Politika

Podrška SAD evidentna sa svih političkih adresa

Bilateralna saradnja Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država veoma je sadržajna i kvalitetna, a kontinuirana i sveobuhvatna podrška SAD, kao glavnog strateškog partnera, evidentna je sa svih političkih adresa, kazao je državni sekretar Ministarstva odbrane, Slobodan Filipović.

Filipović se sastao danas sa delegacijom američkog Senata koju je predvodio predstavnik Komiteta za vojno-obavještajne poslove, Nikolas Basiano.

“Ministarstvo odbrane je zadovoljno dinamikom ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore Alijansi, imajući u vidu da su 24 zemlje članice to već učinile”, kazao je Filipivić apostrofiravši značaj članstva Crne Gore u NATO.

On je izrazio uvjerenje da će u skorijem periodu i preostale zemlje ratifikovati Protokol, čime će se stvoriti uslovi da Crna Gora postane punopravna NATO članica.

U ime Direktorata za politiku odbrane, Ivan Mašulović informisao je sagovornike o aktuelnostima u okviru evroatlantskih integracija, istakavši da Ministarstvo odbrane posvećeno radi na povećanju standarda, konstanto ulažući u modernizaciju i edukaciju kadrova, kao i unapređivanje interoperabilnosti Vojske Crne Gore sa partnerskim zemljama.

On je upoznao sagovrnike sa aktuelnim finansijskim izdvajanjima u domenu odbrane, naglasivši da Ministarstvo odbrane predano radi na pripremama koje iziskuje posljednja faza evroatlantskih integracija.

Takođe, Mašulović je upoznao sagovornike o uticaju ruskih nacionalista prilikom održavanja Parlamentarnih izbora u Crnoj Gori prošle godine, što je potvrđeno od strane vrhovnog državnog tužioca, te dodatno informisao o pravovremenom reagovanju crnogorskog bezbjednosnog sistema u ovom domenu.

U ime Vojske Crne Gore, zamjenik načelnika Generalštaba, brigadni general Rajko Pešić upoznao je američku delegaciju sa aktuelnim integracionim procesima u Vojsci, kao i budućim koracima u implementaciji Plana vojne integracije. Dodatno, on je upoznao sagovornike sa naučenim lekcijama iz dosadašnje saradnje u okviru Državnog partnerskog programa Crne Gore sa saveznom državom Mejn.

Predstavnik Komiteta za vojno-obavještajne poslove Basiano pohvalio je napredak koji je Crna Gora ostvarila na polju evroatlantskih integracija i izrazio uvjerenje da će punopravno članstvo Crne Gore u NATO značajno doprinijeti jačanju mira i bezbjednosti u regionu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Darija
Gost
Darija

Za Crnu Goru je cast kad ima prijetelje poput SAD koji su uvijke na medjunarodnoj sceni bili za njene istorijeske koraka za bolje sjutra za nju i njene gradjane.

Bond
Gost
Bond

Crna Gora je pokazala svoju spremnost, nema razloga da je ne podrze. Nadam se da ce brzo i ratifikacija.

Visnja
Gost
Visnja

Americka administracija je sada vise okrenuta unutrasnjim pitanjima ali kad dodje na red pitanje crnogorskog clanstva u NATO , podrska nece izostati.

Mixi
Gost
Mixi

Drago mi je sto svi prepoznaju znacaj clanstva CG. To znaju i SAD zato i nam pruzaju podrsku.

Antonio
Gost
Antonio

Podrska je sasvim osnovana i za ocekivati kada CG dobro napreduje. Samo naprijed!

Riky
Gost
Riky

Ratifikovale su 24, ostale jos 4. Nadam se da cemo veoma brzo biti 29 clanica NATO.

Bojana
Gost
Bojana

POlitika prosirenje koju NATO spovodi ternutno ce dodatno clanstvom Crne Gore ujediniti Evropu.

Maus
Gost
Maus

Znaci uskoro mozemo i ocekivati ratifikaciju. Bravo

hemera
Gost
hemera

Spavas li mirno Milacicu Marko??

Gabrijela
Gost
Gabrijela

Znaju SAD kolijo je vazno NATO clanstvo za jednu drzavu sa Zapadnog Balkana a samim tim i za Balkan uopste.

Anka
Gost
Anka

SAD su upoznate sa pregovorima koje je Crna Gora vodila sa NATO-om i sami podrzavaju integracioni proces koji ce imati epilog u vidi clanstva u skorije vrijeme.

lolita
Gost
lolita

Dok Marko MIlacic putuje svojim karavanom i pravi cirkus po svijetu, odje se rade konkretne stvari!

gledna
Gost
gledna

Crna Gora je uvijek na bezbjednost, stabilnost i mir gledala kao na kljucne stavke za koje se treba boriti i kojima treba teziti.. Zato je narod CG prepoznao clanstvo u NATO kao nesto sto je od ogromnog znacaja za nasu mirnu buducnost !

opala
Gost
opala

Ne znam kako ova prica i ove izjave izgledaju u ocima opozicije.. narocito onima iz fronta.. ?? sigurno oni vide sve negativno !

poaro
Gost
poaro

nikad vise Crna Gora nece trpjeti i nece ratovati i krv prolijevati za interese ni Srbije ni Rusije.. nema smisla da nas gledaju kao sredstvo, uzimamo stvar konacno u svoje ruke i hrabro ispunjavamo ciljeve !

Send this to a friend