Politika

Petrović: Crna Gora ima pravo da obnovi svoju crkvu

Crna Gora ima pravo da obnovi svoju autokefalnu crkvu koju je imala do 1918, a bez koje je ostala nasilnom aneksijom od strane Srbije, ocijenio je za Radio Crne Gore reditelj, glumac, publicista i kolumnista Čedomir Petrović.

Reakcije zvaničnog Beograda na usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovjesti su, smatra Petrović, posljednji pokušaj srpske vlasti da nanese nekom zlo.

“Srpska vlast, ako ne može ili ne umije da uradi nešto, onda djeluju kako i drugi ne bi mogao da uradi nešto dobro. Obnova autokefalne crkve, kao i usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti dobra su stvar, učiniće da sve dođe na svoje mjesto. Mora država da napravi okvir, ali i dalje da nastavi kako bi društvo napredovalo”, istakao je Petrović.

Reakcija Srpske pravoslavne crkve (SPC) identična je kao i vlasti u Beogradu, jer sve konce vuče predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. U ovoj priči značajnu ulogu igra i novac, tvrdi Petrović.

Đukanović uradio mnogo za Crnu Goru

“Ne treba zaboraviti novac. Tu je veliki novac u pitanju. Samo iz Ostroga prihoduje se nekoliko desetina miliona eura, a koliko još iz cijele Mitropolije crnogorsko-primorske. Zna li se kuda taj novac ide. Srpska pravoslavna crkva je mnogo alava i mnogo bi htjeli, i više nego što im pripada”, poručuje Petrović.

Za razliku od Vučića, koji svoju politiku zasniva na sukobima sa susjedima, Đukanović je, smatra Petrović, državnik koji Crnu Goru vodi na pravi put.

“Đukanović je za Crnu Goru napravio mnogo. Donosio je mudre političke poteze, koji su Crnu Goru usmjerili na pravi put. Uradio je sve ono što vlast u Srbiji nije smjela ni umjela, i zbog toga ga ovdje kod nas napadaju. Kritikuju ga da je predugo na vlasti, već 30 godina. Ja to poređujem sa ser Aleksandrom Fergusonom koji je tri decenije vodio Mančester Junajted i oni su sa njim sve što se moglo osvojiti u fudbalu osvojili. Tako i Đukanović sa Crnom Gorom. Neka ostane još 30 godina, jer da nije bilo te politike koju je Đukanović vodio danas ne bi bilo ni Crne Gore takve kakva jeste. I bilo ko da ga naslijedi i dođe nakon njega neće imati takve rezultate. On će biti upisan velikim slovima u istoriji Crne Gore kao veliki državnik i mirotvorac. Iako nije uvijek bio mirotvorac, ali je znao i uspio napraviti otklon od takve politike”, naglašava Petrović.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Srbiji nema uticaja i nije moćna. Uspjela je da udalji narod od vjere, ali i da stekne ogroman novac, pri tom državi ne plaćajući porez, kaže Petrović.

“Prvo, pogledajte taj njihov vozni park, mercedesi, džipovi… Napisao sam u jednom svom tekstu da ukoliko SPC bude davala oglas o prodaji automobila napisaće – mijenjam magaricu za mečku, pošto svi znamo da je Isus u Jerusalim ušao na magarici, a naši sveštenici imaju ovakav vozni park. Sve to u Srbiji je dovelo da je izgubljen kontakt crkve i naroda. Narod je inače dosta zatucan, neškolovan, imamo mnogo nepismenih i još uvijek mogu lako da ih vode baš kao ovce”, poručio je Petrović.

Vučićeva vladavina samo je nastavak Miloševićeve politike, i Srbija nije mrdnula s mjesta u posljednje tri decenije, tvrdi Petrović. U Srbiji se stalno otvaraju problemi.

Jedan od tih problema je Kosovo, koje, kako smatra Petrović bi treblo priznati kao nezavisnu državu što faktički i jeste.

Srbija nema jasnu političku viziju

“Predložio sam to prije nekoliko godina. Kosovo ima sve elemente nezavisne države. A i što bi Srbija radila s Kosovom da ga kojim slučajem vrati. Treba zabraniti i ova sramotna putovanja ministra Dačića, koji je inače jedna velika tragedija srpske politike, koji ide po malim državama i plaća im da povuku ili ne priznaju Kosovo”, ocjenjuje Petrović.

