Politika

PKS: URA će, ugovorom sa SPC aminovati njihovo nezakonito djelovanje u Crnoj Gori

Foto: Patriotsko komitski savez

Patriotsko komitski savez čeka da vidi sadržaj Temeljnog ugovora između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, ali i sama najava da je isti urađen u Beogradu, da je njegova sadržina tajna, da je s njim zadovoljan i hronično neobaviješteni šef svih bezbjednosnih službi,opravdano budi sumnju da je isti na štetu crnogorskog naroda, saopšteno je iz ovog Saveza.

“Srpska pravoslavna crkva je vjerska organizacija koja u državi Crnoj Gori nije registrovana, kao što su to Katolička crkva i Islamska vjerska zajednica, ali i Crnogorska pravoslavna crkva, koja je, na opštem crnogorskom zboru 1993.godine obnovljena i na čijem čelu je narod izabrao Antonija Abramovića, kao svog vjerskog poglavara”, navode u saopštenju.

Iz Saveza ističu da SPC djeluje potpuno nelegalno van zakonskih okvira, te da drži pod okupacijom sve crnogorske manastire i crkve.

“Dakle, činjenica je da pravoslavni narodi na teritoriji naše države, pripadaju dvijema pravoslavnim crkvama, od kojih je Srpska pravoslavna crkva, registrovana u Beogradu i sa Crnogorsko primorskom mitropolijom, čini jednu cjelinu, još od vremena kada je kralj Aleksandar Karađorđević, brutalno uništivši državu Crnu Goru, ukinuo i njenu Crnogorsku pravoslavnu crkvu 1920.godine. Stoga ova crkva, na teritoriji države Crne Gore djeluje potpuno nelegalno, van zakonskih okvira, a istovremeno, drži pod okupacijom sve crnogorske bogomolje, crkve i manastire, od kojih ubire ogromne, neoporezovane novčane iznose, kojim, uz ostalo, finansira borbu protiv te iste države”, naglašavaju u saopštenju.

Smatraju da je nemoralno, protivno svim ljudskim i vjerskim pravima, sklapati ugovore sa, pravno, nepriznatom vjerskom organizacijom, a kamoli je predstavljati kao tradicionalnu crkvu pravoslavnih Crnogoraca, kad ona to nije!

“Glasovima poslanika GP URA, sva naša vjerska kulturna baština, prešla je u vlasništvo ne ove Crnogorsko primorske mitropolije, već Srpske pravoslavne crkve, registrovane u Beogradu, u Republici Srbiji, koja je, izdajom u Parlamentu, došla u posjed hiljade kvadrata crnogorske imovine”, ističu iz PKS.

Napominju da je lako vicepremijeru  Abazoviću aminovati i reletivizirati priču o ugovoru sa SPC, kad njega to, kao etničkog Albanca i mogućeg vjernika druge crkve, puno i ne dotiče.

“Isticati da je Temeljni ugovor “samo zavšni čin da i SPC bude unutar pravnog sistema Crne Gore”, je, u stvari, dokaz da ta crkva NIJE dio našeg pravnog sistema, i da se ovim ugovorom zakonski ozakonjava nezakonito djelovanje SPC! Tako Abazović i njegova kvartal partija direktno krše prava Crnogorske pravoslavne crkve i njenih vjernika. Sklapanjem takvog ugovora, URA će direktno snositi odgovornost i “pred Bogom i ljudima” za sramnu diskriminaciju vjerujućih Crnogoraca i njihove CPC”, zaključuju u saopštenju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cica
Gost
Cica

Abazoviću slava ti i milost.

Bulatovic
Gost
Bulatovic

Tako je braco komite!
Za pravo ,cast i slobodu Crne Gore!!
A temelj nase CPC je u nasim srcima!!
💚❤💚❤💚

Send this to a friend