Politika

Perović: Nema dogovora sa SPC dok ne prizna Crnu Goru i crnogorsku naciju

Milenko Perović

Uslov svih uslova za bilo kakav dogovor između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve mora biti uzajamnost priznanja! Država Crna Gora morala bi tražiti od SPC da njeni organi, Sveti arhijerejski sinod i Sveti arhijerejski sabor (oba imaju takvu ingerenciju) donesu deklaraciju o priznanju rezultata referenduma iz 2006. godine, deklaraciju o priznanju odluke crnogorske Skupštine o proglašenju nezavisnosti države Crne Gore, kao i deklaraciju o priznanju postojanja crnogorske nacije, kaže u intervjuu Vikend novinama Milenko Perović. Poput lijeka protiv virusa korone, Crnoj Gori je danas, ističe Perović, potreban novi savez istinski patriotskih snaga.

“Ideološka okosnica toga saveza, na svim političkim i intelektualnim nivoima, mora biti stalna radikalna kritika velikosrpskog nacionalizma. Ako bude volje i pameti kod onih koji imaju odlučujuću društvenu moć, fenomen litija može biti spasonosan za crnogorsku suverenističku ideju. U protivnom, on će je uništiti”, poručuje naš sagovornik.

Odgovarajući na pitanje ovog lista da prokomentariše kontinuirane napade srpskih medija na crnogorskog predsjednika koji ne prestaju ni u trenucima kada se čitav svijet suočava sa ogromnim izazovom, Perović kaže da je potpuno jasno šta je u pozadini.

“Mjera “kritičke” netrpeljivosti i mržnje prema Đukanoviću potpuno je identična mjeri netrpeljivosti i mržnje “kritičara” prema slobodnoj i samostalnoj Crnoj Gori”, ocjenjuje profesor Perović.

Razgovori između predstavnika Vlade Crne Gore i Mitropolije crnogorsko-primorske su, zbog situacije sa korona virusom, odloženi izvjesno vrijeme. Dok je crnogorska vlast zaokupljena time kako da što spremnije odgovori na zdravstveni, ali i veliki ekonomski izazov, MCP ne miruje.

PEROVIĆ: Strahujem da će se razgovori između Vlade i Mitropolije pretvoriti u sitni krameraj u kome samo Crna Gora može biti na gubitku. Težište strategije Vlade ne bi ni za pedalj smjelo odstupati od osnovne ideje o uzajamnom priznanju. Hegel je razjasnio kako ta ideja čini temelj moderne građanske epohe. Naime, politički, pravni i moralni subjektivitet mogu imati samo oni subjekti koji su drugima priznali taj subjektivitet, da bi i njima od ovih drugih bio priznat isti takav subjektivitet. U crnogorskom slučaju toga nema. Srpska pravoslavna crkva zapravo ne priznaje ni pravni subjektivitet i legitimnost postojanja Crne Gore kao samostalne i suverene države. Ne smeta joj to da od te iste nepriznate države traži da njoj, Srpskoj pravoslavnoj crkvi, bude priznat ne samo pravni subjektivitet, nego i neprikosnoveno pravo da stoji iznad svakoga prava, politike i morala u Crnoj Gori!

Može li, kad se razgovori nastave, ipak doći do nekog dogovora?

PEROVIĆ: Uslov svih uslova za bilo kakav dogovor između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve mora biti uzajamnost priznanja! Država Crna Gora morala bi tražiti od SPC da njeni organi, Sveti arhijerejski sinod i Sveti arhijerejski sabor (oba imaju takvu ingerenciju), donesu deklaraciju o priznanju rezultata referenduma iz 2006. godine, deklaraciju o priznanju odluke crnogorske Skupštine o proglašenju nezavisnosti države Crne Gore, kao i deklaraciju o priznanju postojanja crnogorske nacije! Donošenje tih deklaracija trebalo bi da bude nezaobilazni uslov s kojim država Crna Gora stupa u pregovore sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Kad SPC prizna pravni subjektivitet i fakticitet postojanja nezavisne države Crne Gore, onda ima smisla s njenim predstavnicima razgovarati o ugovoru kojim bi se SPC u Crnoj Gori priznao pravni subjektivitet!

