Politika

Podrška vraćanju Cetinjskog manastira CPC-u, Vlada da povuče donijete akte

Na osnovu građanske inicijative u kojoj se traži da se vlasništvo Cetinjskog manastira vrati u vlasništvo Prijestonice, usvojeno je šest zaključaka na danas održanoj sjednici lokalne Skupštine. O zaključcima će se odbornici naknadno izjasniti.

Kako su saopštili iz Prijestonice, cijeneći građansku inicijativu, te uzimajući u obzir kompleksnost društveno – političke situacije u državi, uvažavajući Ustavom i međunarodnim dokumentima garantovana prava i slobode svih građana, svakog čovjeka, Skupština Prijestonice Cetinje, u skladu sa članom 76 Statuta Prijestonice i članom 118 Poslovnika o radu Skupštine Prijestonice Cetinje  donosi sljedeće zaključke:

“Skupština Prijestonice Cetinje, u cilju očuvanja opredjeljenja građana Crne Gore da žive u državi u kojoj su osnovne vrijednosti sloboda, mir, tolerancija, poštovanje ljudskih prava i sloboda, multikultularnost, demokratija, vladavina prava i jednakost u ostvarivanju prava i sloboda zajemčenih ustavnim odredbama, podržava Inicijativu radi omogućavanja ravnopravnosti u korišćenju Cetinjskog manastira svim pravoslavnim vjernicima i ravnopravnog i slobodnog vršenja vjerskih obreda i vjerskih poslova svim pravoslavnim vjerskim zajednicama u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju.

Skupština Prijestonice Cetinje ukazuje da očuvanje ljudskog dostojanstva mora biti osnovno opredjeljenje države.

“Ljudska prava i slobode kao sadržaj ljudskog dostojanstva trebaju biti neprikosnoveni. Obaveza svih državnih organa, svih grana vlasti, jeste da ih poštuju i štite. Aktuelna izvršna i zakonodavna vlast u kontinuitetu, suprotno međunarodnim dokumentima i Ustavu Crne Gore, sprovode aktivnosti kojima se onemogućava ostvarenje prava na slobodu misli, savjesti i vjeroispovijesti vjernicima i svještenstvu Crnogorske pravoslavne crkve”, dodaje se u saopštenju.

U cilju zaštite ljudskih prava i sloboda Skupština Prijestonice Cetinje poziva predstavnike međunarodnih organizacija, međunarodne institucije i organizacije civilnog društva da doprinesu ostvarivanju i zaštiti ugroženih prava i sloboda građana Crne Gore, kao i utvrđivanju odgovornosti za postupanje državnih institucija suprotno međunarodnim dokumentima i standardima.

“Skupština Prijestonice Cetinje snažno osuđuje i potestvuje zbog djelovanja Vlade Crne Gore i poziva je da se uzdrži od daljeg protivpravnog postupanja, i da povuče donijete akte i sprovedene radnje kojima se bez zakonskog utemeljenja želi zabraniti raspolaganje Prijestonici imovinom koja se nalazi u njenom nespornom vlasništvu”, ističe se u saopštenju.

Kako su saopštili, Skupština Prijestonice Cetinje poziva nadležne državne institucije da u skladu sa zakonom sprovedu radnje i aktivnosti u cilju zaštite kulturne baštine u svojini Prijestonice od kontinuirane devastacije koju vrši Mitropolija Crnogorsko primorska – crkve Srbije.

Skupština Prijestonice zabranjuje bilo kakvo adaptiranje, rekonstrukciju ili građenje u zoni zaštićenog kulturnog dobra Cetinjski manastir, bez prethodno dobijene saglasnosti Prijestonice.

