Politika

Picula zabrinut zbog usporavanja integracija u Crnoj Gori, bez napretka u pravosuđu

Tonino Picula

Zastupnici grupacije Socijalista i demokrata u Europskom parlamentu na čelu s hrvatskim zastupnikom i izvjestiteljem za proširenje na zapadnom Balkanu Toninom Piculom danas su ponovno istakli važnost vjerodostojne perspektive proširenja za zemlje kandidatkinje.

Zastupnici su kritikovali zemlje članice zbog odbijanja da započnu pregovore o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, a oštro su ocijenili i ignorisanje izvještaja o kršenju ljudskih prava i vladavine prava od strane povjerenika Evropske komisije za proširenje Olivera Varheljija, o čemu su izvještavali i mediji.

Sve kandidatkinje koje žele članstvo u EU moraju poštivati osnovna ljudska prava i braniti vladavinu prava i slobodu medija, kao i boriti se protiv korupcije, inzistiraju Socijalisti i demokrati.

„Ostajemo najuporniji zagovornici proširenja u Europskom parlamentu. Zato nas je razočarao ishod bledskog Summita o zapadnom Balkanu i izostanak inicijative članica. Financijski paket bio je odlična vijest, ali potrebno je daleko više političkog angažmana i posvećenost. EU bi morala ispoštovati vlastite obveze i sačuvati vjerodostojnost. Konačno moramo isporučiti što smo obećali Sjevernoj Makedoniji i Albaniji i započeti s njima pregovore, jednako kao što moramo početi provoditi režim bez viza s Kosovom“, rekao je Picula Varhelyiju tijekom današnje sjednice Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta.

Kao izvjestitelj za Crnu Goru, Picula je naveo kako je zabrinut zbog usporavanja procesa približavanja Uniji.

“Bilo koja situacija koju bi se moglo protumačiti kao povod za podizanje tenzija i polarizaciju, mora se izbjeći”, poručio je i dodao kako Bosna i Hercegovina mora izaći iz svoje interne pat-pozicije kako bi konačno započela vjerodostojno približavanje članstvu u EU.

„Uprkos našoj podršci proširenju, mora biti jasno kako nikad nećemo raditi kompromise u pogledu vladavine prava i demokratije. Izvještaji povjerenika Varheljija su zabrinjavajući jer pokazuju spremnost da se zanemari važnost vladavine prava, posebno u Srbiji. Na taj način, ne samo da se potkopava vjerodostojnost Unije u regiji, već se ide na ruku onima koji su protiv proširenja“, zaključio je Picula.

 

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cetnik baston
Gost
Cetnik baston

Vucic je srednjivjekovni vladar i mi volimo mitove

Prc CG
Gost
Prc CG

Picula Crna Gora neće u evropu,hoćemo da budemo nezavisni i samostalno odlučujemo o svojoj sudbini….Hoćemo svaku vrstu neutralnosti i da sa svima budemo dobro!!!

marius
Gost
marius

Pa mi smo do sad bili sa svim zemljama u okruzenju , u dobrim odnosima, lise sa srbijom, koja nema dobre odnose ni sa jednom zemljom s kojom se granici.

najos
Gost
najos

Sredovjekovna vlada srpske crkve poslje izbora sanjace vladu vjekovima

Čajo
Gost
Čajo

Potresli smo se strašno što je Picula zabrinut…

🇲🇪Monenegro❤
Gost
🇲🇪Monenegro❤

Crna gora je sebe unazadila 15 goodina za nepunu godinu dana

AntiX
Gost
AntiX

Svaka cast moj dobri Picula….sve si im rekao👍Nadam se da znaju slova,iako su svi doktori👍

Gastos
Gost
Gastos

Picula, pitaj tvoje zašto ne žele Zapadni Balkan u EU?
Jos se samo patriJote nadaju.

Banjo
Gost
Banjo

Ko te je..

Elena
Gost
Elena

Malo je zakocilo ali napredaovace oni

Kobi
Gost
Kobi

Ova družina prosrpskih stranaka jedva ima i ikakvu većinu,a ne još kvalifikovanu. Vlada im nema skoro ničiju podršku,a plaše se da je obore ,jer bi to izazvalo nove izbore. Pošto su pozapošljavali svu svoju užu i širu familiju ,strah od gubitka vlasti je ogroman,tako da se boje i da dišu.

Mico zabrdje🇲🇪
Gost
Mico zabrdje🇲🇪

Nema sa cetnicima naprijed, shvatite vise !!

Levis
Gost
Levis

Da se izbjegne dalja polarizacija ,ali SPC koja je formirala vladu je prioritet otimanje manastira,a ne EU integracije.

Crnogora
Gost
Crnogora

Opaaa

Brano Nikšić
Gost
Brano Nikšić

Bravo Picula ti na fin način prozva Vučićevog Komesara!

Send this to a friend