Politika

Perović: Nekad su Crnogorci spašavali svečeve kosti od Turaka, a danas moraju od Amfilohija

Sveti Vasilije je nekoliko vijekova bio sakralno blago Crnogoraca. Kao i sve drugo pravoslavno sakralno bogatstvo, Amfilohije je svetog Vasilija privatizovao na klasični tajkunski tranzicioni način. Ne bi bilo iznenađujuće da u katastarske knjige na ime SPC uknjiži i svečeve kosti, kao što je uknjižio sve što su mu crnogorske vlasti dopustile da prisvoji, kaže u razgovoru za Dnevne novine Milenko Perović.

Komentarišući naše pitanje o najavi MCP da će mošti Svetog Vasilija Ostroškog biti na „crkveno – narodnom saboru“ u Nikšiću, 21. decembra, (koji Mitropolija crnogorsko – primorska organizuje zbog najavljenog usvajanja Prijedloga zakona o slobodi vjeroispovijesti), profesor Perović kaže da to nije iznenađenje.

„Nije neočekivano što Amfilohije svečeve kosti na najvulgarniji antihrišćanski način opet pokušava instrumentalizovati u tobožnjoj odbrani svoga anticrnogorskog, protivpravnog, amoralnog, ahumanog politikantskog kleptokratskog prava na prisvajanje sakralnog pravoslavnog nasljeđa Crne Gore. Uostalom, sve što je SPC činila u Crnoj Gori od 1918. godine bila je nebratska zloupotreba svega čega se dokopala. Sve što je Amfilohije radio u Crnoj Gori za trideset godina samo je mučna potvrda lucidnog Njegoševog opažanja: „Teško zemlji kojom crna kapa gospodari!“, kaže Perović.

Ovo nije prvi put da SPC iznosi mošti Svetog Vasilija. Iznosila je i mošti cara Lazara 1988. godine, a znamo što se dešavalo nakon toga. Može li se povući paralela?

PEROVIĆ: Svaki put kad SPC krene da nosa nečije kosti, nastaje ozbiljna opasnost da mnogi ostave kosti po balkanskim vrletima u tribalnim ratnim i zlikovačkim satiranjima. Bilo je jasno da se nosanje kostiju „cara“ Lazara 1988. godine neće završiti bez velikog kastiga. Služilo je ono za podjarivanje iracionalnih nacionalističkih strasti po tzv. “srpskim zemljama” da bi se izvršile odgovarajuće ratne pripreme za stvaranje tzv. velike Srbije. Namjera da se nosaju kosti Svetog Vasilija, takođe, treba da posluži podjarivanju nacionalističkih anticrnogorskih strasti u Crnoj Gori. Ovoga puta Amfilohijeve ambicije su ograničenije.

Malo je šta ostalo od stvarne i umišljene sile kojom je probuđeni srpski bog Mars raspolagao 1988. godine. No, njegove ambicije su još prevelike, jer hoće da sačuva sve učinke velike otimačine crnogorskog sakralnog nasljeđa poslije 1918. godine. Od svega je najgore što Amfilohije ko zna koji put srpski nacionalni korpus u Crnoj Gori pokušava okrenuti protiv jedine države koju ovaj korpus uistinu ima. Amfilohije je crnogorskom pravoslavlju iščupao dušu i od njega načinio pseudoreligijski nacionalistički kič. Sve što je izgradio u Crnoj Gori je otužni “sakralni” kič.

 “Sakralni kič”? Na šta konkretno mislite?

PEROVIĆ: Treba viđeti njegove “hramove” u Podgorici i Baru, pa se prekrstiti desnom i lijevom rukom pred užasom toga arhitektonskog neukusa. Vjerujem da su ta dva “hrama” potonje mjesto na planeti u kojima bi Božji duh volio navratiti. Svemu što je prepravio i “obnovio”, utisnuo je nepodnošljivu mjeru kiča. Treba samo uporediti kako je Ostroški manastir izvorno izgledao i šta je on od njega načinio. A načinio je od njega panađur u Pečenjevcima, da oproste leskovačka braća. Bilo u mantiji, bilo u “armaniju”, tajkunstvo u svojoj skorojevini sposobno je da uživa jedino u kiču, tačnije, u svojoj bezgraničnoj osionosti koja svemu može i hoće davati mjeru kiča!

Nakon najave MCP, oglasila se vladajuća partija, nazivajući odluku MCP sramnom i skandaloznom, nezapamćenom zloupotrebom moštiju sveca. Da li je to dovoljna reakcija na ovakav naum Mitropolije?

PEROVIĆ: Amfilohiju se trideset godina popuštalo! Kao što razmaženo dijete obično postaje oholi nasilnik, tako je i on postao objesnikom koji misli da mu ni nebo nije granica, štaviše da ima apsolutno pravo da po Crnoj Gori čini što mu je volja. Niko nije bio spreman da se ozbiljno suprotstavi svim njegovim nepodopštinama. Sad kad je prepunio mješinu grijehom, verbalna osuda koja mu stiže od vladajuće partije je najmanje što je ona mogla i trebalo da učiniti. Još jednom valja istaći, svečeve kosti pripadaju crnogorskom sakralnom nasljeđu. Država Crna Gora morala bi ih štititi od upotreba i od zloupotreba svim raspoloživim sredstvima. Nekad su jadni Crnogorci pred Turcima spasavali svečeve kosti, a danas ih moraju spasavati od Amfilohija! Ako hoće, za početak država ima brojne načine da onemogući iznošenje moštiju iz Ostroškog manastira. Ako neće, problem će biti još veći. Mnogo veći!