Mitropolit Amfilohije u javnim obraćanjima poručuje da ne odustaju od borbe protiv “bezakonog zakona”, te najavljuje nove litije, odnosno proteste čim virus prođe. Vaš komentar?

PEROVIĆ: Amfilohije Radović nije uspio stvoriti na litijama “kritičnu masu” protestanata koja bi mu omogućila snažnu pregovaračku poziciju prema državi crnogorskoj! Ni na jednom okupljanju svojih pristalica nije uspio podići više od 50,60 posto onih koji glasaju za Demokratski front (sve računajući s đecom i angažovanim gostima iz “svih srpskih zemalja”). Koliko god da nekoga fascinira, a nekoga plaši brojnost litijaša, Crna Gora je odista golemom većinom rekla istorijsko NE Amfilohiju i Srpskoj pravoslavnoj crkvi! Istorija jasno pokazuje da se crkva uvijek prostirala onoliko koliko joj je država dopuštala! Srpska država Obrenovića i Karađorđevića, pa kraljevina Jugoslavija, pa socijalistička Jugoslavija, čak i država Slobodana Miloševića znale su reći odlučno NE svakoj i stalnoj pretenziji SPC da ima više društvene, duhovne, ekonomske i političke moći nego što to mogu podnijeti država i društvo! Srpski pravoslavni teolog i profesor apologetike Lazar Milin izuzetno dobro je razumio ovu dijalektiku odnosa države i crkve. Crna Gora naprosto ne može podnijeti, a da se ne uruši do temelja, ostvarenje onoga što bi SPC u njoj željela! Pod teretom nesputanih želja SPC stropoštala bi se i Amerika!

Šta su, po Vašem sudu, pokazale litije koje je organizovala Mitropolija crnogorsko primorska?

PEROVIĆ: Ponajprije, to nijesu litije, nego politikantske protestne manifestacije protiv postojanja Crne Gore kao samostalne države! No, neka ih zovu kako hoće, jer nazivom ne mogu prevariti nikoga politički pismenog. “Litije” su se pokazale ne kao čas anatomije, nego kao trimestar anatomije današnjeg crnogorskog društva. Kao pod mikroskopom, odslikale su sve kvalitete i sve mane današnjeg društvenog i političkog stanja Crne Gore.

Šta su pokazale…

PEROVIĆ: Prvo, na njima je precizno izmjeren činilac ruralnosti, tj. posvađanosti dijela Crne Gore s principima savremenog življenja. Drugo, pokazale su da je Crne Gora još uvijek daleko od uspostavljanja građanskog društva, ne zbog snage ruralnog, nego zbog zagubljenosti u prostoru i vremenu onoga što više neće da je ruralno, a još nije postalo građansko. Ono što sebi bezrazložno komplimentira da je “građansko” u vrijeme “litija” sakrilo se u mišju rupu, čekajući rasplet događaja ili im se pridružilo pogrešno procjenjujući taj rasplet. Treće, tzv. nevladin sektor koji bi trebalo da bude spiritus movens izgradnje građanskog društva, uz par časnih izuzetaka, jasno je još jednom potvrdio da pripada kategoriji “društvenih aktivista” čiju svrhu postojanja najbolje iskazuje vrlo prikladan ruski izraz grantojedi! Četvrto, “vodeće” naučne i kulturne institucije, opet uz par izuzetaka, ponašale su se na najkukavniji oportunistički način. Država koja ima “Crnogorsku” akademiju nauka i umjetnosti i slične institucije uistinu mora brinuti za budućnost! Peto, “litije” su pokazale i da se u Crnoj Gori nije uspostavilo ni političko društvo. Ono postoji tamo đe je cjelokupni religijski sektor društva trajno maknut iz zone politike. “Litije” su bile pokazna vježba potpuno regresivnog istorijskog procesa, jer je jedna vjerska organizacija, falsifikujući smisao i karakter vjerskih obreda, pokušala trajno okupirati samo središte političke egzistencije društva.

