Politika

Podrška Poljske da Crna Gora bude sljedeća članica EU

Sa sastanka

Poljska snažno podržava Crnu Goru na putu ka EU kroz sve formate, uključujući i Višegradsku grupu (V4), posebno u dijelu bezbjednosti, bolje povezanosti (infrastruktura) i ekonomije, kazao je ambasador te države, Artur Dmohovski na sastanku sa glavnom pregovaračicom Zorkom Kordić.

Ambasador je istakao da Poljska politiku proširenja EU na Zapadni Balkan vidi kao prioritet i poručio da ćenastaviti da pružaju svu potrebnu podršku kako bi Crna Gora postala naredna članica EU, saopšteno je iz Sektora za informisanje javnosti o Evropskoj uniji i procesu pristupanja EU.

“On je ukazao na značaj Konferencije o budućnosti Evrope, kao dobre platforme za evropski put Crne Gore i razgovor o brojnim relevantnim temama za građane”, navodi se u saopštenju.

Kordić je istakla da će Crna Gora intenzivirati reforme kako bi bila prva sljedeća država članica EU. U tom kontekstu je kazala da će Crna Gora iskoristiti primjenu nove metodologije pristupanja za unapređenje dinamike u poglavljima i pregovorima.

“Glavna pregovaračica je istakla da proces pristupanja i buduće članstvo u EU donosE brojne koristi, kako u pogledu bolje infrastrukturne povezanosti, razvoja ekonomije, tako i brojnih mogućnosti i boljitka za građane”, dodaje se u saopšetnju.

Ona je istakla da je važno da zemlje kandidati mogu da učestvuju u formatu kakav je Konferencija o budućnosti Evrope i što mogu da daju svoje mišljenje, predloge kako da se na korist svih unaprijede evropske politike.

Sagovornici su dogovorili intenziviranje saradnje i pružanje ekspertske podrške u više pregovaračkih oblasti u kojima Poljska ima dobre rezultate.

Send this to a friend