Politika

Pobjeda: Pripreme za Cetinje u “Dražinom štabu”

Foto: Pobjeda

Uz podršku predsjednika opštine Nikšić Marka Kovačevića i logistiku pojedinih sveštenika Crkve Srbije, grupa bezbjednosno interesantnih osoba okuplja se svakodnevno u centru grada pripremajući se da bude na Cetinju 4. i 5. septembra kao “kordon zaštite” prilikom ustoličenja mitropolita SPC u Crnoj Gori Joanikija Mićovića, saznaje Pobjeda iz više izvora iz nikšićke policije, piše glavni i odgovorni urednik tog medija Draško Đuranović u današnjem tekstu.

KOVAČEVIĆ OKUPLJA, KNEŽEVIĆ ,,TRENIRA“

Pobjeda je već objavila da predsjednik nikšićke opštine, preko svog vozača Stanka Aleksića, sastavlja spisak zainteresovanih koji bi vozilima trebalo da ,,zaštitnike ustoličenja“ prebace na Cetinje.

Sada se, kako kažu izvori Pobjede iz nikšićke policije, organizuje i druga grupa koja broji dvadesetak ,,žestokih momaka“, predvođenih Mitrom Kneževićem, bezbjednosno interesantnom osobom.

Četrdesetogodišnji Knežević je, kako su to regionalni mediji zabilježili, dva puta hapšen u Bosni i Hercegovini. Prvi put još 2010. godine, kada je Knežević, skupa sa bosansko-hercegovačkim policajcem Nebojšom Novićem iz Kotor Varoši i osuđenikom na dopustu iz Doboja Vanjom Panićem uhapšen nedaleko od graničnog prelaza Deleuša u BiH. Sva trojica su osumnjičena da su opljačkali poslovnicu Prve banke i odnijeli 27.500 eura.

Šest godina kasnije, ime Kneževića se pominje kao uhapšenog pljačkaša benzinske pumpe ,,Nastro“ u naselju Srpske toplice u Banjaluci. Nakon što je uzeo neznatnu količinu novca iz kase (446 konvertibilnih maraka – oko 223 eura) Knežević je u bijegu sletio autom sa ceste. U tužilaštvu je priznao djelo i ,,izrazio kajanje“.

Da li je i koliko Knežević odležao za ova djela, Pobjeda nije uspjela da provjeri. Izvjesno je, međutim, da je gonjen i procesuiran zbog nasilničkog ponašanja jer je u dva navrata u Nikšiću pretukao i mučio svoju djevojku (ime i prezime poznati redakciji).

Da li zbog obimnog kriminalnog dosjea, ,,tvrde“ pripadnosti Demokratskom frontu i četničkom pokretu ili vezanosti za Srpsku pravoslavnu crkvu, Kneževiću je od predsjednika opštine Kovačevića dato puno povjerenje da organizuje grupu koja će biti mobilna i spremna, ako zatreba, da ide na Cetinje?

VEZE SA SPC i ,,PADOBRANCEM“ BACKOVIĆEM

Mitar Knežević, vođa grupe nikšićkih ,,srpskih zavjetnika“, mogao bi biti od koristi u akcijama na Cetinju, jer ima najbolju moguću logističku podršku: njegov brat Ostoja Knežević, sveštenik Crkve Srbije u Crnoj Gori, nedavno je postavljen za cetinjskog paroha.

Donedavni nastojatelj Hrama Svetoga Vasilija Ostroškoga u Nikšiću, Knežević je godinama bio desna ruka tadašnjeg episkopa Nikšićko-budimljanske eparhije, sadašnjeg mitropolita Joanikija. Bio je angažovan tokom litija koje je organizovala SPC 2020. godine, a skupa sa Joanikijem i još nekoliko sveštenika privođen je maja prošle godine jer su organizovali javna okupljanja uprkos zabrani javnih skupova zbog epidemije kovid-19.

Kako sada službuje na Cetinju, Ostoja Knežević bi mogao da bude najbolji domaćin grupi koju predvodi njegov brat.