MCP je odgovorila da je osnovni cilj reagovanja DPS – “zastrašivanje pravoslavnih vjernika i sprečavanja izbora i načina ostvarivanja njihovih duhovnih potreba”, te da se najavljenim skupom “ne narušava pravni poredak države niti krši zakon, niti djeluje negativno na javni red i mir”…

PEROVIĆ: Ako misli da sačuva sebe i sve što je u njoj vrijedno, država Crna Gora mora stati na put svakome kome je “duhovna potreba” da baš nju laguma! Pravni poredak države golemo je narušen činjenicom da je SPC u Crnoj Gori izvan i iznad zakona. SPC u Crnoj Gori nema nikakav legalni niti legitimni pravni subjektivitet. Ne bi ona trebalo previše da se pouzdava u to što je u ovom turbulentnom vremenu na svoju stranu premamila dio ruralne, intelektualno i moralno inferiorne, “potkapacitirane” Crne Gore. Kao što ju je lako dobila, tako će je lako izgubiti. Ona je najveći devastator Crne Gore u političkom, religijskom, moralnog, građansko-pravnom i svakom drugom smislu. Njezino postojanje znači opštu opasnost ne samo za „javni red i mir“, nego i za samu egzistenciju Crne Gore. Kao njen čelni čovjek, Amfilohije Radović se u izuzetno oštroj konkurenciji izborio za poziciju jedne od najnegativnijih i najštetnijih pojava u cijeloj crnogorskoj hiljadugodišnjoj povjesnici!

Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti će 24. decembra biti na dnevnom redu crnogorskog parlamenta. S obzirom da među poslanicima ima žestokih protivnika zakona, među kojima je najglasniji Demokratski front, može li doći do incidenta u parlamentu?

PEROVIĆ: Prijedlog zakona ima više nego benigni odnos prema SPC. Prvo, dopušta joj da i dalje bez ozakonjenog pravnog subjektiviteta postoji u Crnoj Gori, čak da i dalje na naviknuti i samorazumljivi način postoji iznad i izvan zakona. Drugo, dopušta joj da zadrži – istina, bez prava otuđivanja – ogromno pravo raspolaganja sakralnom i nesakralnom imovinom države Crne Gore. Treće, dopušta joj da u svoje vlasništvo upiše sve ono što je sredstvima države i crnogorskog naroda građeno od 1918. godine. Od tzv. prosrpskih poslanika u parlamentarnom procesu usvajanja zakona ne može se očekivati razložni i argumentovani razgovor o zakonu. Ni u jednom vitalnom političkom pitanju oni nijesu bili spremni ni sposobni za takav razgovor. Njih je porodio i odnjivio politikantski turbo-folk “duh.” Zakonomjerno je što iznova i iznova pokušavaju od crnogorskog parlamenta načiniti “Zadrugu” i “Parove.” Nije teško pretpostaviti da u raspravi o zakonu mogu ispoljiti samo budalaste escapade ili brojne, pa i militantne vragolije.

Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti bio je razlog da Demokrate napuste odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva. Uslovljavaju povratak povlačenjem zakona iz skupštinske procedure, navodeći kao razlog da će budući akt dodatno izazvati podjele i optužujući DPS da to i hoće. Kako to Vama izgleda?

PEROVIĆ: Pojava Demokrata na političkoj sceni Crne Gore nije mogla zavarati ni navesti na pomisao da se s njima pojavljuje nova, zdrava i perspektivna politička snaga. Od početka je bilo jasno da se iza njihove politikantske frazeologije o „podjelama i pobjedama“ na loš način skriva neočetnička ideologija. Pripremani kao novo tajno oružje velikosrpstva u Crnoj Gori, Demokrate su se na prvom ozbiljnijem testu pokazali kao najobičniji ćoravi fišek. Njihov pokušaj ucjene pokazao se kao naobičnija glupost. Pokazao je da Demokrate nijesu sposobne za bilo kakvo dobro, ali srećom ni za veliko zlo!

MCP je na svom sajtu objavila da se ni papa Franjo ne slaže sa novim rješenjima u budućem aktu. Vjerujete li u autentičnost, odnosno vjerodostojnost ovakve informacije?

PEROVIĆ: Ono što se istorijski neopravdano naziva “Mitropolijom crnogorsko-primorskom” dio je institucije koja se pokazala sposobnom za maestralne laži. Nije li činjenica da ona laže kako joj autokefalnost traje već osam stotina godina! Nije li činjenica da ona bezobrazno laže da je SPC stvorila državu Crnu Goru! Nije li neoboriva činjenica da ona laže kako ima vlasničko pravo nad cjelokupnim sakralnim pravoslavnim nasljeđem Crne Gore! Kakav joj je onda problem da manipuliše sadržajem pisma pape Franciska i krivotvori njegov smisao?! Dovoljno je bilo da crnogorski premijer ode u pośetu Svetoj Stolici da bi manipulacija bila lako razotkrivena.

