se promoviše nasilje prema manjinama, diskriminacija i segregacija”, zaključuje se u saopštenju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Maršal
Gost
Maršal

Vecina manjina je glasala Dritana pa im ga eto sad neka trpe! sto ste dozvolili,ovo se odnosi na svakoga crnogorca koji je danas manjina u svojoj drzavi zbog inata licnoga i sopstvene gluposti.DPS jesu namjestali i bogatili se niko to porec ne moze i nisu pazili svoje birace a ja sam jedan od tih ali mi je preca bila drzava… Više »

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Mole se Srbi kao većinski narod da ubuduće vode računa u odnosu prema manjinskijem narodima. Nadležni da pooštre sankcije. Moraju ss manjinski narodi poštivati.

Ebabil
Gost
Ebabil

Tako je i puna podrska,,treba svi da ustanemo protiv takvog ponasanja u drustvu .

Emma
Gost
Emma

Vracaju se na “Milosevicev put”.Gdje je nase civilno drustvo?Svi su “kupljeni”.

Atos
Gost
Atos

Bori se malo za Srbe i Crnogorce u hrvatskoj

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Nešto se niste čuli kad se prijeti ili kad se prijetilo srbima i kojih makar do skoro nije bilo u državnim organima zaposleno ni 5 posto i ako nas ima imo 30 posto stanovništva,a vi hrvati koji ste navodno ugroženi i kojih ima manje od 0,7 posto stanovništva pokrivate mjesta u državnim organima kao da vas ima sto puta više.

sreten
Gost
sreten

dtvarno greota kako su siromasni i malo zadtupljeni strani placenici kod nas

Maršal
Gost
Maršal

Ti lažeš ili si neinformisan i glup!

Send this to a friend