Srbija nema jasnu političku viziju ni cilj. Vodi se politika od danas do sjutra, poručuje Petrović.

“Ovo što je Đukanović uradio je rezultat jasne vizije i cilja. Vjerovatno ni on na početku nije znao kako, ali je kao svaki državnik sagledavao okolnosti i situaciju i na osnovu toga je donosio mudre odluke. Srbija to ne zna i neumije. Zato se i raspala bivša Jugoslavija, zato su svi otišli od Srbije”, smatra Petrović.

Da bi na Balkanu bilo mira potrebno je da se Srbija suoči sa prošlošću i zločinima koje je počinila. Mora se izviniti za genocid u Srebrenici, mora se izjaviti saučešće za Vukovarom, smatra Petrović.

“Ako Srbija ostane ovakva sumnjam da će na Balkanu biti stabilnosti. Moraju da se dese velike promjene i lomovi. Mora da shvati ovaj narod ko radi za dobro a ko ne. Svi koji drugačije danas misle u Srbiji odmah se proglašavaju izdajnicima, narko dilerima, plaćenicima. Mene trpe jer ne mogu da mi nađu ništa. Znaju da živim od 40 hiljada dinara penzije i da me niko ne plaća. Inače da mogu odmah bi i meni nešto prikačili”, dodaje Petrović.

Stanje u kulturi u Srbiji je očajno, jer kulture i nema, poručuje Petrović. Sva značajna imena srpske kulture ako nijesu bila politički podobna, završavala su na rubu egzistencije. Slično je bilo i sa, kako kaže Petrović, njegovim ocem Čkaljom, koji je bio simbol jednog vremena.

Siguran je Petrović da bi i njegov otac dijelio njegove političke stavove da je živ, jer ga je on i vaspitao da voli sve bez obzira na vjeru i naciju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bokelj
Gost
Bokelj

Nezavisna Boka Kotorska

Nenad
Gost
Nenad

Sve je to ok samo tu crkvu treba neko da prizna..pravac Istanbul sa pravnim timom pa trazite..niko vam ne brani..ne moze Ckalja mladji da da tomos ili predsjednik drzave da osniva crkvu..uozbiljite se malo pa vas mouda neko nekad i shvati ozbiljno..

Volji vas Volji
Gost
Volji vas Volji

Ja hocu nezavisnu od Vatikana Crnogorsku katolicku crkvu i zasto bi to nekome smetalo..

Crni
Gost
Crni

Pridruzi se vecerss litiji Cedoo

CRNAGoroVječna
Gost
CRNAGoroVječna

Crni s tom pameću nijesi za bolje od kladionice i eventualno bi moga kola prat.

Bokelj
Gost
Bokelj

Eo trčim 🏃🏃🏃🏃🏃🏃

Crni
Gost
Crni

Bravo brate moj

BARANIN
Gost
BARANIN

E bravo ima dobrih i poštenih ljudi u serbiji koji pošteno zbore i misle, a gosp, Petrović jedan od tih svaka čast, dako se vučić i njegova oligarhija dozove pameti više

Mare
Gost
Mare

O da sve onos to moze Srbiji i Srbima oduzeto to ne se ne moze dati Srbima u drugoj zemlji. Srbija sve mora. Blago njima kad ovakve imaju.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Hvala ti legendo od legende,na podršci crnoj gori.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

1,000 dinara za gospodina

****
Gost
****

Opste poznata cinjenica da se na desetine miliona eura iznosi iz ostroga…ono, nista novo

Crni
Gost
Crni

Koliko je Sveto iznio, da ne pominjemo druge

Sudija
Gost
Sudija

Zato Sveta čuvaju. Neće da ga izruče. A i te milione troši u Srbiju.

Velja gora
Gost
Velja gora

Pusti Ceda
Javite Milu da trci u Savnik
Podjose svi iz DPSa u Svetosavce
Hitaj….

Kotor CG.
Gost
Kotor CG.

Cus imamo pravo imamo evo 102 god iiiii

CCCCCC
Gost
CCCCCC

Tako govori pravi pošteni Srbin….za razliku od posrbica.

