Politika

Picula kategoričan: Varhelji pristrasan prema Srbiji, državi koja ne poštuje neke od temeljnih vrijednosti EU

Picula i Varhelji

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru i bivši ministar vanjskih poslova Hrvatske Tonino Picula, u razgovoru za CdM kazao je, a u svjetlu najave pokretanja istrage o djelovanju komesara za proširenje Olivera Varheljija, da se ne može zanemariti komesarev vrlo često prepopustljiv stav prema Srbiji, što često izaziva kritike o pristrasnom odnosu prema državi koja odstupa, ne samo od zajedničke vanjske politike EU, nego ne poštuje ni neke druge temeljne vrijednosti na kojima počiva EU.

Odbor za vanjske poslove Evropskog parlamenta želi da pokrene istragu o djelovanju Evropskog komesara za susjedstvo i proširenje Evropske unije Olivera Varheljija, objavio je član Evropskog parlamenta Tis Rojten na Twitteru.

<<<Komisija Evropskog parlamenta podnijela zahtjev za pokretanje istrage o radu Varheljija<<<

“Istraga će biti pokrenuta zbog navoda da Varhelji namjerno podriva reforme u oblasti demokratije i vladavine prava u zemljama kandidatima za EU”, napisao je Rojten na Tviteru.

CdM je pitao Piculu da li djelovanje Olivera Varheljija, kao i prijave protiv njega, mogu da poljuljaju kredibilitet Evropske komisije, te otvore pitanja da li je EK i koliko vodila računa kada je birala komesara za proširenje, a što je za zemlje kandidate kao što je to Crna Gora, od izuzetnog značaja?

Picula uz konstataciju prepoustljivog Varheljijevog stava prema Srbiji, kazao je da je komesar za proširenje rekao da nije Crna Gora ta koja čeka Evropu, već Evropa čeka Crnu Goru.

“Napredak najviše zavisi od političke voljie Podgorice da ispuni prihvaćene obveze. EU je već kroz IPAIII finansijski instrument za pretpristupnu pomoć dokazala koliko želi da joj se Crna Gora priključi u svojim redovima. U ovom je slučaju važno imati jasnu, transparentnu i dvosmjernu komunikaciju što bi omogućilo da ambicije obje strane budu ispunjene”, jasan je picula.

Govoreći za CdM o političkoj situaciji u Crnoj Gori, Picula je kazao da istitucije Crne Gore, zbog mnogih prestrojavanja, promjena i problematičnih poteza dovedene su u stanje blokiranosti pa bi stoga bilo najkorisnije održati prijevremene izbore.

Oni bi, kako dodaje, mogli iznjedriti jasnu većinu i spriječiti institucionalno nazadovanje koje danas koči Crnu Goru na njenom evropskom putu, ali i na putu ostvarenja vlastite stabilnosti.

“Smatram da bi to bilo pošteno prema građanima koji su se svega nagledali od zadnjih izbora. Previše je vremena izgubljeno”, navodi on.

Građani Crne Gore žele u EU

Prema Piculinim riječima, ovaj parlamentarni saziv više nije u stanju adekvatno artikulisati politiku i izabrati stabilnu vladu.

Podvukao je da je Venecijanska komisija, zadužena za ustavna pitanja i djelovanje demokratskih ustanova, uz Evropsku uniju, uputila apel Crnoj Gori na neodložan izbor sudaca Ustavnog suda.

“Ne smije se zanemariti niti kontekst vremena, tj. ovih geopolitičkih okolnosti u kojima živimo, gdje zacrtani evroatlantski smjer Crne Gore ne smije biti doveden u pitanje. To je prije svega smjer koji traže građanke i građani Crne Gore, a koji u ogromnom postotku žele budućnost u EU”, naveo je sagovornik CdM-a.

Vlast i opozicija ostavili su rok do 12. decembra kako bi se dogovorili oko uslova koje je postavila Demokratska partija socijalista, a kako bi se izabrao makar jedan sudija Ustavnog suda i napravio početni korak ka njegovoj deblokadi.

DPS traži određivanje datuma vanrednih parlamentarnih izbora i povlačenje neustavnog Zakona o predsjedniku.

