Politika

Podnijet prvi zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o slobodi vjeroispovijesti

Hram Hristovog Vaskrsenja Podgorica

Beogradski advokati Milenko i Momir Radić podnijeli su danas Ustavnom sudu Crne Gore inicijativu za ocjenu saglasnosti Zakona o slobodi vjeroispovijesti sa Ustavom i međunarodnim ugovorima.

Inicijativom, u koju je imao uvid Tanjug, traži se od Ustavnog suda Crne Gore da donese odluku kojom će osam odredaba tog zakona, spornih za Srpsku pravoslavnu crkvu SPC proglasiti neustavnim i nesaglasnim s međunarodnim ugovorima.

Predlaže se da Ustavni sud naloži da se obustavi primjena osporenog zakona prema vjerskoj zajednici SPC do okončanja postupka ocjene njegove ustavnosti ili do zaključenja ugovora između SPC i Vlade Crne Gore, kao što je to već učinjeno s jevrejskom, rimokatoličkom i islamskom zajednicom.

Advokati upozoravaju da primjenom ovog zakona nastupa “izvjesnost neotklonjivih posljedica” – gubljenje statusa pravnog lica, zadiranje u pravo na imovinu nacionalizacijom bez naknade, sužavanje dostignutog nivoa ljudskih prava i prava na uživanje vjerskih sloboda, diskriminacija i nasilna asimilacija.

Zbog toga, Ustavnom sudu predlažu da državnim organima i organizacijama naredi da obustave izvršenje pojedinačnih akata i radnji koje su preduzeli ili su planirali da preduzmu prema SPC na osnovu tog zakona.

U obrazloženju inicijative podsjeća se da je od 1219. godine, kada je Sveti Sava u Nikeji dobio titulu arhiepiskopa za sve srpske i pomorske zemlje, SPC nesmetano posjedovala i sticala objekte i zemljište u Crnoj Gori.

Međutim, kako navode, nakon 800 godina država Crna Gora u članu 62 spornog zakona retroaktivno konstatuje da objekti i zemljište SPC na današnjoj teritoriji te države ne pripadaju i da nikada nisu pripadali SPC, jer ona ne posjeduje dokaze o pravu svojine na tim objektima i na zemljištu do 1. decembra 1918. godine.

Advokati tvrde da na osnovu ovog zakona, počevši od danas pa dok se ne registruje, SPC, koja gubi status pravnog lica, ne može posjedovati, sticati i ostvarivati prava koja u skladu sa pravnim poretkom Crne Gore pripadaju isključivo registrovanim ili evidentiranim vjerskim zajednicama, kao pravnim licima.

Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom statusu vjerskih zajednica u Crnoj Gori danas je stupio na snagu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vranac 13 jul
Gost
Vranac 13 jul

Autekefalnost cpc će biti priznat kad crna gora bude najača i najveća u nato paktu do tada miraševci naoružajte se strpljenjem trajaće vekovima

Joo
Gost
Joo

Tako ste predvidjali i Ukrajini…..

Berane
Gost
Berane

Ovo sto nvo cpc pokusava je isto ko da ti drzava ne da da registrujes auto jer je nelegalan, neispravan itd.. I ti onda podjes u svoj obor nacrtas tablice, napravis saobracajnu od kartona i *registrujes* ga hahahahahaha

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

nacionalizacijom bez nadoknade ….crnogorsku zemlju crkve i manastire prepisali na srpsku crkvu ….ko je u katastrima to radio imenom i prezimenom …

leledud
Gost
leledud

bas ce… ahahaha nego, kad je vec pocela primjena, jedva cekam podnesak za provjeru zakonitosti upisa u crkveno vlasnistvo zemlje koju je poslije Pop Milo Bozovic iz |Budve na svoje ime prepisao, tj ukrao od crkve pa su mu potomci po Budvi sad bogatasi i DF celnici. Eto mu ga unuk, isto Milo, bio menadzer opstine. Izbacen iz 1.srednje, kockar… Više »

crnogorka
Gost
crnogorka

uzmi drzavo sve je tvoga naroda, uzmi prosto ti od BOGa bilo

Ljuta
Gost
Ljuta

Ne uzima drzava no ova lopovska vlast….nikad im malo ne bilo. Dok ih halapljivost ne unisti

Primorac
Gost
Primorac

još si na sendviče

Primorac
Gost
Primorac

opa tako treba sve u javnost,samo istina može pobjediti ovu poharu.

Eto pitam
Gost
Eto pitam

Da, stvarno, da li je po Ustavu da najveća i najprofitabilnija firma u Crnoj Gori ne plaća porez?

sused
Gost
sused

ida sv novac izvlace za Beograd

Ljuta
Gost
Ljuta

Pa je li Srpska Crkva ili nije? Nego kako lako prodjoste sto je milo dao mirasu Srpskog Kralja Nikole ljetnikovac na koriscenje bez centa?
DPS SD OKG nema vise pameti sve im je ko Baji Patku 💰💰💰💰

Olja
Gost
Olja

Nece se muciti sudije Ustavnog suda kakva je inicijativa. Ovi kada nisu skole gledali.
Ahahahahaha….

KRALJ NIKOLA I
Gost
KRALJ NIKOLA I

jevreji , rimokatolici, i muslimani nisu otimali crnogorske objekte 1918-22 vec samo serbi i njihov kralj.. zato se ugovor sa vama razlikuje od gore pomenutih zajednica.. njima svaka cast a vi cete vratit sve sto ste oteli kako vam se nece!!

Joo
Gost
Joo

Kakvi Bg advokati…..pa sad su sebi pucali unogu…..ovim su dokazali da nemaju dokaze o vlasnistvu, sto i ne cudi jer su okupatori…..pa im je jedini potez uztavnost zakona…..ne brinite, nisu CG zakoni pisani u kafanama grickajuci koljenice……sve je provereno pre glasanja….samo kevcite….to vam jje jos jedino ostalo…….

Ljuta
Gost
Ljuta

Da nemaju mozda katolici papire o gradnji Katedrale Svetog Tripuna?

A ja
Gost
A ja

Oni je nisu nikome uzeli kao spc

Joo
Gost
Joo

Ljuta….onome ko nije krao i okupirao tudje nije potrebno da dokazuje ista…….

Tip Top
Gost
Tip Top

Kakav zahtjev za ocjenu ustavnosti kada nijesu ni registrovani u Crnu Goru,prvo da se registruju pa da ponose zahtjeve kave god hoce.

waldorf&statler
Gost
waldorf&statler

Bravooooo….

Send this to a friend