Politika

Podgorička skupština je polazna tačka svih crnogorskih podjela

Šćekić

Odluke Podgoričke skupštine i danas, 100 godina kasnije, predstavljaju potencijalni izvor nestabilnosti. Ove godine, još i više nego prethodnih, najavom Srpskog nacionalnog savjeta da priprema veliku svečanost.

Za crnogorskog istoričara Milana Šćekića, proslava datuma koji je označio kraj nezavisnosti sopstvene države i svrgavanje nacionalne dinastije jedinstven je primjer u svijetu.

U intervjuu Vikend novinama Šćekić kaže da je upravo Podgorička skupština polazna tačka svih crnogorskih podjela.

“Priča o Podgoričkoj skupštini je odavno izmještena sa naučnog na politički teren, stoga se bojim da “potencijalnih izvora nestabilnosti” neće manjkati ni ubuduće kada je ova problematika u pitanju. Što se tiče namjere države da zabrani održavanje proslave stogodišnjice Podgoričke skupštine, mislim da se time neće postići mnogo. Oni koji ovaj događaj žele da obilježe, naći će načina da to urade, uostalom, kao i svih prethodnih godina”, rekao je Šćekić.

Prema njegovim riječima najveći problem je što je tu dio društva koji želi da proslavlja kraj nezavisnosti sopstvene države i svrgavanje svoje nacionalne dinastije.

“Mislim da nema naroda u svijetu koji takve datume proslavlja. I što je poseban paradoks, dio crnogorskog društva koji slavi nestanak sopstvene države, sebe smatra tradicionalnim konstitutivnim i državotvornim narodom u Crnoj Gori. Navedite mi zemlju gdje tako nešto postoji! Zato mislim da je Podgorička skupština polazna tačka svih crnogorskih podjela. Na jednoj strani su oni koji nestanak sopstvene države smatraju tragičnim događajem, a na drugoj oni koji to smatraju praznikom. Mislim da je nemoguće pomiriti takve krajnosti. I tu nije problem u naučnom tumačenju 1918. godine, nego u mentalitetu”, navodi on.

Na pitanje ukoliko Srpski nacionalni savjet ipak pokuša da organizuje proslavu 100 godina  skupštine, kakva bi poruka time bila poslata državi i građanima, Šćekić kaže da ukoliko se budu ignorisale odluke Vlade problema će nesumnjivo biti.

“Kao građanin Crne Gore ne bih volio da do toga dođe, jer to nije dobro za crnogorsko društvo. Po tom pitanju nam najmanje trebaju tenzije. Nasušno su nam potrebni dijalog i razumni ljudi, za koje vjerujem da postoje i u Vladi i SNS. Ako se ovaj problem ne riješi na obostrano zadovoljstvo, bojim se da podjelama nećemo gledati kraja narednih stotinu godina. Vjerujem da to nikome nije u interesu”, smatra on.

Šćekić ističe da, srpski istoričari neće da priznaju da je Crnoj Gori 1918. nanijeta teška nepravda. Lakše im je da osuđuju Jovana Plamenca i njegov pokret i licitiraju sa brojem vojnika u Crnoj Gori

“A što je taj isti Jovan Plamenac kao ministar crnogorske vlade sedam godina ranije zagovarao stvaranje Velike Srbije, njih ne interesuje. Ali će vam kao iz topa saopštiti da je on separatista i da je njegov pokret podržavala Italija. Pritom zaboravljaju da su se ti “separatisti” 1914. vrlo rado odazvali pozivu ,,u sveti rat za slobodu Srpstva i Jugoslovenstva”. Šta je bio razlog da za tako kratko vrijeme radikalno promijene mišljenje neke naše kolege u Beogradu, ne znam. Sva sreća pa svi ne misle tako”, zaključuje Ščekić.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
crnogorac
Gost
crnogorac

Milo je ukaljao obraz crnogoraca,njemu su crnogorci samo oni sto su za dps(mada je opozicija nula prekrizena),a za dps moze biti samo nesoj.I sto sad ako nijesi nesoj ne mozes bit crnogorac?u pamet se braco crnogorci

Globetrotter
Gost
Globetrotter

E kakav je kreten bio kralj Aleksandar što dozvoli ovim balkanskim bijedama da udju u Jugoslaviju,umjesto da se brine za svoj narod. Drži sirotu za svoju sramotu!

LJUTA
Gost
LJUTA

Za dodati je neznalicama da su od ove dvije politicke grupacije nastale 1919g politicke stranke Demokratska…Radikalna. ..Zemljoradnicka……Komunisticka…Federalisticka…Republikanska….nidje nije bilo ni zelenaske a ni crnogorske ….sapienti sat

LJUTA
Gost
LJUTA

Hoce li neko napokon spomenuti da je na celu politicke opcije bio Mitropolit Dr.Gavrilo Dozic koji je bio na celu BIJELE LISTE(bjelasi) za ujedinjenje koja je odnijela totalnu pobjedu…. Za separatnu CG su bili jovan plamenac..sekule drljevic(koga kralj Nikola nije htio primiti na brod kad je bjezao koliko ga je volio) i dr koji koliko su bili slabi predlozise profesora… Više »

Grahovac
Gost
Grahovac

Sve nacije na Balkanu su nastale na temeljima klerikalizma i srpska i hrvatska i bošnjačka itd. Crnogorskoj se to nije desilo prije svega zbog turskog carstva i borbe crnogoraca protiv islamizacije. Gorski Vijenac nije slučajno nastao. Gorski Vijenac je slika srži nacionalnog bića Crnogoraca ! Zvuči apsurdno ali od vječite borbe, Crnogorci su zaboravili da se na vrijeme nacionalno osvijeste.… Više »

Grahovac
Gost
Grahovac

Ne može se reci da nema Srba u cg sve dok postoje ljudi koji se izjašnjavaju da su Srbi. Dalje, nacionalni pokreti u Evropi i na Balkanu su se izdešavali u devetnaestom vijeku i početkom dvadesetog kada je veći dio Crnogoraca sebe vidio kao dio srpskog nacionalnog bića a među Crnogorcima u tome su prednjacili vladari Petrovići ! Crkva je… Više »

Guzonin sin 💃
Gost
Guzonin sin 💃

Pozdrav za društvo kod zeljezare preko starog mosta od majke. 👍💃😃

Mojsije
Gost
Mojsije

Srpski korpus u Crnoj Gori suštinski ne postoji. Od 1945 do 200i3 po zvanicnom popisima minoran broj koji se izjašnjavao kao srpska nacionalnost.Savezna država je bila alibi da se preko noći gradjani izjašnjavaju kao srpska nacionalnost kalkulirati da će takva tvorevina opstati i da im bolja pozicija da se tako defini i i time i protiv samostalnosti Crne Gore.Tako je… Više »

Crnogorac
Gost
Crnogorac

To može proslavljat samo neko ko je protiv Crne Gore. Nije lako svatiti zašto neko ko je normalan ide protiv svoje države. Možda su ih kupili ovi likovi iz Srbije?

pipun
Gost
pipun

Crnogorac, dosta njih se odreklo svoga korijenja zbog raznih razloga – neke sitne dobiti, ispiranja mozgova od strane raznih “učitelja”… Polako neki od njih uviđaju da su pogriješili i vraćaju se korijenju svojih predaka, dok neki ne žele jer im je materijalno tako bolje. Onda imaš i ove koje je Crna Gora velikodušno primila kad im je to bilo najpotrebnije,… Više »

LJUTA
Gost
LJUTA

Kad ovo napise jedan znaven covjek onda se postavlja pitanje iz kojeg razloga napisa ovaj tekst……vecina ako ne i svi zaboravljaju sta bi bilo da kralj Nikola nije pobjegao i da nije bilo ujedinjenja srba hrvata i slovenaca….Pa dragi mojine bi bilo ni kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca a onda ni 1946 ne bi bilo FNRJ odnosno SFRJ pa je… Više »

MNE-istinski
Gost
MNE-istinski

Sve propadoše zahvaljujući srpskome hegemonizmu.