U ovom trenutku sa tri strane se najavljuju protesti – pokret Odupri se, zatim Demokratski front i odbjegli biznismen Duško Knežević. Jesu li svi iz iste matrice ili su ovi protesti, odnosno inicijatori, potpuno nezavisni jedni od drugih?

PEROVIĆ: Ne vjerujem da među njima ima ikakve koordinacije. Da je ima, oni bi razmišljali da nastupe zajedno, ali ni tada to ne bi imalo nikakvog smisla ni političkog značaja. Odbjegli „bizmismen“ Knežević ne može više bilo šta organizovati. Jedino o čemu bi trebalo da misli je kako da organizuje svoju odbranu pred crnogorskim sudom kada ga jednog dana britanske vlasti izruče Crnoj Gori. Demokratski front je 2015. i 2016. godine iskusio kako ulični protesti mogu biti opasni za onoga ko ih organizuje. Ko se hvata ulice, svjesno ili nesvjesno mjeri svoju političku snagu. Demokratski front je tada pokazao svoju političku nemoć. Najavljujući nove proteste, Front izgleda žudi da ponovo pokaže svoju političku nemoć koja je još veća od one iz 2016. godine. Napokon, ono što je sebe nazvalo pokretom “Odupri se” još ljetos se istopilo i isparilo na vrelom podgoričkom asfaltu. Malo je vjerovatno da će taj “Pokret” biti u stanju da se iz gasovitog agregatnog stanja vrati u bilo kakvo respektabilno čvrsto stanje.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Dubrovniče moram ti nevoljno priznat da si u pravu.

xyz
Gost
xyz

Spasava Amfilohije kosti od DPS-s, raznih sekti i prodanih dusa

Dubrovnik
Gost
Dubrovnik

Smiješni ste svi ovako objektivno… Kad je trebalo bombardirat Dubrovnik bila je samo jedna Pravoslavna crkva, a sad ih je najednom 5 …… Istočnjaci…

HomoSapiens
Gost
HomoSapiens

DPS i SPC imaju iste poslovne aršine. Samo što jedni nose odjela a drugi suknje.
(ni “vjerska elita” ostalih konfesija nije ni za promil moralnija)

FENIKS
Gost
FENIKS

NI KAMEN JEDAN CRNOGORSKI,NI PEDLJA CRNOGORSKE ZEMLJE SRBI NECETE DOBIT

D porto melez
Gost
D porto melez

Petar crna gora peka rodi da beograd oslobodi.

D porto melez
Gost
D porto melez

Fenix išao sam na policajca radi tebe. Sjecas li se da te platim a ti ćeš po običaju slagati.

D porto melez
Gost
D porto melez

Đede restoran fenix.

D porto melez
Gost
D porto melez

Minaj malo minja.

Serdar_mne
Gost
Serdar_mne

Za Oprema evo jedan odlomak:Mitropolit Sava Petrović, Arsenije Plamenac, ni Petar I Petrović, naravno ni Petar II Petrović, niti njihovi prejemnici na autokefalnoj mitropolitskoj katedri cetinjskoj nijesu se predstavljali ili potpisivali kao egzarsi. Kako Pećka patrijaršija nikada nije obnovljena, titula „egzarha pećkog”, koja se i danas pominje kao aktuelna, nije ništa drugo do fikcija (službeno ne postoji ni u sadašnjoj… Više »

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Serdare, Vladika Vasilije Petrović nosi titulu Egzarha Pećkog trona, takođe u Grčkoj Sintagmi od 1855.god. na koju se često pozivate piše: Mitropolit Skadarski i primorski, arhiepiskop cetinjski, Egzarh sveštenog trona Pećkog, gospodar Crnogorski i Brdski Petar Petrović. Kao što vidiš , nisi u pravu.

dejo
Gost
dejo

rece perovic bivsi clan kpj

Fileopg
Gost
Fileopg

Kad su pokušali Srbi vrbovati Marka Miljanova da radi za Srbiju znajući da je u svađi sa kraljem Nikolom on im reče,, momče ne nosi se Domovina na potplate, ja jesam u zavadi sa kraljem ali nijesam izdajnik”.

VCernozemski
Gost
VCernozemski

Svaka ti je na mjestu g.Perovicu.

FENIKS
Gost
FENIKS

Koji fukarluk minjima spc da dokazujemo da li su crkve u C.G. nase.
Oni oteli prekrstili u svoje.
Tako i treba kad su Crnogorci naivni..to su braca,niko blizi sad ste okupirani od brace

FENIKS
Gost
FENIKS

OSTALA JE JOS C.G DE SRBIJA SLOMIT ZUBE

Trt milojka
Gost
Trt milojka

crnogorci su nekad spasavili srbina sv.vasilija od turaka, a danas od milogoraca.dalje sekto ruke od naseg sveca i nasih manastira.