Prethodno bi u brdsko-brzinskom uvježbavanju srpskih ekstremista mogao značajno da doprinese i pop Mihailo Backović, kojeg je Joanikije nedavno postavio za sekretara episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija Ostojića.

Pop Backović je za vrijeme Amfilohija Radovića dugo bio vođa tzv. Bratstva pravoslavne omladine Crne Gore. Član te paracrkvene organizacije, kako je napisao novinar i publicista Vladimir Jovanović, bio je prije zamonašenja i već pominjani Ostojić, izbjeglica iz Sarajeva.

Široj javnosti Backović je postao poznat tokom spora države Crne Gore sa SPC nakon izgradnje nelegalne krstionice na Miholjskoj prevlaci. Sredinom 2020. godine Backović, nekadašnji pripadnik 63. padobranske brigade, bio je aktivni učesnik i koordinator protesta Demokratskog fronta u Budvi.

Kontroverzno ponašanje nekadašnjeg padobranca, sadašnjeg sveštenika SPC, postalo je poznato i van granica Crne Gore kada je dokumentovano njegovo intenzivno druženje sa, kako se to kolokvijalno kaže, starletom Sorajom Vučelić, koja prema zvaničnim policijskim ocjenama Srbije i Crne Gore slovi za bezbjednosno interesantnu osobu.

SAMO DA VUKŠIĆ NE SAZNA

Grupa iz ,,Dražinog štaba“ u Nikšiću ima, dakle, svu potrebnu logistiku za djelovanje.

Prema informacijama iz nikšićke policije, vlasnik ugostiteljskog objekta gdjee se okuplja grupa blizak je prijatelj – prema pojedinim izvorima kumovski su povezani – izvjesnog Predraga Krcunovića, zvanog Krcko Bil, koji je u bjekstvu i traži se zbog više teških krivičnih djela, kako to policajci klasifikuju, sa ,,elementima organizovanog kriminala“.

Činjenica da je Krcunović u bjekstvu, prema izvorima iz policije, ne znači da i nije aktivan u formiranju grupe: operativni podaci ukazuju da preko kriptovanog telefona koordinira grupom i daje uputstva Kneževiću. Ova je ekipa bila aktivna i tokom parlamentarnih izbora, kao i lokalnih u Nikšiću, mobilna je i spremna na akciju.

Uprkos kriminalnim dosjeima i prilično bučnom ponašanju, za sada nema nikakvih akcija policijskog nadzora ili kontrole, premda su informacije proslijeđene vrhu policije a i za njih znaju operativci ANB-a u Nikšiću.

Prema informacijama Pobjede, značajnu ulogu u minimiziranju procjene opasnosti ima upravo spominjani sveštenik-padobranac Mihailo Backović. Javna je tajna da je Backović u veoma dobrim odnosima sa prvim čovjekom ANB-a Dejanom Vukšićem koji je svojevremeno, kao advokat, zastupao Backovića! Backović je u ime SPC presudno uticao da Vukšić počne političku karijeru, imenovanjem za nosioca liste oko DF-a za Kotor.

Polovinom septembra prošle godine, u vrijeme kada se nova vlast tek formirala, portal ,,Udar“ – za kojeg se nikada nije utvrdilo ko ga je osnovao – objavio je u nekoliko nastavaka tekstove, ,,senzacionalno“ otkrivajući pripadnike raznih obavještajnih službi koji žive i rade u Crnoj Gori.

U jednom tekstu se portretisao lik i djelo popa Backovića, a onda je odmah reagovao advokat Vukšić, tada pravni zastupnik sveštenika Mitroplolije crnogorsko-primorske. Vukšić je najavio da će povodom medijskih objava portala Udar.me, čija je meta njegov klijent, ,,preduzeti opsežnu pravnu akciju u kojoj će se na tuženoj strani naći neke ugledne domaće i međunarodne korporacije, ali i sama država Crna Gora ako u najskorije vrijeme ne zaustavi nezabilježeno pljuvačku kampanju“.

Portal ,,Udar“ se nakon izvjesnog vremena ugasio, ali Vukšić – čak ni kada je imenovan za vršioca dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost – nije želio, htio ili mogao da razotkrije te ,,ugledne domaće i inostrane korporacije“.

