Politika

Picula: Stara-nova većina nudi neodržive opcije; Ambasada SAD ponavlja da DF nije njen partner

Demokratski front/ Foto: Gradski portal/ DF

Nakon što je predsjednik Vlade kojem je izglasano nepovjerenje u Parlamentu, Dritan Abazović, u intervjuu za Glas Amerike ponovio da će zajedno sa DF-om glasati za inicijativu o razrješenju predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, te da je URA garant da Vlada sa DF-om ne bi odstupila od evroatlanskog kursa, Gradska RTV obratila se mailom zapadnim ambasadama u Podgorici i evropskim zvaničnicima sa pitanjem kakav će biti njihov stav ako Abazović ne odustane od formiranja Vlade sa političkim liderima koje je predsjednik Rusije Vladimir Putin 2019. godine u Beogradu nazvao pravim herojima i koji su tada izjavili da Putina smatraju svojim predsjednikom.

Iz američke ambasade su u odgovoru Gradskoj televiziji ponovili da Demokratski front ne vide kao partnera, dok iz Evropskog parlamenta upozoravaju da Crnoj Gori nije potrebna Vlada u kojoj sjede predstavnici partija koje su pod uticajem Rusije i predsjednika Vladimira Putina.

Premijer kome je izglasano nepovjerenje u Skupštini, Dritan Abazović, uprkos upozorenjima zapadnih partnera, ne odustaje od namjere da u saradnju sa Demokratskim frontom konstituiše treću Vladu u dvije godine. Kako je naveo u razgovoru za Glas Amerike tokom boravka u Njujorku, upozorenja SAD-a i EU je čuo, ali smatra da nijesu obavezujuća.

“Vi njihove stavove možete da tumačite ovako ili onako. Ja neću interpretirati njihove stavove, oni imaju pravo na to. Isto tako mi imamo pravo da uređujemo stvari u svojoj državi”, kazao je Abazović.

Proruski savez, čije je lidere Andriju Mandića i Milana Kneževića predsjednik Rusije Vladimir Putin u Beogradu 2019. godine nazvao “pravim herojima”, SAD ne vide kao partnera i to su ponovili više puta. U odgovoru na pitanje Gradske televizije kakav će biti njihov stav ako Abazović istraje u namjeri da sa DF-om formira Vladu, pozivaju političke lidere da stanu na stranu demokratije, a ne autokratije.

“SAD su više puta govorile da ne vidimo DF kao partnera. DF nije uspio da pokaže liderstvo u unapređenju ključnih reformi potrebnih za pristupanje Crne Gore EU i očigledno ne dijeli evropske vrijednosti, što se najjasnije pokazalo u odbijanju da javno osudi brutalni agresorski rat Rusije protiv Ukrajine. Kako će biti konstituisana vlada, odlučuje Crna Gora, ali pozivamo sve crnogorske lidere da nastave evroatlantski put Crne Gore, stanu na stranu demokratije, a ne autokratije, i solidarišu se sa hrabrim ukrajinskim narodom”, navodi se u odgovoru Ambasade SAD u Podgorici Gradskoj TV.

Foto: Gradski portal

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru, Tonino Picula kaže u odgovoru na pitanje Gradske TV da predloženo rješenje stare parlamentarne većine ne izgleda kao održiva opcija i da su izbori u ovom trenutku najbolje rješenje za izlazak iz krize.

“Crna Gora je nezavisna, međunarodno priznata demokratska republika koja ima svoj ustav i institucije i povijest teško izborene državnosti pa ne znam je li doista većini građana Crne Gore prihvatljiv kandidat s poviješću takvih izjava i stavova. Stara-nova većina u crnogorskoj skupštini kao da je uspjela nakon pada kratkotrajne manjinske vlade iznjedriti još manje održive opcije za provedbu neizbježnih reformi. Crna Gora pokazala je da može provesti slobodne izbore pa građani, koji u velikom postotku podržavaju članstvo u EU, imaju pravo da daju legitimitet nekoj novoj većini koja bi vodila zemlju u smjeru kojeg oni odaberu. Za zemlju je najvažnije da se prekine ovakva blokada političkog odlučivanja i rada institucija”, rekao je Picula.