LJUTA
Gost
LJUTA

Ti si uzalud opteretio mozak….imaj malo maste ..bi li danas bilo hrvatske…slovenije…bih a cg bi vecim dijelom pricali shiptarski ili italijansko italija

Mario
Gost
Mario

“Šta bi bilo kad bi bilo” to je neka nova srbijanska naučna disciplina?šmrkni još jednu liniju pa ćeš početi pričati o konstelaciji zvijezda i planeta kako vama odgovara!svetosavska demagogija!

savjetnik
Gost
savjetnik

Ako već nije, treba zabraniti proslavu tog anti-crnogorskog čina.

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Dok god svice majska zora Srpstvo brani Crna Gora.Napred do ujedinjenja na inat ovim poturicama

Sipcic Vlado
Gost
Sipcic Vlado

Zivjece Crna Gora ko Srbska sparta upamtite,dobro ste se Dukljani potrudili da unistite istoriju,tradiciju,slavu,ikonu i heroje ove zemlje necete moc izdajnici ugasit Srbsku svijecu u Goru Crnu nikad…Eto vi Miras i Vatikan pa put podnoge kod katolicke brace…Ovu Zemlju su stvorili Balsici,Crnojevici,Petrovici svekoliki Srbski tici…

Tamo amo
Gost
Tamo amo

Za tvoju informaciju Balsici su bili katolici. Ali nemoj to da siris dalje.

Sipcic Vlado
Gost
Sipcic Vlado

Tamo amo—Puno znas o istoriji Balsici bili katolici ahaaaaa eto kolko volis ovu zemlju i ova brda crna

organizator
Gost
organizator

Nijesu

Nikolina
Gost
Nikolina

A Bombaski proces to bijase malo prije , pa one krvave pohare na Kuca , podjela je bilo i prije toga …

Staropodgoricki
Gost
Staropodgoricki

Taj referendum nije izmisljen nego se ne pominje iisto kao i onaj iz 1991Kada je za S.R Jugoslaviju glasalo 93% od izaslih a izlaznost je bila oko 80% sa!o niije izaslo 6.3% i to libetala casnog Slavka Perovica tada ste svi bili Srbi jer je tako vlast htjela bad kao sto ste danas svi crnogorci i kao sto ste svi… Više »

Banovina ZETA
Gost
Banovina ZETA

Zato PODGORICKI oni niesu Montenegrini nego Suncokreti

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Lako ti je. Izmislite po potrebi. Izmislite nešto i onda pominjete. A 90-tiih je u Crnoj Gori Bilo 68% Crnogoraca. Srba 3,32. Tek 91 kad su Srbi dinijeli Fatićev virus broj Srba je porastao na 9,34%. Tako da ste tada ti i svi tvoji bili Crnogorci. Što vam bi, nije mi jasno.

Čoda
Gost
Čoda

To se dešava kad se krene u reviziju istorije i stvaranje novog nacionalnog identiteta. Ovo savremeno crnogorstvo je jedan potpuni novi nacionalni identitet koji nema veze ni sa onim iz 1991 godine, a kamoli sa onim od pre 100 godina.

LJUTA
Gost
LJUTA

Djilasovi cg…kako postadose cg u jajce a do tada svi bili srbi
..zemlja prevrtljivaca

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Staropodgorički, nije mi jasno da starorašanin ne zna da je 28.11.1920. godine na teritoriji Crne Gore održan referendum ( konsult naroda), pod nadzorom velikih sila i da se narod u Crnoj Gori ogromnom većinom odlučio za zajedničku državu. Posle tog događaja vlade savezničkih država su povukle svoje opunomoćenike kod crnogorske Vlade u egzilu , da bi zatim i predsjednik Vlade… Više »

Zivko
Gost
Zivko

Eto kako je namjesten referendum Bosnjaka Albanaca i hrvata u vrijeme je imalo 25 posto i haj recimo liberala daje imalo 6,3 a djesu zarka rakcecica al ne vezano za nji samo ovija ima preko 30 posto koji nisu glasali a izlaznost 80 posto hahahha sigurno posten referendum

Banovina ZETA
Gost
Banovina ZETA

Nas Srba koji su od postanka CG na ovim prostorima ima 35% mi smo Srbi ko NJegos,K Nikola,Marko Miljanov i da ne broim…Sta mi kao Srbi vjerni istoriji tradiciji i ne zelimo se mijenjat smiemo slavit u ovu ovakvu necu rec drzavu Crnu Goru…?

Virus
Gost
Virus

Zašto ovaj vajni istoričar ne kaže da je odluke Podgoričke skupštine podržalo 80% naroda ondašnje Crne Gore ?

LJUTA
Gost
LJUTA

Nije 80% nego 90% ukljucujuci 45 hodja

LJUTA
Gost
LJUTA

A sto bjese sa referendum posle te Velike Narodne Skupstine kojom je detroniziran pobjegli kralj koji su organizovali saveznici…kako niko o tome nista…?

Staropodgoricki
Gost
Staropodgoricki

Stara Podgorice po odredbama Sanstefanskog ugovora drzave koje potpisu kapitulaciju nestaju i smatraju se osvojenom teritorijom a sto se tice referenduma raspitaj se za taj od 28.11.1920-tena sto se tice okupacije italijanska vojska je u tom periodu bila do na vrh Bajica i do Virpazara cekajuci sto ce biti sa njihovim pitanjem u Dalmaciji i u slucaju po njih nepovoljnog… Više »

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Bili smo osvojena teritorija. Pa smo se oslobodili. Pa ste vi Srbi došli, pa smo ponovo postali osvojena teritorija. A taj referendum vam je ka svaka istina. Kad vam nešto odgovara, vi to jednostavno izmislite. Znam da bi vam odgovaralo ali nije bilo referenduma. Sva vam je istina takva.

Gornja Morača
Gost
Gornja Morača

Pošto voliš da izmišljaš referendume, npr. “Crnogoraca” u Boki, da te naučim: “Tog dana 1813. godine, u ime Crne Gore i Brda, ugovor su u Dobroti potpisali Petar I Petrović Njegoš i guverner Radonjić, a u ime Boke  predstavnici Paštrovića, Grbljana, Pobora, Maina, Luštice i drugih opština u Boki.”

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Bravo Gornja Morača. Počeo si da čitaš. Piše; Crnogorci iz Boke su odlučili da se ujedine sa Crnom Gorom. Onda je bilo to što si napisao. Zaboravio si da napišeš da je poslije toga, na veliki pritisak RUSIJE u Beču, Boka data Austro-Ugarskoj. Čitaj. Čitaj.

Gornja Morača
Gost
Gornja Morača

Hahaha, isto kao u posudu od 2 litra pokušavam da uspem 3 litra. Nemoguće! Ja sam to davno pročitao i piše doslovno onako kako sam ti citirao gore. Tačno je da je to ujedinjenje kratko trajalo a tačno je da su uvijek Katunjani i Brdjani morali da ostavljaju oružje kad ulaze u gradove Boke i da ga uzmu kad izlaze!… Više »

Cao kralju.
Gost
Cao kralju.

Stalno lupas Stari… Kako ste se majketi oslobodili hahahaha pošli ugari i au sami jel? hahahaha

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ugari su pošli. Male grupe su išćerale crnogorske komite. Najveće borbe su bile za Podgoricu. Tad su došli i Srbi. Malo pomogli. Kažem malo jer Srbi nijesu imali poginulih ni ranjenih. Ne zaboravi da su Srbi iz Grčke krenuli septembra 1918-e. I iz Srbije su Ugari otišli.

Jataganji
Gost
Jataganji

Bio si osvojena teritorija, ali se nisi oslobodio poslije toga, već su te Srbi oslobodili. Dok se u Crnoj Gori austrougarski vojnik sepurio, Srbi su probijali front kod Soluna. Razumeš?

Mario
Gost
Mario

bežanija bila!kad je sve bilo gotovo vratili se na gotovo!kakva vojska i kakva hrabrost?Ne vjerojatno i još se hvalite sa time!bolesno!