Kako god, Vukšić je nastavio da se viđa sa Backovićem i kada je imenovan za direktora ANB u petogodišnjem mandatu. Maja ove godine uslikan je sa sveštenikom Crkve Srbije u jednoj kafani na Primorju, što znači da su i dalje razmjenjivali informacije.

Da li se možda u tim bliskim odnosima krije razlog zašto za prvog čovjeka ANB-a formiranje tajne srpske radikalne grupe u Nikšiću, među kojima se nalaze ljudi sa policijskim dosjeima, nije bio dovoljan razlog da ANB napravi makar provjeru policijskih informacija?

Ili, prosto, za Vukšića, nekadašnjeg nosioca liste ,,Za budućnost Kotora“, zastupnika popova Crkve Srbije, opasnost od ,,nasilnog ekstremizma“ postoji samo ako se Crnogorci javno iskažu ili protestuju u Crnoj Gori?

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Verica
Gost
Verica

Sto kaze dritan,on se uvjek prvi oglasi,sramote

Milnko
Gost
Milnko

Kakav spin

Krabat
Gost
Krabat

Većina popova SPC su bili padobranci.Čudno.Zar ne?

Oink
Gost
Oink

Svi gledaju ka iz tuđe glave.

Bokelj
Gost
Bokelj

Jesu li ovo oni isti sto su cuvali opstinu Budve kad je DPS bio na vlast

Makarije
Gost
Makarije

Da li će se piti dojč tog dana na Cetinje. Hoće li raditi nešto?

Dpekar 8,3mld
Gost
Dpekar 8,3mld

I svoju porodicu ću da učim u nasledstvo da nikad ne veruju aleksicima 💙❤💚

Miholjski zbor
Gost
Miholjski zbor

Eto nas,svi na Cetinje!

Mitar
Gost
Mitar

I sad sto rec biracima ” vlasti” ??? Koji epitet im dodijelit?

Bokelj
Gost
Bokelj

Vecina

MONTEA
Gost
MONTEA

E crni li je Nikšic na koga je spao…zastiđe.

Marko🇲🇪
Gost
Marko🇲🇪

Fanovima čiča Draže:
Lovćenske su spremne straže!
Vidimo se braćo🇲🇪

Tuborg
Gost
Tuborg

Mir je njihova nacija

freeMNE
Gost
freeMNE

Braćo i sestre što se čudite,ovo nam se sprema evo trideset godina i to “bez ometanja” zahvaljujući bivšoj vlasti.Dobro u svemu ovome je što su karte na stolu i više nema kalkulacije.
Vidimo se na Cetinju 🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Jugoslav
Gost
Jugoslav

Vama sva istorija počinje sa “41-om i sa komunistima i sa DPS-om završava. Svijet ima svoju istoriju i prije .

eko
Gost
eko

Odavno gluplji komentar ne pročitah od ovog što napisa “jugoslav”.

nenad mne
Gost
nenad mne

Oli nas uputiti u tvoju “istoriju”, što bi narod rekao, “drveni filozof”!

Pobjeda
Gost
Pobjeda

Jeli moj Nikšić povratio slobodarski duh i Antifašističke vrijednosti? Nikšićani braco i sestre pamet u glavi u našem NK leže pod zemljom mnogi heroji koji su nam dali slobodu ne smijemo ih nikada izdati!!!

Pop Vukovci
Gost
Pop Vukovci

Kazna za sprecavanje vjerskih obreda je oko 5 hiljada eur…a Cetinjani nemaju za burek

nenad mne
Gost
nenad mne

Kazna za vjerski obred, a ne za ometanje veleizdaje!

Tuborg
Gost
Tuborg

Nece dat URA

KoqeBolje
Gost
KoqeBolje

e blago državi kojoj pripadaju

Jovetic
Gost
Jovetic

Made in SPC

koncar
Gost
koncar

Ovaj šubara je sa zadnjim potezima zreo za Spuž.Pitanje je što rade tužioci.