foto: Gradski portal

Pitanje o tome kakav će biti njihov stav ukoliko Abazović formira Vladu sa ljudima koji Vladimira Putina nazivaju svojim predsjednikom uputili smo i abmasadama Velike Britanije, Njemačke, Italije, Francuske, Češke, Delegaciji EU u Crnoj Gori, kao i specijalnom izvjestiocu za Srbiju u EP Vladimiru Bilčiku i portparolki EK Ani Pizonero Hernandez, ali odgovore nijesmo dobili.

Predsjednik NSD Andrija Mandić i lider DNP Milan Knežević sastali su se danas u Beogradu sa predsjednikom Ruske federacije, Vladimirom Putinom, saopšteno je iz Demokratskog fronta (DF).

“Mandić i Knežević su predsjedniku Rusije prenijeli pozdrave srpskog naroda iz Crne Gore i tom prilikom istakli da ga većinska Crna Gora doživljava i kao svog predsjednika, kao što su u vrijeme knjaževine i kraljevine Crne Gore ruskog cara doživljavali kao svog”, navode iz partije.

Dodaju da se Putin zahvalio liderima DF-a i poželio im sve najbolje, poručujući da izdrže.

“Vi ste pravi heroji’”, kazao je Putin liderima Demokratskog fronta, prenijeli su iz partije.

Zanimljivo je da je na originalnoj fotografiji i lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović ali njega nema na fotografiji koju je poslao DF.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jokan
Gost
Jokan

Bez obzira šta mislim o DFu ali malo mi je degutantno da se bilo čija ambasada miješa u izbornu volju naroda.Njima su bitni njihovi interesi a šta kaže narod nema veze.

Lipa
Gost
Lipa

Glasam DF najodvratniju partiju u inat odvratnim Amerima koji uporno hoće da se pitaju i upravljaju nadom domovinom..

D.D
Gost
D.D

Gradska TV-tj dps TV

Komentator
Gost
Komentator

Putin ka dijete pored pipuna 😂😂😂😂

DONKEY DONG
Gost
DONKEY DONG

Da smo vjecni,od EU nema nista,cuvajmo jednu i jedinu domovinu i zemlju koju imamo

Jasmina
Gost
Jasmina

Kakva bahatost Dritana Abazovića. Veli, nema veze Ustav, mi ćemo kako mi oćemo. Oćeš da kazes da svi možemo sebi da damo pravo da radimo sta hoćemo. Evo, ja dajem sebi pravo da ubijem čovjeka. Okej, idemo ,svak može da radi sta god hoće. Daj ne sprdaj se čovječe Boziji više!

Mery_Jane
Gost
Mery_Jane

Neko bi valjalo i Dritanu da kaže da ga je Amerika otpisala… 😁

Gastos
Gost
Gastos

Demokratija je dobra samo dok dobija podoban.

Role je king
Gost
Role je king

Df otrov

Komita MN
Gost
Komita MN

Na sta je spao Putler…..greote

RORA
Gost
RORA

Ove izdajnike u njihovoj kuci bar polovina ne podrzava, ovo zlo koje koristi i trosi nase pare je gore od zemljotresa od 10 rihtera ,zato ih treba SANIRAT ZA VAZDA, jooossss malo ZIVJELA I ZIVJET CE NASA CRNA GORA, Presjednice Milo rijesi ovo njihovo izdajstvo, zivjeli cg portali novine i gradska tv 📺 😄

expert123
Gost
expert123

Vlada koju podrzava DF ne treba da se f formira. Izbori su demokratski nacin izlaska iz krize. I nasim saveznicima i partnerima ce biti jasno kakav je politicar Abazovic. Bez podrske EU vlada ne moze ni da opstane.O tome treba voditi racuna ako se hoce EU integracije.Sva druga rjesenja vode u pravcu Rusije izolovane drzave zbog brutalne agresije na Ukrajinu.

Mirko
Gost
Mirko

Moze doci 100 Picula i Lajcaka kad Dps nece na iduće izbore sa svim koalicionim partnerima preci 30%.