Kurosava
Gost
Kurosava

Mogu li ovi istoričari, kad već sve prebrojavaju u vezi sa 1918. godinom, da saopšte podatak o tome koliko je vojnika iz Crne Gore prešlo Albaniju sa srpskom vojskom? Koliko ih je stradalo u borbama na Solunskom frontu? I koliko njih se vratilo nazad u Crnu Goru ili je dobilo zemlju u Vojvodini i pošlo tamo nakon rata? Volio bi… Više »

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Sinoć je u Kotoru bio predivan koncert “Kotor za Kosmet”!

staropodgoricki
Gost
staropodgoricki

postovani istoricar krivotori istoriju kad kaze da Crna Gora izgubila drzavnost odlukama podgoricke skupstine drzavnost je izgubljena potpisivanjem kapitulacije 1916 i tako postala dio Austrougarske monarhije a sve odluke velike skupstine potvrdio je narod na plebisticidu 28 11 1920 te kad se narod Crne Gore izjasnio jednoglasno za ulazak u kraljevinu Srba Hrvata i Slovenaca rezultate tog plebisticida je svojevremeno… Više »

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Starop. Baš nemaš pojma. Kapitulacijom u ratu ne nestaje država. Na kraju rata su kapitulirali sve države koje su bile sa Njemačkom, pa nijesu nestale. Srbi su recimo izabrali varijantu da svi : Kralj, činovnici i sva vojska pobjegne iz države. A glupi Crnogorci na Mojkovac. Crna Gora nije ušla u KSHS i nije narod niko pita. Srbija je okupirala… Više »

LJUTA
Gost
LJUTA

Tada su svi crnogorci bili Srbi pa mi je nejasno o cemu pricate kad spominjete Mojkovac?

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Moj đed je bio na Mojkovcu. Bio je Crnogorac.

Gornja Morača
Gost
Gornja Morača

Bio je Srbin, i djedovi ti, i ti si bio do skoro! I kumovi što su ti krštavali oca i djedove su bili Srbi, a dje su ih krštavali i što se ti sad toga stidiš, to je tvoja stvar!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Glupa priča. Svi su mi bili Crnogorci. Nikad nijesam čuo ni od kojeg člana familije da priča o Srbima i srpstvu. Uvijek mi je bilo čudno da jezik, koji sam ja zva srpski, oni zovu naški. Roditelji mi nijesu kršteni. Vrijeme komunizma. A najbolje je što ti držiš pridike a svi tvoji su bili Crnogorci. Srba je u Crnoj Gori… Više »

Gornja Morača
Gost
Gornja Morača

Providan si Stara …, rekoh ja a ti potvrdi, ti “zvao jezik srpski”, zašto?, a tvoji “naški”, zašto?, što nijeste svi naški, ili ste svi zvali srpski a tebe je sad stid, ti znaš zašto!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

U školi smo ga svi zvali srpski, Nije moja greška što u školi nijesam učio o Duklji i Vojislavljevićima, no sam mislio da istorija Balkana počinje sa Nemanjićima. Pa čojek pročita ponešto. Pročitaj i ti. Saznaćeš da je Duklja naša država, 200 godina starija od Raške, srpske države.

Gornja Morača
Gost
Gornja Morača

Koliko dugo su Nemanjići bili odje, računa li se taj period u 1000 godišnji period crnogorske državnosti? Kako su se sporazumijevali sa Dukljanima, jesu li imali prevodioce? Ili su, kako ti kažeš, govorili svi “naškim” jezikom!

Kotoranin82
Gost
Kotoranin82

Ja znam da su svi Bokelji bili Srbi

Omiranji
Gost
Omiranji

Crnogorci su bili samo u 4 nahije. Otolen se rasticili. A danas uče sve oko sebe da su i oni bili kao ovi iz 4 nahije. A nisu! Npr. u Boki narod ne pljuje po ulici i nikad se nije puštao nokat od malog prsta za kopanje ušiju!

LJUTA
Gost
LJUTA

Po kome? Mojkovac je kralj Nikola osvojio par godina prije bitke,?
Da nije i mojkovac u Zetu?

LJUTA
Gost
LJUTA

A je li nrstala austrougarska?

Dusan
Gost
Dusan

Pa se sada skoro francuska izvinula Crnoj Gori zbog “na brzinu organizovanog referenduma na stetu C.Gore”.Ne trazite opravdanje u apstrakcijama.

LJUTA
Gost
LJUTA

Ko se izvinuo……?😊

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Prvo Dušane, kaže se izvinila. Možeš da izvineš nogu. A Francuska je dodjelom orena Nikolinom praunuku, priznala grešku, što je pomogla u okupaciji Crne Gore.

Dijalog
Gost
Dijalog

Da vidimo sto cemo sa migrantima i ovima sto druge zastave sire po Crnoj Gori. Valjda su to sad vece opasnosti od price o PG skupštini za Crnu Goru. O PG skupštini treba otvoriti dijalog, sastanke, raspravu, ozbiljnu pricu …. Pošto je i tada kao i sada pola Crne Gore bilo za a pola protiv, moramo dijalog otvoriti u CG… Više »

SEKULE DRLJEVIC
Gost
SEKULE DRLJEVIC

VRATITI IM MILO ZA DRAGO KAKO SU PROSLI ZVICER I OSTALI DOMOLJUBI CRNOGORSKI

Pero miš
Gost
Pero miš

Zvicer je pljačkao Cetinjanima penzije. Možda oni znaju nešto o tome.

Bozo Bjelica
Gost
Bozo Bjelica

Ahaaa Zvicer a da spomenes trebas se zastidjet no obraza nemas Pljackasa cestitih Crnogoraca

Kurosava
Gost
Kurosava

Jedni to vide kao ukidanje države, a drugi kao ujedinjenje. Zašto se oni koji su za ujedinjenje smatraju “izdajnicima”? Zato sto je na vlasti trenutno druga opcija. Dok se DPS mazio sa Slobom, ovakva pitanja nisu bila na dnevnom redu, već su Liberali bili dežurni “izdajnici”, “ustase” i sl. Sad su ovi drugi “cetnici” i imaju problem u glavama?! Svi… Više »

Cao kralju.
Gost
Cao kralju.

Teško, kad ti imaš ostrascene kao ovaj Stara Podgorica. U njemu bukti Brdjanski mentalitet i nacionalizam. Ne priznaje da postoje i drugi narodi sem onih par brdjana iz 4 Nahije.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Da napišem ponovo. Naravno da priznajem. Ja i nijesam iz 4 nahije. Validan mi je popis. A volio bih da napišeš, što nije istina od onog što ja pišem. Mogu te uputit da sam pročitaš. I trudim se da ne koristim teške riječi. To što tebi ne odgovara istina, tvoj je problem.

Cao kralju.
Gost
Cao kralju.

E pa slabo se trudiš. .. uopšte nisi objektivan! Vrijeme ti je da počneš da izucavas i demografiju naseljavanja Balkana. Dosta toga će ti se onda kazati.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ili preciznije ja sam iz Donje morače, bio sam Srbin i vjernik SPC, ali sam jednom pao ispred kuće i sve mi se pomutilo.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ha ha. Posrbice. Nikad nijesam bio u Donjoj Morači. A vjernik sam bio u mjeri da sam posjećivao Ostrog, dok ga Amfilohije nije pretvorio u vašarište. A ti, ka što nemaš svoje ime, no uzimaš tuđa, tako nemaš ni naciju ni državu.

gost
Gost
gost

Kurosava, Vidim da znaš i o drugim državama, pa da te pitam? Slave li oni sluge okupatora i zločince i oće li da im dižu spomenike?

