Politika

Perić: SDP može donijeti promjene i na državnom nivou

Srđan Perić

Rezultat jučerašnjih lokalnih izbora na Cetnju za političkog analitičara Srđana Perića je najzanimljiviji. Tamo je, prema njegovom mišljenju, suštinski pobjednik SDP koji, smatra Perić, ima odličnu pregovaračku poziciju za formiranje Vlasti u tom gradu. On ukazuje i da se to može reflektovati i na državni nivo.

“Na simboličkoj ravni, radi se o opštini koja je imala opterećenje prije svega zbog dešavanja početkom septembra i niko nije znao kako će se to reflektovati na izborni rezultat. Sa druge strane siguran sam da je DPS očekivao bolji rezultat. Zanimljivo je da Stara garda ima uvijek simpatije za inicijative koje su direktno od građana, oni su porasli za jedan mandat što govori da imaju određenu utemeljenost i imate, pad Ure za jedan mandat a Demokrate za dva. Nešto je stabilniji trend Ure u odnosu na Demokrate”, kazao je Perić u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore komentarišući jučerašnje lokalne izbore u tri opštine.

Za formiranje Vlasti na Cetinju smatra da odličnu pregovaračku poziciju ima SDP a to se, ukazuje Perić, može reflektovati i na državni nivo.

“Kada je u pitanju formiranje vlasti na Cetnju ako niko od partnera, Stara garda, Demokrate i Ura ne bude išao ka DPS-u to stvara odličnu pregovaračku poziciju SDP-u i ona se može reflektovati na državni nivo iz više razloga. S jedne strane oni mogu da imaju odličnu pregovaračku poziciju ako idu sa DPS-om ali se onda trajno opredjeljuju za saradnju sa DPS-om i onda ne vide mogućnost daljeg razvijanja svoje strateške pozicije, a sa druge strane oni mogu da odigraju otvorenije i da potencijalno, ono što se dešava na Cetinju, te pregovore, uvežu sa dešavanjima na državnom nivou. Oni imaju iskustva u politici i znaju koliki je pregovarački potencijal te pozicije”, ističe Perić.

U Mojkovcu se, kaže Perić, izvjesno desila promjena vlasti te da DPS nakon dugog upravljanja tim gradom ide u opoziciju. Obrte tokom pregovora Perić ne očekuje već smata da će vlast sa državnog nivoa činiti vlast i u Mojkovcu.

“Tu će se takođe otvoriti pitanje kao na državnom nivou, doduše u manjem obimu, ideološki raznorodnih potencijalnih koalicionih partnera. Ideološka razlika može da bude problem prilikom pregovora doduše mnogo manje nego na državnom nivou”, smatra Perić.

To što je DF u Mojkocu proglasio gradinačelnika za Perića je nametanje svog rješnja.

“Očegledno se želi namentnuti osoba iz liste koja je u okviru onoga što je pretpostavljena nova većina da on bude gradonačelnik. Na nivou pricipa u demokratiji vi tome ne možete da prigovorite ali treba da imate sagasnost svih aktera koji bi tvroili tu većinu. Mislim da će postići dogovor ko je personalno rješenje vidjećemo kako će drugi reagovati”, kazao je Perić.

U Petnjici, dodaje, DPS i sada ima jako uporište. Zanimljivim smatra rast Stranke pravde i pomirenja.

“I ostali donosioci odluka će biti u okviru DPS-a jer sam može da formira vlast”, kazao je Perić.

14

avatar
1000
9
5
0
 
14
MaxMitarStamoNjegošOvs
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mitar
Gost
Mitar

SDP ako ode s bilo kim sem sa DPS nema ih nidje vise…

Max
Gost
Max

A ako odu sa DPS-om ih ima?? Pa oni su dobili glasove Crnogoraca kojima je dosta DPS-a i toga sto je tj nije iradjeno na Cetinju 30 godina. A s druge strane imaju odlicnu priliku da u odsustvu DF-a sa gradjanskim partijama formiraju vlast na CT i da Cetinjanima krene bolje

Stamo
Gost
Stamo

Moze jedino na Cetinje i to da uzima ove Milove glasace i nidje vise i nikad!
U Podgoricu ni cenzus nece imati na proljece,zivi bili pa vidjeli!

Njegoš
Gost
Njegoš

SDP aaaaahahahahaha vidimo kakve je promjene donio u BD, TV, KO zaista velike.

Fendi
Gost
Fendi

Mogli bi… Kad ne bi Crkvu nspadali, a ovsko samo to Cetinje, Gusinje

Realno
Gost
Realno

Pericu ne mlati praznu slamu

Balsa 🇲🇪
Gost
Balsa 🇲🇪

Oni jedva na CT predjose cenzus a ne na nivou CG😂😂😂

Termit
Gost
Termit

Evo pericu sad ce sdp poc sa ovima koji su izdavali ponocna saopstenja i onima koji komandovali onim nasiljiem na ct povodom dostave popa crkve srbije. Ranko isto nosi lijepe uspomene. Veli nezavisni analiticar..df-a

vuk
Gost
vuk

Uri je crkva Srbije pomogla i spasila da ne ostvare veći pad jer su listom oni koji su glasali na državnom nivou za DF sada glasali za Uru.. ispade da se isplatilo dovodjenje popova na žurku u Gaeti prije izbora..Demokrate i Ura su dobili glasove DFsa parlamentarnih uzbora i izgleda da je DF ovcima bilo lakše da glasaju Uru no… Više »

Crnogorac
Gost
Crnogorac

nidje veze

Tags
Gost
Tags

Nekolika mjeseca poslije formiranja ove nakaradne vlade istraživanje je pokazalo da za URA bi glasali nezadovoljni Srbi.Toliko o crnogorstvu URA.

Bokelj
Gost
Bokelj

SDP jedino na CT prelazi cenzus. Nebitna stranka

nikola1
Gost
nikola1

SDP na Cetinju ima četvrtinu odbornika a vi govorite o cenzusu.Kada bi u ostalim gradovima građani gledali i slušali ko što govori kako izgleda i koji su kome prioriteti toliko bi imali u svi gradovima.

Ovs
Gost
Ovs

CT je srce Crne Gore!

Send this to a friend