Kako je moguće strategijski prevazići društveno i političko stanje koje je izazvano litijama?

PEROVIĆ: “Litije” su označile slom vjerske, obrazovne, naučne, kulturne i jezičke politike vladajuće koalicije od referenduma 2006. godine do danas! One su sa surovom otvorenošću pokazale da identitetske politike ne mogu počivati na prepotentnim nedoucima s brojanicama, na sivim činovnicima, na slučajnim ljudima koji su isplivali u koalicionim trgovinama, na ljudima koji nemaju nikakvog ozbiljnog kompasa u stvarima kulture, nauke, prosvjete itd. “Litija” ne bi ni bilo da je vladajuća koalicija odmah poslije referenduma upregla sve političke i intelektualne snage, kojima na srcu leži suverena i slobodna Crna Gora, da zaista počne stvarati građansko i političko društvo. Samo po tom uzusu bi vjersko područje društva moglo biti maknuto iz središta građanskog i političkog bića društva te smješteno tamo đe mu je mjesto u savremenim zapadnim društvima, dakle, u privatnost, u kulturno-istorijsku sferu, u sferu ljudskih prava na principu slobode vjere i savjesti, napokon, u sferu turističke djelatnosti.

Kakve su Vaše procjene, šta će se dešavati ubuduće?

PEROVIĆ: “Litija” ubuduće neće biti samo ako vladajuća koalicija konačno shvati strategijsku društvenu i političku važnost identitetskih politika. Takve politike ne mogu se ad hoc krpariti. Ne mogu ih kreirati ni provoditi ljudi bez visokih intelektualnih i moralnih kvaliteta. Emancipacija crnogorskog društva od politikanstva pod krstačama i rapidama ne može se postići strančarenjem i trenutnim lukavstvima. Za nju je nužna temeljna prekompozicija društvene i političke moći između vladajuće koalicije i onih društvenih snaga koje na duge staze mogu kreirati i voditi identitetske politike. Poput lijeka protiv virusa korone, Crnoj Gori je danas, da bi je uopšte bilo, potrebna emancipacija svih postojećih suverenističkih intelektualnih snaga i ubrzano stvaranje nove mlade intelektualne elite! Potreban je novi savez istinski patriotskih snaga u Crnoj Gori. Ideološka okosnica toga saveza, na svim političkim i intelektualnim nivoima, mora biti stalna radikalna kritika velikosrpskog nacionalizma. Ako bude volje i pameti kod onih koji imaju odlučujuću društvenu moć, fenomen “litija” može biti otrežnjavajuće spasonosan za crnogorsku suverenističku ideju. U protivnom, on će je uništiti!

Predsjednik Crne Gore bio je glavna meta srpskih medija od izbijanja epidemije u Kini. Još tada su počeli sa optužbama da hoće da proglasi epidemiju da bi spriječio litije. Utrkivali su se ko će pogrdnijim imenom, prijetnjom, fotografijom, da udari na crnogorskog predsjednika. Onda su jedno vrijeme, kada su se suočili sa virusom na svojoj teritoriji, ućutali, da bi ponovo krenuli u napad – provjeravaju gdje je Đukanović, nagađaju gdje se “sakrio”… O čemu se radi?

PEROVIĆ: Lijepa bi se doktorska disertacija mogla napisati na komparativnoj analizi svega onoga što se govorilo protiv kralja Nikole i Mila Đukanovića. Vjerujem da bi se pokazalo da su namjere, metodi, struktura pa i sadržaji tih “kritika” vrlo slični, ako ne i identični u brojnim elementima. No, kad se već porede te dvije važne političke ličnosti, valja imati na umu da je kralj Nikola mogao samo slutiti šta će ga snaći od “kritičara”, dok Đukanović iz Nikolinog i ličnog iskustva može uspješno procjenjivati dobačaj svojih “kritičara” te samim tim i izbjeći sudbinu Nikolinu. A to je spasonosno i za njega i za Crnu Goru! Mjera “kritičke” netrpeljivosti i mržnje prema Đukanoviću potpuno je identična mjeri netrpeljivosti i mržnje “kritičara” prema slobodnoj i samostalnoj Crnoj Gori!