Kurosava
Gost
Kurosava

Ne znam na koje spomenike i zlocine misliš, tako da mi je bzv pisati o nečemu sto nisi jasno definisao. Ono sto mogu reci je da 100 godina nakon I sv. rata ispada da mi je pradjed bio okupator u svojoj zemlji!? Bio je Crnogorac, ali je bio i Solunac, tako da mi je nejasno kako je on to oslobodio… Više »

LJUTA
Gost
LJUTA

Gost pitaj djeda ko je bio po nacionalnosti ili da li su u njegovo vrijeme bile dvije srpske kraljevine

Banovina ZETA
Gost
Banovina ZETA

gost – Ti zlocinci koje ti navodis su zlocinci samo u istoriji Bivse SFRJ komunjarske koja treba da se izbrise ko i SFRJ a ko je pomene da pred sudom odgovara za lazi no ovdje nema nazalost ni D od drzave pa lazite bez milosti

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Kad budemo slavili 100 godina pidgoričke skupstine, Dukljani će biti u mišjim rupama.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Posrbice, nijesi u toku. Sad Srbi o Dukljanima lijepo govore. Ljudi u Crnoj Gori počinju da shvataju da ne možemo bit Srbi jer je Duklja starija od Raške 200 godina. Prva je počela crkva. Od zakivanja Dukljana za Vezirov most, prešlo se na pravljenje crkava Dukljanima i dukljanske titule.

SDSD
Gost
SDSD

Najobičnija laž. Većina Crnogoraca je podržavala odluku Podgoričke skupštine. Nisu je podržavali oni koji su bili privilegovana elita u doba kralja Nikole. Ostatak naroda je živio mizerno, a kapitulacija i izgnanstvo kralja je bio težak udarac na njegovu popularnost. Posle dolaska Karađorđevića, formira se nova elita, koja nije bila mnogo bolja za narod Crne Gore. Podgorička skupština je bila borba… Više »

Cao kralju.
Gost
Cao kralju.

Kad to što si napisao, ovaj Stara Podgorica potpiše, ima ruže da nam cvijetaju na svaki korak.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Kako da potpišem gluposti. Niko u Crnoj Gori (sem srpskih plaćenika) nije bio protiv Kralja Nikola. Zato su ga Francuzi i držali. Izvinjenje poslije 100 godina je došlo kasno. Glupost je i borba dinastija. Crna Gora je imala samo jednu dinastiju. A kad neko napiše “patrijota” jasno je koji je kapacitet.

Cao kralju.
Gost
Cao kralju.

Borba dinastija borba! Nidzo je za sebe govorio da je Srbin što postoje i dokazi koje ti tumacis kako ti odgovara.

Cao kralju.
Gost
Cao kralju.

I dalje odbijas da odgovoriš ko je bio veliki pokretač bune protiv dahija Kenjo Janković?

SDSD
Gost
SDSD

“Patrijote” sam napisao sarkastično. Jeste, Petrovići su bili crnogorska dinastija, koju je sa trona protjerao dio naroda i Karađorđevići. Ne ulazim u to da li je ovo bilo opravdano ili dobro ili loše, samo kažem da je to podržavala većina Crnogoraca. To je istorijski fakt. A drugo, taj Nikola u koga se kuneš je bio radikalni srpski nacionalista i tlačitelj… Više »

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

SDSD, zaboravio si Karađorđevići srpska dinastija. Većina Crnogoraca je bilo za ujedinjenje a ne za aneksiju od Srbije. Nikolu je narod volio. Zato Srbi nijesu dali da se vrati. Svi Kraljevi dobro žive ali je Nikola u svakom ratu bio na čelu vojske. Aleksandar je bio na čelu ali kad su bježali za Grčku.

Gornja Morača
Gost
Gornja Morača

Što pričaš, Stara …, o nečemu što pojma nemaš. Nikola od kada je došao na presto 1860. nije primirisa barut do bitke na Vučjem dolu, kada je mirisao barut dosta daleko od bojišta. A kada je śutra naredio da se prikupi čitav plijen ispred njega i vidio da je zarobljeno oko 700 pušaka, i obišao bojište i vidio mrtve Turke,… Više »

Zoran
Gost
Zoran

Bravo za izjavu scekica.

Medovina
Gost
Medovina

Ko vrši podjele u Crnoj Gori, gospodo iz tkz. građanskih partija: Ranko Krivokapiću, Dritane Abazoviću, Miodraže Lekiću, Aleksa Bečiću(?), Purko Ivančeviću, … vaši prijatelji iz srpskih nacionalističkih stranaka sa kojima orkestrirano napadate, DPS i predsjednika Đukanovića?Biće, ipak da stu oni i njihovi podržavaoci, a vi im u tome nesebično pomažete. Slobodarskome crnogorskome narodu to je odavno jasno.Znaju dobro da bi… Više »

El komadante
Gost
El komadante

Ovi nasi nesrecnici podrzavaju podgoricnu skupstinu samo iz jednog jedinog razloga a to je NOVAC.U pozadini svega su ogromna finansijska sredstva kojim se placaju tzv.lideri srbskog ,,korpusa,, u CG kako bi oni i njihove familije zivjeli od tog novca ,ali je uslov brutalno negiranje Crne Gore.Uz to imaju obavezu stalno ponavljanje o ugrozenosti srbskog naroda u Crnoj Gori.Po njima srbi… Više »

Rankovic
Gost
Rankovic

Da ti sto ne dodju Serbo Rastoder i Zivko Andrijasevic ?

Gavirija
Gost
Gavirija

Osmanlijski kompleksi moj Rankovicu. Da ti ne znas vise ova tri kako ti kazes rodjaka. Ajde da cujemo.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ne pitaj, u zapećak su obojica. U dva zapećka, preciznije.

Kotoranin82
Gost
Kotoranin82

A sto vi Crnogorci ne pisete o tome kako ste Boku okupirali ? Na zboru gradjana Blazo Jovanovic u Kotoru dolazi sa pištoljem i kaze ima li neko protiv da Boka udje u sustav CG? Sto o tome ne kažete nesto? To je klasičan primjer okupacije. I jedan poznati Bokelj toga vremena je rekao : parafraziram “ nakon ovoga, nijedan… Više »

Bokelj
Gost
Bokelj

@K, Ne znaš o čemu pričaš ili namjerno širiš neistine.

Cao kralju.
Gost
Cao kralju.

Servi sluge? Hhaha na kom to jeziku? Biće novokomponovoanom.

Easy
Gost
Easy

Koja ste nacija vi Bokelji…Estonci,Laponci,Kligonci?

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ Easy

Bokeljska nacija, koja nije ime dobila po sramotnom toponimu koji je ustvari samo turski prijevod.

Kara Dag = Crna Gora

Fra Sotona
Gost
Fra Sotona

@R.Srpska,
Serbia=Servia, Servi=Sluge…
Pokrij se ušima glupane.

MNE-istinski
Gost
MNE-istinski

On živi u H.Novom i pobjeglica je(izbjeglica je nešto potpuno drugo), a ostavio je svoju Šumsku na milost i nemilost, ko je hoće.On je neće braniti, ako joj zatzreba,siguran sam, jer je hrabar samo na tastaturi.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ Kotoranin82

Tako je.
Boka Kotorska je ušla u sastav Crne Gore tek 1945. godine, odlukama AVNOJ-a.
A jeli AVNOJ bio legitiman ?
Ko je birao delegate na AVNOJ-u, da nijesu možda izabrani na izborima ???
Ili su na vlast došli u vihoru rata ?

Fra Sotona
Gost
Fra Sotona

@R.Srpska,
Legitimno je bilo stavljanje tebe i tvoje fele u torinu BiH u Dejtonu-američkoj vojnoj bazi.

Boka Kotorska
Gost
Boka Kotorska

Kako nas Italija ili Austrija ne okupira bar nego ovi divljaci

Crnogorac
Gost
Crnogorac

@Boka, Nije ni čudo što Crnu Goru ne doživljavaš svojom domovinom. Ti bi vjerovatno rađe služio koga god i ne bi ti smetalo da pričaš njemačkim, turskim, italijanskim…? Pripadaš jednom služničkom mentalitetu i ne možeš shvatiti crnogorski mentalitet. Kako god, Crna Gora je tu i ostaje, tako se nauči da služiš Crnoj Gori ako ostaješ, ili idi đe god ti… Više »

MNE-istinski
Gost
MNE-istinski

Pobjeglica je to iz Bosne, Crnogorac.Nema on veze sa Bokom, osim što se tu nastanio.Mislim, čak i da je svješteno lice, jer samo oni ovako lažu.

