Politika U SUSRET POPISU

Počela kampanja na društvenim mrežama: Il’ si Srbin ili milogorac

Kampanja za popis stanovništva koji će biti sproveden naredne godine već je počela na društvenim mrežama. Prije nedjelju dana, tačnije 21. septembra, formirana je grupa koja se u početku zvala “Popis: Ili si Srbin ili milogorac”, da bi četiri dana kasnije 25. septembra, promijenila dio naziva, pa nosi ime: “Zovi se imenom svojih predaka: il’ si Srbin ili milogorac” Naziv je na ćirilici, osim za riječ “milogorac” koja je napisana latinicom, pišu Dnevne novine.

Među pratiocima ove FB grupe ima i onih koji misle da treba još mijenjati njeno ime, pa staviti “il’ si Srbin ili Crnogorac”, uz objašnjenje da se to mora naglasiti “kako ne bi bilo zabune da se ponovo neki Srbi pišu Crnogorcima, misleći da je to isto”. Slijedi i poruka: “To više nije i neće biti isto Srbi su Srbi”.

Od osnivanja do 28. septembra, dakle za sedam dana, ova grupa dobila je oko 1.900 pratilaca. Na njenoj stranici veliča se srpstvo, srpski junaci, srpska znamenja, uz ogroman broj fotografija sa litija, iz raznih djelova Crne Gore koji su “okićeni” srpskim trobojkama. Tu su riječi srpskih sveštenika, upozorenja Srpske crkve da se ne zaboravi ko je donio pobjedu na izborima i srušio „diktatora”.

Sagovornici Dnevnih novina kažu da je ovo tek početak i da će se Crna Gora suočiti sa neviđenom kampanjom, što javnom, što tajnom, da se ostvari projektovani cilj kojeg je otvoreno saopštio srpski istoričar Aleksandar Raković da Srba treba da bude najmanje 40 odsto. Time bi srpskim nacionalnim inžinjeringom postali najbrojnija nacija u našoj državi. Raković je izjavio da je već izvjesno da će biti 40 odsto Srba, te da to pokazuju njihova istraživanja, po kojima je još u martu ove godine registrovano 36 odsto srpskog stanovništva u Crnoj Gori.

Podsjetimo, na posljednjem popisu 2011. godine bilo je oko 28 odsto.

Da je popis izuzetno značajan za Srbiju potvrdio je i njen predsjednik Aleksandar Vučić, dok Srpska pravoslavna crkva, preko svojih sveštenika najavljuje da prelazi na novi zadatak popis stanovništva.

Dakle, sve je potpuno jasno, a ova FB grupa samo pokazuje da je kampanja krenula i to mjesecima prije sprovođenja popisa, baš kao i u slučaju parlamentarnih izbora kada su preko litija držali tenzije, objedinjavali protivnike DPS-a i predsjednika države Mila Đukanovića, uz neviđenu podršku srpskih medija, srpskih politčara, zvanične vlasti, akademskih i intelektualnih krugova…

Sigurno je da će tako biti i u susret popisu, zato ovu FB grupu ne treba posmatrati nimalo naivno, već kao prvi otvoreni korak da se već ušlo u organizovano djelovanje i kampanju koja ima za cilj da ubjeđuje naše građane da su Crnogorci nepostojeća nacija, da su svi koji se izjašnjavaju kao Crnogorci u stvari “milogorci”, te da crnogorska nacija ne postoji.

Mnogi univerzitetski profesori, analitičari, dobri poznavaoci istorije regiona i aktuelnih dešavanja upozoravaju da će popis stanovništva biti pitanje opstanka Crne Gore i Crnogoraca, s obzirom na ideju objedinjavanja Srba, stvaranja “srpskog sveta” i federacije srpskih država.

Podsjetićemo na riječi profesora Političke filozofije na Tuzlanskom univerzitetu dr Envera Halilovića koji je u razgovoru za Dnevne novine upozorio da bi ostvarivanje projektovanog cilja o broju Srba u Crnoj Gori bila tamnica za našu državu i da na vrijeme treba alarmirati i domaću i međunarodnu javnost i upozoriti ih šta se priprema, kako bi se na vrijeme spriječilo eventualno režiranje tog cilja, manipulacije i ideologizacija popisa

Vesna Šofranac

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Boro
Gost
Boro

Četnici

Drago PG
Gost
Drago PG

Vala, ako nekakva kampanja ti može reć da nisi Crnogorac onda nema od tebe ništa. Ja Moldavac stvarno nisam.

Crazy Joe
Gost
Crazy Joe

Molio bih za odgovor, ako neko zna, ucili smo u skoli prije 40-50 godina da je sv Sava donio pravoslavlje na ovom podrucju, zanima me ko je donio Crnogorsko pravoslavlje koje godine i dje ?

Negokako
Gost
Negokako

Crnogorac Crnogorskog porijekla…vjeroispovjest muslimanska

Teza
Gost
Teza

Crnogorac i po državi i po etnosu.Od Duklje,preko Zete,do danas.Hiljadu godina trajanja i treba da budem Srbin jer je ovo nekih 300 godina ukupno bilo Srbija.

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

CPC je osnovao Antonije Abramovic 1993 god i jos je kanonski nepriznata, dok je Rastko Nemanjic 1188 god na Svetoj Gori od Bugara kupio njihov manastir obnovio ga i dogradio i 1189 ga uveo u crkvene knjige kao Srpski manastir i time udario temelje Srpske pravoslavne crkve …..Dalje uci sam.

Bijeli Pavle
Gost
Bijeli Pavle

Da su srbi stvarali CG zvala bi se srbija

CGuSrcu
Gost
CGuSrcu

To dalje što nauči sam će mu dat odgovor na pitanje, na koje si “slučajno” propustio da odgovoriš. Amfi je išao da moli da se briše CPC iz registra zbog mira na ovim prostorima, da nema dokaza da je postojala, pa su ga odbili. Ne mora dalje čitat od ovoga što sad rekoh. Pametnome dosta, a izdajniku nikad dosta.

Burek
Gost
Burek

I Raška je bila u sastavu Duklje i to decenijama, ali Crnogorci su toliko neobrazovani da pojma nemaju o tome.

CGuSrcu
Gost
CGuSrcu

Vazno je da su srbi obrazovani, toliko si obrazovan da dozvoljavas sebi da ovako generalizujes stvari. To je odlika zna se koga. A kad smo kod generalizovanja evo da se spustim na tvoj nivo posto jedino tako razumijete – crnogorci su vazda bili za gradjansko, demokratsko, multietničko, multikulturalno, civilizovano društvo. A srbi samo za srpski svet koji uzdižu bez osnova.

mujo džeger
Gost
mujo džeger

koje su nacije potomci stanovništva koje je živjelo na teritorijama koje su priključene crnoj gori na berlinskom kongresu, ta teritorija je 60 procenata današnje cg i prije dolazaka turaka na balkan stotinama godina su bili u sastavu istočnog dijela herceg bosne naseljenog isključivo srbima, isto se odnosi na brskovo današnji mojkovac i sve sjeverno od njega, te teritorije su bile… Više »

Marina
Gost
Marina

Da ne vidjeh ni jednoga jedinoga predstavnika bivse vlasti nikad ni na jednoj srpskoj televiziji a sad se trkaju kojega ce prije Srbijanca izdajnika i okupatora,” ugostit”
Zato ne moze covjek cijelu zemlju da premjesti negdje drugo?Prebacila bih CG kod Australije.Samo da sto dalje pobjegnem od OVIH………

Marina
Gost
Marina

Zasto ne moze…

RadovanBD
Gost
RadovanBD

Sto sam bio od 1968. i moj otac od 1938. to sam i sad CRNOGORAC, pravoslave vjeroispovijesti. Sto je najjace i vi se pravoslavci nego eto koristite rijec sprpstvo kako su se tad nazivali ljudi sa ovih prostora koji su pravoslavni, isto kao sto je PRAVOSLAVNA NOVA GODINA a ne srpska. Alil srecom sad se tacno zna na sta se… Više »

Marjan
Gost
Marjan

B. E. N. Z. I. N…..nisam znao da se ovako pise Voda.

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Sveti Sava je, zajedno sa drugim svetim Nemanjićima, snažno prisutan u crnogorskoj kulturi i prije 19. vijeka. Rimokatolički misionar Leonardis javlja 1642. da je bio na Cetinju i kaže da ”tamošnji narod i crkve slave svetog Uroša, kralja srpskog”( Arhiv Svete kongregacije za propagandu vjere, Rim, v. 60, f 502r, 460r). Samim tim, svetosavlje nije samo nacionalna ideologija nego duboka… Više »

Negokako
Gost
Negokako

Izdajnice mars odavde

Željko
Gost
Željko

Ludilo u najavi, otac mi kaže da su počeli sugerirati Hrvatima u Kotoru, Tivtu , nijesam trenutno u Crnoj Gori, da se izjasne iduće godine kao Crnogorci katoličke vjeroispovijedi!! Znači i “ostaci ostataka” Hrvati će biti kao i Bošnjaci u Crnoj Gori podijeljeni jer Bošnjaci su i Bošnjaci i Crnogorci islamske vjeroispovijedi i Muslimani!

Vido B
Gost
Vido B

Željko, ozbiljno ? Nisam čuo još i to. Eh, da je ziv pok.don Branko Sbutega, imao bi šta za reći. šteta, uvijek dobri odlaze prerano.

Ocka
Gost
Ocka

Ja poznajem nekoliko Srba koji ce se izjasniti kao Srbi katolicke vjeroispovijesti (nece se krstiti tamo, ali ce se izjasniti tako na popisu), jer su lojani CG kao svojoj maticnoj drzavi, a razocarali su se duboko u SPC i njen potonji antidrzavni angazman.

Marjan
Gost
Marjan

Milo i Sukovic?

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Ја имам пријатеља католика који се изјашњава као Србин. До прије вјек сви су били.

NikolaDG
Gost
NikolaDG

Zanimljivo kako mi Crnogorci nikad nismo ubjedjivali druge sto su i ko su, znamo ko smo mi i sto nas briga sto su drugi, postujemo ih naravno.
A Srbi oce da ubijede sve narode da su svi Srbi,neka nesigurnost kod njih greote.

Marjan
Gost
Marjan

Ma uopste nikog niste ubjedjivali… od sve te silne tolerancije nastadose novokomponovane i apstraktne kategorije kao sto su crnogorski jezik, nikad 1918, strofe Sekule Drljevica u himni, antisrpska agresija, anticka CPC, drzavni udari, zabrana ulaska srpskih gradjana iz CG, i mnogo toga.

Svijest
Gost
Svijest

A što se radi od novokomponovanih srba,čiji su djedovi 1/1 crnogorci!!! Sto vam je ljudi,mješate vjeru,naciju i političko opredjeljenje! Što ste poludjeli ?!? U istim familijama jedan brat srbin,drugi crnogorac.Auuu,što vam djedo napravi! Ako Crna Gora postoji od kad je svijeta i vijeka! Voli vas crnogorka 1/1❤

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Postoje pisma koja je vladar Crne Gore pisao skadarskom veziru Osman paši Skopljaku, s kojim je bio u stalnom ratnom sukobu, a u kojima se poziva na njihove zajedničke srpske korene i bosansko poreklo.

Osman paša je potomak čuvene loze Sulejmanpašića iz Bugojna, koji su se pre prelaska na islam prezivali Despotovići.

Duklja
Gost
Duklja

Ajde ekavičar , bosančeros piči odavde. Ti si najgori lik na portalu cijelom. Ja da sam Srbin blam bi me bilo da me ti predstavljaš. Mesija, i ostale trice i kučine od nazovi ljudi…

Jovan83
Gost
Jovan83

Crnogorac,pravoslavne vjeroispovijesti.

Miroslav
Gost
Miroslav

Moja porodica i porodica moje supruge,kao i nasa djecu su CRNOGORCI,pravoslavne vjeroispovjesti!
Svi smo krsteni pod OSTROG,slava mu i milost.
Nikad nismo bili niti mozemmo biti Srbi iliti srpski rod! Boze sacuvaj,nikad!
CRNOGORCI PRAVOSLAVNE VJEROISPOVJESTI, koji pricaju crnogorski jezik.

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Miroslave onda pisi vise tim Crnogorskim da te nijedan Srbin ne razume.
Ahahahahahajhahahaaa

Miroslav
Gost
Miroslav

A sto me ne bi razumio, pa razumiju me i Hrvati ako oni pricaju hrvatski kao i ja njih…
Uglavnom, sve u svemu, NIKAD CG nece biti obala srpskog mora i tako to. E viva.
axaxxaxaxxaxaxaxaxaxxaxxaxaxaxxaxaxaxaxxaxaxaxaxxaxaxaxaxxaxaxxaxaxxaa

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

780 godina ,spominju se Srbi kao narod ,Višeslav StrojimiroviĆ,Raški župan,sledi sin Radosav Strojimirović zvani Strojimir Kralj kome 820 god. Kralj Ludwig Veliki piše i spominje Srpsku županiju Rasku .Istorisko nasledje Doktor Juraj Krnjević 1955. godine reče: “Pre jedno 120 godina Hrvatska je bila vrlo malena. Zagorje i okolina, to je bila Hrvatska…Onaj kraj gde se govori “kaj” to je bila… Više »

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Doktor Juraj Krnjević 1955. godine reče: “Pre jedno 120 godina Hrvatska je bila vrlo malena. Zagorje i okolina, to je bila Hrvatska…Onaj kraj gde se govori “kaj” to je bila Hrvatska.” Citiram. Službeni jezici Dubrovačke Republike bili su italijanski i latinski jezik, iako se u svakodnevnom govoru koristio „slavenski“ jezik (u prevodu SRPSKI jezik). Dubrovčani, kada su govorili o svom… Više »

Milovan
Gost
Milovan

Veze ovo nema s istinom.

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Hrvatski samo podvrsta slovenačkog! hahahaha Kao što se vidi, ovde Kopitar čak ni čakavski jezik ne naziva hrvatskim, a kajkavski u Zagorju izrečno obeležava kao slovenački odn. “vindski”. Tako je tada nauka govorila! Po njemu je hrvatski samo podvrsta slovenačkog! Skoro svi pisci se slažu da pravi hrvatski jezik govore iseljenici (begunci) iz Hrvatske posejani po Ugarskoj nešto malo i… Više »

Svijest
Gost
Svijest

Mesii,Beogradski splavovi plaču za tobom! ‘ajd polako kući

Marjan
Gost
Marjan

Crnogorski jezik velis? Isto kao sto amerikanci pricaju americki, australijanci australijski, skoti skotski, velsani velsanski, brazilci brazilski a argentinci argentinski? Po ovoj prici oko jezika se tacno vidi etnicki inzinjering koji se vrsi zadnjih 15ak godina u CG. Da si ti duboko u sebi siguran u svoje Crnogorstvo ne bi nikad morao to da dokazujes izmisljanjem nekog jezika koji nikada… Više »

Miroslav
Gost
Miroslav

Pricam crnogorskim jezikom – jezikom etinickih Crnogoraca. U sluzbenoj upotrebi od 2007. godine, jer smo 2006. godine povratili nezavisnost nase zemlje koja nam je NA PRAVDI BOGA, nasilno oduzeta 1918.tj. 1919. godine. PRAVDA JE SPORA ALI DOSTIZNA. Jos nesto?