Fileopg
Gost
Fileopg

Možda je za života Sveti Vasilije Ostroški bio i Srbin ali je svojim djelom, žrtvom i ugledom postao svetac svih dobrih ljudi, greota ga je i grijeh vezivati u nacionalne tabore.

MMM
Gost
MMM

Lpa Djurdjo, prijetis malo. Cije su nase crkve i manastiri? Tudje drzave. Ti im daj ono sto je tvoje.

MIRKO
Gost
MIRKO

Danas se sveceve kosti spasavaju od slicnih tebi jado,koi zatrieste sve Crnogorsko od istorije do crkve.RECI JEDNOGA CRNOGORCA KOI NIJE SE IZJASNJAVA SRBINOM a stvara je ovu Crnu Goru i sve ti je oprosteno

Fileopg
Gost
Fileopg

Vi ste ka neki papa pa praštate i ne praštate… Ko ste vi znate li…..

Velika Poljana
Gost
Velika Poljana

Jesi li Srbi neka nadnacija.

Bozo Bjelica
Gost
Bozo Bjelica

Velika Titova Poljana je nacija tose osporit ne moze i ko to osporava je protiv Velike Poljane

krokodil
Gost
krokodil

Peroviću, sada će ti papa doći u CG pa dogovori se š njim da pređeš u zapadno kršćanstvo

Fileopg
Gost
Fileopg

Prva će Srpska crkva ući u,, kršćansku ” crkvu i to za dvije tri godine najkasnije…

Strijelac
Gost
Strijelac

Koliko sam ovih dana zapazio i čuo, i Crnogorci, koji se izjašnjavaju kao Srbi, osuđuju ovaj antihrišćanski i anticivilizacijski čin, Amfilohija Radovića, za koga je i takav svetac, samo roba kojom trguje.Strašno!

D porto melez
Gost
D porto melez

Pujo jedan mi se sin zove marko.

miljan
Gost
miljan

persona non grata Srbijooooooooo

Skex
Gost
Skex

Pravoslavlje je jedno, i pravoslavna crkva je to sto treba nama vernicima, a da li ce se zvati grcka ili ruska, meni nije to bitno, kad sam bio u inostranstvu za bozic sam isao u rusku pravoslavnu i osecaj mi je bio da sam svoj na svome, e sad dati mirasu dedejicu sve te svetinje u cg, niko ne bi… Više »

NisamRisto
Gost
NisamRisto

A gdje ću ja biti svoj na svome – Crnogorac u Crnoj Gori ?

Gazivoda
Gost
Gazivoda

Kad vec tvrdi da je sve crkve i manastiri pripadaju SPC neka to i dokaze

Marks
Gost
Marks

Svratak.
Kad pocnu komunjare da stite Sv. Vasilija i ostale Svece od Crkve Hristove.
Ima li ovo idje na svjet. Kako neke nije sramota da ponizavaju inteligenciju Crnogoraca.

NisamRisto
Gost
NisamRisto

I kad počnu novokomponovani pravoslavci bivši 100% komunjare da me ubjeđuju da nisam to što sam.
Ima li ovo idje – ima u Crnoj Gori koju biste da ugasite ali neće biti tako.

POJK
Gost
POJK

Ostavite komuniste na miru. Nema više komunista a da ih vi poznajete.

Luka
Gost
Luka

Zasto te pare ne daje onda srbima u Crnoj Gori zasto im od tih para ne otvori neko preduzece neku fabriku bilo sta…… zasto te pare ne donira djeci koja su bolesna i pokaze sebe kao pravog vjerskog poglavara…… a ne od tih para da se rasipa duz citave Srbije i da finansira politicke kampanje

Cunami
Gost
Cunami

U Crnoj Gori je od 1990. obnovljeno preko 700 crkava i manastira, dva velika hrama, humanitarne akcije, pomoc nezbrinutim porodicama, narodne kuhinje, odrzavanje crkava, manastira, svestenstva i monastva…eto tu idu crkvene pare

Demonstrant
Gost
Demonstrant

Amfilohije je svjestan da ne postoji nijedan dokaz koji ukazuje da to pripada SPC i pokusava da iskoristi vjernike udara ih tamo dje su najslabiji ne bi li sacuvao svoje izvore ogromnih svota novca

Cunami
Gost
Cunami

Da li postoji iti jedan dokaz da su zaduzbine Nemanjica drzavna imovina, da je Cetinjski manastir drzavna imovina ili Ostrog?
Zasto drzava ne uzme u svom vlasnistvu i katedralu Sv.Tripuna ili Husein pasinu dzamiju a ne samo pravoslavne hramove?

NisamRisto
Gost
NisamRisto

I tajne prihode iz Rusije.

atleticar
Gost
atleticar

Cime se sve ljudi igraju boze im oprosti

Sreten
Gost
Sreten

Da je srece sam da kaze da je to Crnogorsko i da to pripada Crnoj Gori i vjernicima

slikar
Gost
slikar

Oni koji nijesu upoznati trebaju da znaju da im Crna Gora ne otima svetinje i da se svi mozemo moliti kao do sad sto smo se molili samo sto ce novac ici tamo dje treba da ide, a ne u ruke srpskih politicara.

