Politika

Podmlađivanje vojnog kadra prioritet

Jelko Kacin

Suština svake vojne modernizacije zemlje je prije svega upravljanje kadrovima uz uvažavanje demografskih ograničenja. Školovanje ljudi, njihova obuka, učešće na zajedničkim vježbama i operacijama, preuzimanje pozicije u komandnim strukturama Alijanse trajni su izazov za svaku državu članicu NATO saveza. To je u razgovoru za Pobjedu ocijenio ambasador Slovenije pri NATO Jelko Kacin.

“Preuzimanje nove opreme i naoružanja, razvoj novih taktičkih postupaka upotrebe zahtijeva obuku i školovanje jedinica i komandi. Po definiciji to zahtijeva uvođenje novih ljudi, što je u biti pomlađivanje vojnih struktura, a i posljedica povećavanja interoperabilnosti jedinica unutar Alijanse”, naveo je Kacin.

Modernizacija, koja je, prema njegovim riječima, prilagođavanje oružanih snaga promjenama u bezbjednosnoj situaciji u regionu, Evropi i transatlantskom prostoru, je najvažniji element dostizanja standarda.

“Od riječi treba preći na djela, ,,rezolucije i nacrte treba implementirati u cjelosti, ciljeve treba iz dokumenata prenijeti i primijeniti na terenu, treba ih materijalizovati, odnosno ostvariti”, objasnio je Kacin.

Send this to a friend