Politika

Pešić: Jača saradnja Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva u domenu odbrane

Pešić

Generalni direktor Direktorata za politiku i planiranje odbrane general major Rajko Pešić razgovarao je putem video telekonferencije sa direktorom za evroatlantsku bezbjednosnu politiku Ministarstva odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Dejvidom Hogan Hernom. Pešić je ukazao na veoma sadržajnu i kvalitetnu saradnju Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva u domenu odbrane, naglašavajući značaj realizacije projekata koju su doprinijeli modernizaciji Vojske Crne Gore i sveukupnoj reformi crnogorskog odbrambenog sektora, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

“U tom kontekstu izrazio je zahvalnost za podršku koju Ujedinjeno Kraljevstvo pruža Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore u pogledu jačanja kapaciteta u oblasti ljudskih resursa, posebno ističući značaj usavršavanja oficira Vojske Crne Gore na prestižnim vojnim obrazovnim institucijama i centrima za obuku Ujedinjenog Kraljevstva. Naglasio je i značaj podrške u pogledu izgradnje institucionalnih i nacionalnih kapaciteta za sajber odbranu. Pešić je izrazio očekivanje da će bilateralna saradnja nastaviti dalje da se razvija, identifikovanjem novih modela saradnje, ali i jačanjem postojećih projekata i aktivnosti u oblastima od obostranog interesa”, dodaje se u saopštenju.

Hern je izrazio zadvoljstvo intenzitetom saradnje na polju odbrane, ističući obostranu posvećenost, uz uvjerenje da će ministarstva i vojske Ujedinjenog Kraljevstva i Crne Gore nastaviti uspješno da sarađuju i u narednom periodu. Takođe, istakao je da su uspješne evroatlantske integracije naše zemlje, kao i sveobuhvatne reforme koje je Crna Gora sprovela u cilju unaprjeđenja sistema odbrane, značajan preduslov za dalje utjemeljivanje stabilnosti regiona.

“Istakao je da će Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori u procesu nacionalnog planiranja odbrane”, navode u Ministarstvu odbrane.

Pešić i Hogan Hern razgovorali su i o aktuelnoj situaciji u regionu i Evropi u pogledu izazova sa kojima se suočavamo usljed pandemije virusa COVID-19.

Sagovornici su se saglasili da, uz obostranu posvećenost, kvalitetnim inicijativama i zajedničkim projektima, bilateralna odbrambena saradnja će nastaviti da se razvija, pružajući doprinos stabilnosti na regionalnom i globalnom nivou.

Send this to a friend