Marko
Gost
Marko

Nasi preci su krv prolili da bi sacuvali ono sto je vjekovima za nas narod i nasu drzavu sveto danas je doslo vrijeme da nam srbi otimaju ono sto smo zajedno od turaka branili

NisamRisto
Gost
NisamRisto

Tačno

Dusan
Gost
Dusan

Pitam se odakle li mu dzipovi i obezbedjenje, pitam se da li mu to pada s neba

DrTosic
Gost
DrTosic

To je najbolji primjer ljudske pohlepe koja ne zna za granice on je svjestan da svetinje pripadaju Crnoj Gori i da sva novcana sredstva idu u drzavnu kasu, a ne u njegove dzepove.

PRAVEDNIk
Gost
PRAVEDNIk

Kako to.da Prof.Perovic ..Veliki Crnogorac..brani SRPSKOG SVECA i SRPSI Manastir.
Nie valjda.da Perovic ne zna ko je Bio Sveti Vasilije.i ko je ktitor Manastira OSTROG.
Prije ce biti.da je i on nameracio na Crkveni PLIjEN.kojega Montenegrini ocekuju.
Nece moci.Profesore.

Fileopg
Gost
Fileopg

Izgleda da ste preskoćili barem tri razreda osnovne…

Cunami
Gost
Cunami

Dje ces vece ironije nego da profesor etike u svom interviju kaze ovakve gadosti i gluposti. Ne sumnjam ja u njegovu intelegenciju, al sumnjam u njegova moralna nacela, jer mu je izgleda apanaza iznad etike i dostojanstva.

ILUMINACIJA
Gost
ILUMINACIJA

Ako želite Gdine Peroviću da predjete u katolike ili evangeliste,samo izvolite.Vi i dio stanovništva koji pravi otklon od SPC.U koliko želite da budete pravoslavci pošaljite delegaciju u Istambul i lobirajte za autokefalnost Crnogorske crkve.To ne možete uraditi trčkarajući u Vatikan svako malo.Kada su posljednji put naši državnici ugostili nekog pravoslavnog patrijarha ili otišli u posjetu nekom. Interesantno je profo to… Više »

Koca
Gost
Koca

Bravo Profesore Perovicu!Svaka Vam je na mjestu!

R.Srpska
Gost
R.Srpska

Tko će nas i BiH zaštititi od Vučića, Dodika i ostalih velikosrba?

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

*nas u Bih

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Vas u Bih mislis?

DIM u DIM
Gost
DIM u DIM

Profesore Perovicu – PRAVO U SRŽ PROBLEMA! Kao i uvijek! Moje postovannje za čistu istinu!

Ljuta
Gost
Ljuta

Недавно сам добиo једну занимљиву књигу. То је „Земљопис Краљевине Црне Горе за ученике трећег разреда основнијех школа“ штампан 1911. на Цетињу, ћирилицом, прегледан и одобрен од Краљевске школске комисије. У њему пише: „Сви људи који живе у нашој домовини јесу Срби… У Црној Гори живе све сами чисти и прави Срби који говоре српскијем језиком… Осим Црне Горе има… Više »

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ha ha Ljutko, odavno se pozivate na tu jednu, jedinu knjigu. Pozivali ste se na “Njegoševe stihove: Ime mi je Veroljub a prezime Rodoljub…”, pa viđosmo da ste to izmislili. Pa na član 95 Danilovog zakonika, đe piše da u Crnoj Gori žive sve Srbi, pa se nađe rukopis u kojem to ne piše. Džabe vam falsifikati tužni narode.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Brđanine, imaš i knjigu ,, Vladarska kuća Petrović Njegoš”, pa ,,Poznavanje zakona”, pa ,,Istorije Crne Gore” od Svetog Petra Cetinjskog i od Vladike Vasilija, pa djela Njegoša i Kralja Nikole . Samo treba da počneš čitati Petroviće.

Trt milojka
Gost
Trt milojka

stara, pa i ti si bio drbin do 2006. Kad ti je gospodar rece da si milogorac.crnogorci su vazda bili srbi i to ce ostati ima i previse pesama i reci od sv.petra, njegosa, k.nikole, m.miljanova, serdar janka… Da ti potvrde, nego drz se ti montenegrine.com.

Popay
Gost
Popay

E, ako tako piše onda je stvarno tako!!
Šta će mo kad je tako napisano?
Šta li piše u knjigama pisanim prije te knjige?

Komita
Gost
Komita

PROFESORE SVAKA CAST,POSTOVANJE I ZIVA ISTINA!!!!!!

DIM u DIM
Gost
DIM u DIM

A vidje li tu ko je bio u toj komisiji, i procita li da ijesmo imali skolovane profesore no smo ih skolovali u ” bratskoj Srbiji,”? E, uz ovo ti poklanjam citat, rijeci kralja Nikole: ” Kad gođ sam poslao Crnogorca u inostranstvo da se školuje, vazda mi se vracao kao Crnogorac, jedino se iz Srbije vracao kao Srbin”. Citat… Više »

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

A evo i što piše BRITANIKA 1911 godine : “Crnogorska pravoslavna crkva je autokefalna grana Istočnog Pravoslavlja. Godine 1884 ova Crkva je i formalno odbranila svoju nezavisnost od pretenzija Ruskog sinoda.”