Neustavni zakon o predsjedniku treba povući

CdM je Piculu pitao da li vjeruje da je moguće doći do dogovora u tako kratkom roku, te ima li izlaza iz krize ako ne bude dogovora vlasti i opozicije.

Picula odgovara da, s jedne strane, tako kratak rok zaista ostavlja malo prostora za pronalazak adekvatnog rješenja, a s druge strane, možda se pod ovakvim pritiskom stvari uspiju posložiti.

No, dodaje, teško je sa sigurnošću zaključiti kakav će biti konačni ishod, s obzirom na to da smo i ranije svjedočili neočekivanim obratima u crnogorskoj Skupštini.

“Bilo kako bilo, slažem se da neustavni Zakon o predsjedniku treba biti povučen te da se Ustavni sud hitno mora deblokirati. Ustav je temelj vladavine prava i sve zakonodavne odluke moraju biti usklađene s njim. Jer kada su institucije kompromitovane, otvara se prostor malignim uticajima, a naposljetku šteti i reputaciji Crne Gore kao predvodnice regate evropskog proširenja”, upozorava Picula.

Navodi da je čak je i to manje važno od građana koji najviše ispaštaju zbog posljedica kršenja zakona i neuspjelih dogovora.

Nema izlaska iz krize bez kompromisa

Upozorava da Crna Gora neće uspjeti izaći iz krize ukoliko se ne postigne kompromis između vlasti i opozicije.

“Smatram da se bez takvog dogovora klizi u još dublju krizu koja bi onda imala i ozbiljne reperkusije ne samo za politički život Crne Gore, već i za njen europski put i ambicije. I vlast i opozicija moraju biti svjesni svoje povijesne odgovornosti za daljnji napredak Crne Gore”, ocjenjuje sagovornik CdM-a.

Nedavno je predsjednica Skupštine Danijela Đurović kazala sljedeće: Ustav predviđa mogućnost, ukoliko iz nekog razloga nemamo predsjednika države, da predsjednik parlamenta obavlja poslove, odnosno vrši dužnost predsjednika države do izbora.

Crna Gora ima legitimno izabranog predsjednika

CdM je Piculu pitao da li ovo ocjenjuje kao politički pritisak i zašto bi Crna Gora u ovom ili nekom bliskom narednom trenutku bila bez predsjednika, kako to implicira predsjednica Skupštine.

Izvjestilac EP za Crnu Goru ja kategoričan – Crna Gora ima legitimno i legalno izabranog predsjednika koji ima pravo koristiti svoja ovlašćenja propisana Ustavom.

“Neustavno dovođenje u pitanje njegovih ovlašćenja, kao što su nedavne izmjene Zakona o predsjedniku jasno su kritikovane od strane EU institucija. Upravo i zbog nadolazećih predsjedničkih izbora, potrebno je deblokirati rad Ustavnog suda. Takav bi potez, dakle, bio pokazatelj neustavnih ambicija tanke skupštinske većine što bi dovelo do degradacije institucija, a posljedice mogle biti dalekosežne. Nadam se da do takvog negativnog scenarija ipak neće doći”, podvukao je Picula.

Koliko je politička situacija ozbikjna u Crnoj Gori, govori i činjenica da Crna Gora, najozbiljniji kandidat za prvu sljedeću članicu EU, trenutno nema ministre vanjskih i evropskih poslova.

Nema pregovora bez stabilne  Vlade

Picula, komentarišući ovo, kaže da se boji da je nemoguće voditi ozbiljne pregovore i povesti strukturne reforme bez stabilne vlade i bez izabranih zvaničnika koji ujedno snose i političku odgovornost upravo za vođenje pregovora i implementaciju reformi.

“Upravo zato je potrebno brzo riješiti ovu neodrživu situaciju, koja samo vodi u daljnju stagnaciju Crne Gore i gubitak vremena. Mislim da je to jasna poruka. Potrebno je, dakle, da se popune te ključne pozicije, makar u prelaznom periodu do izbora”, zaključio je Picula u razgovoru za CdM.

Miraš Dušević

55

avatar
1000
33
22
0
 
45
PurgerMaxavdrtanMiliMesija “No.1“
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
avdrtan
Gost
avdrtan

Orban mu uze Vojvodinu a Vucic nista? O cemu se radi?

