Politika

Picula: Crna Gora će biti 28. članica EU

Hrvatska je ušla u EU kao 28. članica, ali ce nakon izlaska Ujedinjenog Kraljevstva – Unija opet imati 27 clanica. Vjerujem da će, ako ovako nastavi pregovarati, usvajati i primjenjivati zajednicku evropsku pravnu baštinu, nova 28. članica EU biti upravo Crna Gora, rekao je evropski poslanik i bivši ministar vanjskih poslova Hrvatske Tonino Picula.

On ističe da za Crnu Goru ka EU ostaje još puno posla.

“Nema sumnje da pregovarački proces o članstvu Crne Gore u Evropskoj uniji dobro napreduje. O tome jasno svjedoči ne samo broj otvorenih i privremeno zatvorenih poglavlja, nego i opšte raspoloženje u zemlji kada se radi o evropskoj perspektivi. Uprkos najvećem napretku od svih zemalja kandidatkinja, do članstva u Evropskoj uniji Crnu Goru dijeli period u kojem će morati riješiti još mnogo unutrašnjih otvorenih pitanja prilagođavanja evropskim standardima”, kazao je Picula za Pobjedu.

Bivši hrvatski šef diplomatije podsjeća da je njegova zemlja ušla u EU kao 28. članica, ali da će nakon izlaska Ujedinjenog Kraljevstva EU opet imati 27 članica.

“Vjerujem da će, ako ovako nastavi pregovarati, usvajati i primjenjivati zajedničku evropsku pravnu baštinu, nova 28. članica EU biti upravo Crna Gora”, istakao je Picula.

Send this to a friend