POLTRON i BOT
Gost
POLTRON i BOT

Slagali se ne slagali sa prof perovićem ali je činjenica da je iznošenje mošti svetaca sem vanrednih situacija čista PAGANŠTINA što ne organizuju autobuse i narod ode i pokloni se moštima u manastir – ja pripadam SPC

Drobnjak
Gost
Drobnjak

Bravo profesore !

Sparta
Gost
Sparta

A ti znaš koje spašavao eto vidi se koliko se razumiješ u istoriju!Spasavali su ih Njemanjici i Crnojevici i ti to dobro znaš i ko su bili sta su naši junaci!!!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Sparta, zadivljujuće je tvoje nepoznavanje istorije. Nemanjići su do temelja razorili Zetu. Po njihovom pisanju: “da ne ostade kamen na kamen i njihovu (Zete) slavu pretvorili u prah. Samo grad Svač je po predanju imao 365 crkava. Jedina sačuvana freska Kralja Mihaila je u Stonu, jer do tamo Srbi nijesu stigli.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Brđanine, Nemanja lijepo piše : Grke proćerah, a narod svoj sačuvah. A nije mi jasno kako su Mongoli uništili grad Svač 1241.god., kada je već bio uništen.

DIM u DIM
Gost
DIM u DIM

“Sparta” (!), opet OTVORENO BLEFIRAŠ!

Haris
Gost
Haris

Vakat je. Nikad više 1918.!!!

Crnogorqc
Gost
Crnogorqc

AMIN!

miljan
Gost
miljan

tako je nikad više 1462!!!!

Jovan NK
Gost
Jovan NK

Ja ne znam ko je sta gradio ni prije 30 god. iako je era interneta ,a kamo li prije 200ili 300 god. Samo znam da ono sto je u Crnoj Gori je crnogorsko i da ni jedna vjerska zajednica ne moze a da ne odgovara njenim zakonima.

Gile
Gost
Gile

Bolje bit ateista nego “vjernik” kao vi!
Slavu i bozic slavite kao najveci nevjernici.naravno u tesko alkoholisanom stanju.takođe svi kamatasi i dileti imaju bar po jedan ostrog istrtoviran

Dr xyz
Gost
Dr xyz

Ne, no ceš, ti, Gile, reći Crnogorcima jesu li vjernici i što slave… Sram te bilo!

Pravi građanin
Gost
Pravi građanin

Doktore , teško je živjeti u tri smjera – x, y i z. Moraćeš se odlučiti za neki put. Razmisli dobro.

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Tako je Gile. Misleći i pošteni ljudi i postaju ateisti zbog kvazi religije.

ElemenT
Gost
ElemenT

Ima i tu razlike. Znam X osoba koje proslavljaju svetkovine i moral im je zavidan, pođu često i u svetinju, ali neće ni za živu glavu da dolaze u kontakt sa “sveštenstvom” i “vjernicima” iz inata.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Svi popovi aktivni, uzimaju se crnogorski nickovi da unesu zabunu, aktivirali se domaći “srbi”…, znači primaka se kraj okupacije crnogorskih svetinja.Sve vam je zaludu. Đe god ste se usekali 1918-e, uz pomoć srpske vojske moraćete napuštit. SVAKOG GOSTA STO GODINA DOSTA.

Vesko
Gost
Vesko

E kakvi ste vi junaci kad trpite ”goste” toliko godina, hahaha

Pravi građanin
Gost
Pravi građanin

Nemoj o junaštvu, venjo. Bolje o naivnosti i “bratstvu i jedinstvu”. Zatrpani lažnom istorijom i mitovima.

Krleta
Gost
Krleta

Nekad su ovakve zatvarali za primjer drugima, a sad ovakvi služe kao primjer drugima.

Nokaut
Gost
Nokaut

ove teme su najlakše za spinovanje naroda i skretanje misli sa 155 miliona pomoći za MA

Definitivno
Gost
Definitivno

Nokaut, to ti misliš. Misliš da moze ostati ovo kao do sad? Nece ostati, NITI SMIJE OSTATI.
Crnogorska crkva MORA UCI U SVOJE VJEKOVNE HRAMOVE!
Zaista je bilo dosta LAŽI.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Perovicu, mani se ti naših Crkava i Svetaca.

DANGRAD
Gost
DANGRAD

Vazda je zanimljivo kad ateisti krenu da komentarisu crkvena pitanja.

Dr xyz
Gost
Dr xyz

Dangrade(!), ti bjese ekspert da znaš ko je vjernik a ko nije. I ti se našao da odriceš pravo jednom Crnogorcu da komentariše crnogorsku problematiku!!!
Jada crnoga, sto sve danas Crnogorci trpe!

DANGRAD
Gost
DANGRAD

Mislis na ove Crnogorce iz Novog Sada? Zaista sta sve danas Crna Gora trpi, toga nikad nije bilo.