Mili
Gost
Mili

To je svima poznato da Varhelji podržava Srbe,dobro ste to primijetili.Nego vas to mnogo i ne zanima izgleda prepušteni smo mi sami sebi

Mesija “No.1“
Gost
Mesija “No.1“

Izvjestilac EP za Crnu Goru ja kategoričan – Crna Gora ima legitimno i legalno izabranog predsjednika koji ima pravo koristiti svoja ovlašćenja propisana Ustavom.
A onomad na majdanu smenise legalnog predsednika i to hrvatska pozdravila sa odusevljenjem mora da je i to bio jedinstven slucaj…

Max
Gost
Max

janukovič je namjerio predati Ukrajinu -rusiji, kao što Dritan predaje CG – srbiji. To zamjeram CRnogorcima, što ga nisu srušili.

Protiv vojvoDic
Gost
Protiv vojvoDic

Vuci gorski šaljite energiju da se uđe u eu .

Protiv vojvoDic
Gost
Protiv vojvoDic

I Evropa je čudna u italiju su za godinu dana preko 1 000 žena ubili samo žene ubijaju čudno .

Max
Gost
Max

na čemu si ti ? Loša roba ?

Protiv vojvoDic
Gost
Protiv vojvoDic

Sve se moze kad se hoće i ja imam tri broda pod crnogorskom zastavom .

Protiv vojvoDic
Gost
Protiv vojvoDic

Sto se mučite .

Sinisa
Gost
Sinisa

Jel vam nije dosadno i vama i vašim citaocima da objavljujete samo podobne komentare jel to ta demokratija i građanska Crna Gora pa valda treba čuti i pročitati sta misle i drugi …Smešni ste

Rakun
Gost
Rakun

Evo sve cemo Piculu i Lajcaka pitat kako cemo…

dragi
Gost
dragi

Bravo i velika hvala Picula.Nažalost više radi da opstane građanska,demokratska i samostalna Crna Gora od većine državotvornih stranaka.

expert123
Gost
expert123

U pravu je Picula za Varheljija da je popustljiv prema Srbiji. Pod uticajem je Orbana i Rusije .Pravilno konstatuje i za neustavni zakon o predsjedniku.Preporuke i savjeti iz EU treba ozbiljno da se uzmu u razmatranje.

Mesija “No.1“
Gost
Mesija “No.1“

Bitno je naglasiti da vi niste pod nicijim i nikakvim uticajem expertu123…

Ante
Gost
Ante

Braćo Crnogorci – držite se Picule on vam želi i može pomoći!

roki
Gost
roki

Hvala Tonino

Trile
Gost
Trile

Miroslavu ,i ja imam animozitet prema Srbiji a živim u njoj.

Mrgud
Gost
Mrgud

To su izgleda relikti ruske okupacije Mađarske.

Rozaj
Gost
Rozaj

Sin od verhelja ima firme u srbiju, i radi sa bratom od vucica

Valter
Gost
Valter

Nikad neće Crna Gora bit obala srpskog mora!

Niksic
Gost
Niksic

RAZVALJUJ

Miroslav
Gost
Miroslav

Picula ima otvoreni animozitet prema Srbiji. Njegovo misljenje nije objektivno

Hogar
Gost
Hogar

Svako ko je sklon istini i pravičnosti mora imati otvoren animozitet prema Srbiji..

RealNo1
Gost
RealNo1

A jeste Varheljijevo, jeli?! Mora da si “ugroženi Srbalj”.

Max
Gost
Max

jeste OPET ugroženi , vi Srbijanci? I od Picule !

Ena
Gost
Ena

Varheljiju nije mjesto u EP, ovakvi i ovakve su degradacija EU

Miro
Gost
Miro

Poštovanje g. Piculi.

Fractal
Gost
Fractal

Ali sta da radimo ako se temeljne vrijednosti EU kose sa temeljnim vrijednostima CG.. Ja biram Majku nasu Crnu Goru koja je vjecna i bice vjecna zauvijek.. a vjestacka tvorevina EU je od danas do juce

blam
Gost
blam

batali licemjerni Urašu

Milos
Gost
Milos

Citam malo Hrvatske portale, nesto Picula lupeta oko Ukrajine, tako su ga isprozivali da je Briselski birokrata i uhljeb. Tako da kad ga njegovi ne mogu na oci onda mozete misliti koliko dobro misli nama.