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Miroslave ma ti konstantno pise i pricas Srpski samo ti pamet, mrznja i zaslepljenost ne dozvoljavaju da to shvatis.
Ahahahahahahahahahahahahahaaa

Miroslav
Gost
Miroslav

srpski se pise malim slovom,ti ne znas ni da pises tim nekim jezikom kojim govoris, meni sada nepoznatim i davno zaboravljenim vise. xaxaaxaxxxaxaxaxaxxaxaxxaxaxaxxaxaxxxaa

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Miroslave a gde je veliko slovo na posetku recenice.
Ahahahahahahaaa

Vido B
Gost
Vido B

već drugi puta radiš gresku : Piše se -crnogroski, srpski….malo početno sloovo…ne da mi se pisati zašto

Marjan
Gost
Marjan

Gde Miroslave da nadjem prevodioca… nista te ne razumijem posto ti pricas Crnogorskim a ne Srpskim jezikom.

Negokako
Gost
Negokako

Nemoras da razumijes ne trebas nam rukoljube tudjih skuta nista…trebalo je vjezbat to lilihipe..

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Profesor LAZO M. KOSTIĆ KRAĐA SRPSKOG JEZIKA 1964 I. Koji je zapravo bio “jezik hrvatski”? Na pitanje koje je postavljeno u naslovu ovog odeljka jedva je moguće odgovoriti; precizno je to nemoguće ustanoviti. Ovo je jedini narod sveta za koji se nije znalo koji mu je jezik. (hahahah) U tome se sporila i nauka i praksa, i domaći i strani… Više »

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Jedan od najvećih etnografa prošlog veka, Gijom Ležan, kazao je u svojoj Etnografiji Evropske Turske, izašloj paralelno na francuskom i nemačkom jeziku, da “nema valjda dva slavista čija se mišljenja podudaraju o geografskom rasporedu Hrvata”, drugim rečima o tome šta su Hrvati. U krajnjoj liniji u tome šta je “hrvatski jezik”. (hahahaha) Dakle, sami Hrvati nisu bili načisto ko su… Više »

Miroslav
Gost
Miroslav

Pricam i pisem jedinstvenim i najljepsim CRNOGORSKIM JEZIKOM.
xaxaxaxaxxaxaxaaxxaxaxaxxaxaxxaxaxxxaax

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Miroslav mani se ludila, daj argumente i dokaze kao koliko je stara ta Crnogorska gramatika.
Ahahahahahahahaha

Milovan
Gost
Milovan

Nije ti ovo nista tacno.

Marjan
Gost
Marjan

Miroslave ne razumijem te, treba mi prevodioc. Probao sam i na google translate ali nema tog crnogorskog… kakva velikosrpska agresija u centru google-a.

Miroslav
Gost
Miroslav

eee pa bas je google translate dokaz o postojanju nekog jezika, nije Ustav te zemlje i njeni Crnogorci nego google transl.
Mi smo “mlada” drzava, otese nam je na pravdi Boga. Bice i crkve nase upisane i nas jezik, samo polako…

Marjan
Gost
Marjan

Ajd to za mladu drzavu i nekako al interesantno je ovo za mladi jezik…. do 2006 ste gukali, mlatili rukama i vikali da se sporazumijete. Cim vam Milo podario drzavu vi odjednom progovoriste na cistom crnogorskom – vrlo interesantan fenomen.

Vido B
Gost
Vido B

jedna od važnih razlika je da Crnogorci imaju ijekavski govor a Srbi -ekavski. O drugim detaljima- nema toliko prostora. To što srbi u CG govore ijekavicom, to je stvar prilagođavanja okoliini…, kao sto srbi u Hrvatskoj govore ijekavicu, čak i neke dijalekte. Nezavisnost je samo službeno potvrdila CG jezik ali taj jezik postoji puno prije nezavisnosti

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Hrvati ne poznaju sopstvenu istoriju- Nemački etnolog
,,Nema još ni danas nijednog naroda u Evropi, koji bi sve do poslednjeg seljaka,znao više o svojoj prošlosti, nego Srbski narod, i time se razlikuje od seljaka Bugarskog i severno Hrvatskog sa znatno manje poznavanja istorije
G, Gaseman ’’Kuktur der sudslaven. Handbuch der Kulturgeschicte Potsdam s.a. 1935. Str.32

Negokako
Gost
Negokako

Jedino si u pravu za seljacine ..jesu prostaci zajedno sa tobom i seljaci

Milovan
Gost
Milovan

Nije ti ovo nista tacno.

Marjan
Gost
Marjan

Aaaa znaci sada vam narecje odredjuje razliku u jeziku, eto jos nesto smo naucili… na stranu sto Srbi u Priboju govore ijekavicom kao i svi u Bosni – eto svi oni znaci govore Crnogorskim a ne Srpskim jezikom 🙂

Vido B
Gost
Vido B

marjan, nije riječ o narječju nego o – govoru. Moraš razlikovati : Govor, dijalekt i narječje ! Tri bitno različite ktg. Btw, ti i svoj srpski , pišeš pogrešno tako da neću s tobom više o semantici.

Vido B
Gost
Vido B

ti si sve pobrkao , i babe i žabe. razlikuj : jezik, govor, dijalekt i narječje! Prvo to moraš naučiti.

kolonija
Gost
kolonija

to su sve kolonije intelektualcu

Titograd
Gost
Titograd

Da bi pricasroski mora bih na kurs srpskih psovki kojih je 80% u tom jeziku ali ne mogu to svarit

Bokelj
Gost
Bokelj

Okrece se kolo srece

Marjan
Gost
Marjan

Svako ima pravo da se izjasni onako kako se osjeca i kako zeli. Milogorci nisu svi Crnogorci vec samo oni skorojevici koji zele da svoj novi identitet grade na antisrpstvu prekrajajuci istoriju, veru i izmisljajuci crnogorski jezik. Zamislite da Skoti ili Irci krenu da tvrde da govore na Skotskom ili Irskom jeziku a ne Engleskom – pa svi bi im… Više »

Svijest
Gost
Svijest

Ada evo i ja se osjećam ka’ iranac,pa ne mogu da se pišem tako,nije realnoooo,Božeeee kako ste poludjeli! Čuš po osjećaju.No vi mjenjate te ” osjećaje,” kako vjetar duva,a lijevo,a desno.

Marjan
Gost
Marjan

U crnoj Gori se to vazda mijenjalo na svakih 50 godina.

Marjan
Gost
Marjan

Svaki stari narod u Evropi odredjuju iste stvari – jezik, pismo i vjera. To da narod formira identitet po drzavi, a ne drzava po narodu to je novotarija koju su vam usadili u glavu zadnjih 15 godina da bi nas podijelili i zavadili da bi nam lakse vladali. Po toj logici kako mozes da smatras nekog iz Boke Kotorske pripadnikom… Više »

MAKANJA
Gost
MAKANJA

Mijenjate a ne “mjenjate”!ovo je C.G.

Pajo
Gost
Pajo

Marjana. Irci i Skoti imaju svoje keltske jezike koji nemaju veze sa Engleskim. Mi svoj jezik zovemo svojim imenom jer je to izvorno nas jezik koji je stariji od srpskog kao što nam je starija i država od Srbije iako ste am i jedno i drugo pokušali ukinuti. Ali pravda uvijek nadje put i sad imamo i jezik i državu… Više »

Kolasin
Gost
Kolasin

Ja se osjecam Srbinom u nekom sirem smislu kao pravoslavac, ali sam prije svega nacionalno Crnogorac, jer sam iz Crne Gore, a ne iz Srbije, jer su moji krvlju stvarali Crnu Goru, a ne Srbiju, jer su nosili crnogorsku nosnju, a ne sajkacu i opancice na kljuncice, jer su pjevali crnogorske izvorne pjesme, a ne Rokere s Moravu, jer su… Više »

Marjan
Gost
Marjan

Poredis crnogorske izvorne pjesme i rokere s Moravu?? Osjecam li ja to ovdje neku malicionoznost i gordost? Odakle ti ideja da su svi Srbi iz Srbije nosili sajkacu i opanke? Pitaj Sremce, Negotince ili Beogradjane dal su njihovi nekad nosili opanke. Mjesas lokalne narodne obicaje sa nacionalnom pripadnoscu. Nisu ni oni iz Bijeljine iz Srbije pa se osjecaju Srbima, znaci… Više »

Kolasin
Gost
Kolasin

Tacno Marjane.. Kad pogledas sto sve definise naciju ne mozes nista jos cvrsto da nadjes osim srpsku vjeru. Sve drugo je dosta razlicito. Ali ono sto je razlicito kod nas vise od svih drugih pravoslavnih krajeva i etnickih grupa na zapadnom balkanu je da su Crnogorci imali svoju drzavu prije 1000 godina koja je starija od Srbije i u svojim… Više »

Marjan
Gost
Marjan

Svaki stari narod u Evropi odredjuju iste stvari – jezik, pismo i vjera. To da narod formira identitet po drzavi, a ne drzava po narodu to je novotarija koju su vam usadili u glavu zadnjih 15 godina da bi nas podijelili i zavadili da bi nam lakse vladali. Po toj logici kako mozes da smatras nekog iz Boke Kotorske pripadnikom… Više »

Hogar
Gost
Hogar

Daj izbriši taj tvoj “širi smisao” i imaš plus.
Nek širi smisao bude da si Evropljanin a ne srbin.Može i Zemljanin ako ti Evropa uska

Vido B
Gost
Vido B

kOLAŠIN, dobro jesi ti Srbin ili Crnogorac. Tvrdiš -oboje! Prva rečenica ,pobija sve drugo.

Kolasin
Gost
Kolasin

Ja sam bio jasan. Prvenstveno sam Crnogorac i to mi je nacija a Srbin sam u nekom širem pravoslavnom smislu. Ko sto sam i Sloven ali se tako ne izjašnjavam nacionalno.

Kolasin
Gost
Kolasin

Smatram da svako treba da se nacionalno odredi prema najužem koncentricnom krugu kojem pripada a koji ima osnovu da bude nacija. Kod nas je to Crnogorac. I bolje biti Crnogorac nego neka široka odrednica skupljena s koca i s konopca dje ima svakakve buruntije koju coek ne bi štapom tako.

Mali Mokri Lug
Gost
Mali Mokri Lug

“Crna Gora” (Montenegro) je venecijanski toponim, teško da može da označava etnicitet. Geografsku afilijaciju da, ali etnicitet je nešto drugo. Isto važi i za Duklju (Doclea=rimski naziv na mesto koje se tako zvalo mnogo pre nego što su tu došli Sloveni), ali i za Bosnu (rimski naziv za reku koja se tako zvala mnogo pre Slovena). Etnički, Crnogorci su deo… Više »

Vido B
Gost
Vido B

Srbi su tu od predpotopnog vremena. Ma, prije Mojsija ! Ono, cca 4.600 godina

Mali Mokri Lug
Gost
Mali Mokri Lug

Vido B, ako nemaš ništa ozbiljno da kažeš, bolje ne reci ništa.

tamanmi
Gost
tamanmi

Vala taman da ovi otpadnici iz interesa se svrstaju dje treba i izjasne kako im ja na srcu. Nijedna propaganda ni zatvor ni ne znam sta me ne moze natjerati da se ne izjasnim ka crnogorac i onome izvise glave ima da stojim da vidim sto je napisa.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Ja sam Crnogorac geografski, a Srbin etnicki, po narodnosti.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Ja sam Crnogorac po svemu. Jesam i Juzni Sloven. Srbin nijesam, vise nego su i Srbi Crnogorci buduci takodje Juzni Sloveni.
Samo ravnopravno mozemo biti braca. Nikakvo naturanje, majorizacija i srbizacija. To nas samo udaljava jos dalje, kao stu se se zbog istog Srbi vec udaljili i od ostalih juznih Slovena i svih susjeda…

Marjan
Gost
Marjan

Po svim spisima na balkan su u 7 vijeku od juznih Slovena dosli samo Srbi i Hrvati… odakle onda Crnogorci sem ako nijesu nastali od jednog od ova 2 naroda? Nema tu majorizacije jer ono si sto si, pa ako si odlucio da te vise odredjuje drzava nego etnicka pripadnost – neka te, al ne mozes da izbrises i slazes… Više »

Vido B
Gost
Vido B

A ja mislio da su Hrvati, zapadni srbi ! 😀 😀 😀 :p

Trubadur
Gost
Trubadur

Po spisima su došli Sloveni pa su se prvo zvali po imenima rijeka neretljani, moravljani, zecani itd. Naziv Srbija nastaje za teritoriju Raske koja je stupila u vazalni odnos sa Vizantijom pa je u tom smislu bila Servia tj na usluzi Vizantiji. Dakle to je naziv tek s kraja 12. vijeka i svi narodi koji su se tada našli u… Više »

vesko nk
Gost
vesko nk

U geografiju se razumiješ kao Mara u kriv a narodnost te u ludilo bača.

Marjan
Gost
Marjan

Crnogorac si politicki jer su drzave politicke kategorije koje nastaju, nestaju i mijenjaju se dogovorom ljudi (politike) dok su geografske odrednice prirodne i nikada se ne mijenjaju (reke, gradovi, planine, oblasti, regije itd). U skladu sa tim neko rodjen 1913 u Prizrenu je mogao da kaze da je Crnogorac jer je to bio deo drzave Crne Gore, dok niko rodjen… Više »

Svijest
Gost
Svijest

Ti ne znas,jesi l’ poš’o ili si doš’o

Vido B
Gost
Vido B

Ne ! Ti si po nacionalnosti Srbin, a politički Crnogorac. Politički zato jer imas državljanstvo CG. Da nemaš, mogao bi biti i Eskim s dozvolom boravka ili radnom dozvolom.

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Sto vise Srba u Crnoj Gori to bolje po nas Crnogorce Srbi su nam garant pravoslavlja i ocuvanja svega sto krasi nas Crnogorce jer mi smo rodena braca vazda bili.

Pljevljak
Gost
Pljevljak

Koja podvala od srpskog izroda

Vido B
Gost
Vido B

tipični aktivist “Srpskog_sveta”

LJUBAV 🇲🇪
Gost
LJUBAV 🇲🇪

Krenula kampanja oce srbi izlaz na more , to im je zacrtani cilj iz 19v pa se ovaj ” mesija” raspisao , prikupio podatke sa int. analiziraCG I crnogorce….a dosad se samo kreveljio.

