Politika

Piperović: Politička galama srušila i tužilačke principe

Piperović

Bivši tužilac i poznati crnogorski advokat Zoran Piperović kaže u razgovoru za Vikend novine da je obavezujućim uputstvom vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića dobio Nebojša Medojević i politika pritiska, a izgubilo “tužilaštvo i principijelna pravda”.

“Svi mi znamo da je pritvor izuzetna mjera. Ali nijesam vidio da se ta izuzetnost uzima u obzir u 99,99 % slučajeva, osim ako se ne, kako vidimo, digne politička prašina. Ako je Nebojša Medojević označen kao organizator, a članovi organizacije su u pritvoru, zaključak je jedan: On nije tamo jer je poslanik. Pa još sa skinutim imunitetom. Ovdje govorim u principijelnoj ravni. I vodim računa da ne ličim na tog poslanika. Ovo zbog toga što on redovno presuđuje ko je lopov, a ko ne, ko je za zatvor, a ko ne”, kaže Piperović.

Vrhovni državni tužilac donio je ponovo obavezujuće uputstvo sprečavajući hapšenje Nebojše Medojevića, kao što je to prethodno uradio i za Mandića i Kneževića. Jeste li očekivali ovakvu odluku Stankovića?

Da budem iskren, nijesam očekivao ovakvu odluku tužioca Stankovića.Bio sam siguran da će, žargonski rečeno, pustiti da ovaj postupak ima svoj tok.Izgleda da se ovdje ispustila iz vida jedna činjenica.A to je, da smo svi mi prvo građani, pa onda poslanici, advokati, radnici.Očekivao sam da kaže: ”Šta ja imam bilo šta da donosim”.
Uostalom, zbog čega ga niko nije pitao, i to onomad, hoće li donijeti obavezno uputstvo, za Đorđa Pinjatića recimo.Po svemu sudeći, izgleda, da ni DPS nije trebala da bude nijemi posmatrač.Mogla je, po istom principu, da spase pritvora svog poslanika.

Kakve posljedice može da proizvede novo obavezujuće uputstvo?

Ovo uputstvo može da unese nesigurnost, i to nesigurnost kod građana.Naime, posljedice su i u samom utisku većine dijela građana, stručne, posebno advokatske javnosti.Svi mi znamo da je pritvor izuzetna mjera. Ali nijesam vidio da se ta izuzetnost uzima u obzir u 99,99 % slučajeva, osim ako se ne, kako vidimo, digne politička prašina.Dakle, posljedica je u dosljednoj primjeni procesnih odredaba ZKP-a. Ako je Nebojša Medojević označen kao organizator, a članovi organizacije su u pritvoru, zaključak je jedan: On nije tamo jer je poslanik.Pa još sa skinutim imunitetom.Ovdje govorim u principijelnoj ravni.I vodim računa da ne ličim na tog poslanika.

Ovo zbog toga što on redovno presuđuje ko je lopov, a ko ne, ko je za zatvor, a ko ne. Zatrpava ličnim dokazima crnogorsku javnost za Janka i Marka.Tako je onomad, samo da podsjetim, preklinjao nadležne da me ni slučajno ne puste iz pritvora i da zna da postoje dokazi.Sve je znao umjesto mene.Tako da sam ja onomad umjesto da saznajem iz spisa, saznavao od Nebojše Medojevića što sam radio. Ali ja nisam imao poslanički klub. On je znao što sam ja radio. Ja ne znam što je on radio. Politička galama odnijela je prevagu nad procedurom, koja i nije, da apsurd bude veći, u ovom slučaju morala da rezultira pritvorom.Ovo zato što odluka Administrativnog odbora nije značila da će Katnić i da predloži pritvor. Možda i ne bi to uradio.

Ko je dobio, a ko izgubio Stankovićevom odlukom?

Ovdje je sve dobio Medojević. I politika pritiska. A bogami i neprincipijalnosti. Izgubilo je tužilaštvo i principijelna pravda.Izgubio je principijalni rezon.A on je najvažniji u primjeni prava.Jer, zamislite šta sada misle desetine pritvorenih u Spužu. A misle: Zašto zbog nas neko nije pisao Stankoviću. Ili ovako: Da li može neko ko zna da mu slijedi pritvor da organizuje plemensku, kumovsku, bratstveničku zabarikadiranost pod prijetnjom da će se svi zapaliti dok se ne donese obavezno uputstvo. Pa se to uputstvo i donese. Ako vam ovo zvuči kao namjerno karikiranje, odmah da Vam kažem da to i jeste.

Kakva je poruka građanima Crne Gore poslata od vrhovnog državnog tužioca, ako sprečava privođenje osumnjičenih za pokušaj terorizma, a potom i osumnjičenog za pranje para?

Poruka je da mogu da postupe na način kako sam vam, namjerno karikirajući, odgovorio na prethodno pitanje.Jer, analogija uvijek može da postoji.Posebno u primjeni prava i u primjeni procesnih odredbi. Analogija je ponekad svrsishodna, a nekada zaboli, pa je oni koji primjenjuju pravo, često ne žele.

Da pojasnim. Kada se poslaniku skine imunitet, mjesto gdje si se zabarikadirao je irelevantno. Posle odluke plenuma, to može da bude skupština, vatrogasni dom, pojata, kuća.Moraju se primjenjivati odmah procesne odredbe i ne treba da se čeka dva dana, sedam dana ili mjesec dana.

