Politika

Pljevaljski imam: Ovo više nije euforija, ovo je fašizam

Napad u Pljevljima

Ataci na Bošnjake u Pljevljima ne jenjavaju, a sinoć su meta bile prostorije Islamske zajednice u Pljevljima, na kojima su porazbijana stakla, dok je unutra ubačena poruka stravičnog sadržaja – “Polećela crna ptica, Pljevlja biće Srebrenica“.

<<<<Kamenovane prostorije Islamske zajednice i ostavljena poruka: Polećela crna ptica, Pljevlja biće Srebrenica<<<

Informaciju i fotografije posljedica napada na Faceboook je jutros postavio glavni imam Medžlisa u Pljevljima Samir Kadribašić, koji je upozorio na teške posljedice ukoliko se nacionalistično divljanje na ulicama crnogorskih gradova poslije pobjede opozicije ne prekine.

“Ovo je bila, kako se kaže, crvena linija koja se prešla. Granica više nema. Upozoravam da više ne mogu kontrolisati nikoga, ne nakon ovoga. Do sada sam pokušavao, smirivao, u izjavama ublažavao stanje i pozivao na razum, da stanemo svemu ukraj, ali više ne mogu. Ne mogu više nikog živog kontrolisati. Daj Bože da ovo završi dobro“, rekao je Kadribašić u razgovoru za Al Jazeeru.

Iako se u Pljevljima u posljednjih nekoliko dana desio niz incidenata i napada na Bošnjake, Kadribašić tvrdi da ugroženi nisu samo oni.

“Ugroženi su svi, ne samo Bošnjaci, Crnogorci, Hrvati… Svako je ugrožen. Do sada ovdje nije bilo težih ispada. Ovo što se do sada događalo pokušavao sam pripisati euforiji nakon izborne pobjede opozicije, ali ovo više nije euforija. Ovo je fašizam u kojem se više niko ne može osjećati sigurnim. Mnogi su me zvali jutros i jasno je da se niko u Crnoj Gori više ne osjeća sigurnim“, dodao je.

Načelniku pljevaljske policije, čiji su službenici jutros došli na lice mjesta, Kadribašić je, tvrdi, uputio jasnu poruku.

“Rekao sam mu da ću njega lično smatrati odgovornim ukoliko se ovaj slučaj ne riješi, jer je to što se dogodilo strašno, a on mi je odgovorio da su ‘krive društvene mreže’. Pa nisu društvene mreže krive što njih nije bilo dvije noći da zaustave rulju koja je provocirala i psovala po gradu“, tvrdi pljevaljski imam.

Takođe je dodao kako je jutros poslao poruku Dritanu Abazoviću, čiji je Građanski pokret URA na izborima osvojio četiri mandata u parlamentu, koja prema računici nose prevagu u formiranju vlasti. Abazović stoji uz opoziciju.

“Crna Gora bi mogla napraviti veliki korak unazad. Dritanu sam jutros proslijedio poruke i slike. Vidio je o čemu se radi. Ako ovako misli ići u budućnost i da ćemo ovako živjeti, onda neka radi šta hoće. Odgovorio mi je samo jednom riječju – ‘strašno’. I to je bilo sve“, dodaje Kadribašić.

On je ponovio da ga situacija u Crnoj Gori nakon izbora podsjeća na 90-te godine, ali je ipak izrazio nadu da će razum prevladati.

“Iskreno, malo ko može predvidjeti kako će se stvari razvijati. Istina je da mnogi ovu situaciju porede sa situacijom sa početka 90-tih godina, ali ne vjerujem da bi se mogla desiti eskalacija nasilja ili neki širi međunacionalni sukob. No, ljudi su u strahu, jer stvari za sada idu predaleko“, dodao je.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Monte naš
Gost
Monte naš

A sto ne podrzaste drzavu Crnu Goru kako treba, a sada nas proganjaju i ćeraju??!!

Podgorica
Gost
Podgorica

Kome odgovara da priča sada i svađa a sa se ne priča o vraćanju penzije Majkama, o ekonomiji.. Turizmu…

Volim CG, Dejan
Gost
Volim CG, Dejan

Policija treba da radi svoj posao i da nađe počinooca tog idiotskog čina i da ga kazne zatvotom od min 2 godine.

Zezanje
Gost
Zezanje

Trzajte se depesovci….ali nemaaaaa, gotojoooooo, završenoooooooo, tu tu pa pa i da znate, odgovaraćete po zakonu…..

Delboj
Gost
Delboj

Vidim, jedva cekate da konkretnije i bez straha nastavite da radite ovo u Pljevljima cim Vladu preuzmete.

Drijenak
Gost
Drijenak

Sramotno, da ne može dalje!

BMX
Gost
BMX

Godinama se u Pljevljima usred centra grada u hotelu nesmetano pjevaju “svadbene” pjesme tipa – “Oj Sjenice nova Srebrenice, oj Pazaru novi Vukovaru, Djurisicu mlad majore, od Topole pa do Ravne gore, Drma mi se na subari cveće…” I mnoge druge tog i takvog tipa. Plus obavezno SAMO trobojke, pucnjava, nacionalisticki Dremel i sl. I NIKO – NIKAD nije ni… Više »

Odbrana
Gost
Odbrana

Crnogorci i manjine – zajedno protiv stpskog fasizma !!!’