MisterNo
Gost
MisterNo

ateisti su najmjerodavniji da komentarisu. nisu pristrasni jer ne pripadaju nijednoj strani,tako da nisu zaslijepljeni laznim istorijskim bajkama vec sagledavaju cinjenice

DANGRAD
Gost
DANGRAD

Ateisti, ljudi koji ne vjeruju u postojanje Boga su mjerodavni da govore o religiji, crkvi i crkvenim pitanjima? 😀 E sto sve nece covjek procitat ovdje. Bogami si zaradio sendvicic za danas.

Čedo
Gost
Čedo

Tako je uvaženi prof.Peroviću.Trebamo svi ovo pročitati.

Pule
Gost
Pule

Perovicu,Sv. Vasilije je Hercegovac,a kad je on zivio Niksic nije bio dio Cg. Imali ste 4 nahije,to vam je bila Cg.

Plunjaš
Gost
Plunjaš

Možda smo mi imali 4 nahije, ali tada srbija nije ni postojala. I što ćemo sad?

Janko
Gost
Janko

Nshija je turski izraz

Petko Petković
Gost
Petko Petković

Aferim Profesore! Uvijek u centar i nepogrješivo!

bravo kreteni
Gost
bravo kreteni

Sad malo pisite o crkvi da skrenete teme da smo zaduženi 78% BDP-a, da smo omanuli 250 miliona za autoput, da dajemo aerodrome u zakup da ne dodjemo u bankrot. Pogledajte malo plate i penzije, da je srece narod opste ne bi trebao da se peca na ove provokacije U Njemacku izglasan zakon ako se radi 5 godina penzija 312€… Više »

Haris
Gost
Haris

Nema razlike među okupatorima!!! Vakat je.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Muskih naravno..

Hari Nata Kari
Gost
Hari Nata Kari

… da se vratiš u malu Aziju

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Nekad bi se Peroviću i njemu sličnima sudilo zbog toga što se lažno nazivaju Crnogorcima

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

I tebi bi se sudilo što lažno moj nick koristiš, a loše bi proša jer srbuješ po Crnoj Gori. Bolje da si pročita ponešto, no što svakakve gluposti pišeš na portalu.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Naravno i ja kao Moračanin, dakle Brđanin, nemam veze sa Crnom Gorom, a ne sjećam se tačno kad sam se pocrnogorčio, mislim da je bilo posle ’45.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ko ovdje koristi moj nick?

Boško
Gost
Boško

Peroviću, Crnogorče što se ne vratiš u CG kada je toliko voliš?

Ljuta
Gost
Ljuta

Je li se ovaj kanditovao za predsjednik SRBIJE?

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Amerika ima uragane, Japan ima zemljotrese, Srbija poplave a Crna Gora ima Amfilohija. Srećom je narod počeo da koristi internet, pa je saznao da u Crnoj Gori srpske crkve nije bilo prije 1922-e i da je Mitropolija Crnogorsko-primorska osnovana 1931-e. Kao i druge elementarne nepogode, proći će i ova.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Brđanine, naravno da vam je problem Mitropolit, jer se od njegovog dolaska na čelo Mitropolije narod vratio u crkve, obnovljeno monaštvo i sveštenstvo, izgrađeno i obnovljeno preko 650 hramova, među kojima hramovi u Baru i Podgorici. Narod takođe zna da je Sveti Sava osnovao našu crkvu.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Oprem pope, nije problem u jednoj osobi, nego što se u crnogorskim svetinjama uselila srpska pravoslavna crkva. Došli ste u Crnu Goru sa okupacijom1918-e. Hvala što ste održavali. Ako smo što dužni recite(mada ste iznosili 30-40 miliona svake godine), ali je došlo krajnje vrijeme da se okupirano oslobodi.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Brđanine, srpska crkva je na ovim prostorima već 800 godina. Naravno da održava i obnavlja svoje crkve i to će raditi i ubuduće, pa neće valjda da dozvole da prokišnjava kao što je država uradila sa Njegoševom rodnom kućom.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Oprem, naravno po običaju ne govoriš istinu. Godinu dana čekamo da pokažeš jedan zvanični dokument u kojem se pominje Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori. Zašto u stotinam dokumenata starijim od sto godine piše Crnogorska autokefalna crkva, ako je bila srpska?

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Brđanine, ja ti uporno pišem da pročitaš ,,Istoriju Crne Gore” od Vladike Vasilija Petrovića, ali ti bježiš od Petrovića. Mada, jasno mi je, zna se šta su Petrovići pisali.

Zagor te nej 12
Gost
Zagor te nej 12

Oprem srpska crkva je dosla na ove prostore prije 800 godina kad je sravnila sa zemljom duklju osim kotora I na okupiranoj zemlji sveti Sava gradi manastire I crkve I pocinje asimilacija naseg naroda

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Zagor, Nemanja lijepo piše: Grke proćerah da se ime njihovo nikada više ne spominje u ovim krajevima, a narod svoj sačuvah. Ako si Grk, potpuno mi je jasan tvoj revolt prema Nemanji.

Ljuta
Gost
Ljuta

Nabroj mi jednu crnogorsku crkvu s obzirom da su 94% stanovnika CG 1909g bili Srbi .

