Politika

Perović: SDP zna da kultura iz Nikšića nikada nije ni odlazila samo su je gušili nesposobni

Radovan Perović

“Nikšić je grad boema i pjesnika, grad slikara sjajne „Generacije devet“, grad pozorišta i rokenrola grad koji je pored industrijske veličine bio i prijestonica crnogorske kulture. SDP zna da kultura iz Nikšića nikada nije ni odlazila samo su je gušili nesposobni i nezajažljivi kulturni poslenici. Najčešće se umjesto podrške mladim i talentovanim Nikšićanima nekontrolisano slivalo u džepove umjetnika bliskim režimu”, saopštio je kandidat za odbornika “SDP – SRCEM ZA NIKŠIĆ“, Radovan Perović.

A kako ističe, koliko je kultura zanemarena i u prethodnom mandatu ove vlasti, govori to da i pored brojnih kulturnih manifestacija realizovanih u prethodnom periodu, lokalna samouprava nije usvojila strateški dokument za razvoj kulture na lokalnom nivou. Nije usvojen ni Opštinski program razvoja kulture.

“I to sve uprkos jasno propisanoj obavezi Zakonom o kulturi i obavezi prema resornom ministarstvu. Takođe ne postoji ni Opštinski savjet za kulturu, što je takođe zakonom obavezno”, kazao je Perović.

Napominje da će Socijaldemokratska partija kada preuzme upravljanje Nikšićem nakon 14. marta raditi izradu strateškog dokumenta za razvoj kulture koji će sadržati interese lokalnog stanovništva i institucija u oblasti kulture, obezbjeđivanje materijalnih, tehničkih i organizacionih uslova za njihovu realizaciju.

Shodno Zakonu, Perović planira i formiranje Savjeta za kulturu koji će biti sastavljen od afirmisanih umjetnika i stručnjaka u oblasti kulture, koji će imati konsultativnu ulogu, pratiti realizaciju mjera i predlagati konkretne aktivnosti na unapređenju pojedinih kulturnih oblasti.

“Lista „SDP- SRCEM ZA NIKŠIĆ“ na izborima 14. marta traži vašu podršku uvaženi sugrađani kako bi ponovo Nikšić učinili jednim od upečatljivih simbola crnogorske kulture”, zaključio je Perović.

Send this to a friend