Kako iz Vašeg iskustva kao tužioca, poznatog pravnika i advokata, gledate na intervenciju predsjednika države Filipa Vujanovića, koji je Stankoviću sugerisao da spriječi hapšenje Medojevića? Da li je predsjednik prekoračio Ustavom data ovlašćenja?

Mislim da predsjednik to uopšte nije trebao da uradi. Nije mu u opisu posla.Ovo tim prije što je u svom pismu naveo opšte poznatu krivično procesnu logiku da pritvor nije nužan.To predsjednik ne treba da radi. Nije trebao, jer se postavlja elementarno, logično i pravno pitanje: Zašto je to uradio u ovom slučaju, a nije nikada prije toga. Niti jednom. Bilo je prilike i za druge građane koji su pritvarani, a on je predsjednik svih građana.

I za kraj nešto što me niste pitali. Evidentno je da komunikacija između Stankovića i Katnića ne postoji. I to sada njih dvojica ne mogu da sakriju sve i da hoće. Trebalo bi mi tri stranice vaših novina da vam u logičkoj i tužilačkoj ravni to do u detalje objasnim.

Poslanici DF su već poslali nove zahtjeve – da se iz pritvora puste trojica osumnjičena da su sa Medojevićem prali novac u kampanji za oktobarske parlamentarne izbore. Možda će sljedeći zahtjev biti da se oslobode osumnjičeni za pokušaj terorizma. Šta ako se poslanici DF ponovo zatvore u Skupštinu dok se ne oslobode svi čije oslobađanje traže?

Ovo Vam je dobro pitanje. Sve što ste u njemu tretirali može da se desi. Onda to nije pitanje ni za mene, ni za Vas.Nije pitanje ni za Stankovića, Katnića. Pretpostavljate što hoću da kažem.Ja protiv ljudi iz DF-a personalno nemam ništa.Ne zanimaju me ni njihovi politički stavovi na koje oni, kao politička organizacija, svakako imaju pravo.Ja ovdje samo promišljam kao slobodan građanin.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
cinik
Gost
cinik

Samo još da Piperovića izaberu mjesto Katnića…

Virus
Gost
Virus

Pošteni Piperović, hahahahaha

Ljuta
Gost
Ljuta

cekao si SC da ode iz CG a onda pritiskom na sud ne samo kroz medije si kao dokazao nevinost…..i onda ti je to malo nego se pravdas pisanjem nekih knjiga…..prvo trebas dokazati kuci jer oni znaju

gusar
Gost
gusar

Ovo je bruka, mene su za 50 eura oderedili dva dana zatvora .

Ano Minus
Gost
Ano Minus

Ja sam skloniji mišljenju da tužilaštvo ima tanke dokaze i da Stanković pokušava ublažit buduću štetu ( i blamažu). Ako bi ih sud oslobodio, a oni bili držani u pritvor, to bi bio kraj pravosuđa Crne Gore. Više im niko od mentora ne bi vjerovao i poglavlja 23 i 24 bila bi stornirana.

Liberal
Gost
Liberal

Piperoviću svaka ti čast.
Ovdje Stanković nije vodio računa o pravu Medojevića nego političkim
interesima Ranka Krvikopića.
U tome mu je svesrdnu(inicijalnu- porodičnu) pomoć pružio Filip Vujanović.
Prosto nevjerovatno, da dva pravnika – Stanković i Vujanović – ovako devastiraju pravosudni sistem CG,
odnosno vraćaju ga decenije unazad.

Ljuta
Gost
Ljuta

i tebi bravo..no sto ga ne prozva za SC i svakodnevno maltretiranje sudija kroz medije braneci klijente ne u sudu…covjek po meni tezak kriminalac

Liberal - Đoko
Gost
Liberal - Đoko

Ti što se potpisa sa “Ljuta” da ti kažem da sam ja, Đoko Orlandić pod naslovom “Liberal” napisao taj komenatar. Prvo mislim da si ti “Ljuta” prije podne na čitav svijet, a poslije podne i na sebe. I dalje mislim da je Piperović dao vrhunski pravni komentar povodom odluke Ivice Stankovića. S kojim pravom ti Piperovića nazivaš “kriminalcem” zbog afere… Više »

Vuko
Gost
Vuko

Djoko brate počini malo. Znamo da si bio Liberal i vidimo da više nijesi. To je tvoje gradjansko pravo i niko ti ne zamjera.

lignjoslav
Gost
lignjoslav

a ne mogu mu nista kad nije kriv.prepali su se za svoje fotelje jer se prica procula na svjetskom nivou.pa dajte gdje to ima da poslanici opozicije peru novac oni nemaju nista sem te plate.peru novac oni koji imaju vlast i moc i privilegije .jadni ovaj narod kako im oci zamagljuju

Donja Morača
Gost
Donja Morača

E nema niđe ni da fizički radnik donira političkoj partiji 100 hiljada eura a da šofer svaki put kad ga zaustave ima po 30 iljada u džepu.

Ljuta
Gost
Ljuta

ma sto lazes samog sebe..ko je u isti dan uplatio 700hilj eura za dps u Prvu Banku?

Send this to a friend