Politika

Perović sa Timonijeom: Saradnju Crne Gore i Francuske unaprijediti na polju obrazovanja i nabavke opreme

Foto: Ministarstvo odbrane

Crna Gora i Francuska imaju izuzetne odnose i bogatu saradnju, koja u sektoru odbrane ima dosta prostora za dalje unapređenje, posebno na planu vojnog obrazovanja i usavršavanja, kao i nabavke opreme, zaključak je sa sastanka Krsta Perovića, državnog sekretara u Ministarstvu odbrane i Kristijana Timonijea, ambasadora Republike Francuske u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnoj bezbjednosnoj situaciji u svijetu, značaju integracionih procesa, kao i o odbrambenoj saradnji dvije zemlje.

“Perović i Timonije izrazili su zabrinutost zbog razvoja situacije u Ukrajini, te naglasili važnost udruženog djelovanja NATO i EU zemalja u cilju zajedničkog doprinosa odbrani evropske sigurnosti”, navodi se u saopštenju.

Državni sekretar je istakao da će Crna Gora nastaviti da jača saradnju sa svim NATO saveznicama, ističući zadovoljstvo dosadašnjom odbrambenom saradnjom sa Republikom Francuskom.

Govoreći o saradnji na polju nabavke opreme za potrebe Vojske Crne Gore, Perović je kazao da su modernizacija i unapređenje kapaciteta VCG prioriteti kojima smo veoma posvećeni. Takođe, istakao je i opredjeljenje naše zemlje da strateški i dugoročno planira obrazovanje budućeg i usavršavanje postojećeg rukovodećeg vojnog kadra, u čemu se očekuje i podrška francuske strane.

On je kazao da će Međuvladin sporazum o saradnji, koji je u finalnoj fazi usaglašavanja, ojačati platformu za saradnju i na odbrambenom polju.

Ambasador Timonije je iskazao spremnost Republike Francuske da sa Crnom Gorom jača saradnju u oblasti odbrane, kako na planu nabavke opreme, tako i mogućnosti usavršavanja predstavnika VCG na prestižnim francuskim vojnim akademijama.

Sastanku je prisustvovao i izaslanik odbrane Republike Francuske u Crnoj Gori, pukovnik Nikolas Kusijer.

Send this to a friend