Bata Gasic
Gost
Bata Gasic

Svaka cast! Neko konacno da nam objasni da Milo treba jos 30 godina da bude na vlasti. Mada to je ipak ukradena fora od buksovaca…

Staxe
Gost
Staxe

Bravo Čedo,50 €…ovaj 100€ za njega… zaslužio je…

Mileva
Gost
Mileva

Nijesu svi kao ti na prodaju!

Crni
Gost
Crni

Pricas iz tudje glave Miljeva

Rade
Gost
Rade

Mislim da treba poslušati šta ima da kaže Čkaljin sin. Sledeći intervju neka bude sa sinom Mije Aleksića, pa onda sa komšijom Pavla Vuisica i tako napravite kao neki serijal. Eto jedne sugestije.

Crni
Gost
Crni

Hahaaaaaa

CRNAGoroVječna
Gost
CRNAGoroVječna

a dako čujemo još koga osim serbe

vukomita
Gost
vukomita

VELIKI SIN VELIKOG OCA,HVALA PETROVICU,TI SI PRAVI SRBIN..DA VAS JE TAKVIH VISE SVIMA BI NAM PTICE PJEVALE

Vojo
Gost
Vojo

Hvala na jednom normalnom tekstu i promišljanju koji odavno ne pročitah neđe, a širi se čudo dezinformacija i mržnja prema crnogorskom narodu da to vodi ka negaciji svega našeg i prava i nacije!

ladybug
Gost
ladybug

Svaka čast! Neko koncizno i ljudski da objasni kako stvari stoje!

Bokelj
Gost
Bokelj

Naravno da ima, to je jedino i moguće. Ne može tuđa crkva biti u državi Crna Gora! Nikad više 1918.!!!

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Bokelj, zar CPC nije obnovljena? Ja sam mislio da je gospodin Dedeić vaš poglavar, ali mi je sada potpuno nejasno, je li obnovljena ili nije.

PosrbicaCG
Gost
PosrbicaCG

Oprem ti si poznatkao glup tup i neupotrebljiv APORT dobro

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Dragi pos, da li možeš da pojasniš, da li je CPC obnovljena, jer ako jeste onda gospodin Petrović nije u pravu kada se zalaže za njeno obnavljanje, a ako nije obnovljena, koga onda predstavlja gospodin Dedeić?

Pero
Gost
Pero

Obnovila je, samo ima manjak vjernika…

CRNAGoroVječna
Gost
CRNAGoroVječna

treba vremena dok se to što joj je spc napravila očisti… kao što vidiš i u Srbiji je ljude udaljila od crkava. Uostalom to su danas više kulturni spomenici, freske izvrsne i građevine,a pravi vjernik se ne moli crkvi i idolima već Bogu koji u Bibliji nalaže da se ne grade hramovi.

Pero
Gost
Pero

Vidim i u CG se SPC udaljila od vjernika 😂😂😂

CRNAGoroVječna
Gost
CRNAGoroVječna

@Pero a odje je taj narod poznat da tuguje za rodnom im grudom pa im bas ne dopire sve do pameti

Zagor te nej 12
Gost
Zagor te nej 12

Kad vratimo hramove svi ce pod krilo majke crkve crnogorske zar u zabludi zivis da vjerujuci narod ide zbog rista I popova ide u crkve zbog svetinja

nikola
Gost
nikola

tako je majstore! mudro zboris

Velja gora
Gost
Velja gora

Staro pravilo
Iza velikog oca
Jadan porod

GNK
Gost
GNK

како обновити нешто што никад није ни постојало?
Цпц није никад била призната од Васељенске партријаршије јер да јесте тај томос би негдје морао постојати

Joko
Gost
Joko

Nikad više s vama, od sad pa za navijek. Neka je vječna MNE i CPC.

Bokelj
Gost
Bokelj

Od kad spc ima tomos??

Zabar ct
Gost
Zabar ct

Tomos ce mu kuliti Lomi,apen 6 sa 5brzina

Velimir
Gost
Velimir

Okle ti znas vrano sto je tomos I zasto sluzi!
To nije marka motora,buzdovanu jedan!

Bez dileme
Gost
Bez dileme

Rijetko normalan čovjek. Hvala, Aleksandre!

Milos
Gost
Milos

Sto se ovaj mijesa u Crnu Goru. Jeli ovaj iz Srbije.