Bokelj
Gost
Bokelj

@Boka Kotorka, Omogućismo ti nađeš utočište kod nas kad si bježao iz Bosne, a ti sad pljuješ po nama. To najviše o tebi govori.

Easy
Gost
Easy

Koja ste nacija vi Bokelji…Estonci,Laponci,Kligonci?

Milann
Gost
Milann

Ko moze da zamisli mentalni sklop covjeka koji slavi nestajanje sopstvene drzave. Samo podanicki mentalitet naseg naroda to moze da objasni. Velikosrpske pretenzije su uvijek postojale na okolne zemlje, uz svesrdnu pomoc ljudi koji su za nistavne privilegije izdali sopstvenu zemlju. Na zalost od 1918. do danas se nije mnogo promjenilo.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Nije Milane, to mentalni sklop. To je “Fatić” virus. Poslije 45-e smo mislili da smo postali imuni, pa smo se opuštili. Onda su nam ga 90-ih ponovo prenijeli i za samo nekoliko godina skoro 30% Crnogoraca je oboljelo. Srećom na zadnjoj viziti stanje je bolje. Nekoliko procenata je ozdravilo.

Milo Vujovic
Gost
Milo Vujovic

Proslava Cetnika Podgoricke Skupstine, i Slaviti Rusenje Crnogorske Drzave,to je Idealna Prilika da se Urdi Revizija ko je iz Vlasti Omogucio Vise od 80.hiljada,pobjeglica da Dobiju Boravak aJedan Velik Dio i Drzavljanstvo i da su Neki Dosljaci na Celnim pozicijama u Budvi H.Novom i Kotoru, ovo je Prilika da se Rusioci Drzave isprate na Traktore i da se Vrati Stanje… Više »

IvoTV
Gost
IvoTV

80 godina kd cg okupacije Boke Kotorske.
Sto o tome ne reče nesto ?

Easy
Gost
Easy

Koja ste nacija vi Bokelji…Estonci,Laponci,Kligonci?

Cao kralju.
Gost
Cao kralju.

Bokelji? sve ono što valja u CG! Bez Boke kulturnoistorisko nasljedje CG bi bilo 0. https://m.cdm.me/kultura/zaduzbine-u-herceg-novom-od-zaborava-do-koriscenja-dug-je-put/

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Boka Kotorska treba biti nezavisna i oko tga nema spora.

Cao kralju.
Gost
Cao kralju.

Normalno da treba jer nam ni mentalitet ni kultura nema veze sa ovi agresivnim primitivnim lopinama brdjanima. Nagrdise Boku svojim “patriotizmom”.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ Cao kralju.

Bokelji su izuzetno kulturan narod za razliku od primitivnih Crnogoraca gdje se krave putevima šetaju.

Cao kralju.
Gost
Cao kralju.

Oni se samo mogu diciti agresivnoscu i primitivizmom, a to zovu junaštvo. .. Za sekund bi te skratili za glavu u nedostatku argumenata.. pa jel to normalno u 21. vijeku?

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Kralju, oni jedino što imaju je dug jezik i ništa više. Primati su daleko civilizovaniji od njih. Ustvari primati su i nastali od crnogoraca što je veliki evolucioni skok.

Fra Sotona
Gost
Fra Sotona

@R.Srpska,
A Srbalji imaju duhove predaka, koji se vide u svakom njihovom pogledu, jami, rijeci…

Cao kralju.
Gost
Cao kralju.

Evo ti čist primjer ovaj MNE, pa on dvije ne zna da spoji, a kamoli kakav argument da ubaci. Samo pokušava da “uvrjedi”, iako nema kapaciteta za tako nešto.

MNE-istinski
Gost
MNE-istinski

Živite i samo živite, vaše jadne i čemerne živote i hranite ih iluzijama, pobjeglice.

Cao kralju.
Gost
Cao kralju.

Par procenata i to u 4 Nahije, a sta ćemo sa 80% CG sa kojom veze nemate?

Bozo Bjelica
Gost
Bozo Bjelica

Ajde se ti MILO VUJOVICU potrudi da Crnogorci koi zive u Srbiju imaju pravo glasa i odlucivanja o svemu ovdje pa cemo lako za te pridoslice..Milon Crnogoraca zivi u Srbiji…za tvoju egoisticko lukavu nesrecu,tolko volis ovu CG da ni to ne znas da ti koim slucajem nije Miras ucitelj i CPC

R. Srpska
Gost
R. Srpska

.Milon Crnogoraca zivi u Srbiji…

U Srbiji prema grubim procjenama živi oko 360 ooo Crnogoraca i a ne milion. Počeli su se naseljavati poslije ww2, a naseljavaju se i dan- danas što je po Srbiju tragično.

Fra Sotona
Gost
Fra Sotona

@R.Srpska,
Zamisli koliko bi Srbalja danas bilo da nije bilo II svjetskog rata?

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Kojih 80 000 izbjeglica u Crnoj Gori ?
Da možda nijesmo mi Srbi ?
Kako možeš tako lupetati, budalo !
Milo, ovo ti kaže MARKO LAZAREVIĆ iz mjesta Pelagićevo u Republici Srpskoj, koje je 15-ak km, zapadnije od Brčkog.
Budalo !
Evo ti moj mejl [email protected]

I pustite mi komentar, vi uredništvo ništa sa ovim nemate !

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Marko, Marko. U jednom trenutku u Crnoj Gori je bilo 120 hiljada izbjeglica. Jedan dio se vratio na Kosovo. Teško je to sad tačno izračunati. Čitaš samo jedne izvore, uglavnom zlonamjerne. Ako te stvarno nešto interesuje o Crnoj Gori, mogu ti poslat na mail.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ Stara Podgorica

U pravu si, dobro se sjećam.
To je bilo proljeće ’99 godine kad ste primali razbijene ostatke UČK-a , preko Čakora, obučavali ih na Ćemanskom polju i zajedno sa njima išli da napadate srpske položaje na Paštriku i na karauli Košare. Znam da vas je dosta ( Crnogoraca) i izginulo tamo.

Fra Sotona
Gost
Fra Sotona

@R.Srpska,
Upravo zato su vas Albanci istutnjeli s Kosova. Pusti srbaljski ratnici i junaci.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ Stara Podgorica

Ništa me ne interesuje u Crnoj Gori.
Interesuje me samo da se Srbija i vaskoliko srpstvo pročisti od crnogorštine.

Fra Sotona
Gost
Fra Sotona

@R.Srpska,
Interesuje li te jesu li ovi sirorani naučili da plivaju?

Fra Sotona
Gost
Fra Sotona

@R.Srpska,
Upravo smo Srbalje pobjegulje primali, one koji su umakli, tj. pobjegli… Junaci srbaljski, nadaleko čuveni.

Fra Sotona
Gost
Fra Sotona

@R.Srpska,
Zašto namjerno izbjegavaš randez-voux na neutralnoj teritoriji, Beogradu?

MNE-istinski
Gost
MNE-istinski

Zato jer je kukavica.Da je, junak, ne bi se time hvalio.

MNE-istinski
Gost
MNE-istinski

Ućuti više sa tim tvojim prijetnjama, vajna junačine, Marko Lazareviću sa adresom, đe međed poštu nosi.Još pozivaš da se neko sa tobom obračuna, ko bajagi.Muč fukaro, tu se ti po H.Novom motaš, nesrećo bolesna.

Tri posto
Gost
Tri posto

Slazem se u tome da ovo nije pitanje istorijske nauke vec naseg mentaliteta. Ne uspijevam shvatiti kako se tragicni nestanak sopstven drzave moze slaviti.

Guzonin sin 💃
Gost
Guzonin sin 💃

Ja ovoga znam 💃👍😃

Velimirvelimir
Gost
Velimirvelimir

NAPUNITI ZATVORE SA NJIMA PA NEKA SLAVE TAMO KOLIKO GOD OCE!