Demokrate trepću krilcima na putu do Amfilohija

I Demokrate traže da se obustavi primjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti, jer, kako kažu, Vlada “ne smije dopustiti podizanje tenzija i urušavanje nepovredivih ljudskih prava i sloboda u uslovima krajnje zabrinutosti za zdravstvene rizike sa kojima se suočava crnogorska populacija…

PEROVIĆ: Ta partija razvila se od kriptočetničke larve u crnog leptira s crvenom kravatom. Koga je onda briga šta ona ima da kaže. Svakim novim treptajem svojih krilca, ona životnu snagu predaje Demokratskom frontu. Tačnije, predaje je, kao i većina tzv. opozicionih partija, svom neospornom lideru Amfilohiju Radoviću.

Škola “Marko Daković”, crnogorska verzija “Mlade Bosne”

Nova srpska demokratija obavijestila je javnost da je počela da radi tzv. politička škola pod imenom “Marko Daković”, koju je ta partija osnovala. Kako Vama izgleda najnovija “aktivnost” DF, odnosno Nove srpske demokratije i to upravo u trenutku kada se čitav svijet i država Crna Gora bori da spriječi širenje novog virusa? Ta ista partija poručuje da treba zaboraviti političke razmirice u sadašnjoj situaciji, i da će to pokazati svojim primjerom, a osniva školu pod imenom Marka Dakovića…

PEROVIĆ: Marko Daković je ispisao jednu od tamnih stranica u modernoj crnogorskoj istoriji. Pod krinkom borbe protiv apsolutizma knjaza i kralja Nikole, regrutovan od srbijanske tajne terorističke organizacije “Crne ruke,” Daković se borio protiv prava na postojanje države Crne Gore i protiv nacionalne emancipacije Crnogoraca. A to se uvijek i svuda zvalo državnom i nacionalnom izdajom. I ovđe bi se moglo kazati: Onakav si kakve uzore sebi biraš! Dajući svojoj opskurnoj “političkoj školi” ime Marka Dakovića, osnivači su jasno deklarisali namjeru da u njoj “školuju” pitomce na “uzorima” staroruske tajne policije Ohrane i velikosrpske terorističke “Crne ruke”, u nekoj vrsti modernizovane crnogorske verzije “Mlade Bosne.” “Školovanjem” pitomaca na takvim “uzorima”, vođe Demokratskog fronta nastoje da se ne ugasi luča državne i nacionalne izdaje, da se u novim generacijama crnogorske mladeži ukorijeni izdaja kao normalno i poželjno stanje. Da ne bude dilema, izdaja nikada ne može biti legitimna politička ideja. Izdaja je uvijek izdaja!

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dragan
Gost
Dragan

Овај текст претерано емитује супарнички набој.
СПЦ није никаква хегелијанска антитеза суверенистима .из ДПС_а.Види се код аутора да не познаје Хегелову мисао јер није дошао до појма већ је негдје на нивоу произвољног опажаја

Risto
Gost
Risto

Nadam se da ce bojkotovati Srpsko zdravstvo, ako bude fasovao korona virus i morao da se leci u Srbiji..

Patriota²
Gost
Patriota²

Liječiće se i pljuvati na sve to. Tako to radi kažnjavani profesor etike.

Mr.Evil
Gost
Mr.Evil

O čemu ovaj lupeta? Ovo je građanska i sekularna država Crna Gora!

Mrkela
Gost
Mrkela

Ja priznajem sve nacije koje se zovu po imenu GORA….. imamo ih Zelena,Crna,Mokra,Kakaricka,Podgoricka samo da tomos dobiju od Bugarske crkve i svestenstvo i bice pravi pogodak za pravoslavlje

koronapivo
Gost
koronapivo

Biće i to polako ne žuri.