DIM u DIM
Gost
DIM u DIM

Ljuta uporno laže, propali djavolov advokat!

vukomita
Gost
vukomita

DRZAVA CRNA GORA MORA SVE UCINITI DA ZASTITI PRAVNI I LJUDSKI POREDAK OD OVE NAPASTI KLERA SPC,ZADNJI JE TRENUTAK..OVO SE DESAVA KAD LAZ POSTAJE ISTINA

ĆUSKIJA
Gost
ĆUSKIJA

Profesore,poodavno si nas čašćavao sa više tekstova u raznim portalima,MOLIM VAS da češće pišete!

Katunjanin
Gost
Katunjanin

Ovaj tekst prof. Perovica trebaju procitati i dobro upamtiti svi clanovi Vlade i skupstine koji vode ovu drzavu ako joj misle dobro. Nema popustanja pred neprijateljima i ociglednoj opasnosti koja prijeti Crnoj Gori.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Овај атеиста се Бога не боји, а људи не стиди јер образа нема.

Bog
Gost
Bog

Zašto bi se bojao od nečega što ne postoji? Ne živi svako u strahu od imaginarnog kao vjernici.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Драго ми је да не спориш овај други дио реченице који је много важнији😉 Да као атеиста не треба да се боји Бога и није проблем али не треба ни да се петља у црквене ствари. Мислим да се то зове коректност.

Katunjanin
Gost
Katunjanin

Samo se malo smirite izdajnici Svetoga Save, svojih predaka, svoga potomstva i Crne Gore. Stidite se.

mačor
Gost
mačor

Ili će funkcionirati pravna država ili je neće biti.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Pravna država ovdje ne funkcioniše od ’45. sine

cinik 🇮🇱
Gost
cinik 🇮🇱

Dobro je da je do tada funkcionisala.

Kotoranin
Gost
Kotoranin

Nestalo drpsu parcela pa bi sada da rasprodaju crkvenu imovinu ili neperspektivne hramove da daju u zakup na 99 godina.

Banja
Gost
Banja

Ja mu nijesam dozvolio da knjiži ništa.

Logicar
Gost
Logicar

Sramno saopstenje. Sramota da se ovako prica o Mitropolitu

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Tako mi toga “metropolita”. Pa valjda svako ko ima malo zdravog razuma može vidjeti na kakvim prevarama je izgrađena ta ustanova čiji je “metropolit” predstavnik. Da ne pominjemo klerošovinizam, politiku i biznis kojima se bave.

Ljuta
Gost
Ljuta

Je li vise vjerujes papi i svetom duhu?

Pravi građanin
Gost
Pravi građanin

Ajde ljuta priveži travesu i pri šporetu da zgotoviš nešto. Mnogo se petljaš u ono što ne znaš a famelja ti bez ručka. Pa poslije laprdaj s komšinicama i gledaj serije. Ajd !

Upamti zauvijek
Gost
Upamti zauvijek

Nije to crnogorski mitropolit, no mitropolit Srba i Srpske crkve, mitroplit one Mitropolije koja je nastala 1931.godine iz srpske Beogradske patrijarsije koja je za Radovucevu crkvu i dan danas nadlezna. A Srpska crkva u Crnoj Gori PRVI PUT SE POJAVLJUJE 1922.NAKON OKUPACIJE CRNE GORE OD STRANE SRBIJE. Niko nikad nije pobio ove ČINJENICE. Nije Radoviceva mitropolija Crnogorska mitropolija Crnigorske crkve… Više »

Komita
Gost
Komita

Druže radujemo u srž ove diskusije..znači 1922…imam 1 pitanje za tebe?ti bi to sad da je možda rusis poslije 100godina jel?poslije toliko ratova i krvi proliveno.no ajmo dalje:)srpska c 1922 jel tako?a koliko cg postoji?Da nije starija mozdaaaa?

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Pa CPC i ne postoji, to je NVO, produžena ruka Vatikana.

DIM u DIM
Gost
DIM u DIM

Komita…preciziraj!

Pravi građanin
Gost
Pravi građanin

Jes vala. A mikropolit je baš fino priča i radio za nas.

Gaeta
Gost
Gaeta

Zar je ovaj relevantan da nešto komentariše.

Kotor
Gost
Kotor

I kako je relevantan.

Dr xyz
Gost
Dr xyz

I te kako je relevantan !!!

21 MAJ
Gost
21 MAJ

Ovđe su komentari suvišni…amin za svaku riječ

REPUBLIKA SRBSK
Gost
REPUBLIKA SRBSK

Tebe i ovoga sto uzima srbskog svetitelja u usta treba da bude sramota i stid htjeli vi ili ne srbi i crnogorci su bratski i mogu reci jedan narod e sad sto ima malo vise izroda procice i to

(18)➕
Gost
(18)➕

Biologija kaže da su Srbi i Hrvati najbliži.
E sad što ima pustih snova fašističkih ….. proći će i to.

Pravi građanin
Gost
Pravi građanin

Srbi i Crnogorci jesu bratski narodi ali nijesu jedan narod. A ovakvi ka ovaj mikropolit uporno kvare bratska osjećanja između dva naroda. Ako pitate Gajdobrane o ristu, reći će vam kako su odahnuli kad su im ga bg patrijaršija i db makli s vrata i poslali u Crnu Goru.

Send this to a friend