Politika

Petrović: Nije ljudski ćutati na zločin i genocid

Nije ljudski ćutati na zločin i genocid bilo kojoj vjeri ili naciji da se desio, saopštila je danas aktivistkinja, mirovnjakinja i feministkinja Aida Petrović, reagujući na jučerašnju izjavu ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića o genocidu u Srebrenici.

<<<Leposavić ne priznaje da se desio genocid u Srebrenici, osporio legitimitet suda u Hagu<<<

Još je opasnije, kaže ona, “hraniti“ ćutanjem takve ideologije, posebno kada dolaze sa mjesta odakle se s pravom očekuje razumni i pomiriteljski ton govora i shvatanja zločina koji su se desili na prostorima bivše Jugoslavije.

“Kada ministar pravde, manjinskih i ljudskih prava na skupštinskom zasijedanju pošalje poruku negacije srebreničkog genocida odjekne bolno za žrtve porodica i zabrinuto i poražavajuće za državu Crnu Goru. Leposavić, koji ističe da je vjerujući čovjek, nije smio ovom sramnom, ljudski poražavajućom i netačnom informacijom povrijediti imena i sjeni žrtava genocida u Srebrenici, niti najbolnije emocije njihovih porodica”, navela je Petrović.

Kako je istakla, sa funkcije ministra pravde, manjinskih i ljudskih prava Vlade Crne Gore negirati genocid u Srebrenici je nedopustiv čin, a lična osjećanja i ubjeđenja prema srebreničkim žrtvama genocida Leposavić je trebalo  bar iz humanih i civilizacijskih razloga da zadrži za sebe.

“Najmanje što Leposavić može uraditi nakon ovakvog svojevrsnog skandala jeste javno izvinjenje za izrečeno i pokajanje kao vjernika što je dirnuo tamo đe nije smio kao ministar ponajmanje kao vjernik. Ministre, niko ko ima išta ljudsko u sebi ne zaboravlja niti jednu žrtvu bilo koje vjere i nacije niti ijednim gestom doprinosi amnestiranju ili ublažavanju odgovornosti naredbodavaca, izvršitelja, podstrekača nasilja, smrti, straha, ubijanja, mučenja, silovanja”, dodala je.

Poručila je i da, sjećajući se i poštujući imena, sjeni i porodica nevinih stradalnika jednoumlja, mržnje i etničkog čišćenja u ime ideologije “krvi i tla”, otvaramo prostore za neophodnu kulturu sjećanja i suočavanja s prošlošću.

“Svi koji se sjećamo Srebrenice i genocida ne ostavljamo prostora za ponavljanje zločina u najavi pod nedavno promovisanom parolom: “Biće reprize, nož, žica, Srebrenica”. Kao muslimanka, crnogorskog nacionalnog bića, poručujem svima koji pokušavaju ili raspiruju plamen mržnje i netrpeljivosti prema različitim vjerama i nacijama u Crnoj Gori: Nikad i nikom više “noža, žica, Srebrenica” dok živimo mi različitih vjera i nacija koji se sjećamo i osuđujemo srebrenički genocid i svaki drugi zločin”, zaključila je Petrović.

Send this to a friend