Milo Vujovic ct
Gost
Milo Vujovic ct

Tako je Mrkela i ja priznajem Primorsku naciju Zecko bjelopavljicku ravnicarsku nemozemo svi se strpat u naciju Gore Crne

Milo Vujovic ct
Gost
Milo Vujovic ct

Ja samo priznajem Ravnu Goru za naciju ustvari ravnogorce

Ljuta
Gost
Ljuta

Koja budala , da SPC prizna crnogorsku naciju…
Kome treba jaci dokaz da i on smatra da ta nacija postoji silom titovih komunjara i poslusnika djilasa,blaza i drugih.
Ako nesto postoji zasto silom drugog prisiljavati da to i prizna.

koronapivo
Gost
koronapivo

Nrće Crnao Gora onda priznati SPC u Crnoj Gori i biće 1-1

Drjok
Gost
Drjok

nece biti 1-1. spc nije drzava. crkvi priznanje od vlasi olaksava zivot, a progon samo jaca veru i stvara fanatizam.

Ljuta
Gost
Ljuta

Koliko znam MCP SPC ne trazi nikakvo priznanje CG jer ona postoji mnogo prije CG Djilasa i djukanovica ?

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Svi priznajemo crnogorsku naciju, odnosno Srbe iz Crne Gore!

Aaaaa
Gost
Aaaaa

Koga briga oce li SPC priznati nesto. Nema dogovora s njima nikakvog!

SsektaSTOP
Gost
SsektaSTOP

Profesore sve ste u pravu treba zaustavit fasizam stat povampirenim cetnicima za vrat dovesti ih kspoznaniju prava.
P.S.
Zida li sto miko jeli ofarbo Kulin do?Sanja li €….

Gost
Gost
Gost

Mlada Bosna – izdajnici Austro-Ugarske, jel tako profesore?

Stefo12
Gost
Stefo12

O tome kako spc brine za narod smo vidjeli ovih dana,oni bi nas sve na gomilu zarazili

Polo
Gost
Polo

Neka se pomire sa tim da smo nezavisna i svoja drzava, nece nam se ođe niko pitat sem mi

Ljuta
Gost
Ljuta

MCP SPC na celu sa Amfilohijem je x puta javo se izjasnila da CG kao drzava postoji ali da ne priznaje OKG DPS na vlasti

Apolo
Gost
Apolo

SPC je instument u rukama srpskih nacionalistickih krugova, i ispunjavaju njihove zahtjeve i zelje

Nata
Gost
Nata

Ovo se zove trovanje…

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Kad vec nije nastala velika srpska drzava zbog potrebe odbrane od ropstva turskoga carstva i kad je vec propala jugoslavija onda je za nas najbolje resenje nezavisna crna gora sa koliko god rzalicitih nacija u njoj. Nacije su ionako politicka tvorevina, pa sto se tice toga jednako je nevazna i besmislena parola nikad vise osamnaesta kao i svi odavno besmisleni… Više »

Nikac
Gost
Nikac

Kosovo je Srbima rana neprebolna. No oni nariču sa Amfilohijem i dalje. Na nišanu im je Crna Gora od 1990 ali se izvukosmo. Sad je na red ovu sektu svatosavsku stavit dje joj je mjesto, i da završimo sa njima.

Marco
Gost
Marco

Kasno je za opstanak Vlade C.gore, ona ce biti smenjena Srpskim Crnogorcima

Spsektastop
Gost
Spsektastop

Marcco okle li si pirot mozda aa pihtijo

Risto
Gost
Risto

A sta fali Pirotu, nesereco ? Iz koje metropole si ti ? Imas li srpskog brasna dovoljno ?

Ljuta
Gost
Ljuta

Sta znaci Srpskim Crnogorcima? Valjda su Crnogorci isto sto su Srbijanci, Hercegovci SRBI?