CGuSrcu
Gost
CGuSrcu

Svaka vlast ima poltrone. Al ova srpska je zaje.ala svakoga, hahaha

JoKso
Gost
JoKso

svi smo srbi, a neko je crnogorac, neko sremac, neko hercegovac, neko banacanin, neko sumadinac, neko krajisnik…

Zeta
Gost
Zeta

Svi smo Jugosloveni, a neko je Srbin, Crnogorac, Hrvat, Slovenac, Bosnjak, Makedonac, Bugarin… Hercegovaca je vise Hrvata nego Srba, Sremaca ima Hrvata, Banacana ima i Rumuna. Kao sto Crnogoraca ima u Backoj, ali ima i Srba, Madjara i drugih, ili kao sto ima Crnogoraca u Vasojevicima , ali ima i Srba i Bosnjaka. A moze i ovako. Svi smo Crnogorci,… Više »

Vido B
Gost
Vido B

ovo je,naravno, ispravno , znaju to i srbi ali uvijek koriste istu šprancu : Gdje je 1 srbin =srbija.

Bernini
Gost
Bernini

Tvoje tumačenje zadrži za sebe,nema potrebe da namećeš svoj stav.

Marjan
Gost
Marjan

Pa ne namece nikom misljenje, samo ga je izneo.

duvan
Gost
duvan

ili si Crnogorac ili Srbijanac

Pljevljak
Gost
Pljevljak

Ili si Crnogorac ili srbijanac – cetnik

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Svakako Srbin

Marjan
Gost
Marjan

Tako je – ako si Srbin i imas djecu sa Indijankom oni ce biti Srbijanci. Ali ako si Crnogorac i ozenis Indijanku onda ce ti djeca biti Crnogorijanci tako da ima i to. Indijance vazda niko voleo nije.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Zivjela Srpska Crna Gora

Marina
Gost
Marina

Zivjece isto kao srpska Hrvatska i srpska Bosna i srpsko Kosovo…

Vido B
Gost
Vido B

Bravo, Marina. n e z nam čime se baviš ali rođena si za lidera. Svaka čast i sretno ti u životu.

Marina
Gost
Marina

… koji NIKAD ne poznase SRAMOTNOGA ROPSTVA LANCE ….

Pajo
Gost
Pajo

Živjela i Crnogorska Crna Gora i Crna Gora svih njenih gradjana a ne samo srpska koja je naduvana na 28% a bila je 1981 3%.

Jovke.M
Gost
Jovke.M

I onda kad se priblizi popis,jedno nedelju ili dvije,prije popisa,pocinje preko medija prica,da niko nece da se mjesa u unutrasnja pitanja Crne Gore i neka se gradjani Crne Gore izjasne sami i daju svoje misljenje o svom nacionalnom identitetu.E pa smjesno…i to cete vidjet,evo zapamtite ovo!!!

Spiro Sumar
Gost
Spiro Sumar

No pasaran.

Posmatrac
Gost
Posmatrac

Svako moze da se oseca kako zeli.. U modernim vremenima glupo je o tome diskutovati. Niti se moze uticati na to

Konan
Gost
Konan

Ili smo Crnogorci sinovi ovoga stijenja ciji su pretci slobodu macem i ognjem branili ili smo cetnicke horde… pa nek bira svako sto mu je blize, ali definitivno treba pocet kampanju…

Draga
Gost
Draga

Zakonom popis uopšte ne mora da uključi izjašnjavanje o naciji. Građanska smo država, pitanje nacije ne bi trebalo da bude uopšte legitimno. U Zakonu o popisu stanovništva11 članom 5 propisuje se sljedeće: Član 5 O licima koja se obuhvataju ovim popisom prikupiće se sljedeći podaci: ime i prezime; pol; jedinstveni matični broj (JMB), odnosno dan, mjesec i godinu rođenja za… Više »

Draga
Gost
Draga

Ima puno stavki o kojima Monstat vodi evidenciju. Zaista bi trebalo da se pitanje nacije ukloni sa tog spiska, jer je skroz irelevantno

Draga
Gost
Draga

Na kraju krajeva, s obzirom na to da smo građanska država, pitanje nacionalnog izjašnjavanja ne bi trebalo nikod od nas da personalno dotiče, a samim tim zašto bi bilo na jednom popisu. Ustavom su regulisana pitanja manjina, ali pojam konstitutivne nacije ne postoji, što je još jedan apsurd koji nam komplikuje život ovđe

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Draga kakve gluposti pises ali to je tvoje legitimno pravo po ustavu.
Ahahahahahahahahaaaaaaaaa

CGuSrcu
Gost
CGuSrcu

A ko o cemu vi o prebrojavanju, samo vam smeta kad se prebrojavaju Crnogorci, Mesija 😉 kad bi mogli kako samo vi da se prebrojite pa puta tri

Rumija
Gost
Rumija

Pola tih takozvanih Srba u CG nezna da su im preci asimilirani od 1918 do 1945, a poslije je taj posao do danas preuzela SPC i SANU. Najlakse je bilo posrbiti stanovnike pogranicnih mjesta prema Srbiji. Crnogorcima se nije dalo ni u njivu da izadju, stoku da nahrane, gladju su moreni i prisiljavani da budu Srbi. Nisu mogli u skole… Više »

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Rumija jedno je sigurno da ti ne znas ni ko si ni sto si jer si milogorac.
Ahahahahahahahahahaaa

tamanmi
Gost
tamanmi

a ti vulinovac

Vido B
Gost
Vido B

mesija, a čemu se tako histerično smiješ, nakon svog posta? Samome sebi ?

Marjan
Gost
Marjan

Jel si ti isao u skolu kod Sukovica? Свако село, племе и нахија има своју границу. Па тако и наша домовина Књажевина Црна Гора има границе свога земљишта. Сви људи, који живе у нашој домовини, јесу Срби, већином православне вјере, а има их мало римокатоличке и мухамеданске. Сваки Србин у Црној Гори треба да искрено и свесрдно љуби своју слободну… Više »

Vido B
Gost
Vido B

Šta je nahija ? U političkom i kulturološkom smislu

Crni
Gost
Crni

Pravo pitanje treba da glasi! Jeste li Crnogorci il Srpski Podanici. Vazda Crnogorac Nikad Sluga,Poltron i Podanik.

Marina
Gost
Marina

Tako je.To bi bilo pravi pitanje.

Tako
Gost
Tako

Ne nego jeste li Crnogorci ili podanici srpskih petstogodišnjih robova.

Rade007
Gost
Rade007

Prijavite svi koji imate facebook

Krsto
Gost
Krsto

Ili si Crnogorac ili izdajnik.

Cinik🇮🇱
Gost
Cinik🇮🇱

Koliko SPC botova na jednom mjestu.
Odvratno!!

Bernini
Gost
Bernini

A što je najgore, kad vidiš koliko znaju o Crkvi,dođe ti od muke da plačeš koliko im je mozak ispran.

tamanmi
Gost
tamanmi

A koliko su pismeni u nedostatku argumenata samo vrijedjaju ..isprani mozgovi i primitivizam prve vrste. Zadnje par mj bas obracam paznju na profile tih osoba, prednjace trolovi i botovi iz rep. sumske i srb za njima su prvi ako i ne najglasniji izbjeglice koje su spas nasle u CG od istog ovog zla mahom sa naseg primorja i na kraju… Više »

Djomaa
Gost
Djomaa

Tako je,i ne zaboravi uvozne popove,koji sa posebnim žarom prosipaju velikosrpsku ideologiju.

DU HR
Gost
DU HR

Naši stari su za Crnogorce govorili da su oštri ljudi, ali ljudi od riječi. O Srbima ili kako su ih nazivali Vlasima nisu imali dobro mišljenje. Pozdrav iz HR i neka je vječna Crna Gora.

jedan je MILO
Gost
jedan je MILO

Ču srbin u Crnu Goru.. zvuči ogavno… onda sam Milogorac

Qqq
Gost
Qqq

U CG nema Srba 5%. Sve preko ovog % su crnogorci koji pljuju na sebe same i time prave stetu sopstvenoj drzavi.

Bernini
Gost
Bernini

To ti je kad čovjek živi u neznanju.

Nk.
Gost
Nk.

To su neobrazovani i lakovjerni ljudi koji vjeruju Ristu

Marina
Gost
Marina

Narod za takve kaze – podguzne muve.

Gastos
Gost
Gastos

Ljudi, zasto se primate na ovakve sitne provokacije. Svako ce se izjasniti onako kako se oseca.

Terra nova
Gost
Terra nova

Što to znači Stefan prvovjenčani, koliko Srbija ima plemena, kad je bio Prvi srpski ustanak…..koliko trba primjera da se navede da bi ovaj zaludjeni narod shvatio o čemu se radi. Garašanin je još od zadnjih godina Njegoševog života pa sve do kralja Nikole, vodio tajni rat protiv Crne Gore. Nastavio ga je Nikola Pašić, Aleksandar Karadjordjević, da bi poslije drugog… Više »

LJUBAV 🇲🇪
Gost
LJUBAV 🇲🇪

Tako je tera nova , vise puta sam pominjala Nacertanije….

Emina
Gost
Emina

Milogorci ili Ristogorci -postavite adekvatnu paralelu …

Radovan
Gost
Radovan

Jesi li ti Macina ili Vuckova?

Radovan
Gost
Radovan

Emina@ ovo nije oitanje za tebe nego za ove sto se pisu kako se pisu, prepoznat ce se…

Suzana
Gost
Suzana

Pravo pitanje je: Il si Crnogorac ili posrbica?

Saša
Gost
Saša

Ja sam srbin iz Beograda iako su moji starinom bili katolici srbi iz Dubrovnika, bili su kapetani u Crnoj Gori, bili su ustanici u Srbiji…to je moja istorija i nikad neću pljuvati po njoj. 21 vek je, svi treba da težimo eu i normalnom životu, ali ne treba sa zaboravimo ko smo bili. Srbi, Hrvati, Crnogorci, Bošnjaci su jedan narod… Više »

Bernini
Gost
Bernini

Ako svsko svoje poštuje,u skladu sa i vjerskim principima,onda ne bi trebalo biti problem. Ali kad ne znaš svoju nacionalnu istoriju,odnosno nameće ti je drugi,onda imamo problem.

Marina
Gost
Marina

Sasa U tome i jeste stvar. Ne teze svi EU i ne zele svi da zive normalno. CG je 14 godina zivjela normalno i jos bi normalnije da nisu tokom svih tih godina postojali razbijaci drzave,koji su se narocito povampirili i pomahnitali poslednjih 10 mjeseci. To su mrzitelji svega crnogorskog i to ne mogu biti braca. Da li ni tebi… Više »

Marjan
Gost
Marjan

Marina sedi jedan, nista nijesi razumjela sta ti covjek napisa.

ccccccc
Gost
ccccccc

Zastiđa Crne Gore…..al će proći i ovo a onda……

savjet
Gost
savjet

Čemu toliko pridavanje pažnje srpskoj propagandi? Kada bi ste se bavili crnogorstvom, to bi bio pun pogodak. Đe su ti crnogorski propagatori? Svi ćute kao zaliveni. Ajte molim Vas…

-RESTART-
Gost
-RESTART-

Zovi se imenom svojih slavnih crnogorskih predaka. U pamet se Crnogorci!

iceman
Gost
iceman

Ako je tako onda ponosni Milogorac💪🏻🇲🇪

Ljubo
Gost
Ljubo

Ko normalan se moze izjasniti da je Srbin

Marjan
Gost
Marjan

dje si ti vidjeo nesto normalno u Crnu Goru?

Gibanica
Gost
Gibanica

Narode , ne očekujte da VAS bilo ko moli da se deklarišete kao Crnogorac , jer ako do sada te stvari niste riješili sami sa sobom , i ako vam je potreban neki Dačić ili Rakovć iz Srbije da vas malo “pogura” da shvatite na njihov način , onda se jako zapitajte sami sa sobom , da li ste se… Više »

Marina
Gost
Marina

Gibanica
Popis je prvo i najvaznije sto treba da te zanima,ako te ,vec kako kazes, da narod bude svoj na svome.

Marina
Gost
Marina

ako te vec kako kazes zanima da….

Marjan
Gost
Marjan

Kakav Rakovic… njega placaju Vucic i Milo da zavadja narod. Pismeni ste svi i mozete lako procitati sve o istoriji Crne Gore a ne da vam je prepricavaju i tumace placeni propagatori ka sta su Rakovic i Sukovic. Evo dela iz Zemljopisa Crne Gore za vrijeme Kralja Nikole (lako se moze naci originalna verzija): Свако село, племе и нахија има… Više »

Rako
Gost
Rako

Nikad Milogorac , vazde Crnogorac !!

Rođen sam ođe , svi su mi preci rođeni ođe , proveo djetinjstvo , izučio školu , prvi put se zaljubio , osnovao porodicu , podigao đecu …ođe ću umrijeti i biti sahranjen , ođe su mi sahranjeni svi preci ….
Ođe će mi rasti čukun unuci …
Šta ja drugo mogu biti sem Crnogorac !

Marjan
Gost
Marjan

A sto si toliki kosmopolita – iz kog tacno dela Crne Gore si? Nije isto. Ne moze Crna Gora biti ispred Boke ili prelijepih brda Vasojevica ili Kuca. A opet nije isto dal je Morinj ili Novi. Ovako se dijeliti mozemo do sutra sve dok sebe ne budemo identifikovali samo sa svojom kucom a najblizeg komsiju budemo dozivljavali kao stranca.

Ivan
Gost
Ivan

Kad bi većina od vas komentatora prestali sa Crnogorskim nacionalizmom i puštili ljude na miru siguran sam da bi na popisu porastao broj Crnogoraca a smanjio Srba. 1991.je na popisu bilo 90 posto Crnogoraca i onda agresivna antisrpska politika 1998. je povećala broj Srba na 30 posto. Opuštite se ljudi da se okrenemo ekonomiji, platama i boljem životu jer ako… Više »

CGuSrcu
Gost
CGuSrcu

Evo bas smo tako planirali. A vi djonom jos malo uprite u tvrd orah. Nema dje i na koje sve nacine ne ponizavate sopstvenu drzavu i narod.

Ovo je anticrnogorska politika, a nasuprot njoj nije antisrpska – no antifasisticka.

Marina
Gost
Marina

Ivan
Cujes li ti sebe sto pricas?
Komentarises tekst: “pocela kampanja na fb-ili si Srbin Ili Miligorac” a ti NAMA kazes da prestanemo sa crnogorskim nacionalizmom.
Bas zato sto smo se prema primitivizmu do sada odnosili civilizovano,dosli smo do ekspanzije velikosrpskog nacionalizma,ogoljenog i agresivnog,a ti nam sugerises da cutimo da nam se Srbi ne bi naljutili .
Sokantno!

Marjan
Gost
Marjan

On ti komentarise realnost u Crnu Goru a ne jedan propagandni tekst.

Leon
Gost
Leon

Naciju im izmislio Momir Bulatović 1991. Gledajte koliko ih je bilo na popisu prije toga a koliko poslije. Cijela nacija(mislim na ove u CG) im se temelji na “Gorskom vijencu” koga pogrešno tumače, jak im identitet

Marina
Gost
Marina

Leon
Evo vidite ljudi!Kako protiv ovih smradova da se boris bez rukavica i maski?

