Politika

Pič: Crnogorsku Vladu ohrabrivati da ubrza putanju u reformi vladavine prava

Stjuart Pič

Što se tiče Crne Gore i njene nove vlade koja ima podršku proruskih i prosrpskih stranaka, ona je pokazala pozitivne korake u reformi vladavine prava i imenovanja sudija Ustavnog suda, što su prepoznale i Britanija i EU, kazao je u razgovoru za Hinu Lord Stjuart Pič, posebni izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan.

“Crnogorsku vladu treba ohrabrivati da zadrži ili ubrza tu putanju”, rekao je Pič, naglašavajući važnost Crne Gore kao članice NATO-a.

Republika Srpska ne može biti nezavisna

On je jasno poručio da Republika Srpska ne može biti nezavisna država, a Srbija bi trebala uvesti sankcije Rusiji.

London “osuđuje prijetnje” otcjepljenjem Republike Srpske i nastavlja da podržava Dejtonski sporazum, rekao je Pič, koji je posjetio Hrvatsku peti put otkako je krajem 2021. imenovan izaslanikom premijera.

Pič je u razgovoru za Hinu prije dvije godine izrazio veliku zabrinutost za situaciju u Bosni i Hercegovini. Danas, nakon dolaska nove vlade i određenih pomaka u procesima unutar te zemlje, britanski izaslanik je “i dalje zabrinut”, posebno za beubjednosnu situaciju koju ugrožavaju prijetnje otcjepljenja Republike Srpske.

London te prijetnje osuđuje i poručuje da je Republika Srpska legitiman entitet unutar BiH, ali ne može biti i “nezavisna država” kakvom je želi učiniti njen predsjednik Milorad Dodik, kazao je Pič.

“Svijetla budućnost za BiH je u svačijem interesu, za sve ljude u toj državi, nevezano za etničku grupu”, rekao je Pič.

“Multietničko nezavisno Kosovo”

Britanija poziva Srbiju da uvede sankcije protiv Rusije jer je posljednja država zapadnog Balkana koja to nije učinila te da istraži moguće nepravilnosti na izborima održanima u decembru kako bi se sačuvao integritet izbornog procesa, kaže Puč.

Beograd pritom treba sarađivati s Organizacijom za evropsku bezbjednost i saradnju koja je u svom preliminarnom izvještaju dala konkretne primjedbe na izborni proces.

Pič je iskazao apsolutnu podršku normalizaciji odnosa Srbije i Kosova i osudio je organiovanje oružanog sukoba kod mjesta Banjska na sjeveru Kosova u kojem su srpski državljani napali kosovsku policiju.

Britanac je to nazvao “ozbiljnim incidentom” pa istaknuo da kosovske vlasti potpuno sarađuju u istrazi, “što je naglasio i u razgovorima u Beogradu”.

Dodao je da je količina pronađenog oružja mogla biti destabilizujuća za Kosovo, zbog čega je pohvalio profesionalno i koordinirano djelovanje kosovske policije.

Normalizacija između Beograda i Prištine biće na dobrobit svih građana obje države, ali i šire regije, pa i Hrvatske, a budućnost Kosova je ona “multietničke republike”, rekao je Pič.

“Rusija ne smije destabilizovati Balkan”

Pič je naglasio kako je danas zbog promijenjenih geopolitičkih okolnosti i novih sukoba “važnije nego prije” ne dodavati nove rizike području Zapadnog Balkana te ne dopuštati onima koji žele da destabilizuju to područje, poput Rusije, da u tome uspiju.

U današnjem “svijetu moramo biti budniji nego ikad”, rekao je Britanac koji opasnost za stabilnost vidi u lažnim vijestima i teorijama zavjere radi kojih stanovnici počinju stvarati stavove “iza kojih ne stoje činjenice”.

Rusku agresiju na Ukrajinu Pič je proglasio napadom na evropske vrijednosti, zbog čega je ključno da Evropa ujedinjeno stane u njihovu obranu.

3

avatar
1000
2
1
0
 
3
HogarBlok VSpartanac
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Blok V
Gost
Blok V

Ne razumijem se u politiku, ali je istorija pokazala da je istina uvjek na suprotnoj strani od ovih

Hogar
Gost
Hogar

Istina je u srpstvu i svetosavlju.Koja si ti kraljica 😁

Spartanac
Gost
Spartanac

Savjetuj te ih da poštuju potpisano i da moraju da sjednu sa Sindikatima jer su mladi i zeleni

Send this to a friend