Virus
Gost
Virus

Ovaj i ovakvi džeparoši države,…dobro koriste slabost vrha džeparoša ,…. I u ovim najtežim momentima džepare,…

Dkdk
Gost
Dkdk

NE MLATI PRAZNU SLAMU…

Virusuzvjetar
Gost
Virusuzvjetar

I Šukovići su sinoć imali visoku temperaturu,…

Sistem
Gost
Sistem

Ima li ko ovoj bu… Iz familije reći da ostavi mržnju sada, da napravi pauzu.
Razumijem ja da su to vjerovatno već plaćeni i naručeno tekstovi, ali odmori malo…

Gaga
Gost
Gaga

Kako svetosavcima ne odgovara istina pa se ubiše od komentara da nam je sad ova “priča nepotrebna”. Ova priča i svaka druga priča o istini od 1918 do danas, je potrebna ovome narodu svakodnevno bez obzira na koronu.

Oprem dobrono
Gost
Oprem dobrono

Gaga, Sveti Sava je osnovao našu crkvu.

Joo
Gost
Joo

Auuuuu….a jel izmislio pravoslavlje….jeli njegova ideja pope opreme ova sektaa koja siri mrznju i proliva krv na Balkanu vekovima….

Oprem dobrono
Gost
Oprem dobrono

Joo, lijepo je što ne sporiš da je Sv. Sava osnovao našu crkvu, ipak smo mi bar na ovim prostorima svetosavci.

Marko
Gost
Marko

Sveti Sava nije bije od znacaja za crnogorce, nit moze bit, nit je on ista osnovao u Crnu Goru, to su cinjenice, istina, i sve drugo su samo izmisljotine, sami Njegos je Njemanice smatrao osvajacem i okupatorima Crne Gore, i to su isto cinjenice i istina, tako da te price batali u CG

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Marko Savindan je uveo Knjaz Danilo kao skolsku slavu Crne Gore 1856 g. Kralj Nikola napisao pjesme o Sv Savi. Ne znam ko su ti crnogorci o kojim ti pricas ali evo njih svetosavaca iz CG

Mašan
Gost
Mašan

Samo laži do laži. Pa vi ste patološki laživi. Vaš otac nacije Dobrica Ćosić je rekao: “Laž je srpski nacionalni interes” što ti još treba.

Milo Vujovic ct
Gost
Milo Vujovic ct

Ahaaaa MARKO umise studenom vodom …Cuj Njegos smatra Nemanjice okupatorom ahaaaaa da nije za rad onoga stiha Crna Gora ne haje za bonoparte ni za Nemanjice ahaaaaaaa za drugo odrijecanje ne znam ako ovo nijeste prekrecili s cime je prekorijo srbijance dase bore za slobodu snaznije

Milo Vujovic ct
Gost
Milo Vujovic ct

Stekli su se Svi Pravni Uslovi da se UKINE Okupatorska ilegalna tzv.sPc.u Crnoj Gori !! Nama ne Treba Nikakvo Priznanje,oni ne
Postoje za Crnogorsku Naciju u Crnoj Gori !!

Krk
Gost
Krk

U Boga se nadam da ce prevladati razum i da cemo poslije ove virusne posasti imati jednu Vladu Nacionalnog jedinstva.A ovakvi likovi kao ovaj Perovic i slicni likovi na drugoj srpskoj strani nadam se da ce biti marginalizovani i dio istorije.Svi smo jedno sad i tako treba da bude ubuduce.

Vraneska dolina
Gost
Vraneska dolina

Какви сте болесници све и са овим маргиналцем. Дај прекините једном ову залудно и бесмислено трабуњање. Барем ових дана.

Marko
Gost
Marko

Ne samo da ce da je priznaju, nego ce i vratit oteto, ta sekta ne smije vise da se siri , cak i da postoji u CG

Sanak pusti
Gost
Sanak pusti

“Sektu” priznaju sve pravoslavne crkve i Vaseljenska patrijaršija dok tvoju NVO priznaju samo DPS i stanica MUP Cetinje.