Ludi Milojko
Gost
Ludi Milojko

E moji Nikšićani šta ste dozvolili da vam izbeglice i migranti iz Bosne kolo vode.

Luka
Gost
Luka

Ne sprdajte se .Tamo će biti 15 hiljada ljudi.,najmanje cijelo Cetinje.Alu ja se nadam da oni neće ni doći do Cetinja.

Goran
Gost
Goran

Ne znam odakle ovakvi naslovi. Svi znamo da ce za narod bit zabranjen prilaz a da ce se ustolicenje obaviti kao i vjekovima sto se obavljali. To je i najvaznije, da se ustolici nas mitropolit.

Cgmoj
Gost
Cgmoj

Kojim vjekovima sram te bilo

Crnogorka100pos
Gost
Crnogorka100pos

Pa vodi ga kuci pa ga ustolico. Na Cetinje nece moci.

Jorgo
Gost
Jorgo

Ovo je DF sve organizovao, njihov recept.Stadardno da se naprave neredi ko što ih DF pravi, samo bi sad optuzili DPs i Mila.
Ali Crnogoraca je više🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪.Pa da se prebrojimo jednom za vazde, ne treba papiri i kompijuteri ovoj Vladi je u interes popis.

Trece jutro
Gost
Trece jutro

Udaris nogom o pod i svi se razbjeze. Pogotovo drago music sportista sramno. Ja bi ih postova kad bi otisli na kosovo i krenuli u oslobadjanje. Reko bi imaju princip svaka cast. Nego su vjerovatno svi operisani.

Atos
Gost
Atos

Svako svoj posao

Milan
Gost
Milan

Osvježilo… Šta kaže URA koja je suverinističkim glasovima dovela do ovakvog stanja u Državi?

Montenegrin Kuč
Gost
Montenegrin Kuč

4.9. na Cetinju ustoličiti Borisa Bojovića za Mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve.

Fifi
Gost
Fifi

Jel im kripte poslao Vučić i Profirije?

Cetinje
Gost
Cetinje

Eto vi ih policijo odma, ovi su opasni oće da nas biju u naše Cetinje.Čika Brđo pomozi.

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Što se “nervirati” ko će da obezbeđuje skup na Cetinju ako ne misli niko da pravi probleme

Sale
Gost
Sale

Zato sto izbor “obezbedjenja” ne govori u prilog tome da niko ne misli da pravi probleme…

pajo celebic
Gost
pajo celebic

Neka dodju, samo da ne budu opet operisani ti obilici 🙂 welcome

Marin
Gost
Marin

Prekrasni vjernici SPC na ponos Nikšića i ostale izdajničke klike. Neka dođu u Cetinje

Danilo
Gost
Danilo

Vidi se da subopasni nema što, svi Crnogorci na Cetinje🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪.Ni su svi dobro došli, samo Crnogorci.

stara podgorica
Gost
stara podgorica

Blago onome ko rano poludi,cijo mu vijek u veselju prodje.Procerati i to odmah.

Hurem
Gost
Hurem

A ko da procera,Dritan ili Sergej???????Oni su ih i doveli.pih

Topp
Gost
Topp

Do njega je i sin brata od tetke Andrije Mandića, Luka Trebješanin, koji je poznat kao vinovnik mnogih incidenata, između ostalog, polio je Ašanina jogurtom pa je DF poslije noliko dana inscenirao napad na njega. Niko nije odgovarao.

Montenegrin Kuč
Gost
Montenegrin Kuč

MOLIMO prepoznatljiva lica iz vrha bivše vlasti i njihove tajkune da se ne pojavljuju 22.8. i 4.9. na Cetinju jer su nam već nekoliko puta na patriotskim skupovima na Cetinju nanijeli mnogo više štete nego koristi.Ovoga puta možemo sami i želimo da pošaljemo sliku u svijet da skupovi nijesu politički već isključivo patriotski i dostojanstveni u svakom smislu.

Dr.Pg
Gost
Dr.Pg

Sve strane državljane, a bezbjednosno interesantni i potraživani ispratiti u svoje države i izbjeći svaku provokaciju s njihove strane.

