Politika

Pešić: Vlada ispunjava spisak obaveza samo njoj znan

Nataša Pešić

Piše
Nataša Pešić
Savjetnica Predsjednika Crne Gore za saradnju sa državnim organima

Prolazi prvih 100 dana rada Vlade. Putem Twittera građani imaju mogućnost da postavljaju pitanja predsjedniku Vlade.

S obzirom da se rasprava o radu Vlade neće voditi u Skupštini, da programa rada Vlade nema ni u najavi, onda se treba voditi onim što postoji, što je propisano. Kako su Uredbom o organizaciji i načinu rada državne uprave propisane nadležnosti za dvanaest ministarstava, to u skladu sa istom treba propratiti učinke rada Vlade za prvih 100 dana rada.

Poređenja radi prošla Vlada usvaja Program rada Vlade 27. 01. 2017. godine. Navedenim Programom za 1. kvartal 2017. godine, bilo je planirano ukupno 85 tema, od čega 36 tema iz nadležnosti Komisije za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku i 49 tema iz nadležnosti Komisije za ekonomsku politiku i finansijski sistem. Ukupna realizacija Programa rada Vlade u prvom kvartalu 2017. godine, iznosila je 90,6./.

Kako su radila radna tijela bivše Vlade? Od ukupnog broja planiranih tema, realizovane su 32 teme iz nadležnosti Komisije za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku i to sedam iz normativnog dijela i 25 iz tematskog. Komisija za ekonomsku politiku i finansijski sistem realizovala je 45 tema i to: 8 iz normativnog dijela, 26 iz tematskog dijela i 11 tema iz oblasti praćenja realizacije prioritetnih razvojnih projekata.

Pored Programa rada Vlade u tom periodu Vlada je razmotrila još 400 tema, koje su uredno pobrojane u Izvještaju o radu Vlade za I kvartal 2017. godine.

Danas, na kraju I kvartala 2021. godine Vlada nema ni u najavi Nacrt programa. Kako onda govoriti o radu Vlade? Zakon o državnoj upravi i Uredba o organizaciji i načinu rada državne uprave, svakoj Vladi bez obzira na političku opredijeljenost, služe kao putokaz nadležnosti. A nadležnost omogućava pravovremeno donošenje dobrih odluka.

No, svjedoci smo da Vlada ispunjava spisak obaveza samo njoj znan. Neki spisak sakriven od očiju javnosti, od građana Crne Gore. Transparentnost rada Vlade je danas mrtvo slovo na papiru.

Polazeći od Ustavnih nadležnosti Vlade kao što su vođenje unutrašnje i spoljne politike, izvršavanje zakona, drugih propisa i opštih akata, predlaganje budžeta i završnog računa, pametnome je lako zaključiti kakve rezultate je ostvarila izvršna vlast. Svima su nam dobro poznati. Da nije žalosno, bilo bi smiješno!

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sos
Gost
Sos

Bravo pametnice, ljepotice i uzdanice Crne Gore!

Zora
Gost
Zora

Da da radi iza ledja narodu to mislis reci.

Nikšić
Gost
Nikšić

Kud nam je bila pamet prije pola godine…

Anonimus
Gost
Anonimus

Tuzno je i zalosno,smijat se vise ne mozemo unistise nam drzavu i sve njene nesporne vrijednosti i dostignuca!

Send this to a friend