Iz šume
Gost
Iz šume

Skupstina treba odma da na glasanje stavi Rezoluciju o osudi terora komunistickih rezima. Tek toliko da se razne boljsevicke stranke koje podrzavaju zlocine komumizma, ne predstavljaju gradjanskim partijama. Sve bivse komunisticke zemlje su Rezolucijom osudile zlocine komunizma pa tek onda usle u drustvo civilizovanog svijeta. Svakako ne mozemo uci u EU bez donosenja Rezolucije o osudi komunizma i stavljanja jasnog… Više »

Bernini
Gost
Bernini

A ti bi u EU sa spomikom Đurišiču? Neće moći!

Jednostavno
Gost
Jednostavno

Pravoslavni Srbi su u Srbiji. U Crnoj Gori svi pravoslavni su Crnogorci.

Mikac678
Gost
Mikac678

Kompleksno pitanje, pogotovo zbog političkih tenzija i raznih istina i poluistina. Kod nas se svaki grad i kraj razlikuje po izgovoru i običajima od drugog npr Cetinje i Pljevalja diametralna razlika, Tivat i Podgorica… Svak’ neka se izjašnjava kako mu je na srcu i kako misli i besmisleno je nekom nametati

Hogar
Gost
Hogar

A u drugim državama se izgovor i običaji ne razlikuju?Pa imaš u susjedstvu čak i jedan narod sa tri različite vjeroispovijesti,albance.Imaju čak i dva dijalekta albanskog jezika.
Takvi stavi su štetni,idu na ruku ovima što žele da nas posrbe.
Svi znaju da dva najmanje slična crnogorca opet imaju mnogo više sličnosti no srbin i crnogorac.

Bernini
Gost
Bernini

Hogare,drugi primjer! Njemac iz Tirola i Njemac iz Šlezvig-Holštajna govore njemačkim,ali se vrlo teško razumiju.

Marjan
Gost
Marjan

Hogare svi su podjednako slicni jer su svi istog roda… svakako da ce geografski blizi ljudi imati manje razlike nego oni dalji kao i svuda u svijetu. Da nam je to kriterijum za drzave zivjeli bi u svijetu gradova drzava.

Gibanica
Gost
Gibanica

Neka se građani zapitaju , je li im ovo “hvala” za poplave u Srbiji ? Je li im ovo “hvala” poštovanje država regiona ??? Oni misle da je Crna Gora MALA , da Crna Gora ima stanovnika kao Beogradska opština “Novi Beograd ??? Ako imate i mrvice svoga JA , ako imate i mrvice čojskoga u sebi , niste Vi… Više »

Bernini
Gost
Bernini

“….O najmanji od naroda! Tvrda stijeno tvrđeg kraja!
Prijestolje od slobode, ti velika Crna Goro!…. ” Ovako je najveći pjesnik Viktorijanske Engleske,Tenison,pisao o CG. Neka nas sad uče ajatolah i agentura ko smo i što smo. Nije Milo 10 vjekova crnogorske državnosti.

Atos
Gost
Atos

Svakoga ćete citirati sem Njegoša.
A i njega ako se i usufite dobro birate koji ćete stih, da se ne promakne “Srpstvo” , koje na svakoj stranici po deset puta pomene

Bernini
Gost
Bernini

Imaš neđe dolje poslednje riječi Njegoševe, na samrti. Pominje Crnogorski a ne Srpski narod. Pripadnost vjeri i njeno tumačenje Vas brka malo,čini mi se.

Bernini
Gost
Bernini

Ponoviću,pošto mi ne objavljuju komentar. Pročitaj poslednje riječi Njegoševe i kome su posvećene. Crnogorskom a ne Srpskom narodu. Pročitaj šta u sprovodnom pismu (pasošu) Njegoševom piše! Narodnost- crnogorska.

Marina
Gost
Marina

Treba svi da procitaju pjesmu Sv.Petra Cetinjskog “ Crnogirci,O Crnogorci”!
Ja sam jedan dio pjesme pisala u nekom drugom komentaru.
Samo procitajte pa cete vidjeti kako zaklinje Crnogorce da ne se okupe oko “svoga sunca” a ne tudjega…

Marina
Gost
Marina

da se okupe oko svoga sunca,da ne sluze tudjinima….

LJUBAV 🇲🇪
Gost
LJUBAV 🇲🇪

…..austrijski pukovnik posle bitke na Mojkovcu- ” Hrabrost crnogorskog vojnika nema premca u istoriji ratovanja”.
General Hecendorf’- “Borili smo se protiv junaka iz bajke”.
Da..da..ginula je crnogorska najljepsa mladost za ” bracu” a”braca ” se vratise pa pobise , popalise , unistise i ponistise.

Marina
Gost
Marina

I posle mi neko kaze da mi je dusmanin brat.

Tgd
Gost
Tgd

Srbi će reć da je o njima pisao a ne o Crnoj Gori

LJUBAV 🇲🇪
Gost
LJUBAV 🇲🇪

Nista novo, laz je sinonim svakog srbina.

Mestar
Gost
Mestar

Najmanje sto mozemo uraditi je da prijavimo Faceboook-u ovu sramnu grupu zbog govora mrznje.

Propeler Zviz
Gost
Propeler Zviz

Već prijavljeno 🙂

Marina
Gost
Marina

Propeler..
Iako je steta vec napravljena,bravo za brzu reakciju!
Tako treba!
Nema sad spavanja(figurativno naravno).
Moramo svi da budemo budni i promptno da reagujemo .

Jelena
Gost
Jelena

Oni se mogu pisati marsovcima. Moja familija i ja i mnostvo prijatelja smo Crnogorci i ne moze nam, ama bas niko, oduzeti Crnu Goru nikad vise. Lupetaju po drustvenim mrezama i u javnim nastupima kao buduci vlastodrsci, a sami priznaju da nece moci da isplate plate i penzije od novembra. Bice ovom nesrecnom narodu svejedno ko je i sta je… Više »

Marina
Gost
Marina

Da znas i lici malo na Mariju Tereziju!

???????
Gost
???????

Samo se dobro nezainteresovani mogu cuditi. Zar na ovome ne rade i SPC i srpske partije u CG i drava srbija vec godinama vrlo uspijesno i ne krijuci se. Jedino ko to nije znao i nista nije cinio da sprijeci je sad bivsa vlada

CGuSrcu
Gost
CGuSrcu

Il si Crnogorac il’ si SRBIJANAC

LJUBAV 🇲🇪
Gost
LJUBAV 🇲🇪

Nema te kampanje ni politicke partije koja moze uticati na promjenu nacionalnog identiteta.
To rade kukavice, interezdzije, oni bez dostojanstva, labilne osobe…
A kada bi me neka sila primorala da to uradim i ponistim sve navedeno, poslednja nacija kojom bi se nazvala – srpska.

Marina
Gost
Marina

Ljubav
Ti kao da si mi sestra bliznakinja!
Potpuno isto razmisljam.

LJUBAV 🇲🇪
Gost
LJUBAV 🇲🇪

😍😃😃❤❤🇲🇪🇲🇪👍👍👍👏👏👏

H2O
Gost
H2O

Ovo je vrijedjanke i ponizavanje svih Crnogoraca. Postojala je Crna Gora i prije Mila. A vi Srbi umijete samo na silu i agresiju, e pa mi Crnogorci se ne bojimo vas takvih, do jice, turskih podanika, pi!

Globovanje
Gost
Globovanje

Pišite se i pišite šta oćete … nećete što ste naumili to znam , pa je ovo sve smiješno !! Biće vas stid i sram kroz godinu -dvije dana ! Crna Gora će imati čvršće uporište nego ikad , kad je njen identitet i multikulturalnost u pitanju , a sve ovo što ste uradili i radite , sudiće vam građani… Više »

Hogar
Gost
Hogar

*Posrbljavanje Crne Gore Još od početka 20. vijeka velikosrbi su pisali raznorazne monografije o crnogorskim temama (država, kultura, narod; ponajviše o crnogorskim nahijama, plemenima, selima, bratstvima), pri čemu su se služili izmišljotinama neslućenih razmjera, sve radi negiranja crnogorstva i prikazivanja istih srpskim. Porijeklo crnogorskih bratstava izvodili su od poznatih srpskih ličnosti, pri čemu krivotvoritelji nisu prezali ni od izmišljanja osoba… Više »

Bernini
Gost
Bernini

Plemenska organizacija i bratsva su bila svojstvena samo Crnoj Gorin i to je ključna međa koja je odvaja o srpske svijesti nanetnute u eri romantizma XIX vijeka i “Načertanija”!

Marina
Gost
Marina

Kakav odvratan soj !

Hogar
Gost
Hogar

Srbizacija ili posrbljavanje označava kulturnu i nacionalnu asimilaciju nesrpskog stanovništva u srpsku naciju. Sastoji se u, primjera radi, preuzimanju srpskih imena, srpskog jezika i srpske pravoslavne vjeroispovjesti. Pojmovi srbiti i srbljenje prvi put spominju se u srpskom rječniku Vuka Karadžića iz 1818. godine, u značenju prihvatanja srpstva, postajanja Srbinom Poznate dobrovoljno posrbljene ličnosti Petar Ičko (oko 1775.-1808.), srpski i osmanski diplomat bugarskog ili cincarskog porijekla. Jovan Sterija Popović (1806.-1856.), srpski književnik aromunskog (cincarskog) porijekla. Branislav Nušić (rođen kao Alkibijad Nuša; aromunski: Alchiviadi al… Više »

Bernini
Gost
Bernini

Odličan komentar!

Marina
Gost
Marina

Hogare
Zadovoljstvo je citati tvoje komentare.
Crnogorac za ponos.
Svaka cast!

Marjan
Gost
Marjan

ma nije on nista no sovinista, ko i svi vi.

Patriota
Gost
Patriota

Ili ste crnogorci ili cetnici 😉

Hydra
Gost
Hydra

Nikada u svojoj istoriji Crnogorci nisu pravili masakre nad civilima,bio je princip časnog ratovanja a Srbi kao što znamo đe god su stigli pravili su masakre,dakle to dvoje ne može biti isto.

Marina
Gost
Marina

Crnogorska najprepoznatljivija osobina je casnost.
Eto najcvrsceg dokaza da nemamo nista sa Srbima.

LJUBAV 🇲🇪
Gost
LJUBAV 🇲🇪

Marina …..a fizionomija …pa pitanje zasto srbi imaju kompleks od toga sto srpkinje vole CRNOGORCE 😎😎😎

expert123
Gost
expert123

Ovo je otvorena asimilacija i posrbljavanje Crnogoraca . Ovo je i hegemonisticka politika Srbije u Crnoj Gori i regionu, i ovo se ne krije. Inace pogresno je govoriti da su Srbi i Crnogorci jedan narod. Isto bi bilo kada bi rekli da su Srbi i Hrvati jedan narod samo zato sto su Sloveni . Kao kad bi se reklo da… Više »

Marina
Gost
Marina

Bravo!

Mark
Gost
Mark

Milo ne prihvataj Krivolapica, raspisuj nove izbore, ubjedljivo ćeš dobit!

Niksic 1985
Gost
Niksic 1985

Rodjen u Crnu Goru!
Odrastao u Crnu Goru!
Zivim u Crnu Goru!
Dok budem disao zivjecu u Crnu Goru!
Umrijecu kao Crnogorac…
Svoj na svome…
A vi srbi uvjek ce te biti u tudjini jer je Crna Gora za vas tudjina..
Emigranti srpski!
Neka je vjecna 🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

DOLINA BOGOVA
Gost
DOLINA BOGOVA

Tako je, otvorili smo im vrata i prihvatili kad ni rodjena zemlja nije s ovako nam vracaju.

Ivan
Gost
Ivan

Na wikipediji je 1945 bilo 1.5% srba. Sad kada pitas sve im djedovi bili srbi.hahaha.svi se pisali kao srbi.haha. pa dal je ovo realno ljudi. Nije crna gora samo zadnje 100 godina. Dukljanska drzava Zeta pa Crna Gora. Ovo ljudi citaju onu srpsku istoriju u kojoj su svi srbi. I hrvati i albanci i muslimani i katolici. Po njima su… Više »

Marjan
Gost
Marjan

Rimokatolicka Duklja ima veze sa Crnim Gorom kao Vinca sa Srbijom.

Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

A u Nikšiću što su ti Hercegovci? Isto Crnogorci, i prije pripajanja Crnoj Gori? Samo pitam.

MNE ❤🇲🇪💚
Gost
MNE ❤🇲🇪💚

Moja vjeroispovjest je islamska, ali ja ne priznajem da su se moji stari “poturčili” jer je nacija (za mene) nepromjenjiva kategorija. Crnogorstvo je moja kičma, stub mog dostojanstva i osnovna supstanca moje samosvjesnosti. Ako ostanem poslednji Crnogorac na ovoj planeti i tada ću ponosno ustati i reći da sam Crnogorac. Ako neko pristaje da bude “posrbljen” neka

Gibanica
Gost
Gibanica

Svaka čast !!
BRAVO ✅

Suzana
Gost
Suzana

Bravo, brate!

Bernini
Gost
Bernini

Svaka čast na komentaru. Nećeš ostati sam,ima nas mnogo koji volimo svoju CG do zadnjega daha. “Brat je mio koje god vjete bio!”

Bd Bd
Gost
Bd Bd

E ti si pravi novocrnogorac! Bravo vam ga takvima 😂😂😂

MNE ❤🇲🇪💚
Gost
MNE ❤🇲🇪💚

Ti me zovi kako hoćeš. To je eho iz pećine, samo odjek praznine i šupalj glas bez smisla.

xxxxx
Gost
xxxxx

Alal ti vjera!

Edw
Gost
Edw

A pošto ja dolazim iz kraja Crne Gore koji je bio dio Bosne, i ateista sam, moj identitet je Crnogorac-Bošnjak. Ali u skraćenoj verziji Crnogorac.

LJUBAV 🇲🇪
Gost
LJUBAV 🇲🇪

Takve ljude postujem!
Svaka cast !
Takvim ljudima kazem da imaju pravo na CG kao i ja.
POZDRAV

Ragnar
Gost
Ragnar

Brate moj, ko uopste sumnja u vas! Najbolji gradjani Crne Gore, kamo srece da vas je vise!

Hogar
Gost
Hogar

Svaka čast.

MNE ❤🇲🇪💚
Gost
MNE ❤🇲🇪💚

Drage sestre, draga braćo, srećan sam što nas ima! Hvala puno!

Marina
Gost
Marina

I mi sto imamo takve kao sto si ti!
Hvala tebi!

Marina
Gost
Marina

MNE
Veeeliko postovanje prema tebi !
Tako se voli svoja zemlja!
Iskreno i do kraja.
Pokazala su nasa braca Crnogorci , islamske vjere koliko su odani i privrzeni svojoj CG i u danima borbe protiv korone i proslava crnogorske drzavnosti i u mnogim drugim prilikama.
Imate moje divljenje!

LJUBAV 🇲🇪
Gost
LJUBAV 🇲🇪

Ako ti srce zaigra i suze poteku kad cujes nasu predivnu himnu, ako ” porastes” kad vidis nase prelijepe predjele , more to je to.
Ako bezosjecajno na komadu papira napises crnogorac- ti to nijesi.