CRNAGoroVječna
Gost
CRNAGoroVječna

sve je tačno rekao i sve su ovo razlozi štp ću ja po prvi put glasat za Mila a to ranije nijesam uviđao.

vesko
Gost
vesko

au kako to da do sad nisi glasao za njega…

CRNAGoroVječna
Gost
CRNAGoroVječna

@vesko – nijesam, no sam bio ili apolitičan ili se zaluđivao da je spas Cg u nekim gorim partijama, ovo ti je jedina istina pa me ti prozivaj do śutra

Juhu
Gost
Juhu

I ja ću glasat.

CRNAGoroVječna
Gost
CRNAGoroVječna

pa kad vidiš da on jedini čuva crnogorski identitet od ostale debilane na sceni, bolji izbor i ne preostaje! pozdrav

Vozi misko
Gost
Vozi misko

Citav zivot ckaljin sin

Okupator NE
Gost
Okupator NE

Crkve su Crne Gore
Bojkot srpskih proizvoda bojkot njihovih sredstava informisanja bojkot
Ni euro srbiji.

Ilke
Gost
Ilke

Izgleda da ce se u Srbiji smanjiti izvoz stocne hrane.

Vasojevic
Gost
Vasojevic

Ilke svaka ti cast 🤣

Serdar_mne
Gost
Serdar_mne

Ilke i Vasojevicu: odavno je zabranjen uvoz mesa iz Srbije, konkretno svinja za uzgoj i klanje. Pa evo prezivjesmo. Ne pricajte napamet.

marius
Gost
marius

Imas Jano lijepo ime, al ti realnost vrlina nije.

Ilke
Gost
Ilke

Zanimanje sin, samo sto se to placa dok je tata uticajan.

Tvrtko
Gost
Tvrtko

Odakle tebe mrčo iskopaše? Ni traga ni glasa 20 godina koliko je popularan.

Dusan
Gost
Dusan

Obnavljajte, niko vam ne brani.. Samo onda pravite svoje crkve, a ne da uzimate tudje..

Sendvičar
Gost
Sendvičar

Sve crkve što ste donijeli iz Srbije ,vratite nazad ,niko vam ne brani.
😂😂😂
👆👆👆

Bokelj
Gost
Bokelj

Limenku sa RumijU pod mišku, natuci opanke nakrivi šajkaču i pravac Surdulica, to je jedino što imate u CG!

Gile
Gost
Gile

Samo vracemo one sto ste oteli.ali vam se vratilo.ubili vam kralja.pobili vas hrvati iako ste nas satrli i napravili drzavu sa njima

APORT
Gost
APORT

@dule ovo gradjeno prije 1918 cije li le dulence bilo je i bice Crnogorsko buleeee kome se ne svidja ima rezervnu drzavu ako bog da bg Pasaluk.

ene gi bre
Gost
ene gi bre

Znači Crnogorske ctkve su srpske?Je li biseru

knn
Gost
knn

Hahahahaha a Dusane dje si rastao,pravite vi pa ih poonite Srbiji ako hocete samo ove crnogorske hramove necete siguran budi.

Ljubo
Gost
Ljubo

Imali smo crkvu imamo je i imacemo je.Zivjela CPC

Marko
Gost
Marko

Neka bezbožnici urazume grešnike

Roki
Gost
Roki

Zna ovaj pametni čovjek da njegova zemlj od 90 tih srlja u poraze !

Jež
Gost
Jež

Bravo, Petroviću, ima ti po kome doći, i intelekt i poštenje i zdravo razmišljanje.Čkalja je bio jedinstven u mnogo čemu, pa i vaspitanju svoga sina.

Kotor CG.
Gost
Kotor CG.

Bravo neke boli istina.

Kele
Gost
Kele

Ako Čedomir veli tako onda nema dalje priče… Kakve vi luzere izbačate na ovaj dps bilten,čudo jedno. Ko vam je ovaj plaćenik?

Peruta
Gost
Peruta

Čkaljin sin. Glumac bez uloga. Da li se bez uloga može zaraditi neka crkavica? Svakako da može,ali samo u Montenegru. Udri po Srbima i SPC i nemoj brinuti za egzistenciju.

Da, da
Gost
Da, da

Čedo,mistriju u ruke i zidaj ako ćeš svoju crkvu

marius
Gost
marius

Ovakvi ljudi bude nadu, da nije sve tako crno, i nacionalizmom obojano, sto iz Srbije dodi. Bravo za Ckaljinog sina !

Send this to a friend