Bodin
Gost
Bodin

Podgorička skupina je bila skup ljudi , pokupljenih bez izbora , dobro plaćenih da ugase crnogorsku državu , dinastiju i crkvu !
Vratili smo državu i dinastiju hvala Bogu , vratićemo i crkvu i naše svetinje kad tad !

Toni
Gost
Toni

Dinastiju Đukanovića?

Strijelac
Gost
Strijelac

Što da ne, bolji su od bilo koje srpske dinastije, Toni(Radojko)!

Banovina ZETA
Gost
Banovina ZETA

Ahaaaa o Bodine ne lazi kako ti niesu sveti grobovi dedova ako ti je iole ova Gora Crna na srce…upamet se tugo odriecanjem od Srbstva ne stitise Gora Crna a vama lazovima je to glavni atribut da Srbstvo negirate i mislite niko ko vi ne voli ovu goru bjezi zastido

Bozo Bjelica
Gost
Bozo Bjelica

A sto je ova Crna Gora oceli mi neko rec ? Jeli ovo apardhejd….Ne smiemo slavit 1918,ne smiemo pomen odrzat Pavlu Djurisicu,ne smiemo podic i uzdic Blagotu Jovovica te osusi Pavelica,ne smiemo slavit Punisu Racica te u skupstinu pascad U stasku popraglija sta smijemo sram vas bilo

FRED
Gost
FRED

Kako Bozo slaviti izdaju, pokolje i kukasti krst Pavla Djurisica, pripadnika Crne ruke Racica. Nema drzave koja bi to slavila osim neke moza u nasem susjedstvu.

Bozo Bjelica
Gost
Bozo Bjelica

Fred Merkuri Pavla Djurisica su Njemci zarobili i sproveli u Jasenovac toliko o tvoim krupnim lazima…A U stase koje je Racic pobijo vrijedjali su sve Srbsko u skupstinu pa su i zasluili stosu dobili

Fred
Gost
Fred

Djurisicev kraj ne znaci da nije bio zlocinac, naprotiv. Stjepan i Pavle Radic nijesu bili ustase. Knjigu u sake djavo odnio tastaturu.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ha ha Božo. Koji si razred O.Š. Pišeš “smiemo”, Ranije pišeš “koi”, “bijo”… Vuk je slovo “J” ubačio prije 150 godina. A kad budu Hitlera slavili u Pragu i Jerusalimu, Mengelea u Varšavi i Krakovu, Pavelića i Stepinca u Beogradu, slavićeš i ti ove tvoje.

Ljubo
Gost
Ljubo

Crna Gora je slobodarska zemlja koja ne slavi sluge okupatora i zločince. Niti će proslavljati dan kada joj je oduzeta viševjekovna država.

Bozo Bjelica
Gost
Bozo Bjelica

Ko si ti i tebi slicni da naturate lazavu istoriju novokomponovanih Montenegrina Za mene je 1918 godina spasenje Crne Gore od ne Stanka…A ti ajde u Golubovce prostri crveni tepih Markovicu jer je obezbiedio 50 hiljada Novokomponovanih Montenegrina kod Merkelove i osvirajmu himnu Sekulinu

Novljanin
Gost
Novljanin

Ovo ti je banan država ili u prevodu sprdnja nad sprdnjama

Strijelac
Gost
Strijelac

Idi, Novljanine-pobjegilico, kod Papue Dačića, ako ti je stalo do banana.

Ivan_Cirih
Gost
Ivan_Cirih

Mora se u montenegto svaki dan pisati o politici i prošlosti, i tako podgrijavati nacionalne strasti, da bi se skrenulo sa ekonomskih tema , jer Crnogorci žive od 250-300€ Plate i 120-200€ penzije kao u Bangladeš .

Ja licno
Gost
Ja licno

Samo da mi neko pojasni: sta je trebalo da bude sa CG 18 te? Da ostane nezavisna a da jedan slovenac bude u YU? Da organizuje referendum? Kakav bi rezultat bio na njemu? Koja je to drzava do peruida poslije 45 te postala na referendumima. 18 su dektetom nestala 4 carstva.ej ljudi 4 carstva!!!bez referenduma na Versaju .sjednu gospodari svijeta… Više »

Mr.Bad
Gost
Mr.Bad

Da se vrate 4 carstva! Nikad više 1918.

Olosi
Gost
Olosi

Bogumi Nidzo je Srbin (sta god to znacilo) bio, pq ti vidi sta si dokleac

Olosi
Gost
Olosi

Ne zaboravi da je Nidzo rasformirao i vojsku i državu.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ološi, pravo si ime izabra. Vojska se rasformira da ne bi bila zatvarana, strijeljana ili vođena u logore. Tvoj Kralj Aleksandar je sa kompletnom vojskom pobjega u Grčku i on mu je rasformirao državu i pripojio je Srbiji. Ti jeftini trikovi su prošli 1918-e i nikad više.

Olosi
Gost
Olosi

Ne no si ti sa tom lažnom verzijom. Uteko Nidzo bogumi pa se narod pripojio oslobodiocima.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Nidžo uteka a tvoj Kralj poša u Grčku na ljetovanje. I poveo svu vojsku, dok su Crnogorci na Mojkovcu štitili vašu bježaniju. Što ne ostaviste dio vojske u Mojkovac, no svi pobjegoste. Vama čim ne odgovara istina, izmislite novu istoriju.

Betoven
Gost
Betoven

Pa ste se vi našli da rješite stvari aneksijom.

goodbye
Gost
goodbye

Kad vam treba da se pozovete na to, da su Crnogorci-Srbi, onda je kralj Nikola, a ne Nidžo. Sve vi je uzalud izbrišite uspomene i na nelegalnu Podgoričku skupštinu i na vaše četničke heroje:No pasaran!

₩₩₩
Gost
₩₩₩

Ne vidim odgovore na jasna pitanja?pustite vi price, 1918 je istorijski trenutak kakvi se desavaju jednom u par vjekova.Je li Pruska ili Pijemont dobila ili izgubila? Jel bilo referenduma? Jesu li delegati u Jajcu predstavljali slobodno izabrane delegate?

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

A što ti nije jasno, časti ti?. Za Prusku pitaj Njemce a za Pijemont Italijane. Srbija 1918-e, okupira i anektira državu, koja je postojala 900 godima i koja je na Balkanu u zadnjih 1000 godina imala najduži kontinuitet. Dobro si napisa. Zadnjih par vjekova niko nije uspio da nas okupira, sem “braća”

₩₩₩
Gost
₩₩₩

E kad bi se istorija mogla tako tumaciti po interesima svakog sela ko sto ti mislis. Bozicna pobuna je ustanak par sela stare ,najuze CG organizovana od strane Italijans u cilju sprecavanja nastanka Yu.istintinsu i na Petrovdan 41 opet bili zajedno i opet bili u velikoj manjini kao i 18 te.ta dva dogadjaju su velikoj korelaciji ,a njihova masovnost ukazuje… Više »

Sažaljivi
Gost
Sažaljivi

Ti lično, niti znaš što pitaš, niti što pišeš … niti se pitaš sam sa sobom.

pipun
Gost
pipun

Koje su to tuge jadne koje proslavljaju ukidanje svoje države?

Toni
Gost
Toni

Fala Podgoričkoj skupštini što se zahvaljujući tom događaju pojavilo dosta istoričara, analitičara i drugih stručnjaka za koje niko nikad nije čuo.

Betoven
Gost
Betoven

Šta znači naći rješenje kojim će obje strane biti zadovoljne? Manjina to hoće , većina neće. Znamo i ko hioće. Zabraniti javno organizovanje proslave i kažnjavati.

Marko
Gost
Marko

Boka je 100% podržala Podgoričku skupštinu,

pipun
Gost
pipun

Samo tuge jadne proslavljaju ukidanje svoje države.

Kotoranin
Gost
Kotoranin

Do okupacije Boke od strane CG, mi uopste nismo bili u istoj državi.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

A u kojoj ste vi državi bili, prije nego ste pripojeni Crnoj Gori?