Alexsa
Gost
Alexsa

Nema što vidi se da su inteligentni, čim ih vide na budoš moze ih policija pokupit.Jedino što mogu je da harlabuču ovakvi i Sl.
Javno se slikali opasni su😂😂😂👆👆👆👆👆.

CPC CPC CPC
Gost
CPC CPC CPC

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Djomaa
Gost
Djomaa

Pi.Pi.

Moneyman
Gost
Moneyman

Ne daj Bože kakve muke momci. Śedite momci doma molim vas. Ja ne bih išao u Niksic da provociram. Nećemo vam se pomjerit budite sigurni… śedite doma kumim vas sv. Petrom jer stojimo iza završnice obavještenja da smo ozbiljni u namjeri da se ustoličenje na dogodi: Ako ne vjerujete, uvjericemo vas!!!🇲🇪🇲🇪🇲🇪 Ne dolazite sa lošim namjerama imate ga dje ustoličit.… Više »

Krsto Cg
Gost
Krsto Cg

Ti ćeš im zabranit?!

VrhLovćena
Gost
VrhLovćena

Eo swe trčimo da te poslušamo, a sjedi đe si ni za đesi nijesi

Maks
Gost
Maks

Čudo ce napraviti,zestoki momci sto pljackau pumpe, i kamatare na sitno..

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Javna je tajna da šubara okuplja elitne “vjernike” kriminalce za pokušaj stvaranja haosa na Cetinju. Svi su oni po pravilu članovi tzv pravoslavnog bratstva ili svetosavske verzije jurišnih odreda! Pravi izdanci “vjere”! Ovaj što je za njim potjernica raspisana je bio u grupi koja je postavljala šatorsko krilo sa likom Jovanovog prethodnika u Nk.

Kokot
Gost
Kokot

Iz teksta postoji sumnja da će biti osnovane i nekakve crne trojke……hmmm kako to poznato zvuči.

Nmk
Gost
Nmk

A kokote a znas li ko su bile crne trojke. Prateci tvoje komentare i viđevši kojemu si jatu očigledno da pojma nemas ko su bili i sto su činili po Crnoj Gori.Sramiti se treba svog neznanja i lupanja glupisti po portala

Kralj Nikola
Gost
Kralj Nikola

Ko ce vam povjerovati u ovakve tekstove?

Nadmašeni
Gost
Nadmašeni

A šta je na slici, klub ljubitelja knjige?

Sale
Gost
Sale

Svako ko je u zadnjih par godina makar malo vremena proveo u CG, jasno mu je da je ovo 1/1 istina… A pritom i prilicno dokumentovano… E sad jedno je kad neko misli svojom glavom, a drugo kad drugi misle za njega…

Osmerac
Gost
Osmerac

Neka, neka, ima lijeka.

ČUDNO
Gost
ČUDNO

Čudno hrišćanstvo sprovodi SPC. AKO JE TO VIŠE UOPŠTE HRIŠĆANSTVO.

Markisa1
Gost
Markisa1

Crna Gora drzava čuda svega i svačega. Kod nas je sve moguce uz podršku vlasti. Da su dje drugo davno bi iza brave bili.

Eto tako
Gost
Eto tako

Ne dižite tenzije CDM i Pobjeda to je vjerski skup, skup mira i ljubavi. Neće se sigurno zaključavat u manastir noć prije krišom i na prevaru i huškat bilo koga na neprilično ponašanje. A policija i službe bezbjednosti radiće svoj posao…

Sale
Gost
Sale

Jadna tvoja porodica, sta je za tebe ljubav…. Zasto je iznosenje cinjenica dizanje tenzija… Nije vam prvi put da punite manastir kriminalcima, nazalost redovna pojava… E sad ako je tebi verniku sve to OK, zaista svaka prica je nemoguca nazalost

Znamo se
Gost
Znamo se

Po facama im se da naslutiti da su “intelektualne” gromada u pitanju!

SLOBO
Gost
SLOBO

hahahah. Vidimo se izdajnici na Cetinje,ni mi ne šedimo skrstenih ruku.

Send this to a friend