ALEX
Gost
ALEX

Vazda cu kao Hrvat….jer se ovo i nama desava(evo npr nema izvjestaja iz Tivta…)….biti u odbrani antifasizms…jer ovo jeste pokazivanje fasizma!

Nebojša
Gost
Nebojša

A moj Samire, kad su te molili da samo malo smanjis razglas na bogomolji, nisi htio no si se inatio i pominjo cetnike.
Navukao si mrznju na sebe.
Ipak,sve mora biti oprosteno.
Moramo zivljeti zajedno.

Neko
Gost
Neko

Hmm…. ” POLECELA” ??

Nikac
Gost
Nikac

Bravo Crnogorski muslimani,da je srece I Crnogorski narod bi se vec digao da imaju hrabrosti.
Vi ste bili nasa uzdanica I da nije bilo vas nebi bilo ni Crne Gore

balbegovo brdo
Gost
balbegovo brdo

Sa ljudima vazda i u vatru ali znaš sta je najžalosnije sto ce isti ti koji cetnikuju sutra da dodju i da mi kažu dje brat moj ali znamo se već odavno bice gjepekovani živi bili pa viđeli

Sara Nk
Gost
Sara Nk

Sramno, dijeliti ljude po vjeri, nacionalnosti, uzas dno dna. Za svaku osudu.

Gibanica
Gost
Gibanica

URA , čestitamo vam fašističku krnju koaliciju !!
Bravo Abazoviću , duša Envera Hodže je sada sigurno jako nemirna , i jako se stidi !!

roma
Gost
roma

Dritan je zeznuo stvar,povukao je dio glasača sdp,sd.. i bošnjaka.. I oni su prevagnuli.. i sad manjina hara ulicama

Njegoš
Gost
Njegoš

Nije Dritan zeznuo stvar, već DPS, a Dritan ne bi trebao sa četnicima, no kako mu drago

Kontekst
Gost
Kontekst

Eno veli Dritko da su to neki provokatori. Uostalom, nije njegov poso, jer nisu iz njegove koalicije, nego iz neke druge, ko zna koje. Malo nas drži da pretpostavimo da para vrti đe burgija neće.

Jugosloven
Gost
Jugosloven

Milo ovo nisu devedesete, pusti gradjane da zive slozno.

Hogar
Gost
Hogar

Bez brige ljudi,tako se inače manifestuje istinska demokratska promjena,svi počnu da se boje.
To je prvi znak da demokratija kuca na vrata.

Robert
Gost
Robert

Narod se organizovao civilizovano i bratski prekrecili grafite mržnje, počinioci su poznati. Neće više gamad mrziteljska i udbaska uznemiravati naše sunarodnike. Zapamtite da će pravoslavci braniti svaku džamiju, vakuf i medresu naših komšija muslimana.

Njegoš
Gost
Njegoš

Lijepo ih odbraniste ’90.tih, tako ćete i sad. Je li ovo UDBA sa kokardama šubarama četničkim zastavama napadima i četničkim šenlučenjima i prijetnjama kroz grad??

ime
Gost
ime

A ocete li Srbi pustiti Crnogorce da budu ono sto jesu-Crnogorci!!!!????

Njegoš
Gost
Njegoš

Zna li ovaj Imam da dritan nije smio da osudi srpski genocid u Srebrenici, kao ni da glasa za NATO, a ne nešto da preduzme protiv svojih birača, on je samo marioneta popa rista i miška vijesti i mora da radi kako mu oni narede.

De niro
Gost
De niro

Dritan zna sta mora da napravi, sa svih strana iste savjete dobija. Zato samo pamet u glavu, jer bi tebi dritane ovo isti oni isto uradili samp da im ne trebas. U pamet se !

Montenegro
Gost
Montenegro

E, jes, jes, sve se Dritko pita

Jovanka
Gost
Jovanka

Bravo URA!

Alexa
Gost
Alexa

Pade ti Milo hodža. Možeš 5 štampača nabavit, uzalud je

Ljiljana
Gost
Ljiljana

Policijo reaguj. Pronadji pocinioce. Okrivice Crnogorce ova opozicija.

Zemljanin
Gost
Zemljanin

Cisti fasizam!Je li sada jasno zasto je narod glasao DPS?

Kralj Nikola
Gost
Kralj Nikola

Viđi to s Veljovićem

Pravda
Gost
Pravda

Ali ABAZOVIC je najpametniji, on najbolje zna sto treba uraditi. Sta je sve covjek spreman uraditi zbog stolice, majko presveta !!!!!!

No future
Gost
No future

U Pljevljima je oko 10 do max 12 % Muslimana – Bosnjaka i skoro 90 % pravoslavnog stanovništva. Pa zar je tolika hrabrost napadati manjinu koja bukvalno nestaje u demografskom smislu iz ovog grada (broj rodjenih i umrlih, broj vjencanih, broj iseljenih i br vecinski starog stanovnistva i dr) da predstavljaju toliku prijetnju svojim komsijama, kolegama i sugrsdjanima ?! Samo… Više »

ALEX
Gost
ALEX

!potpisujem!

Send this to a friend