Zdravinjo
Gost
Zdravinjo

Veri gud najs druzina.Kino

Vlada
Gost
Vlada

Turska ( vele sila ) evo 40 godina pokusava da udje u EU , cemu se nadate ?
Zanimaju me crnogorski a ne USA i EU interesi, otjera ste 200 000 ruskih turista, zatvori ste avio saobracaj i ko ce to da nam plati, EU kroz kredit, smijesno !

free samples
Gost
free samples

dace nam EU povoljan kredit

Stara Crnogorka
Gost
Stara Crnogorka

A Danilović u koaliciji sa Bečićem. Ljudi, osvijestite se i glasajte za evropsku Crnu Goru, dajte snagu ovoj zemlji da usvoji zakone i uspostavi porušene institucije i da ide u Evropu na ne u trule balkanske bare.

Konik
Gost
Konik

USA je prodala Crnu Goru četnicima, Srbiji, Rusiji, sekti koja sebe zove crkva i ostalim mnogobrojnim mrziteljima svega crnogorskog. Ko to još uvijek nije ukapirao toga mi je žao.

Zeta 🇲🇪
Gost
Zeta 🇲🇪

Mobilizacija jesu li se prijavili Vojvoda Pipun i cio Df za Moskvu dobićete orden od brata Rusa Putina

Mirko
Gost
Mirko

Piculice paljba !

Maya
Gost
Maya

Vidjecemo ko ce paljba 😂😂😂😂

ElPatron
Gost
ElPatron

O čemu pričas Tonino? Vidis li da vas politika gubi?????

Vesko
Gost
Vesko

Pogledaj ovo, ovi da vode CG ovi špijuni i četnici izdajice Cg.

Feniks CG
Gost
Feniks CG

Zapad je do skoro mislio da je ova ekipa kod Putina (zajedno sa tad ne-prisutnim, ali sad prisutnim Abazovicem) neka lajt verzija zla. Sad ce se suociti sa istinom. To je hard kor Zlo.

Scherlok Holmes
Gost
Scherlok Holmes

Pa kako vam je onda brat Abaz partner kad je on brat i partner sa ovima?

BlagiNk
Gost
BlagiNk

A znali ambasada SAD-a, da je to bila volja gradjana na izborima? To znaci da ni gradjani CG vam nijesu partneri! I vi mi pricate o demokratiji i solite pamet…

Nije normalno
Gost
Nije normalno

Opismenite se.

Piculino
Gost
Piculino

Ako je volja gradjana da ne udjemo u eu onda necemo u eu to i kazu ljudi. Sa df-on eu nas nece i to je to, os? Nes?

1234
Gost
1234

Volja kolikog dijela građana CG ? Da vam nije Demokrata i URE koliko bi ta vaša VOLJA vrijeđela ? Ostavite se volje. Tvoja volja i moja nisu iste. Moja je da živim normalno i budem dio evrope a ti i ne znaš što je tvoja volja bitno vam je jedino da mašete prstima i šarate 4s po fasadama. Što nam… Više »

free samples
Gost
free samples

tacno tako ! nije na ambasadi amerike ali ni na jednoj da se mijesa u unutrasnje stvari jedne suverene drzave….kad postanemo jedna od 50 i kusur americkih drzava (sto u sustini nije lose nimalo) tada neka odredjuju ko je partner a ko ne

kiriku
Gost
kiriku

73% važećih glasova na izborima je otišao pro-EU partijama. DF je bukvalno jedini politički subjekt koji je protiv EU.

Mile
Gost
Mile

Danilovic je takodje heroj Rusa. I mnogi.

Maya
Gost
Maya

Fino drustvance se skupilo na fotografiji,
samo im dritan fali !!!

Otac Duško
Gost
Otac Duško

Po nekoj logici stvari i partije koje sarađuju sa DF ne mogu biti partner EU i SAD.

Dado
Gost
Dado

Ni Usa nije moj partner pa me evo živog

Ancy
Gost
Ancy

A ko si ti?

Send this to a friend