Politika

Perović: Pristupanje Crne Gore NATO-u civilizacijski iskorak

Ovog 5.juna, dvije godine od članstva Crne Gore u NATO, možemo konstatovati da  je pristupanje Alijansi bio civilizacijski iskorak i jedna od najznačajnijih spoljnopolitičkih odluka koju je naša zemlja donijela u modernoj istoriji, kaže u intervjuu za NOVU M, šefica odsjeka za NATO u Ministarstvu odbrane, Radmila Perović.

“Svakako da članstvo predstavlja privilegiju za našu zemlju prije svega što sjedimo za stolom sa 28 najrazvijenijih demokratskiih sistema, gdje se naš glas vrednuje jednako kao glas nekih većih saveznica, to predstavlja jedan značajan politički benefit. Takođe članstvo u kolektivnom sistemu bezbjednosti predstavlja garanciju ne samo teritorijalnog integriteta suvereniteta naše države već i garanciju dugoročne sigurnosti za sve crnogorske građane” rekla je Perović.

Međutim, benefiti članstva Crne Gore u NATO se ne mogu graničiti samo na politički i bezbjednosni aspekt, kaže Perović.

Pojašnjava da članstvo u Alijansi ima pozitivne implikacije i na ostale segmente društva, prije svega na dinamičan društveno- ekonomski razvoj.

“U prilog tome najbolje govori i podatak da je protekle dvije godine značajno porastao priliv stranih direktnih investicija u Crnu Goru, što je doprinijelo reputaciji naše zemlje kao privlačne investicione destinacije za ozbiljne kompanije i ozbiljne investitore u različitim segmentima”, navodi Perović.

Prema njenim riječima, nakon spovedenih reformi, ispunjavanje kriterijuma sjevernoatlanske zajednice, NATO je u Crnoj Gori prepoznao kredibilnog saveznika i nekoga ko dodatno može doprinijeti stabilizaciji Zapadnog Balkana.

“Crna Gora se snašla jako dobro kao saveznik ove protekle dvije godine, prije svega iz razloga što je naša zemlja prošla jedan decenijski reformski proces i pripremila svoje institucije za sve one obaveze koje članstvo sa sobom nosi, jer budimo realni, u Savez mogu ući samo one zemlje koje su zaista sposobne i spremne da ponesu teret obaveza koje članstvo podrazumijeva”, ističe Perović.

Dodaje da članstvo u NATO za Crnu Goru pored privilegija predstavlja i obavezu da odgovorno pristupamo svim politikama koje Alijansa donosi kao i odgovornom ispunjavanju mjera koje su u tom trenutku na agendi Alijanse.

“Crna Gora će i u narednom periodu nastaviti da podržava sve napore NATO-a , kako u oblasti  jačanja kolektivne odbrane, tako i na polju projektovanja stabilnosti van granica Alijanse. U narednom periodu u fokusu Ministarstva odbrane, pošto smo već dvije godine članice biće dalja puna integracija nacionalnog sistema u sistem kolektivne bezbjednosti, iz prostog razloga što se radi o jednom kontinuiranom procesu”,rekla je Perovic.

Pojašnjava i da će Ministarstvo odbrane i dalje raditi na opremanju i modernizaciji naših oružanih snaga, izgradnji male, ali efikasne vojske koja je spremna i sposobna da ispunjava i spovede sve zadatke kako na nacionalnom tako i na međunarodnom planu.

“Svakako, moram naglasiti u skladu sa politikom NATO-a odnosno odlukama sa Samita u Velsu  2014. u planu Ministarstva odbrane jeste da u narednom periodu a do 2024. godine kvotu od dva odsto izdvajanja”, zaključuje Perović.

Send this to a friend