“Ovlašćuje se gradonačelnik Prijestonice, da u saradnji sa nadležnim organima lokalne samouprave i Zaštitnikom imovinsko pravnih interesa Prijestonice, uz angažovanje advokatskog tima, u cilju zaštite prava i interesa Prijestonice pred nadležnim državnim organima, preduzme odgovarajuće pravne radnje kako bi se onemogućilo da se Cetinjski manastir kao ishodište istorijskog, državnog i duhovnog identiteta Crne Gore i kulturno dobro od najvećeg značaja za državu, zaštiti od uzurpacije i devastacije, i obezbijedi stvaranje preduslova da se odluči o pravu korišćenja i upravljanja Cetinjskim manastirom”, navodi se u sapštenju.

Jedim od danas donesenih zaključaka, obavezuje se gradonačelnik Prijestonice da Skupštinu Prijestonice Cetinje redovno obavještava o preduzetim mjerama i radnjama, u skladu sa navedenim zaključcima.

Napominju da će se ovi Zaključci objaviti se u Službenom listu Crne Gore.

Nastavk sjednice Skupštine Prijestonice zakazan je za petak 17. septembar u 10 sati.

23

avatar
1000
15
8
0
 
22
DonjokokotskiRozajkončarSerdar MNEMarks
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Rozaj
Gost
Rozaj

Izgleda da Cetinjanima predstoji istinska borba za svoj grad i manastire

končar
Gost
končar

Tako je krivi….sve crkve i manastire prepiši na državu i problem riješen.😃

Donjokokotski
Gost
Donjokokotski

Eee kad bi smjeli od popina. Oni su litijali da ne budu na državu upisani… Tj na drzavu Crnu Goru. Sad je isto kao da su na Srbiju upisani

Marks
Gost
Marks

Dokaza krivokapic da su litije bile politicke ovako svaki vjerski objekat prevacite na drzavu i da pocinemo

Shone
Gost
Shone

Ala vam ga je suknuo Krivi danas.

P.S. Sta je to Crkva Srbije?

Dejo dan burek
Gost
Dejo dan burek

Stižu vuci gorski cetinjani.

Hogar
Gost
Hogar

Usvojite te odluke i da se ide na radikalizaciju.Đavo sve odnese,ne treba nam ništa ni mir.
#četnici neće odustati,ništa se ne može “kroz institucije sistema”,šta je preostalo??

Kokot
Gost
Kokot

Ako se ne usvoji,sastanak opet.Eto tako.

Damjan M.
Gost
Damjan M.

Ovi nisu normalno o cemu uopste pricaju. Litije nesvakidasnje su pokazale dje je kome mjesto.
Molim da se sada bavite nekom drugom temom.

ORLOV KRŠ
Gost
ORLOV KRŠ

Kad je MANASTIR CETINJSKI GRADJEN srpska crkavica nije ni postojala.

Serdar MNE
Gost
Serdar MNE

A koga je gradio Ivan Crnojevic srpski vladar?!!

Maro
Gost
Maro

Vlada će da ukine dupla davanja za budžet opštine Cetinje. Onda će tek da bude veselo u toj rupi

Surova realnost
Gost
Surova realnost

Džabe ste krečili danas 🤣🤣🤣

Mutna voda
Gost
Mutna voda

Hahahahaha

Nele
Gost
Nele

Pitaće vas neko… Dobro smjene u Bijeloj kući ne tražite, seoski zbore

Dragan
Gost
Dragan

Ti si neki gradjanin,ocigledno je.

Djuro
Gost
Djuro

Sad ste uzeli vlast uz pomoć prodanih izdajničkih duša i nikad više,a onda ćemo sve vratiti. Upamti to .
Kako sad donesete zakone tako ćemo ih mi obalit’ čim promjenimo ovu sprdnju od vlasti.

Baku
Gost
Baku

Ako je prestonica,logicno je da ima i kralja.

Cvetko
Gost
Cvetko

Ne nego tebe! Malo morgen! Idi u Ćićevac pa tamo burdiči

Expert
Gost
Expert

Da je vjecna Crna Gora

NDCG
Gost
NDCG

Tako je! Nikad vise SPC!

Vasojevići
Gost
Vasojevići

Srećno Crna Goro 🇲🇪

Serdar MNE
Gost
Serdar MNE

A sta srecno?? Krivi im ga icera ka niko!!!

Send this to a friend