Banja S
Gost
Banja S

Naravno, mnogo nam bolje misli Vulin i ekipa.

Tgd
Gost
Tgd

Tebi varhelji odgovara,jasno je sve

Njegoš
Gost
Njegoš

A čitaš li malo srbijanske portale?

marius
Gost
marius

Procitaj Milose ovo te je napisa ovaj “Dalmatinac”o Piculi. Valjda jedan Hrvat bolje zna ko je, i sto je Picula, no ti .

Purger
Gost
Purger

Naravno ! Evo, ja sam purger. Picula je više učinio za CG zadnjih mjesec dana, nego svi EU službenici zaduženi za ZB. Dobar je i pošten, Tonino Picula. Crnogorci, drž’te se njega. I u Zagrebu ima ured.

Purger
Gost
Purger

Ti ne znaš latinicu zato si pogrešno pročitao. Kakva kritika , kaj ti je ! Moraš početi od abecede :

Mico 🇲🇪
Gost
Mico 🇲🇪

Znali smo mi to odavno i govorili,ali mislim da je sad za sve kasno ,na zalost !!!

DejanHN
Gost
DejanHN

Nije za sve, samo za vas iz DPS.

Komentator
Gost
Komentator

Hapsi obojicu

Stipe
Gost
Stipe

Neces imati hleba da jedes, a ne da nekoga hapsis.

Lenjin
Gost
Lenjin

Ukapiraće, samo da izađu iz srednjeg vijeka.

Tomo
Gost
Tomo

I ptice na grani znaju ko je Varhelji i po cijem nalogu radi naravno Orban, Vucic , Varhelji trgovina , mafija organizovana. Htjeli bi izlaz na more svakome je jasno .
Okupatori.

Liman
Gost
Liman

Hvala bogu da neko progovori

Dalmatinac
Gost
Dalmatinac

Gos.Picula je poznat još u hrvstskoj politici kao jedna poštena,stručna,nepristrana,nepotkupljiva,objektivna i moralna osoba,što nije slučaj kod kod svih političara.Pripada lijevoj antifašističkoj opciji.Njega balkanska čaršijska bizantinska lukavost neće preveslati niti može potkupiti kao neke druge.

Srdjan
Gost
Srdjan

hahaahahha eno procitaj malo komentare na HR portalima. Nema ka ne pljuje. Ne spinuj

Purger
Gost
Purger

To si bio na srbijanskim portalima. 😂 Nitko, baš nitko ne pljuje Tonina ! Kak vi srbijanci možete lagati, nije za vjeorvat’ 😂😂 ! Btw, CG ima podršku više od 80% Hrvata. Daj se zbroji, ak je nekak moguće.

Elektra
Gost
Elektra

Dajte Vulu 160 meleona….
Pa ce vidjet sta ce

Pozdrav ekipa
Gost
Pozdrav ekipa

Picula bjese Hrvat? Mislim da je jasno ko je “nepristrasan”.

Hogar
Gost
Hogar

Pa nepristrasno znači upravo osuditi Srbiju,usmjeriti pažnju ka tom najvećem faktoru nestabilnosti na Balkanu iz prostog razloga,zato što je I-STI-NA. #eu birokratija je katastrofa,sa časnim izuzecima poput gospodina Picule.Zamisli samo šta su dozvolili državi koja je pod takvom strašnom hipotekom vezano za ratove,zločine,genocid. #greška je bila i teorija da “nema genocidnih naroda” i da su sve krivi političari.Ko to uporno… Više »

Vijuga
Gost
Vijuga

Ne procjenjuje se pristrasnost po čovjeku nego po njegovom djelu.

Dejan
Gost
Dejan

Picula je inace jedan vrstan strucnjak pa cem njega susati. Ajde vozi

Milan
Gost
Milan

a ne nego je Varhelji stručnjak, potkupljen od AV.

Podgorica
Gost
Podgorica

Čuješ “picula”…

MIlivoje
Gost
MIlivoje

A nego što pope nego Picula prijatelj veliki Crne Gore

Podgorica
Gost
Podgorica

Svako je vama prijatelj ko je za Dps, i obrnuto

Send this to a friend