Politika Održan uvodni sastanak uoči Regionalne Peer Review Misije

Pokrenuti dijalog između nezavisnih regulatora u Crnoj Gori i eksperata iz država članica

Foto: Ministarstvo pravde

Cilj Misije  je da pokrene dijalog između nezavisnih regulatora u Crnoj Gori i nezavisnih eksperata iz država članica, ocijenio je šef evropske delegacije Roberto Segundo Navaro na uvodnom sastanku ovogodišnje ekspertske misije (“Peer Review Mission”) koja se zasniva na slučajevima nezavisnih regulatornih i nadzornih tijela.

Sastanak je, kako je saopšteno iz Ministarstva pravde, održan danas između predstavnika Vlade Crne Gore, nezavisnih regulatornih i nadzornih tijela, predstavnika Evropske komisije, Delegacije EU u Crnoj Gori i nezavisnih eksperata iz država članica EU koji će procjenjivati rad na osnovu navedenih zslučajeva.

Na samom početku sastanka prisutnima su se obratili Miloš Radonjić, šef Radne grupe za Pregovaračko poglavlje 24 – “Pravda, sloboda i bezbjednost” i Bojan Božović, pregovarač za klaster 1 i šef Radne grupe za Pregovaračko poglavlje 23 – “Pravosuđe i temeljna prava”.

Iz Ministarstva ističu da Misija je od izuzetne važnosti za privremena mjerila 34 i 35 u okviru PP23, ali je bitna i u odnosu na Pregovaračko poglavlje 10 – “Informatičko društvo i mediji”.

Institucije koje su ove godine predmet ekspertske misije u Crnoj Gori jesu Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP) Zaštitnik ljudskih prava i sloboda – Ombudsman i Agencija za elektronske medije (AEM).

“Crnogorska strana izrazila je uvjerenje da, bez obzira na trenutnu političku situaciju u Crnoj Gori, nezavisna regulatorna tijela mogu da pokažu nesmetano, profesionalno i efikasno funkcionisanje tokom trajanja Misije”, navodi se u saopštenju.

Pri tome, kako se dalje dodaje, iskazali su nadu da će konačni izvještaj Misije biti kvalitetan i baziran na činjenicama koje će dalje doprinijeti radu ovih institucija.

Šef evropske delegacije, Roberto Segundo Navaro (Navarro) iskazao je zahvalnost na dobrodošlici u Crnoj Gori, gdje će u narednim danima obići sve tri institucije koje su predale listu slučajeva na dalju analizu nezavisnim ekspertima iz EU.

“Cilj Misije  je da pokrene dijalog između nezavisnih regulatora u Crnoj Gori i nezavisnih eksperata iz država članica”, pojasnio je tom prilikom Segundo Navaro.

Send this to a friend