Bd Bd
Gost
Bd Bd

Njegos je sve lijepo objasnio. A i Kralj Nikola. I Marko Miljanov. Crnogorci su dio srpskog naroda. Nema dalje.

Marko BDdelmore
Gost
Marko BDdelmore

Crnogorci su crnogorci,nemogu bit i jedno i drugo,eto 500 godina su crnogorci

Mila
Gost
Mila

Crnogorci nikad nijesu bili, niti će biti srbi. Jedina zajednička crta je PRAVOSLAVLJE. Ništa drugo, ni slično, nemamo. Valjda ne mislite da su i ostali pravoslavci srbi….

CGuSrcu
Gost
CGuSrcu

Misle. Jedino Rusi nijesu Srbi, a bogami nije ni njima sigurno 😂

Marina
Gost
Marina

Dobar si :))

Cgcg
Gost
Cgcg

Crna Gora postoji 800 god prije Njegosa. A i on nije Srbin nego Crnogorac. O veseloj srbadiji i Nemanjićima je fino napisao

eko
Gost
eko

Istorija Crne Gore ne počinje sa pomenutim.Malo se edukuj ,pa pročitaj ko su Vojisavljevići,Balšići,Crnojevići.

CNR
Gost
CNR

Nema dalje tebi slobodno, to je mentalno ogranicenje. Imas li jos koga da navedes? Ne naravno, jer si naveo dvije kljucne licnosti u izmisljanju srpske nacije u CG u 19. i 20. v. iz politickih razloga, jer je trebalo neko da zasjedne na prijesto vece drzave. Cik nadji jedan nefalsifikovani dokument koji uopste pominje postojanje Srba u CG… Ne mozes… Više »

Bernini
Gost
Bernini

“O, veliki Samostvoritelju, pomozi jadnome, no junackome crnogorskom narodu, odrzi ga u slozi i viteskom postenju.” Njegoševe riječi na samrti.

Bodin
Gost
Bodin

Nikad se Njegos nije iznjasavao kao srbin, niti je bio srbin
a to sto vi srbi uzimate tudje za svoje, sramota, za vas bruka je casna rijec

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

petrovici nisu bili crnogorci radjani su tu i ucili se crnogorstvu koliko je to bilo moguce a o kucima koji se na 4 pasa spajaju sa malisorima da ne pricamo…znas li da je arkanov nije raznatovic da mu je predak u vrijeme kralja nikole promijenio prezime zabela u raznatovic da nisu rodjaci da ih u rijecku nahiju zovu zabelici

Botun
Gost
Botun

Vjecna crnogorci su sekulini fasisti. U etnicko-identitetskom smislu. U nacionalnom Srbi.

Bd Bd
Gost
Bd Bd

Meni je i Gorski Vijenac dovoljan. Ne mozemo ga prepraviti ni falsifikovati, niti spaliti. Srbi smo uvijek bili i bicemo. Zastava Kraljevine CG, do 1918 bijase srpska trobojka. Lazem li? Do 1918 himna bijase Onamo namo. Srpskija je i od Boze pravde. Lazem li? Pismo cirilica, jezik Srpski. Lazem li!? Hajde ljudi, to su cinjenice. I Hrvati znaju da su… Više »

LJUBAV 🇲🇪
Gost
LJUBAV 🇲🇪

Pogresne knjige si citao ako si citao, a ako si citao pogresno si razumio.
Neukog ili srpskog nacionalistu si profesora istorije imao.
Jesu li te roditelji imali cemu nauciti – to je pitanje.

LJUBAV 🇲🇪
Gost
LJUBAV 🇲🇪

Jos nesto BdBd..uzmimo primjer Hrvatske koja je satavljena iz Dalmacije, Slavonije, Istre, Medjimurja …veoma su razliciti po svemu , niko nikoga ne ponistava, omalovazava , disu jednim duhom za HR.

Marina
Gost
Marina

Koja ti je namjera sa ubjedjivanjem da su Crnogorci Srbi.Hoces li da ubijedis nekoga da se predomisli (sto je utopija.sto ste pokupili,pokupili ste) ili hoces da opravdas sebe sto si izdajnik?

LJUBAV 🇲🇪
Gost
LJUBAV 🇲🇪

Procitaj sta Njegos kaze na samrti,
-nije srpskog vec slovenskog naroda , isto kao sto uporno kao papagaji ponavljate ” “srpska sparta” nije nego slovenska spata tako nas je jos u 19v nazvao ruski pisac Evgenij Markov -nadji knjigu i procitaj.
Citajuci komentare ovih srba stekla sam utisak da su neobrazovani , prosti…

Seka
Gost
Seka

Odmah treba da uslijedi akcija prema FB da se zabrane ovakve objave koje civilizovani svijet ne poznaje.

Mark
Gost
Mark

Svi na fb da se prijavi grupa!!!!!

Zoran
Gost
Zoran

Crnogorci svih vjera ne dozvolimo da nas posebne. I ja kao agnostik Crnogorac ne dozvolimo da postanemo manjina u sopstvenoj zemlji. Crnogorac je mio ma koje vjere bio.

Bd Bd
Gost
Bd Bd

Ti nemas veze sa starim Crnogorcima.

Marina
Gost
Marina

Zorane Ljudi pa morate znati razliku izmedju manjine i etnicke grupe. Manjine su nacije koje zive u necijoj zemlji ALI IMAJU SVOJU MATICNU ZEMLJU. Manjine su i Bosnjaci koji zive u CG jer imaju Bosnu i Hrvati i Albanci… Svi oni imaju svoje maticne drzave. Mi Crnogorci,ako bi nas na popisu bilo manje od Srba,bili bi u svojoj zemlji ETNICKA… Više »

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Naravno, svak za svoje vodi kampanju. Nista sporno.

Seka
Gost
Seka

Crnogorska sam od rođenja, i niko me nikad neće drugačije pisati… tim imenom se ponosim….

Bd Bd
Gost
Bd Bd

I Njegos je bio. Srbin.

Ass
Gost
Ass

Kaze ja sam crnogorac ali sam srbin. Isto ko da kazes ja sam katolik ali sam pravoslavac 🤣. Ja sam hrvat ali sam bosanac nidje veze

S'ćoška
Gost
S'ćoška

Ali možeš biti i Bjelopavlićanin i Crnogorac valjda. U ostalom čitaj Njegoša

Marina
Gost
Marina

Kakav Bjelopavlicanin ???!!!
:)))))
Valjda Bjelopavlic ?
Bjelopavlici su pleme,nijesu nacija.
Dakle,mozes biti Crnogorac-Bjelopavlic ali se ne mozes tako pisati.

Владимир
Gost
Владимир

Ево насмејани човече да ти објасним: Моји су пореклом из Кордуна. Значи ја сам Србин из Кордуна, Србин и Кордунаш.
Моја ујчевина су Срби из Црне горе! Срби и Црногорци.
Видиш, није тешко да се схвати веза!
Наравно, ти можеш бити шта год желиш и то је сасвим у реду.

Tgd
Gost
Tgd

Da ja tebi objasnim,Kordun je dio države Hrvatske.Crna Gora je država,nije ničiji dio,samostalna je!!!
Šta lupaš i pišeš gluposti?

Ass
Gost
Ass

Ja sam niksicanin, Crnogorac. Ne postavlja se odje pitanje iz kojeg si kvarta ili sela ili oblasti. Mada vas je ovo risto naucio da su crnogorci izrodi. Vi se najbolje ponasate tamo dje vam je najkomotnije npr u srcu Srbije

Nekate
Gost
Nekate

Pa kako onda Bosnjaci kazu da su i Bosnjaci i Muslimani, pa ih niko ne proziva zato.

Gavran
Gost
Gavran

To nema veze sa poređenjem.

fijuuuuu
Gost
fijuuuuu

po vjeroispovjesti si katolik ili pravoslavac,po narodnosti sam srbin,po drzavnosti crnogorac!!!
sta tu nije jasno?

Marina
Gost
Marina

Tebi nije jasno.
Ti si Srbin iz Crne Gore.
Ti si Srbin koji zivi u Crnoj Gori.
To sto zivis u Crnoj Gori ne znaci da si Crnogorac.
Kad si cuo da Crnogorci koji zive u Srbiji kazu da su Crnogorci Srbi?
Samo su Crnogorci koji ziiiive u Srbiji.

Cista istina
Gost
Cista istina

Odma otvoriti kontra FB grupu !!
Ili ste Crnogorac ili četnik !!

Gater
Gost
Gater

Proslo vrijeme kad ste mogli praviti podjele i na podjelama vladati. Oslobodila se CG, a vi u šumi gledajte ko je ko.

Bernini
Gost
Bernini

Vi na grani mnogo duže gledate i dijelite po CG.

Marina
Gost
Marina

Gater
: )))))))))))))))
Ovaj je pao s Marsa !
Ali je 100% – ni Srbin.
Oni doveli narod do kljucanja izazivajuci mrznju i podjele,ali (Srbin je to) nijesu oni “losi momci” nego mi.Mi pravimo podjele ako nijeste znali.
Pa sto da ti kazem.Ako ti je dosla sloboda onda uzivaj u njoj.

Hogar
Gost
Hogar

Srpska laž ruši sve istine.

Bd Bd
Gost
Bd Bd

Njegos je govorio istinu. Citaj.

Jimmy Le Santo
Gost
Jimmy Le Santo

Kakvi ljudi takva vlast sto ste glasali to ste i dobili sada trenutno idete jedan korak naprijed dva nazad.

Saša
Gost
Saša

U vreme Berlinskog kongresa 1878 godine, crnogoraca je bilo oko 150.000. Nije tesko zaključiti da ih je nekih 400 godina ranije bilo 20ak hiljada. Ako neko želi da kaže da je to poseban narod, a ne Srbi koji su se povukli u planine posle raspada srpskog carstva, mislim da je ili glup ili zlonameran. Crnogorci su poreklom Srbi ali su… Više »

Oljahttps://m.c
Gost
Oljahttps://m.c

Da sam Srbijanka bilo bi me stid od ponasanja srpskih politicara

Grujo
Gost
Grujo

Ali CG je postojala prije srpske drzave? Ne pod tim imenom ali je to isti narod , ista teritorija. Nisu je pravili marsovci??? Kao sto se ni Srbija nije zvala odmah Srbija. O kakvom nastanku CG nakon raspada srpskog carstva pricas??? 🙂

Smog
Gost
Smog

Ne znam sto mrze Mila?! Kad je dosao na vlast bilo je 5% Srba u CG a sad je 29%. Treba da ga ljube u prkno od ujutro do uvece. Ovi SLOBODNI urlaju od 30god neprestano a bili zajedno barem 15god. Ludilo klasicno

Bernini
Gost
Bernini

Pa svi Srbi se povukli u crnogorske planine poslije Dušana? A ko ti se borio na Marici i Kosovu? Vlasi? Pojam nacije i njenog nastanka su španska sela za tebe!

CNR
Gost
CNR

Ovdje se jasno vidi ko je glup. “Srbi koji su se povukli u planine posle raspada carstva…” Nidje veze. A Dukljani? Je li ovaj prostor bio prazan i pust 500 godina od dolaska prvih Slovena do raspada nekakvog 30-godisnjeg “carstva”? Jos ironicnije, Dukljani niti iko sa prostora CG nije ucestvovao u tim borbama, o cemu svjedoci Istorija o Cernoj Gori… Više »

aca palikuca
Gost
aca palikuca

Komisija kako je u parlamentu nepostojecem narodu 1897 zakonom zabranjen ulaz u Srbiju a isti narod no kako je moguce da ti isti narodi nemaju a ma bas nista zajednicko volio bi da nako navede ako zna

Terminator
Gost
Terminator

Ocigledno ne poznajes kako je populacija rasla i opadala prije industrijalizacije. Po tvojoj logici prije 2000 godina ovamo nije zivio prakticno niko 😂😂
Tako da ti ta prica da smo odbjeglo pleme iz Srbije ne pije vodu. Na svome smo vjekovima i to je cinjenica

vesko nk
Gost
vesko nk

Saša osim srba ima i nekih drugih naroda i sad i prije.Srbi se povukli u planine a kako Saša.Kako da se paor privikne na stočarstvo.Kao da se ti recimo odlučiš da se preseliš u pustinju.Krepao bi drugi dan moj nepametni Saša.Drugi uslovi drugi život drugi običaji.Nevjerovatna razlika i nepremostiva za svakog sa strane.To je bajka ili laž koja se vjekovima… Više »

Bernini
Gost
Bernini

E neće proći srpski šovinizam!!

Onako samo
Gost
Onako samo

Sve da sam Srbin sramaota bi me bilo da kazem da jesam. Necu pominjati zbog čega, dug je spisak. Volio bi da mi neko kaže sto je to pozitivno kod Srba da bi neko u CG htio da se piše tako?

Saša
Gost
Saša

Tesla, Milanković, Pupin, Andrić, Njegoš, Marko Miljanov, Mokranjac, Kašanin, Ruđer Bošković, Selimović…mah mogu do sutra.

Cetinjanin
Gost
Cetinjanin

Crnogorci, ooo Crnogorci, srpsko zlo uzima maha u Crnoj Gori, zato budite spremni da branite svoj indetitet, nacionalnost, nezavisnost, crkvu, državu – Crnu Goru! Počela je “okupacija” Crne Gore – počev od raznog vandalizma – uništavanje dobara Crne Gore, paljenje zastave(a), nepoštovanje, ignorisanje, ne odobravanje i ne intoniranje himne Crne Gore, raznih ponižavajućih naslova prema “Crnogorcima” i zastrašivanjem naroda! I… Više »

CG CG CG
Gost
CG CG CG

Ne mlataraj.

Miki
Gost
Miki

Broj Srba u CG ce sigurno porasti sa 28% na nekih 35% i to je plafon. Mislim da vise od toga ne mogu

CNR
Gost
CNR

Ja se nadam da nece vise, i to je previse imajuci u vidu da su to mahom sve zavedeni i neznaveni Crnogorci, nas rod, kojima je neko (SPC) pomutio um. Tuga. Ali bojim se da kad se ta “crkva” razmase da ce po nas biti mnogo, mnogo gore. Premalo paznje je bivsa vlast posvecivala obrazovanju i ucenju ovog naroda o… Više »

Ragnar
Gost
Ragnar

Da nije izbjeglih lica sa prostora bivse Jugoslavije sa drzavljanstvom, sanjali bi oni te brojke! U Boki ih ima bar 15 %!

Bazinga
Gost
Bazinga

Ja sam prvenstveno Crnogorac. A možda sam got, rimljanin, vlah, pa tek onda južni sloveni (crveni hrvat,srb)…, ko će ga znat? Ali jedno sam siguran da nije bilo jabuke i grijeha ne bi bilo ni svih nas. Ako smo svi od Adama i Eve, nagradno pitanje je ko smo mi? “Smrt fašizmu a sloboda narodu!!!”

