Politika

PKS: Abazoviću ko su vlasnici crnogorskih crkava i manastira

Patriotsko komitski savez poručuje predsjedniku pokreta URA Dritanu Abazoviću da za njega može biti završeno pitanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti, dok bude na mjestu koje ga je tako nenadano zapalo, saopšteno je iz Saveza.

“Za nas, Crnogorce i Crnogorke, to pitanje neće biti završeno sve dok Crnogorska pravoslavna crkva ne bude ostvarila prava koje imaju tri ostale vjerske zajednice u Crnoj Gori i dok vjernici naše crkve ne budu mogli da ostvaruju svoje vjerske potrebe u crnogorskim crkvama i manastirima, koje, pod okupacijom, drži crkva druge države”, poručuju u saopštenju.

Navode da je više nego očigledno, da Abazović  naknadnom ocjenom ustavnosti Zakona o slobodi vjeroispovjesti, pokušava da izdejstvuje glasove za postizanje cenzusa.

“Uzalud Abazović, nedjelju dana pred lokalne izbore u Nikšiću, podnoseći inicijativu za ocjenu ustavnosti jednog člana Zakona, pokušava da namakne crnogorske glasove za census, jer je svakom časnom suverenističkom biraču apsolutno jasno da su, glasovima poslanika pokreta URA, sudbina Crnogorske pravoslavne crkve ponovo betonirana, a ustoličena Srpska pravoslavna crkva, kao stvarni gospodar crnogorskih crkava i manastira. Vidi se to, Abazoviću, po Katastru, dje su vlasnici našeg kulturnog nasleđa, opštine po Beogradu, Patrijaršija i slično. Zahvaljujući upravo glasovima URA-e, ne trebaju ih ništa prenositi, kad su u njihovom vlasništvu”, ističu iz Saveza.

Iz PKS smatraju da je URA , podržavanjem aktuelne Vlade, pokazala da aminuje sve što je anticrnogorsko.

“Podrškom apostolskoj Vladi, URA je aminovala sve anticrnogorske poteze i imenovanja velikosrpskih kadrova na čelne institucije ove države, URA mirno posmatra ubijanje građana zbog potpune izloženosti smrtonosnom virusu i potpuno neadekvatnog zdravstvenog odgovora, upravo u Nikšiću, koji sa preko 1300 oboljelih i dalje ima otvorene granice za nesmetan dolazak i odlazak emisara Aleksandra Vučića i Milorada Dodika. Prvi pender Crne Gore ne vidi kadrove Sedmog bataljona i ne vidi opasnost po mir i bezbjednost građana Crne Gore”,

Navode da   ništa ne može oprati ljagu sa partije, koja kako oni kažu, ubrzava slom Crne Gore.

“Iako je juče kliktao u Župi, pozivajući na mir i slogu, koju su upravo njegovi koalicioni partneri narušili, nije vidio kamion iz tog sela sa četničkom zastavom, kako tutnji juče nikšićkim ulicama!
Nijedna objava, nikakva vika i prijetnje, koje odašilje prvi pendrek, nikada oprati neće sramotu sa ove partije koja ključno doprinosi ubrzanom slomu države Crne Gore”, zaključuju u saopštenju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
MatijaF
Gost
MatijaF

Crkve i manastiri pripadaju isključivo vjerujućem narodu SPC-a

Kostadin
Gost
Kostadin

Vlasnik crnogorskih crkava i manastira je kanonski ustrojena SPC.

Boro
Gost
Boro

Ne razumjem što se neki busaju u CPC koja je kanonska i nepriznata…!?

Никшићанин
Gost
Никшићанин

Vlasnici su oni kojima je vjekovima pripadala. A to je vjerni narod i SPC

Vekana
Gost
Vekana

Од давнина се знало и зна се чији су манастири и цркве. И тако ће и остати. Нема потребе међу народ уносити немир и сукобе.

Komita
Gost
Komita

Crkve i manastiri u Crnoj Gori su bile i bice vlasnistvo CPC dok je svijeta i vijeka.
Sv.Petar Cetnjski ih cuva !

Miloš
Gost
Miloš

Crkve pripadaju SEPSKOJ PRAVOSLAVNOJ CRKVI!
Tamo dje su pripadale vjekovima!

Marina
Gost
Marina

Od kada je dobila autokefalnost, ukrainska pravoslavna crkva, Rusija mora da joj vrati sve sto joj je otela! Isto ce biti i sa CG! Da sve ide u tom pravcu mogli smo da vidimo i po cestitki Vaseljenskoga Patrijarha novom patrijarhu Srbije. Cestitao mu je kao Patrijarhu Crkve Srbije a ne Srpske Pravoslavne Crkve!!! Sto sve govori !!! On priznaje… Više »

Aleksandar
Gost
Aleksandar

Pripadaju Svetome Savi, Njegosu, Vasiliju Ostroskom. Vjerovatno su se i ti ljudi izjasnjavali kao Montegrini.

Venera
Gost
Venera

Uvek su i crkve i manastiri u Crnoj Gori pripadali SPC.

Lazar
Gost
Lazar

Crkve i manastiri u Crnoj Gori pripadaju onima čiji su vjekovima i bili, Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

🇲🇪bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪bernini🇲🇪

Naravno da je naše predao Srbima. Da je pokušao isto sa albanskim, viđeli bi kako bi završio!

Marko90
Gost
Marko90

Nije mogao da im preda ono što je već bilo njihovo.

Send this to a friend