Gledo
Gost
Gledo

Evo opet ovoga na ranu zoru. Džabe ti mačak, nema sendviča, moraćeš da staneš kao svi u red pred prodavnicu i čekaš za hljeb i paštetu.

Staxe
Gost
Staxe

Pa da li je moguće da Vam padaju na pamet ove priče u ovakvoj situaciji?

Titograd
Gost
Titograd

Peroviću, pametan si čovjek i svaka ti je na mjestu, ali Crnogorcima ne treba nikakvo priznanje Države, Nacije i Crkve od svetosavski fašističke organizacije. Nama to zaista nije potrebno. Čak mi je milije da nas ta sorta ne priznaje.

MONTENEGRO
Gost
MONTENEGRO

Tako je Titograde, potpisujem svaku tvoju riječ!

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Svima je jasno da su demokrate prikriveni četnici,maskirani u klovnove sa mašnicama.

eu kolonija
Gost
eu kolonija

80% građana crne gore se bori za golu egzistenciju i molio bih uvažene strukture da imaju barem malo empatije za narod i novonastalu situaciju. crkva je nastala prije 2.000 godina. tada kada je crkva nastajala nije bilo država u ovome obliku na ovome prostoru. na ovome prostoru je postojala rimska imperija I ne znam koga bi crkva trebala priznati crnu… Više »

Vesko
Gost
Vesko

Eto tako, prije skoro 2.000 godina i Hristova je a ne tamo neka druga. Vidiš da i vi znate da smo Hrišćani a onda i pravoslavci i to je sve.

Alfa 2
Gost
Alfa 2

Svaka cast…. nasli ste vrijeme I temu…

marko
Gost
marko

Slazem se. Pravi je trenutak za konacni obracun sa SPC . Ustali su da brane ono sto su nam bajonetom pod sajkacom uzeli 1918. Nema odstupaja niti trgovine jer ce oni opet pojaviti sa sjekirama da ruse Crnu Goru. Moraju biti neutralisani i onemoguceni da ikad vise izazovu nestabilnost CG. Ja sam ateista ali i kao takav veci sam vjernik… Više »

Oprem dobrono
Gost
Oprem dobrono

Marko, ti kao ateista, si za CPC. Zar ti nije malo čudno da je velika većina onih koji podržavaju CPC ateisti ili nepravoslavci? Kada bi vjerujući podržavali CPC, onda bi to bio problem.

Dokona u dom
Gost
Dokona u dom

“”Kada se slonovi bore trava je ta koja strada “:”

Jaaaaaa
Gost
Jaaaaaa

Ej, kompleksas!!! Imamo sad mnogo vecu i tezu borbu od te tvoje nacionalno iskompleksirane!!!
Odmori malo, aaa?

Velimir
Gost
Velimir

Sve je to tacno gospodine Perovicu,medjutim sad je najbitnije da izadjemo Iz ove virusne muke,onda rjesavamo velikosrpski virus!

Prc CG
Gost
Prc CG

Perovicu Crnu Goru niko ne osporava i ako vam je to paravan za mržnju prema srpskom narodu u CG a naciju nema sto ko da priznaje ili ne priznaje,to je jasno kao dan crnogorska nacija,jezik i pismo NE POSTOJE.Kada ćeš to shvatiti j ti i ostali????

Zadar2
Gost
Zadar2

Ako niko ne osporava drzavu Crnu Goru onda ti koji je ne osporavaju prihvatili bi zakone drzave u kojoj zive. Vi Serbi je ne prihvatate jer tada gubite kontakt sa maticom u Beogradu.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Zadar to ti porucujes iz Krvatske?

koronapivo
Gost
koronapivo

Ja nikad.

Fileopg
Gost
Fileopg

Bravo za velikog patriotu, koji ni jednog jedinog trenutka ne kalkuliše niti se kome udvara…

Virus
Gost
Virus

E, e,… za razliku od tebe i takvih,…sendvičara !

Send this to a friend