The Stig 🇲🇪
Gost
The Stig 🇲🇪

Ovi opljackali drzavu, narod centa nema a Vi se zanimate ko je koje nacionalnosti. Pleme moje snom mrtvijem spava

Musliman ☪️
Gost
Musliman ☪️

Zabise vam braca noz u ledja 😂

Markoza
Gost
Markoza

Ovo su gluposti i sto narodu sve ne pada na pamet. Kakvi milogorci. Nije Milo CG. Ja sam crnogorac i nikad za nikad se necu odreci taga.

Poruka
Gost
Poruka

150 godina imamo stariju drzavu, nece da vidi samo ko bjezi od korijena 😉

Emina
Gost
Emina

Pisite sto god , ko bude isao van , ako bude takvih cariniku ce dat pasos i biti Crnogorac – a kuci moze bit po volji !!

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Nas Srba na popisu 2021 godine teško da može biti više od 40 posto,ali je realno da nas bude oko 35 posto od ukupnog stanovništva i da nas bude preko 50 posto ukupnog stanovništva koji ćemo se izjasnti da nam je srpski jezik maternji jezik.U sledećim popisima vjerovatno je da će nas biti više jer svi oni koji se izjasne… Više »

Bernini
Gost
Bernini

Pravi plan asimilacije i posrbljavanja. “Snila baba što bi rada bila!!”

Kralj Nikola
Gost
Kralj Nikola

Crnogorac koji nije Srbin nikad u istoriji nije postojao pa neće ni sad

ICXC
Gost
ICXC

Nikad osim svih 1000 godina postojanja Crne Gore, izuzev perioda kad su Njegos i Nikola iz politckih i licnih razloga izmislili Srbe u CG. Eto ima jos neznavenih da se na to navuku. Zali boze naseg obrazovanja.

Tako
Gost
Tako

Ako si i Crnogorac i Srbin istovremeno ti si dvolična osoba.

Za casnu CG
Gost
Za casnu CG

Srbi ne postoje to je geografski pojam i dio velike Crne Gore 😉🇲🇪🇲🇪

ProMontenegro
Gost
ProMontenegro

zasto se ovo dozvoljava? ima li iko ovo da sankcionise? 21. vijek je…. sramota obraz ljudi ne znaju sta je…. pih…. muka mi je od ovih ljudi… pih
CRNOGORAC sam bio, bicu i ostacu… a vi, sto nas nazivate svakako, ne priznajete… prije cete vi nestat no mi

Vin
Gost
Vin

Ja sam Crnogorac,ali se bojim da ne padnemo na ispitu kao i za izbore!

Došao Risto po
Gost
Došao Risto po

cu’ mene đavo, došao Risto

Cuca
Gost
Cuca

prijavite grupu

Niksicanin
Gost
Niksicanin

Prijavljena grupa, sto se mene tice za govor mržnje

Dragor
Gost
Dragor

Domicilno svi smo mi Crnogorci.Medjutim ako uzmemo u obzir elemente nacionalne paradigme jednog naroda a to su jezik,vjera,svijest o porijeklu ja sam Srbin.I dalje koristim Vukovu reformu srpskog jezika,osnivac moje crkve je Sveti Sava,svijest o mom porijeklu je takva da znam ko sam,sta sam I odakle sam.Izjasniti se kao Crnogorac danas znaci biti antiSrbin.Ja to ne zelim.Zelim da imam sva… Više »

LJUBAV 🇲🇪
Gost
LJUBAV 🇲🇪

Dragor- u redu – tvoje pravo- postujem.
Samo te molim odgovori na ove podatke :
Prvi popis na kojem se nacionalno izjasnjavalo 1948g.- crnogorci-342.009
srbi- 6.707.Kolika je vjerovatnoca da je tvoj djed ili pradjed u ovom broju srba.
Samo nemoj – floskule…lazni podatci i td jer ces ove podatke naci svugdje pocev od knjiga do intr.

CNR
Gost
CNR

“Dukljanske lazi..” druze, to je i tvoja istorija. Nasijedas na propagandu i laznu istoriju izmisljenu u 19. vijeku da bi Srbija dobila izlaz na more sa jedne, a Petrovici (Njegos i Nikola) prijesto da sjednu na njemu. Zar ozbiljno mislis da je Duklja 500 godina bila prazna a cijeli Balkan naseljen Slovenima, a onda odjednom dolaze neki Srbi sa Kosova… Više »

Bernini
Gost
Bernini

Kod Vas koji se smatrate Srbima iz CG je problem što Vam istorija počinje sa Nemanjićima i autokefalnošću njihove Crkve (koja je najblaže sporna),a nijeste svijesni da je CG i od toga starija.

Bernini
Gost
Bernini

Ne počinje istorija CG sa okupacijom i osvajanjem Duklje od Stevana Nemanje.

CG vazda
Gost
CG vazda

Niđe u svijet nacionalnost ne određuje crkva sem kod Srba. Državnost je bitna za tu svrhu. Zato su nam ukinuli državu 1918 da izgubimo nacionalnu svijest. To se vratilo sa jugoslovenskom konfederacijom đe je CG bila jedna od država u njoj. Sad pod naletom srpskog nacionalizma i SPC na to se najviše udara da se podjarme Crnogorci.

Idea
Gost
Idea

Da bi bio validan popis treba uvesti odredbu da imate neki dokumenat da pripadate toj naciji,pa biste onda videli pravo stanje,a ovako imate izbeglice kojima je dps dao sve,pa ce popis biti potpuno nerealan.

Kolašinac
Gost
Kolašinac

Nikada mi kao društvo nećemo sazrijeti. Žao mi je sto ovo zborim, ali mislim da smo mi zaista jedan primitivan i zaostao narod, pri tom mislim na srbe i crnogorce! Pa dokle više da se prebrojavaju krvna zrnca. Sta me briga kakavi će brojevi biti na popisu. Kroz istoriju su ti brojevi varirali, pa ostasmo zivi, nekako!! Ozivljavaju se neki… Više »

Kriza
Gost
Kriza

Nema tu ko je ko ,svi smo CRNOGORCI.Živimo u CRNOJ GORI ,Građani smo Crne Gore.A ro da li se neko osjeca kao Srbin,Albanac,Bošnjak,Hrvat ili neka druga naciinalnostt nije bitno.I batalite više to nacionalno podvajanje.Urazumite se građani ste Grne GORE.

Kolašinac
Gost
Kolašinac

U redu je. Svi smo crnogorci. Ništa sporno. Ali, da li naši političari razmisljaju i da li ima iko da ih pita sta će biti sa ovim narodom za 20 godina? Kakva je nasa ekonomska politika u narednom periodu? Naša plitička scena je opterećena događaima od prije 150 -200 godina. Pa ima li to igdje u svijetu? Evo već u… Više »

Niksic
Gost
Niksic

Drage Komite,moramo svi izaci na ulice sirom Crne Gore da branimo nasu jedinu Crnu Goru od posrbice,nema cekanja,oce da nestanu Crnigorci u Crna Gora,samo hrabro za Crnu Goru

Djuka
Gost
Djuka

Koga ćete da napadate, učesnike u saobraćaju, prolaznike, gradsku čistoću ili nedajbože miliciju?

Владимир
Gost
Владимир

Ово што си управо урадио је позив на рушење власти.
Надам се да ће полиција успети да те идентификује и да ћеш схватити да се власт мења на изборима.

Djetic
Gost
Djetic

Vladimire to na sta on poziva je isto kao ono sto su radili litijasi i ova nova vlast, znaci ako njega policija procesuira i uhapsi morali bi jos pola nove vlasti i solidan broj glasaca df-a i kompanije.

Kokot
Gost
Kokot

Crnogorac Srpskog porijekla.

POJK
Gost
POJK

“Dule” “Srbo” i ostala crnogorska bratijo, ja sam Crnogorac. A ti Crnogorci koji su se bojali pa će na sledećem popisu biti Srbi nikad i nisu bili Crnogorci, jer se pravi Crnogorci ne boje. Ne znam kakva je pomama ovih Milogoraca te kukaju ovoliko. Crne Gore će biti dok je pravih Crnogoraca. Isto kako je Tito slao Staljinu teglu ljutih… Više »

Cgcg
Gost
Cgcg

Zato što svu pompu i probleme stvaraju velikosrbi svetosavci i niko drugi. Ko šta pominje osim njih

Cgcg
Gost
Cgcg

Ima li bolesti kraja?

Baraka
Gost
Baraka

Srbija je najveci neprijatelj Crne Gore i Crnogiraca,.

Bd Bd
Gost
Bd Bd

Cega?

Sloboda
Gost
Sloboda

Najgore je to cekanje. A!
30 godina terora je puno. Oce li ove teren prepoznati.
Nije lako cekati odgovor demokratije. Ali svi su znali sta rade. Zlo radjenje, gotovo sudjenje, sto bi rekla ona narodna polovica.

neko
Gost
neko

… uglavnom prijavio grupu

Svasta
Gost
Svasta

Ja sam crnogorac dukljanskog porojekla ili pak zetskog a mozda mi je i neki juzni sloven predak (najvjerovatnije). E sadi mi bas i nije jasno sto zaglavismo bas na to da smo srbi kad je i prije srba odje zivio neko hiljadama godina. Kazu coce svi govorimo isti jezik. Pa nisu ni Amerikanci Englezi ako govore engleski. A tek Svajcarci…

Окле
Gost
Окле

Па што су ти ови исти но Срби 😂😂😂. Ето ти море доказа, па и да не вјерујеш у оно што су писали Ромеји ваљда знаш да су Дукљани говорили српским језиком и српска имена имали.

CNR
Gost
CNR

Na cemu si druze, srpski jezik nije postojao u vrijeme Dukljana jadan ne bio, slovenskim jezikom smo tada svi govorili… Toliko o vasoj “istoriji”

Bernini
Gost
Bernini

Pa ako se pozivaš na Vizantiju,Konstantin Porfirogenit vrlo jasno razlikuje Rašane(Srbe) i Dukljane. A tu je osim vjerske razlike i kurturološka razlika.

Podgorica
Gost
Podgorica

Pitaj Njegoša

Punomoc
Gost
Punomoc

@ Svasta Vise od pola Duklje te necesove je danas vlasnistvo Srbije a to da Je Zeta prva Srpska drzava zna cio svijet osim ovih domacih imbicila WIKIPEDIA CROWN LAND ZETA ovo pisu istoricari s Cembridge univerziteta i Michigen na osnov arhiva Beca i Carigrada a ne Serbijanci

Bernini
Gost
Bernini

Dukljanska država je na vrhuncu moći vladala i Raškom,kao što će Raška kasnije,zarazliku od Duklje,osvojiti državu Vojislavljevića i svu porušiti. Duklja nema veze sa Raškom niti u jednom drugom smislu.

Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

Amerikanci ne govorw slučajno engleski, Ameriku su i naselili najprije Englezi, znači isti narod, pa krenuli i ostali. Bili su engleska kolonija. Takođe u Australiji. Usput izvršivši najveće etničko čišćenje u istoriji, čega se ne sjećaju nego su taj termin “izmislili” devedesetih godina. U Švajcarskoj su isto Njemci, Francuzi i Italijani, samo što su srećni i zadovoljni da im se… Više »

Cimas
Gost
Cimas

Ko normaln misli da nije Srbin a crnogorsnjak?

Anonimous
Gost
Anonimous

Ako si Srbin nijesi Crnogorac. Simple as that.

Pozz
Gost
Pozz

Ja sam CRNOGORKA….i ako nijesam po nacionalnosti ni srpkinja ni crnogorka!
Gdje se zagubiše državljanstva svih koji su eto “srbi”? Onda nek se sele u Srbiju, ako im je misije biti srbin…nema mjesta u jednoj državi za one kojima je milija tuđa kuća od svoje Crne Gore!

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Gledaj što ti je “milije” a mi ćemo to što smo, a ne što bi nam bilo milije da smo, u tom momentu

Jugo
Gost
Jugo

Republika zabjelo

Anonimous
Gost
Anonimous

Ti si očigledno zabjelčanin srpskog porijekla. Nema Crne Gore u tebi.

Vava
Gost
Vava

Pogledaj na netu za kuce odakle su, pa bi i njih da proteras

pravnik
Gost
pravnik

Govor mržnje u komentaru! Ljudi, osvestite se! Ovo je krivično delo!

Morpheus
Gost
Morpheus

Isto kao napadi u Pljevljima, maslo Dps-a da optuzi drugu str

Marina
Gost
Marina

Pusti te srbijanske fore iz bosne.nidje vam nijesu upalile.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Ziva istina

CG CG CG
Gost
CG CG CG

Mlacenje cisto. Pustite narod na mir s glupim grupama. Kao da je sad najbitnije ko je sta. Mak’te se tamo. 🙂

Krstinja
Gost
Krstinja

Pa bitno je.nije sve u hrani ko sto neki misle.ima nesto i u tome da se sacuva drzava i sloboda ,i da
Ne budem srbijanka zato sto je nekome drugome stalo.

Putnik
Gost
Putnik

Srbijanka ne mozes biti nikako osim ako ne zatrazis i dobije drzavljanstvo Republike Srbije. Pa i tada nisi srpkinja vec samo drzavljanka Srbije tj. Srbijanka. Srbijanci su i Bosnjaci i Albanci i Madjari i Hrvati koji su drzavljani Srbije, a po nacionalnosti su ovo sta jesu.

CGuSrcu
Gost
CGuSrcu

Demagogija srpska klasicna. Srbijanska

CG CG CG
Gost
CG CG CG

Krstinja, naravno da je bitna drzava. Od cega se to cuva drzava i sloboda? Ko ti ugrozava slobodu i na koji nacin?
Ne moras biti srbijanka nego kako god ti srcu drago nema tu nista sporno.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Tačno,da se osnuje,crnogorska stranka sa nekim jakim i harizmatičnim liderom,i što je najvažnije dobrim retoričarem,da oko sebe okupi mlada jaka i školovana imena,iz svih nacija i vjera,i da krenu ekstremno u kampanju što prije,jer ovaj užas od svetosavaca napreduje ko korona!?

Kriza
Gost
Kriza

Narcis Zgubidan-bila je LSCG ,ali nekom tada nije odgovarala građanska Crna Gora.Tada se gajio nacionalizam i šovinizam.Sada se pokušava ispraviti ali na loš način.

Ultra Crna Gora
Gost
Ultra Crna Gora

Uporno i ja pricam

zoran
Gost
zoran

PI …samo to mogu da kazem

Vava
Gost
Vava

Ip ip ip

ertzuio
Gost
ertzuio

Onda sam Milogorac, jbg

Srednji vijek
Gost
Srednji vijek

Nijesmo milogorci jer volimo svoju Crnu Goru! Mi smo crnogorci koji ćemo da sačuvamo našu kuću! Nećemo se predstavljati lažno i voditi se vjerom u Boga i ako vjerujemo u njega, već vjerom u nas i naše bolje sjutra!

Srbo
Gost
Srbo

Svi smo mi Crnogorci a nacionalna pripadnost većine Srbin ,bar mi pravoslavni . Valjda je ovo jasno svima .
Bar se ja tako izjašnjavam a i oko mene.