Cao kralju.
Gost
Cao kralju.

Stara u onoj čiji nam putevi i infrastruktura još služe za razliku od vaših.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

@Cao, Nije ni čudo što Crnu Goru ne doživljavaš svojom domovinom. Ti bi vjerovatno rađe služio koga god i ne bi ti smetalo da pričaš njemačkim, turskim, italijanskim…? Pripadaš jednom služničkom mentalitetu i ne možeš shvatiti crnogorski mentalitet. Kako god, Crna Gora je tu i ostaje, tako se nauči da služiš Crnoj Gori ako ostaješ, ili idi đe god ti… Više »

Cao kralju.
Gost
Cao kralju.

Crnogorac priznacemo je i nije probem, ali kad prestanete da svojatate ono što nisu vaše zasluge. Vi ste Brdjani iz 4 Nahije i na to se skoncentrisi doklejac. Postojali smo mi i prije Astro-Uarske, samo ti kao i svi montenegrini se pozivas na istoriju odakle tu paše.

Cao kralju.
Gost
Cao kralju.

Stara to su tvoje verzije-lazi. U Boki su pretežno bili Srbi naseljeni još od Tvrtka I, tqko da ti Crnogorci koje pominješ postoje samo u tvojoj glavi. Nego mi ne reče za Kenja Jankovica? Da nije Crnogorac mozda bio?

Cao kralju.
Gost
Cao kralju.

Nismo nacija ali smo sva kultura CG.https://m.cdm.me/kultura/zaduzbine-u-herceg-novom-od-zaborava-do-koriscenja-dug-je-put/ bar ovo sto valja…

Cao kralju.
Gost
Cao kralju.

Nikad se ja nisam pisao Crnogorcem i znam ko su mi preći koji su je naseljavali davno davno… Jeste bila je Duklja i Kotor ali HN nije do Tvrtka I i dolaska Srba.

Bodin
Gost
Bodin

Boka je bila sjedište Dukljanskih kraljeva , kralj Mihailo Vojisavljević je stolovao u Kotoru , tako je bilo dokle nijesu Nemanjići “mačem i ognjem” okupirali i zapalili sve Dukljanske gradove sem Kotora ! E sad da su Boku naseljavali “pretežno srbi” je laž , no si se ti posrbio , a do skoro si se i sam pisao crnogorcem ,… Više »

Nezavisna Boka
Gost
Nezavisna Boka

@ Crnogorac, cijela Boka ne dozivljava Crnu Goru kao sopstvenu drzavu. Pogledaj malo komentare ovdje, sve je vise Bokelja koji se bune zbog crnogorske okupacije.

Easy
Gost
Easy

Koja ste nacija vi Bokelji…Estonci,Laponci,Kligonci?

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Napiši Kralju. Bila je Austro -Ugarske. Bila je i dio Crne Gore. Dokumenta iz 1813-e pišu da je u boki bio referendum CRNOGORACA, i da su odlučili da se pripoje Crnoj Gori. Onda je “bratska” Rusija na Bečkom kongresu insistirala da se Boka vrati Austriji. A to što se Srbima ne sviđa istorija, to je vaš problem.

Easy
Gost
Easy

Koja ste nacija vi Bokelji…Estonci,Laponci,Kligonci?

IvoTV
Gost
IvoTV

Vi ste aneksirali Boku bez referenduma, i bez konzultacija Bokelja da li žele da se priključe CG. Znaci na silu.

Pranje prozora
Gost
Pranje prozora

Podrzali su je mnogi ne znajuci sta im se sprema, ne znajuci za podlu prevalu kralja aleksandra i pasica. Oni koji su sve organizovali, stavljajuci se u sluzbu tudje drzave su znali.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Pranje prozora, djelimično si u pravu. Veliki broj učesnika “skupštine” nije znao što nam se sprema. Mnogi su kasnije pisali o tome kako smo prevareni od Srba. A kamo li obični narod, velikim dijelom nepismen. Ne znaju danas ovi “Fatićevci”, pored knjiga i kompjutera a kamo li prije 100 godina.

Novljanin
Gost
Novljanin

Samo sloga Srbina spasava .

Pranje prozora
Gost
Pranje prozora

Nista vas ne moze spasiti sluge slugine.

2105
Gost
2105

Vidim

Njegoseva CG
Gost
Njegoseva CG

Podgoricku skupstinu je 1918 godine podrzalo 95% naroda, tako je tada bilo vrjeme jer su tadasnji gradjani CG sebe smatrali djelom Srpskog naroda koji treba da se ujedini sa bracom.Jeli je jasno dudukljani dje su bili nasi preci a dje ste danas vi?

LJUTA
Gost
LJUTA

Jeste, isto nam je jasno da vi i dalje živite marš na drinu i boj na kosovo

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Od koga su ih branili 3 hiljade srpskih vojnika u Podgorici? Što su zabranili povratak Kralju Nikoli? Pročitaj telegram Živojina Mišića poslat 1918-e, komandantu srpskih snaga u Crnoj Gori: ” Na teritiji koju je naša vojska OKUPIRALA, ne budite lake ruke…”. Činjenice, vjekovni srpski neprijatelj.

Marko
Gost
Marko

Ne mlati

Bozo Bjelica
Gost
Bozo Bjelica

Staro Podgoricanine sta imas citat izjavu Misica…Pa Srbi Crnogrski znaju da nikad ni jedan Srbijanac nije bijo za ujedinjenje…Procitaj tastament SV Petra CT pa prdnjavi…Sve zelje za ujedinjenje Srba poticale su od Srbskih Crnogoraca i Cvikeras Acika je Crnogorac te zavi Srbstvo u crno prasicamu grob iskopala

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Božo, Božo. Ako je Kralj Aleksandar, po majci Crnogorac, ko su Nemanjići. Nijednog srpskog Kralja Nemanjića nije rodila srpkinja. Ne postoje Crnogorski Srbi i Srpski Crnogorci. Ka da kažeš Austrijski Mađari i Mađarski Austrijanci. A bili su zajedno, za razliku od nas.
Nađi kad su Srbija i Crna Gora zajedno ratovali prije 20 vijeka.

Bozo Bjelica
Gost
Bozo Bjelica

Ahaaaa Postoje po tebi Staro Podgoricanine nacije Gore Crne,Ravne,Zelene,Kakaricke i Skopske CG….Bjezi sreceti ne mlati buloaze dati se sviet ne smie….Kad su ratovali …prije 20 vieka Ajde ti nadji ko je predvodio seobu Srba prije 23 vijeka pa dako se opasuljis….No sve Srba s prostora Gore Crne pokloniste Srbijancima sad su Srbijanci Srbi a mi Gorci Crni pih

Valentina
Gost
Valentina

Podgorička skupština je sabrala želje svih Srba iz CG da se ujedine u jednu moćnu srpsku državu.Legimitet je bio ogroman a legalitet isti kao i 29.11.1943. u Jajcu kada je KPJ formirao buducu državu.Crna Gora je PORAŽENA u prvom svjetskom ratu, 1916 potpisala bezuslovnu kapitulaciju a oslobođena je 1918g od strane srpske vojske i Francuske…pogledajte strane vojne izvore. U takvim… Više »

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Moja Valentina, koliko gluposti. Potpiši se svojim imenom. U prvom ratu su svi bili poraženi u nekom trenutku. Vaš Kralj je sa vojskom pobjega u Grčka i vratio se septembra 1918-e. Crna Gora je bila na pravoj strani i ratovala dok ste vi bježali. Đe su to ratovali Srbi, dok su oslobađali Crnu Goru. Koliko je bilo ranjenih i poginulih?

