Politika

Perović do 30. maja mora zakazati sjednicu u Kotoru

Perović (Foto: Boka news)

Predstavnici pojedinih političkih partija pokušavaju da unesu konfuziju u kotorskom slučaju, ali tu je Zakon o lokalnoj samoupravi potpuno jasan, i predsjednica Skupštine opštine Dragica Perović mora da do 30. maja zakaže sjednicu na kojoj će se birati novi predsjednik opštine, jer tako nalaže Zakon o lokalnoj samopuravi, pišu Dnevne novine.

Članom 40 ovog akta precizirano je da “skupštinu saziva predsjednik skupštine po potrebi, a najmanje jednom u tri mjeseca.

Predsjednik skupštine saziva skupštinu, po sopstvenoj inicijativi, na zahtjev predsjednika opštine, jedne trećine odbornika i na inicijativu građana, u roku od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva, odnosno inicijative”.

Ako predsjednik skupštine ne sazove sjednicu u predviđenom roku, sjednicu saziva podnosilac zahtjeva, odnosno inicijative.

“Sjednicom skupštine u slučaju iz stava 4 ovog člana, predsjedava odbornik koga odredi podnosilac zahtjeva, odnosno inicijative. Sjednica skupštine održava se najkasnije u roku od 15 dana od dana sazivanja”, precizirano je članom 40 Zakona o lokalnoj samoupravi.

Članom 41 istog akta precizirano je da skupština može da odlučuje ako sjednici prisustvuje većina od ukupnog broja odbornika, a odluke donosi većinom glasova prisutnih odbornika, te da “Statut opštine, odluku o izboru i razrješenju predsjednika opštine, odluku o izboru razrješenju predsjednika skupštine, odluku o skraćenju mandata…skupština donosi većinom glasova ukupnog broja odbornika”.

Dakle, sve je potpuno jasno i ukoliko Perović ne sazove sjednicu u zakonskom roku, sazvaće je odbornici koji su podnijeli inicijativu.

Većina koja može da donosi odluku u kotorskom parlamentu je 18 odbornika, a tu većinu imaju zajedno odbornici DPS, SD, LP i nezavisni odbornik Bruna Lončarević.

Većina od 18 odbornika ima legitimitet da izabere predsjednika opštine Kotor, odnosno ima pravo da pokrene pitanje izbora i da glasa. U slučaju da ne bude izabran, onda se pokreće skraćivanje mandata obornicima u SO Kotor, raspisuju izbori, a do okončanja izbora opštinom upravlja tim povjerenika kojeg imenuje Vlada.

Podsjećanja radi, kolegijum Perović je u ponedjeljak završen bez zaključka i ona nije zakazala sjednicu SO za izbor predsjednika opštine, iako je stvorena nova većina odbornika koji su i smijenili bivšeg predsjednika opštine Vladimira Jokića. Perović je poručila je da se obratila Ministarstvu javne uprave za davanje mišljenja i instrukcija za dalji rad.

Kotorski odbor Demokratske partije socijalista 15. maja je dostavio Perović inicijativu za sazivanje sjednice lokalnog parlamenta po hitnom potupku sa jednom tačkom dnevnog reda izbor predsjednika opštine. Inicijativu DPS-a je potpisalo ukupno 17 odbornika, što predstavlja većinu za izbor novog predsjednika opštine.

Osim 12 odbornika ove partije, inicijativu su potpisali i dva odbornika SD-a, te po jedan odbornik LP i HGI i bivša predsjednica kluba odbornika SDP Bruna Lončarević koja je isključena iz te partije.

27

avatar
1000
24
3
0
 
25
Mišo SKokotines23Vitinkaoliver14
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
ines23
Gost
ines23

Mora je zakazati jer njeno ponasanje vise smisla nema, to sto vise preferira Jokica ne znaci da moze sad da radi sta joj je volja i da ne obavlja svoju duznost kako treba!

Vitinka
Gost
Vitinka

A vise da se krene sa mrtve tacke sto se kaze, jer grd je u blokadi i sto vise Perovicka odlaze ovo to je za Kotor gore.

Kokot
Gost
Kokot

A Dragica, ako uporedite sa republickom skupstinom i presjednikom Drzave. Sve cisto. DRAGICA PREDSJEDNICA!!!!

Mišo S
Gost
Mišo S

Hahahahaha predsjenica gornjeg naselja hahaha

oliver14
Gost
oliver14

Za mjesto predsjednika Opstine niko ne moze biti bolji od Aprcovica, pravi covjek za tu poziciju.

Kosta
Gost
Kosta

Ona jeste predsjednika SO ali to ne znaci da moze da se ponasa kako ona oce!

goran1978
Gost
goran1978

Perovicka mora sazvati sjednicu, jer ne moze da se ovo vise odigovlaci kako ona oce.

Pjer
Gost
Pjer

Dajte tom narodu plate sram da vas bude sve odreda.Nasto Kotor grad pade jad i cemer.

Skaljari
Gost
Skaljari

Ova vise mrzi Crnogorce i Crnu Goru od ikoga.

Rafaello
Gost
Rafaello

Oce da vode drzavu, a nijesu sposobni da odrze red u opstini, nego je unazade posle par dana.

Iskra95
Gost
Iskra95

Opoziciji je pruzena prilika, koju oni nijesu znali da iskoriste.

Kinez
Gost
Kinez

Nista dok Dps ne preuzme stvar u svoje ruke, jer kao najozbiljnija partija, jedino ona moze da ispravi nastalu stetu.

Enesa
Gost
Enesa

Trebace mnogo energije da se kotorska uprava povrati i dovede u neko normalno stanje, jer ju je opozicija dovela do najnizih grana.

Kaktus
Gost
Kaktus

A jokic i becic se jos pomirili nijesu sa ovom ostavkom

KOCOBO
Gost
KOCOBO

Cestitam gospodinu aprcovicu,nema boljeg kandidata od njega trenutno

Leart
Gost
Leart

E ovo se desi kad demokratama das funkciju

Svetlana_TV
Gost
Svetlana_TV

Gradjani zasluzuju funkcionalnu opstinu, a ocigledno opozicija zbog manjka sposobnosti i obrazovanja nije adekvatan nosilac vlasti.

Send this to a friend