S'ćoška
Gost
S'ćoška

Jasno je to i njima tako su se i oni izjašnjavali

Dule
Gost
Dule

Tako je, izjasnice se bar 50 % ka Srbi na popis, sada nema nikavih strahova i pritisaka vise.. Nacionalno prvaoslavno stanovnistvo je u enormnoj vecini Srpsko u Crnoj Gori, a naravno da smo svi kao gradjani Crnogorci, ne mjesajte te dvije stvari..

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Nacija nije etnička kategorija nego politička,da nije tako onda bi austrijanci bili njemci,bjelorusi,rusi,jakuti mongoli,japanci kinezi,amerikanci englezi.Srbe su svi ranije zvali vlasi,pa oni odlučiše opet politički da se zovu srbi.Nacije su izmišljene većina u 19vijeku.

Atos
Gost
Atos

Kojim jezikom pričaju Austrijanci

Anonimous
Gost
Anonimous

Bar se ti izjašnjavaj Crnogorac kada te pitaju, i sve je u redu. Ako napišeš Srbin, onda možeš slobodno da se pozdraviš sa državom Crnom Gorom. Tako zakucavaš ekser u njen sanduk.

Dule
Gost
Dule

Ne može znaš zbog cega brate moj, onda ce da me svojataju da sam Dukljanin, i da dajem na broju za ideju i za pravo DPS ili SDP npr za njihovu politiku podjela, i da je ovo neka nova Crna Gora gdje Crnogorac znaci “ anti Srbin koji nema veze sa Njegosem i Petrovicima, a meni su svi preci od… Više »

Ja sam
Gost
Ja sam

Ne brigajte za Crnu Goru. Jos smo mi tu, tvz. milogorci. I da ti odam tajnu, bicemo jos jaci do popisa ili popisa.

objektivnost
Gost
objektivnost

Samo mi nadji negde kod Petrovica da Srbiju smatraju maticom, pa onda njihovo srpstvo izjednaci sa danasnjim… Zasto oni tada ne uvedose 4s u CG, nije im se moglo mozda? Nego tek pod oruzjem 1918. kao neprijatelju, a ne bratu koji je kosti ostavio za tvoj spas, a koga si napustio i posle pljuvao i omalovazavao… I taj Njegos ako… Više »

Petar
Gost
Petar

Dps nema veze sa nacionalnoscu, dps nije snp ili lscg, Pusti sta govore, milpgprac nijesam vec Crnogorac, to se amfilohije zajebavao sa nama, slava mu i milost dakeko mu Kuca.

Bernini
Gost
Bernini

Duklja i Dukljani su istorijska vertikala CG. Upravo to što se ne mogu povezati sa Srbima je trn u oku velikosrpske politike i njihovih salonskih istoričara Rakovića,Markovića i Ljušića.

Ulcinjanin
Gost
Ulcinjanin

srbo….aj majke ti put granice pa kući u Srbiju zemlju snova!

Srbo
Gost
Srbo

Onda pola Crne Gore se treba iseliti?
Šta će ostati? To nije ok tvoje viđenje

Negokako
Gost
Negokako

Pa neces ti kod njih moci druze kao u cg do sad..nego srednji vijek ima srbin da budes i nista visee bez crnogorac i caoo..ne znam umijete li vise ukapirati to..kako mozete dopustiti da vam neko pljuje po zemlji pa da si i kinez po osjecaju vjerskom..

CRNOGORAC
Gost
CRNOGORAC

Ne nije jasno vama. Vi ste srbi i veze nemate sa Crnogorcima pravim. Ili si jedno uli drugo.

Drago
Gost
Drago

U zivotu vecu glupost ne procitah. Zapravo sa manje rijeci vise budalastina napisati, ovo je vjerovatno svjetski rekord. 1. Crnogorac si ako zivis u Crnoj Gori i imas crnogorska dokumenta. Tiazes da si Crnogorac a onda napises ali sam i Srbin. Hahhaaha, englez sam ali sam i japanac. Šou. 2. Nacionalna pripadnost drzavljana Srbije je srbijanska, i odnosi se iskljucivo… Više »

Dule
Gost
Dule

Nijesi u pravu brate ! Srbin je autohtono u Cg, to treba da bude izjasnjenje svih Crnogoraca ( zitelja CG ), znaci nacionalnost – Srbin, kao 1911 godine, kako ne razumijes? Srbi su stvorili Crnu Goru od Vlaisavljevića, Crnjevića, Nemanjića do Petrovića ! Srbi ! Mozes li to shvatit ?????

Kinez
Gost
Kinez

Pa kako su onda bosanci bosanci u crnoj gori,hrvati hrvati,albanci albanci u crnoj gori,samo srbin ne smije biti srbin u crnoj gori

Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

Da, sličnost i bliskost između Engleza i Japanaca je zapanjujuća! Isto porijeklo, isti jezik i pismo, ista kultura.

Volim te zeleno
Gost
Volim te zeleno

I ja tebi…

Oljahttps://m.c
Gost
Oljahttps://m.c

Ja sam CRNOGORKA vjeroispovijest mi je PRAVOSLAVNA a ne srpska

Cnr
Gost
Cnr

Ima jedna lagana opcija, zove se Report. Svi po jedan report (prijava) za govor mrznje i grupa ce biti ugasena. Makar toliko dostojanstva da pokazemo.

Dex
Gost
Dex

Jes brate svi smo srbi, ocete li nas pustiti da zivimo vise, dosadili ste Bogu i narodu!!!

Podgorica
Gost
Podgorica

Ima ih dosta koji se pišu i kako Šinavatra

miljan
Gost
miljan

crna goro probudi se posrbiše nas sve !

Segio
Gost
Segio

Ko, Petrovići

Djoko
Gost
Djoko

Petrovice prognase izrodi ist ka i ovi danasnji

Segio
Gost
Segio

Nihevrslni, Kralj Nikola jenpopap sam u sred rata, odnosno prvo je kapitulirao 1916g pa otišao u Italiju. Rat je trajao još 2g, i nakon tog pteza nije mogao biti Kralj i Srbije i Slovenihr…nego jevto bio njegov unuk. Izgleda da ije mnogo u to vrijene cijenjena Kapitulacija, i to prva Crnogorska ikad. U ostalom…. što kad ih “volite” Petroviće… Zsšto… Više »

objektivnost
Gost
objektivnost

Ko je potpisao kapitulaciju? Da nije mozda serdar Janko koji posle rata postade adjutant Aleksandrov, ili isti onaj koji povede ljude u stradanje na Mojkovcu 7.januara, iako Srbi zapalise iz Skadra 5. januara bez okretanja za “brato”…. Procitaj malo pa pametuj…. A sto bismo rusili mauzolej? Mi cemo svoju ljubav pokazati bez rusenja, a vi ste svoju pokazali….

Segio
Gost
Segio

Jer mislim, nisam siguran da je Kralj već pošao bio, sigurnije je bilo. A rat je od tog momenta trajao još 2g, imso se kad Kralj oglasiti. Da Srbijanci su bili na Sksdru i povukli su se kada im je javljeno da se povuku. I kada su ti isti i nama javili da se i mi moralom povuči i ako… Više »

za po ure
Gost
za po ure

nacionalnost je stanje svijesti ,
religija je stanje svijesti .
to je stvar izbora . tačka

Ulcinjanin
Gost
Ulcinjanin

znači nama ne preostaje ništa drugo nego da se borimo za izgubljenu svijest ovih bijednika što im je um pomutila crkva?

za po ure
Gost
za po ure

njima nema spasa barem ne vecini ( ima ljudi sto su zavedeni. osvijestice se oni ).. borimo se za sebe I svoju djecu

Marina
Gost
Marina

Ulcinjanjn
Za ciju svijest da se boris?
Ne ponizavaj sebe!
Ne valjaj se u blatu sa moralnom sirotinjom!

Marina
Gost
Marina

za po ure
Ma naravno da je stvar prije svega licnog osjecaja.
Da bi se osjecao Crnogorcem moras da volis svoju zemlju Crnu Goru .
Oni koji se ne osjecaju Crnogorcima i ne izjasnjavaju se tako,ne vole CG .
I,kao sto se i vidi,rade sve kako bi nestala.
To su mrzitelji koji su tu po zadatku.Da okupiraju i uniste.

Fendi
Gost
Fendi

Sobzirom da nas “ne interesuje” Njegoš i Petrovići, nije isključeno sobzirom da su zadnjih godina Uksice popularne, da će biti i Eskima na popisu

Lisboa
Gost
Lisboa

Zemljopis Kralja Nikole iz 1911g…štampanog. A Cetinju…
Ima slično na početku aki ovompto citiram je skoro na samom kraju, u pasus “narod”.
“U Crnoj Gori živi oko 300.000 ljudi, sve pravi i čisti Srbi, većinom su Pravoslavci..”
Neka se piše ko kako hoće, jer na popisu ne pitaju ko si….. nego kako se osjećaš.
Pa možeš napisati u rubriku za naciju i “umorno”…

Marsej 1934
Gost
Marsej 1934

A sto pise na popisu 1991 ili ti 1981?

Vilin konjic
Gost
Vilin konjic

Tada je bilo potpuno isto da li si jedno ili drugo,a od tada je sistem napravio toliku razliku između dva brata,tako da danas Crnogorac nije ni sličan tadašnjem!

Lisboa
Gost
Lisboa

Slažem se, upravo tako, sistem.
Ali nećeš valjda u odnosu sistem, Mila ili Vučića određivati ko si

Maki
Gost
Maki

Tako je ! Znalo se u SFRJ kada na primer u Sloveniji ili Makedoniji kazes da si Crnogorac, ili u Italiji i Nejmackoj nebitno, da si Srbin ! Pa svi su govorili “ A vi Srbi “ !!! Zato se ne moze vise izjasnjavat tako, jer je termin “ Crnogorac “ pretvoren u anti Srbin ! Zato na popis samo… Više »

Segio
Gost
Segio

Upravo to

Marina
Gost
Marina

Maki
Evo odmah cemo te poslusati ! :))))
U jednom si u pravu.
Crnogorac = anti Srbin
I izmedju ostalih mrzitelja svega crnogorskog,i ti i takvi kao ti,su zasluzni za to.

Rale
Gost
Rale

To su koministicki popisi, uvedeno da dje i u kojoj republici u SFRJ zivis to snpp nacionalnosti…Titov marifetluk ! Zna se da je u Crnoj Gori od pamtivjeka Srpsko pleme sve…

ICXC
Gost
ICXC

Jel to onaj iz vremena kad je Kralj Nikola htio zarad svog licnog interesa da zasjedne na prijesto ujedinjene drzave? Jel to bjese iz perioda upravo kad je iz licnih i politickih interesa izmisljena srpska nacija u Crnoj Gori? Jel to bjese onaj jedini na koji upirete jer ne postoji nista starije a da nije falsifikovano, izuzev Njegosevih pisanija motivisanih… Više »

Lisboa
Gost
Lisboa

Eto to ORIGINALi uporedi, lako ih je naći sobzirom da je ZEMLJOPIS štampan NA CETINJU U DRŽAVNOJ ŠTAMPARIJI, vama je Njegoš falsifikat a Miko Popović i Nikolsidis su vam orginali, orhinsl “majvsš” nacija

Anonimous
Gost
Anonimous

Samo ti duni i vatru suni, @Lisboa koliko hoćeš, ali evo tebi i svima ostalima parola ‘Ja sam Crnogorac, a Srbi su mi braća, kao i Bosanci i Hrvati’.

Lisboa
Gost
Lisboa

Evo i tebi , ja sam što i Petrovići, sramota bi me bilo drugačije i ako je sada to isplativije, a svi smo braća, svakako. I veruj mi, nije isto Crnogorac sada i prije 39. Da je popis 1990, pisao bih se Crnogorac..jer nihevusključivslo da di u širem smislu i Srbin. A sada to isključuje. A kada kažeš da di… Više »

Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

Svaka čast. Samo bez mržnje, braća smo. Mi možemo da mislimo da si Srbin, ali ti ne misliš i ne osjećaš se tako, pa se valjda više ti pitaš. Živi i pusti druge da žive!

Cnr
Gost
Cnr

Greote kad nemas za sto drugo da se uhvatis no za zemljopis kad je htio da ubijedi Crnogorce da nijesu Crnogorci da bi mogao da zasjedne na prijesto velike Srbije tj. Jugoslavije. Upravo je tako i upravo tada (pod Njegosem i Nikolom) izmisljena srpska nacija u CG a ti si 200 godina kasnije nasjeo na to. Bravo, brate. Cik nadji… Više »

Lisboa
Gost
Lisboa

Kada je Naviba i Crna Gora u pitanju , mi nemamo veće od Petrovića i od njihovih dijela, memoara i Zemljopisa… Da da pro pišete da je je Njegoš bio nepismen, kada je hitio reći Pravoslsvac da je pisao Srbin i uvjek tako haha. Pa kada vam je jasno da se vidi đe jasno odvaja Naciju od Religije.. Onda kažete… Više »

Zagor
Gost
Zagor

1. na primer dnevnik katarine radonjic iz 1770
2. na primer prvi crnogorsk zakonik Stega iz 1796
3. na primer istorija o crnoj goru vladike V P iy 1754
4. na primer Pohvala Nemanji od vladike VP iz 174….

Anonimous
Gost
Anonimous

Nikola je u to vrijeme tipovao da bude kralj svih Srba pa je Srbovao na veliko. Ta misao je bila aktuelna kao i ujedinjenje sa Hrvatima. Ali 1918 je sve otišlo iz 1 u 2. Od tad shvatismo da Srbi na Crnogorce gledaju kao i na Rome, pogodne za posrbljavanje. A i more dobro dođe.

Lisboa
Gost
Lisboa

Naravno da je Srbin Srbovao, kao i Njegoš što je

Tivat
Gost
Tivat

To je bila Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca pa ako je bio moralna “nula” kakvom ga gotovo da opisujete.
Da je zbog “tipovanja” i interesa, promjenio naciju što se jada je već zipovso, što se nije pisao kao Slovenac… Možda za to što nije Slovenac

Lisboa
Gost
Lisboa

Tako je “Kralj Svih Srba”.. napokon da shvatiš.. I nije uspioo to on, već njegov unuk, isto rođen na a Cetinju, i sada treba zato što nije Nikola nego njegov unuk Aleksandar bio Kralj, da kažemo da nismo to što smo haha.
Ili ako Milo ne uspije da bas uvede u EU da kažemo da smo iz Azije

Hogar
Gost
Hogar

Koliko je pismenih bilo u to doba i jesu li se sami nacionalno određivali ili ih neko drugi upisao kao srbe?

Lisboa
Gost
Lisboa

Pa vjerovatno nisu svi knjige pisali kao Petrovići, i vjerovatno se nisu znali povezati na računaru, kso niđe što nisu znali u to vrijene u Evropi i Svijetu. Odnosno pismeni su bili tačno kolko svi ostali u tom vremenu. I niko nema dilemu ko je, samo mi “nepismen” i. Zar se ne falismo “dok su po evropskih dvorova va jeli… Više »

savjet
Gost
savjet

“Pravi i čisti” – kakav je to opis? Koji su to krivi i nečisti Srbi??