Gradski masinci
Gost
Gradski masinci

Draga Valentina ili ko vec, od izdaje je sramotnije opravdavanje izdaje. Svi istoricari se slazu da to nije bilo ujedinjenje vec prisajedinjenje, zloupotrijebljena je zelja naraoda za ujedinjenjem. Srpska vlada nikad nije htjela ujedinjenje na ravnopravnim osnovama, oni to nijesu htjeli ama bas nikad, pa ni u XXI vijeku. Nema tu ni legitimiteta a legalitet je ismijavanje legaliteta. Crna Gora… Više »

ND
Gost
ND

Klasična istorijska konstrukcija,u stilu onih koji su i organizovali Podgoričku Skupštinu i čiji si duhovni,a i svaki drugi naslijednik.

mitovi
Gost
mitovi

Svi Scekici prije 1918 su bili Srbi u Sandzaku.

LKJ
Gost
LKJ

Pozdravio te hrvtski golman Subasic.

Kohss
Gost
Kohss

Problem je što razne neznalice dobijaju prostor u medijima

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

“Podgorička skupština” nije postojala u Crnoj Gori. Skupili se ljudi, iz Beograda i Crne Gore. Prvo su sebi dali ime “Skupština srpskog naroda”, pa preimenovali u “podgorička”. Poslije dodali “velika”. Kao da u Pirotu grupa Srba i Bugara, donese odluku da Srbiju pripoje Bugarskoj.

Pecicanin
Gost
Pecicanin

Skupština Crne Gore treba da poništi sve odluke donešene na tzv. Podgoričkoj skupštini i tim činom stavi tačku na bolesne aspiracije još bolesnijih podržavalaca tzv. Podgoričke skupštine.

Gulag
Gost
Gulag

To je već uradjeno…

Misko
Gost
Misko

A dobro kad je tako sto u skupstini ne poniste odluke te takozvane “podgoricke skupstine”,no se vidi da je problem DPS i njihovo srbovanje!

Kanuri
Gost
Kanuri

Konacno smo docekali da mlade generacije istoricara, svojim tekstovima pogadjaju tacno u centar.Zaista sam ponosan kada na ovako lijep,precizan i temeljan nacin,biranim rijecima govore o jednoj od najvecih zabluda,a to je sramna podgoricka skupstina.Ne treba se obazirati na ove botove(jednog politickog subjekta) kojima su pred izbore podijelili racunare(slucaj drzavni udar),a oni mislili da je u pitanju kapsula za put svemir🤣.… Više »

Joxim
Gost
Joxim

Šerbova vojska istoričara i plagijatora. Šćekić. Ko je do jutros čuo za njega neka se javi!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Joxime, stara vaša priča. Nebitan je Šćekić. Napiši ti, što nije istina u tekstu koji je napisao. Kad nemate nikakav protiv argument, onda ne valja okle je, pa kako izgleda, pa ko mu je bila učiteljica i svakakve gluposti. A to što napiše istinu, vas ne zanima.

Roxana
Gost
Roxana

Joxime, pošto nisi čuo za Šćekića, red je da se informišeš. Naš mladi naučni radnik. Autor je knjige “Iza linija fronta” koja je obradila stanje crnogrsske vojske u I svjetskom ratu (98% istraživački rad, kojim se većina ne može pohvaliti..). Zatim je jedan od autora udžbenika istorije za 3. i 4. razred gimanzije. Takođe uz Andrijaševića autor dva enciklopedijska izdanja… Više »

Maks
Gost
Maks

Bravo Šćekiću

Dragan K
Gost
Dragan K

Mladi gospodin je rekao živu istinu baziranu na proučavanju arhiva i spisa predmeta,koje na žalost nisu dostupne svima,jer je negiranje crnogorske nacije cilj srpskih sluzbi i njihovih sluga tj volontera u Crnoj Gori.Apelujem na što više ovakvih članaka,jer je sve što je on rekao živa istina. Srdačan pozdrav iz Lovćenca,uz poruku: Crna Gora je vječna,dok su joj đeca vjerna!

plagijatori
Gost
plagijatori

Plagiraš Šešelja, taman ste isti, i srpski i crnogorski nacionalisti.

Dali
Gost
Dali

moj Scekicu nisi se oglasavao da kritikujes kada je Kosovo ocistilo dio svog naroda ili kad Hrvatska slavi istrebljenje svog naroda a ovdje je vecina bila za ujedinjenje mali broj tadasnjih Crnogoraca je bio protiv ali da su ovo Amerikanci uradili u Crnoj gori onda bi se slavilo i jos nesto ovdje se radi o oslobodjenju a kako neko sad… Više »

Sirotinja
Gost
Sirotinja

Gladni smo!!!

Gordan
Gost
Gordan

dok imas comp i internet nisi gladan.

Sirotinja
Gost
Sirotinja

Sada nijesam, ali prije doručka sam bio gladan. 😂😂😂

Razocarani
Gost
Razocarani

Sramotno je kada jedan intelektualac,istoricar,zamjenom teza,jedan ISTORIJSKI dogadjaj, od izuzetnog znacaja ,stavlja u kontekst dnevnopoliticke ,politikantske,ne strucne,zlonamjerne , kategorije Podgoricke Skupstine. Nije istina,tumacenje Scekica,da da je tom Skupstinom,koja je ODRXANA PO NAJVECIM DEMOKRATSKIM STSNDARDIMA,kakvih do tada ,a ni pisle,do danasnjih dana nije bilo u CGoru. Zar je ,,tragedija,,da JEDAN isti narod,iz dvije drzave,zele SVOJOM VOLJOM zivjetivu zajedici. Zasto,se,,Savremeni istiricari,,Scekic i… Više »

ND
Gost
ND

Demokratski uslovi pod vojnom okupacojom i usmjerenom propagandom,sa nekoliko hiljada Crnogoraca u austrijskim logorima i namjerno pritvorenim oficirima,da ne utiču na narod? Demokratski,nema šta.

Cao kralju.
Gost
Cao kralju.

Da demokratski ND, kao i 2006. zabranom glasanja Crnogoraca iz RS, dovodjenjem izbjeglica iz zemalja Beneluxa i dovlacenjem istih iz Bosne od strane Nasera Kljemendija velikog prijatelja CG (ali vlasti).

Joxim
Gost
Joxim

Najdemokratskiji izraz volje jednog naroda je Podgorička skupština. Neka je slave oni koji je tako doživljavaju. Božićnu pobunu slavi dvadesetak ljudi,sve sa raspopom Mirašem, pa se niko ne buni.

GRAĐANSKI
Gost
GRAĐANSKI

1. Nezakoniti, nasilni, sramni, prodati, kukavički i krvavi – izraz volje jednog okupiranog naroda je bila ta takozvana “Podgorička skupština”. 2. Za vas sa nepomenikom, nekrstom i zločezbinom Ristom na čelu: – 1. NEKOLIKO STRANICA IZ KRVAVOG ALBUMA KARAĐORĐEVIĆA (Rim,1921.) – 2. Dr Novica Radović: “CRNA GORA NA SAVEZNIČKOJ GOLGOTI” (Peć, 1938.) – 3. Miloš Živković: “PAD CRNE GORE” (Beograd,… Više »

Silvester
Gost
Silvester

Čemu mržnja u sred ljeta, kad najljepše cvijeće cveta?

Oktopod
Gost
Oktopod

Joxime,dje ti je cetalj?

ND
Gost
ND

Vidi se da se razumiješ u demokratiju!

Teme za dileme
Gost
Teme za dileme

Gledaj u utorak rastu cijene goriva!

E he hej
Gost
E he hej

U centar!

Nikšićanin
Gost
Nikšićanin

Šćekiću sve je to istina,đe vidiš u SNS njihovom rukovodstvu razumnih ljudi da ih tako nazovem.Ljudi koji svoju državu izdaju za pare.Vlada je razumna jer je po Ustavu obavezna da štiti inegritet,nezavisnost ove naše najljepše države Crne Gore.Izdajnicima svoje države zna se đe je mjesto tu nemože biti kompromisa

Poter
Gost
Poter

Vlada Cg je 90 ‘ godina bila Vlada izdajnika a isti su ljudi i danas u njoj.

Xyz
Gost
Xyz

Ne piše se đe nego gdje .

Nikšićanin
Gost
Nikšićanin

Đe je po crnogorskom lektoru.

Send this to a friend