Svasta
Gost
Svasta

Postoji nesto sto se zove cenzura i sto normalne drzave, zarad ocuvanja svojih interesa i drustvenog poretka, praktikuju. Pa lijepo treba zamracit ove stranice i dovidjenja…

Marina
Gost
Marina

Svasta
1.ovo od 1.09. nije normalna drzava
2. novoj vlasti je BAS OVO u interesu.Ona to i plasira i kurazi.
3. zasto cenzurisati?Neka se sepure i likuju a mi ne gubimo vrijeme.

Marina
Gost
Marina

I jos. Ovakve objave i akcije od sada mogu samo ici njima na stetu. One samo mogu izazivati sve veci gnev kod onih koji su iz ekonomskih razloga glasali za bilo koga ko nije Milo i DPS ali koji iskreno vole ovu zemlju i koji se osjecaju Crnogorcima. Zato,samo neka i dalje pisu i provociraju! To je najbolje sto migu… Više »

Никшићанин
Gost
Никшићанин

Иста нам је кућа и огњиште на исто се купили бојиште !

Anonimni
Gost
Anonimni

Neki su utekli sa tog bojišta a neki izginuli na Mojkovcu.

Никшићанин
Gost
Никшићанин

Не брукај се.

Никшићанин
Gost
Никшићанин

А ђе су то утекли знаш ли ?

Zvizdan
Gost
Zvizdan

Da ih nije zaustavilo grcko more , do kine bi se “povlacili”

Marina
Gost
Marina

Zvizdan
Toliko o srpskoj hrabrosti ! :)))
Vazda su bili hrabri do poslednjeg Crnogorca.

slanik
Gost
slanik

a svudje i svaki put
jedino mučke ka sad…..

Negokako
Gost
Negokako

Utekli ka i vazda…oni kad uteknu nazovu to SEOBE SRBA a mici se no procitaj i priznaj sebi edukuj se malo sramoto ove zemlje

Никшићанин
Gost
Никшићанин

А ко проби Солунски фронт ? А ђе је утека Краљ Никола ?? Ја срамота што не продах вјеру за вечеру ?? Шта ли си ти читао док тако пипеш…

LJUBAV 🇲🇪
Gost
LJUBAV 🇲🇪

….ako je i utekao …utekao je skoro kao siromah..a kako utece kralj Aleksandar
sa NK aerodroma sa 50 kg zlata iz trezora narodne banke , koje je pripadalo svim narodima SHS ….SRAMNO

LJUBAV 🇲🇪
Gost
LJUBAV 🇲🇪

…ispravka..kralj Petar

Anonimous
Gost
Anonimous

Đe su utekli pitaš? U Grčku, na more. Na Krf konkretno I ostavili nejač svoju, a crnogorska vojska je zbog njih desetkovana. A kada su se vratili ubili su Crnu Goru uz pomoć Francuza. Fino osunčani sa ljetovanja.

Никшићанин
Gost
Никшићанин

А ђе је Краљ Никола био ?

fadfadf
Gost
fadfadf

Isto dje i kralj Petar, ili mislis da je kralj Nikola pobjegao a srpski kralj junacki utekao sa cijelom vojskom dok su Crnogorci ginuli.

Marina
Gost
Marina

Anonimus
Eto to su Srbi.I tada i sada,isti.
Pa kad neko kaze da smo isti narod meni se cijela utroba prevrne.

Marina
Gost
Marina

NIKADA ne mogu biti dio naroda koji protjeruje rodjenu familiju iz zemlje,koji satire i ponistava zemlju svoje majke,koji rodjenoga brata proglasava ludim i strpava ga u ludnicu, koji ubija i okupira narod zemlje u kojoj se rodio….
I jedino se slazem sa konstatacijom iz teksta “Srbi su Srbi”.
Ko se identifikuje sa ovim “vrednostima” i zasluzuje da ga zovu Srbinom.

Bob Rock
Gost
Bob Rock

Izgleda da je nekim ljudima više važno definisati jesmo li Srbi, Crnogorci ili svemirci nego riješiti milion drugih problema. Nema veze što se loše živi, nema veze što su plate male, što je standard nikakav, što nam fali milion kulturno-obrazovnih dogadjaja… sve je to nebitno naspram da li smo Srbi ili Crnogorci. E to da se riješi pa da mogu… Više »

Negokako
Gost
Negokako

Pa i neces to samo kod srbijanaca folklor vjeciti fix ideja srbin sam..zato su i udarili o ledinu svuda a i odje ce

Marina
Gost
Marina

Evo jednog naopakog i povrsnog razmisljanja.
OD TOGA,DA LI SI CRNOGORAC ILI SRBIN,ZAVISI DA LI CES IMATI DRZAVU CRNU GORU!!!
Problem je ,kad ti je svejedno.
Kad ti je samo vazno da zadovoljis svoje osnovne nagone:da se najedes,napijes i …
I jos nesto.
Jesi li od OVIH ocekivao da ti donesu “ bolji zivot”?

Atos
Gost
Atos

U Crnoj Gori… nisu nikada do Mila, živjela niti postojala dva Pravoslavna naroda. Nekad su se svi pisali kso Srbi a nekada svi kao Crnogorci… do momenta kada smo postali “montenegro” i kada se pojavio termin “100% Crnohkrac”, koji je počeo da isključuje da smo se. Crnohorci i Srbi. E sad neko pita, kako to može. Eto ti snjehop pa… Više »

Ksenija Nikšić
Gost
Ksenija Nikšić

Nije tačno ne lupetaj,od kad je došao Amfilohije na ovo tlo kao duhovnik počelo je zlo,mržnja i podjele koje su danas ogromne…

Atos
Gost
Atos

Iste godine je došao Milo, moraš se valjda toga sjetiti.. On je nako antifašusti, komuniste koje sada čuva.
Pitaj nekog starijeg koga je Milo smjenio i kako je bilo u CG do rada

Anonimous
Gost
Anonimous

Ne smeta da pljuješ po Milu druže Atose. No reci da li ćeš da se pišeš Crnogorac?

Atos
Gost
Atos

Ne “pljujem” ja ni po kome.
Ali između Mila i duhovno i nacionalno… moralno… i Petroviće , pogodi koga biram

Negokako
Gost
Negokako

Jes pa sad pola miliona vjernika u cg otkud sad svi naprasno se prosvijetlise..e foliranti kako vas sramota nije vise

Atos
Gost
Atos

Ako ina hiljadu Crkvi u Crnoj Gori, ko ih je gradio, naši preci su zar su ne vjernici bili, e o tuda i ovi sada

1111
Gost
1111

Koja je to bitka…ako je postoji,da “braca” srbi poitase da pripomognu crnogorcima…ako su ” braca” kako su mogli pocetkom 20 vijeka onakva zvijerstva nad “bracom” cinjeti…

Senka
Gost
Senka

Boze,bolesti,sto sve izmisljaju

hans
Gost
hans

To će biti bezprozorna hajka po svim medijima.Treba spremno odgovoriti na sve prljavo što će iz BG krenuti.A biće naravno i od zla domaćega.Kome se do sada zgadili nijesu sada oće za vijek vjekova.

PopoZrnovic
Gost
PopoZrnovic

Kulurne institucije će biti preuzete od strane velikosrpskog projekta tako da se crnogorci ovaj put moraju sami organizovati. Najbolji način za to je da se formira crnogorska nacionalna stranka koja nema veze sa DPD,SD, SDP i URA.

hans
Gost
hans

Potpuno si u pravu.Ja odavno rekoh da je životno potreban crnogorski blok.Ako se budu Crnogorci samo gnušali niđe ih biti neće.Na siledžijstvo samo šakom može pošten čoek odgovoriti.

Marina
Gost
Marina

Pa naravno!

Marina
Gost
Marina

hans
Sve si u pravu.No,treba ih pustiti da srljaju sve vise ovakvim objavama i akcijama.
To naravno,ide jedino njima na stetu jer,logicno,provocira enormni bijes kod pravih Crnogoraca.
Ne treba gubiti vrijeme na ove lesinare.
Treba se samo sto prije organizovati u nacionalni crnogorski front i djelati.
Djelati,djelati djelati…

Milann
Gost
Milann

Ako nemamo svijest ko smo i šta smo onda i treba jedna kampanja da nas poništi u sopstvenoj državi.

freeman
Gost
freeman

Taman. Ako nas nema neka nas I ne bude!

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Taj rakovic ne zna da racuna. I prema zadnjem popisu udio srba u pravoslavnom dijelu naroda koji zivi u CG je bio iznad 40%!

Rudo
Gost
Rudo

Vi činite ono što znate.No ne znate što činite.

CGuSrcu
Gost
CGuSrcu

Znaju znaju, sto je najgore od svega i vrlo svjesno to rade. Ima li postenih Srba da se suprotstave ovome? Posto ste prozivali Crnogorce da se ne suprotstavljaju milovoj politici, a nije svakome odgovarala to sigurni budite.

Marina
Gost
Marina

CGu Srcu
Postenih Srba?
Jel ti to ozbiljno?

MPT
Gost
MPT

Odložiti popis dok se ne eliminišu ovakva protivustavna djelovanja!

Rašo
Gost
Rašo

Najveća greška je prilikom popiss pisati nacionalnost. Popis stanovništva izvršiti bez te stavle. Svi koji imaju državljanstvo Crne Gore su crnogorci , bez obzira kako se nacionalno osjećali.

CGuSrcu
Gost
CGuSrcu

Da je srece tako bi i bilo!

Mare
Gost
Mare

U koju to zemlju na svijet ima da se pise dje zivis da si po nazivu drzave te i nacionalnosti ?? Reci jednu drzavu na svijet ? Pa čovjece svud se vrse popisi sa tom stavkom

Marsej 1934
Gost
Marsej 1934

Ova pobjeguljska nacija treba da ustane kad se spomene CRNOGORAC!

Bd Bd
Gost
Bd Bd

Njegos i svi ti preci bijahu Srbi. Sto si onda ti? Citaj malo…. Ako si iz CG uopšte.

Srbin crnogorac
Gost
Srbin crnogorac

Srbi SMO vazda bili !

Rašo
Gost
Rašo

Nikad crnogorci nijesu bili srbi. Nijesu ni učestvovali ni znali za kosovsku bitku. Kapa nam nije ista, nošnja nam nije ista, običaji nam nijesu isti. Ništa nam nije isto.

Anonimous
Gost
Anonimous

Samo da znaš, ako se pišeš Srbin, onda nijesi Crnogorac. Simple as that!

Marina
Gost
Marina

Pa neka ste!
Ko vam je kriv!

CG vjecna je!
Gost
CG vjecna je!

“KO NE BIO CRNOGORSTVU VJERAN BOGOM I LJUDIMA VAZDA BIO ĆERAN”.Nije ova sentenca slučajna, Crnogorci, budite vjerni svome crnogorskom imenu!

To je to
Gost
To je to

Prema ovim lajkovima, bez istrazivanja, 71:3 za Crnogorce! Tacka!

Markisa1
Gost
Markisa1

Onaj koji drzi do sebe, onaj koji je jak kao licnost nece i nemoze dozvolit da mu se misljenje mijenja na ovaj nacin. Onaj koji moze eto muga. Samo je pitanjw dje je kampanja u drugom smjeru. Nidje boli nas briga, oni kampanjom zavrse sve a druga strana samo gleda i cuti. Dje je drugoj strani kampanja protiv ove a… Više »

Marina
Gost
Marina

Markisa
Dijelim sa tobom ogorcenje.
Medjutim , mora se priznati da je ISUVISE MIRNO I TIHO sa ove nase strane.
Previse.A to moze i nesto drugo da znaci!

Budimo realni
Gost
Budimo realni

На свим пописима до овог писао сам се Црногорац рачунајући да у том случају моје Српство није упитно. На овим ћу се писати Црногорац-Србин уколико опција дозволи, а уколико не онда само Србин. Мислим да моје Црногорство неће бит доведено у питање.

Ragnar
Gost
Ragnar

Tvoje pravo, ipak mislim da nema vise od 30 % stanovnistva koje ce se izjasniti kao Srbi!

Cgcg
Gost
Cgcg

Bravo ! Ko te to tako naučio? Sveti sava?

CGuSrcu
Gost
CGuSrcu

Razmisli kome pomazes s tim prije no sto se popises tako kako planiras.

Ksenija Nikšić
Gost
Ksenija Nikšić

Ili si Srbin ili Crnogorac oboje ne može

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Ksenija ako je mogao Njegos i ako to nije smetalo Kralju Nikoli sigurna budi da nece ni meni. Ragnare druze meni je potpuno nebitno koliko ce procenata da se pise i kako. Ja svoj obraz i svoje stavove ne dam pa da cu potonji u CG bit.

Marina
Gost
Marina

Budimo realni
Tvoje Crnogorstvo nije dovedeno u pitanje.
Ti si se jasno izjasnio ko si.
Crnogorcima ne trebaju POLUTANI !

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Marina duso ti ni sama ne znas sto piskaras. Je li ti Njegos bio polutan? Ako jeste odreci ga se javno, a i oni koji te podrzavaju.

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Tako je kad smo svojevremeno svim silama unistili Slavka Perovica i LSCG ! Pa smo od sto posto crnogoraca pod dps postali milogorci pod dps i df ! Sve, samo ne ono sto stvarno jesmo, Crnogorci ! Ovi ostali su tzv. “crnogorci raznih porekla”!

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

I sve da na popisu bude manje crnogoraca,a neće nego više,nedamo vam mitomani crnu goru bez velike nevolje,nema te sile da će crna gora biti dio mitomanskog srpskog sveta!

Crnogorski
Gost
Crnogorski

Nema crnogoraca i nikad nas nije ni bilo preko 10-12% onih cistih srcem za ovu zemlju…ostalo je bevanda…srecna vam nova vlast stanari Crne Gore!

Bobo
Gost
Bobo

Ja sam ristogorac .

Harmljng
Gost
Harmljng

Treba svi da takve grupe prijavljujemo i da ih tako obaramo.
Mi smo nezaštićeni zajedno sa onima koji pristaju na takvu igru i posraju srbi jer stvarno vjeruku da je tako ne shvatajući da izdaju svoje pretke i sve što im je sveto

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Opet strah od Srba,strah od sopstvenog naroda koji je stvorio državu crnu goru.U toj mržnji prema svemu što je srpsko traže se saveznici među bošnjacima,hrvatima, albancima i to naš narod vidi.Od tolike mržnje prema svemu što je srpsko samo može gore biti i srbima i crnogorcima, a jednih i drugih na ovim prostorima je sve manje i manje,a raste broj… Više »

Istinajejedna
Gost
Istinajejedna

Ne znaš ti ništa, tebi i ovim litijašima je mozak isprala svetosavska sekta na čelu sa zlom od pukovnika Rista.

Send this to a friend